
Heeft het Nederlandse bedrijf EnvoSmart hét gat in de markt gevonden? Wordt in één slag de afvalberg gereduceerd en krijg je hoogwaardige brandstof in de plaats? Het ziet ernaar uit, dat deze firma het Nederlandse ei van Columbus heeft gevonden…
Het EnvoSmart (NL) tovert diesel uit plastic
Plastic maakt deel uit van ons dagelijks bestaan en dat geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Maar de gebruiksduur van plastic voorwerpen is in het gros van de gevallen heel kort. De levensduur van plastic is echter enorm lang. Wat doe je met plastic afval? Zomaar dumpen, zelfs georganiseerd is met het oog op de toekomst ondoenbaar, tenzij we in de buurt van onze steden piramides van afval willen gaan bouwen.
Je kunt plastic verbranden, maar dat vergt speciale installaties en na afloop moet je dan weer die sterk vervuilde filters ergens opbergen evenals de residu’s van de verbranding. Als je de kosten die dit alles meebrengt aftrekt van de energieopbrengst, hou je niet veel over.
Een andere mogelijkheid is dat je plasticafval gebruikt als ballast bij het aanleggen van wegen of fabrieksterreinen. Ook hierbij komen veel kosten kijken en praktische bezwaren.
Waarom niet het plastic laten terugkeren naar het stadium waarin het zijn levensloop begon? Plastic wordt gemaakt uit aardoliederivaten en dus zoeken we een methode om van plastic terug soortgelijke derivaten te maken, zo moest de Australische firma Ozmotech hebben geredeneerd. En in samenwerking met een Japanse wetenschapper ontwikkelde Ozmotech een elegante methode om plastic om te zetten in dieselolie.
8 februari 2006
Ondertussen was in Nederland het bedrijf EnvoSmart actief op het gebied van het winnen van brandbare gassen uit afval. Envosmart nam contact met Ozmotech en op 8 februari ll. werd een contract ter waarde van 190 miljoen AU$ (114 miljoen euro) ondertekend. Op de foto hierboven zien we (van links naar rechts), staande: Frans Snijder (EnvoSmart), Garry Baker (Ozmotech), Zijne Excellentie Stephen Brady, ambassadeur van Australië in Nederland, Arjen Bouterse (EnvoSmart) en zittend: John Bouterse (EnvoSmart), Raymond Pack (Ozmotech).
Een krantenartikel hierover wekte de interesse van US Markets en enkele dagen geleden werd een interview toegestaan met CEO John Bouterse. Hieronder leest u de neerslag van dit gesprek, dat plaatsvond op 20 februari ll.
US Markets (USM): meneer Bouterse, mag ik u eerst vragen iets over uzelf te zeggen?
John Bouterse (JB): ik ben 34 jaar, heb een HBO-diploma, ik ben getrouwd en heb 2 kinderen.
USM: vooraleer we het gaan hebben over uw activiteiten i.v.m. het winnen van diesel uit plastic, had ik graag iets meer willen weten over uw firma EnvoSmart.
JB: EnvoSmart Technologies maakt deel uit van de Nederlandse AliaVita Holding. Deze groep heeft, naast EnvoSmart, nog drie andere business units, te weten AliaVita Waste Solutions in Nederland, naast AliaVita Trading en AliaVita Industrial Flooring, beide in Zweden.
USM: wie staat aan het hoofd van AliaVita?
USM: wat is de structuur van EnvoSmart? Hoeveel mensen werken er?
JB: EnvoSmart heeft twee divisies. Ten eerste is er EnvoEnergy met als doel afval om te zetten in brandbare gassen en zo direct energie op te wekken. De tweede divisie is EnvoFuel dat zich zal bezighouden met het verwerken van plasticafval tot dieselbrandstof. Momenteel werken er direct 4 mensen voor EnvoSmart, indirect zijn er dat veel meer.
USM: laat ons het even hebben over het procédé zelf. Ik heb begrepen dat je diesel uit afvalplastic maakt door dit afval te verwarmen.
JB: wij spreken van pyrolyse. Je zorgt ervoor dat het afval niet in contact is met de lucht en verwarmt het tot ca 400°C. Het plastic ontbindt tot een gasmengsel en dat leid je over een katalysator, die de gassen ‘kraakt’, d.w.z. omzet in diesel. Naast diesel krijg je brandbare gassen, die gebruikt worden om het afval te verwarmen. Die diesel is van topkwaliteit, zeer zwavelarm en geschikt voor alle soorten voertuigen.
USM: is er dan geen residu?
JB: zeker wel, maar heel weinig. De restafval is vooral teer dat ontstaat door het ontbinden van het plastic en verontreinigingen, zoals drukinkt.
USM: wat is het rendement van het proces?
JB: uit 10 ton plastic maak je 9.300 liter diesel. Dat komt neer op een rendement van 90%, naast 5% brandbare gassen en 5% restafval.
USM: en aan grondstof is er geen gebrek?
JB: zeker niet. Plastic is alomtegenwoordig en het vertegenwoordigt een enorme energiereserve.
Om een idee te geven: als je het plastic van een, uiteraard leeg, 1-liters doosje schepijs omzet in diesel, kan je ongeveer 1,2 kilometer rijden…
USM: om terug te keren naar EnvoSmart: wanneer werd de firma opgericht?
JB: na een aanloopperiode van enkele jaren ging EnvoSmart officieel van start begin januari dit jaar. Kort daarop, nl. op 8 februari ll., ondertekende EnvoSmart een contract met de Australische firma Ozmotech.
USM: is Ozmotech de uitvinder van het procédé?
