...

Enkel Iran verantwoordelijk voor oliepiek?

19 maart 2012, 15:35 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De oliepri­jzen pieken weer en velen wijzen met een beschuldigende vinger naar de poli­tiek van Iran. Is dit de enige reden of zit­ten er nog andere en miss­chien meer adders onder het zand?


Lat­en we eerst even de stand van twee belan­grijke olie-indices bekijken.

alt

alt

Brent overtrof op 16 maart 2012 met 125,81 USD de vorige top­score rond 125 UD in april 2011. WTIC doet het wat beschei­den­er en eindigde op 16 maart 2012 op 107,05 USD, toch nog een eind­je onder de top van bij­na 115 USD in april 2011. Deze cijfers zijn niet om vrolijk van te wor­den en we kun­nen o.i. nog erg­ere scores tege­moet zien.

Als voor­naam­ste reden van de sti­j­gende pri­js van het vat ruwe olie wordt heel dik­wi­jls de poli­tieke span­ning rond Iran aange­haald. Het West­en is niet gerust in de nucle­aire ambities van het land van pres­i­dent Ahmadine­jad, vooral Israël is zenuwachtig en heeft al enkele keren gedreigd met mil­i­taire inter­ven­ties.

alt

Omdat er vanu­it West­erse hoek hardop gedacht wordt aan inter­na­tionale sanc­ties tegen Iran, reageert dit land met een zwaar dreige­ment, namelijk het afs­luiten van de 50 à 60 km brede Straat van Hor­muz, langs waar ongeveer 20% van al de wereld­wi­jd gepro­duceerde ruwe olie ver­vo­erd wordt. Wie deze zee-engte afs­luit, draait de oliekraan voor een belan­grijk deel dicht en wurgt de glob­ale economie. Moest Iran dergelijke maa­tregel door­vo­eren dan zal diplo­matie niet vol­staan om de sit­u­atie te ont­mi­j­nen, er zal dan meer dan waarschi­jn­lijk mil­i­tair opge­tre­den wor­den met alle gevol­gen van dien, ook en zek­er op de olieprijs.

En als we het in deze sit­u­atie hebben over mil­i­tair optre­den, dan betekent dit vooral een gecom­bi­neerde Amerikaans-Israëlis­che actie. De vrees hier­voor is zek­er een fac­tor die de olielever­anciers ertoe aanzet om de pri­js van hun prod­uct te verhogen.

Maar er zijn nog andere fac­toren die meespelen:

- de glob­ale kli­maatop­warm­ing, die de vraag naar olie(producten) kan doen dalen,
- onregel­matige lev­erin­gen van het poli­tiek onsta­biele olieland Nige­ria,
- de Europese schulden­cri­sis die nog alti­jd niet bed­won­gen is,
- spec­u­latie.

De pri­js van het vat ruwe olie ontstaat uit het samen­spel van al deze elementen. 

Het resul­taat van dit samen­spel is dat vol­gens US Ener­gy Infor­ma­tion Admin­is­tra­tion (US EIA) in 2012 de vraag zal sti­j­gen met 1,5% tot 89,25 miljoen vat­en per dag. Wij denken dat dit cijfer met grote behoedza­amheid te hanteren is en dat sterke op-en-neer­be­weg­in­gen te verwacht­en zijn. 

En ver­moedelijk meer op dan neer, als u het ons vraagt. Zek­er als er een gewapend con­flict met Iran zou uitbreken. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.