JB: deze firma is al een hele tijd actief op het gebied van afvalverwerking, waterzuivering, efficiënte energiewinning en degelijke. Ze hadden allang interesse om plastic om te zetten in diesel, maar tot voor korte tijd gaf het slechts povere resultaten. De doorbraak is er gekomen doordat een Japanner de geschikte katalysator heeft ontwikkeld. Ozmotech heeft de licentie voor die katalysator verworven en daarmee het potentieel om te beschikken over het beste systeem op dit gebied.
USM: doet Ozmotech al aan concrete productie van diesel uit plastic?
JB: in Japan draaien een achttal fabrieken waarvan de oudste al tien jaar. Deze werken echter in batch en de nieuwe generatie is een continu proces.
USM: u gaat de Europese markt bewerken, heb ik gelezen. Hoe ziet u dit concreet?
JB: in Europa zijn momenteel 43 productielijnen gepland, verspreid over totaal 14 landen. Eén productielijn verwerkt 7.000 ton plastic per jaar. In Nederland komen 3 lijnen, opgesteld in twee productie-eenheden, één in Amsterdam en één in Eindhoven. Voor België zijn we aan het uitkijken naar een geschikte locatie.
USM: over welke termijn praat u om die 43 lijnen operationeel te hebben?
JB: binnen dit en 5 jaar moet de productie overal volop draaien. Wij krijgen hier trouwens geregeld aanvragen binnen voor nog meer lijnen, in principe zouden we er 60 kunnen plannen maar dat lijkt ons wat veel in een startfase.
USM: hoe verloopt het ontwerpen en bouwen van zg. plants? Doen jullie dat zelf?
JB: dit soort werk wordt uitbesteed aan Engineering bureaus. EnvoSmart doet de coördinatie en de supervisie van het geheel.
USM: laten we het even hebben over jullie grondstof. Wij weten dat niet alle plastic geschikt is voor dit procédé. PVC en PET-flessen zijn bijvoorbeeld ongeschikt. Hoe gebeurt het sorteren?
JB: EnvoSmart betrekt zijn grondstof van afvalverwerkende bedrijven, bij voorbeeld vanuit België. Daar gebeurt het sorteren mogelijk ook het versnipperen. Per vrachtwagen wordt het afvalplastic aangevoerd naar de productie-eenheden.
USM: hoe is het met de marktpositie van EnvoSmart? Wat doet de concurrentie? Is er geen tegenwerking van de grote oliemaatschappijen?
JB: er zijn geen directe concurrenten, voor de eenvoudige reden dat niemand buiten EnvoSmart, via Ozmotech dan, beschikt over de fameuze katalysator. En voor de grote olieboeren zijn de aanvankelijke hoeveelheden diesel uit plastic onbeduidend.
USM: en wat als ze zich in beweging zetten?
JB: wij hebben het voordeel klein te zijn. Onze beslissingstrajecten zijn heel kort. Grote bedrijven hebben die soepelheid niet.
USM: small is fast?
JB: zo kunt het stellen.
USM: wie zijn de klanten van EnvoSmart?
JB: dit zijn de leveranciers van het afvalplastic en de tussenhandel.
USM: de leveranciers van het afvalplastic?
JB: dit zijn de afvalinzamelaars die reeds beschikken over een logistiek systeem om afvalstoffen in te zamelen en te sorteren. Hierdoor hoeven wij deze dienst niet zelf te verzorgen en vertrouwen we op de expertise van onze klanten.
USM: is jullie leveringsprijs zo interessant, dat de tussenhandel met de gewone marges kan werken?
JB: dit is alleszins zo. Hierbij wil ik aanstippen, dat EnvoSmart geen overheidssubsidies ontvangt, zoals dit het geval is voor de producenten van biobrandstoffen. Nochtans zijn we in onderhandeling om van overheidswege een subsidie te krijgen voor accijnsverlaging.
USM: nog een laatste vraag. Het lijkt me evident dat een bedrijf zoals EnvoSmart denkt aan een beursgang. Klopt dat en zo ja, voor wanneer is dit voorzien?
JB: wij denken inderdaad aan een IPO binnen dit en 5 Ã 7 jaar. Niets overhaasten.
USM: meneer Bouterse, ik wens u alle geluk bij het realiseren van uw plannen en dank u voor dit gesprek.
____________________
Om een idee te krijgen over welke productiehoeveelheden het gaat, hebben wij de cijfers die de heer Bouterse ons gaf verwerkt in onderstaande tabel.
Als de plannen uitgevoerd worden zal EnvoSmart over 5 jaar over minstens 43 productielijnen in Europa beschikken, die samen bijna 280 miljoen liter diesel fabriceren uit ca 301.000 ton afvalplastic. Dit zijn meer dan 1,76 miljoen vaten diesel.
Vooruitzichten van omzetcijfers kan EnvoSmart in deze fase nog niet geven. Om toch een benadering te kunnen maken zijn wij uitgegaan van de kale dieselprijs van 0,516345 euro/liter die geldig was op 19 juli 2005. Als EnvoSmart alle 43 lijnen operationeel heeft, wordt (uitgaande van de kale prijs van ‘conventionele’ diesel) een omzet van 144,54 miljoen euro gerealiseerd.
Zelfs indien de kostprijs van diesel uit plastic hoger zou zijn dan die van ‘conventionele’ betekent dit toch een leuk omzetcijfer. En het is goed mogelijk dat het niet bij die 43 lijnen blijft…
Bovendien helpt EnvoSmart een behoorlijk handje met het wegwerken van de gigantische afvalberg, resultaat van de onverdroten Europese economische activiteit.
EnvoSmart lijkt ons een spannend verhaal te worden en we zijn van plan het wel en wee van deze firma op de voet te volgen en u geregeld hierover te informeren.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
Columnist voor US Markets
25 februari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
Reacties kunt u sturen naar: [email protected]