De olieprijzen pieken weer en velen wijzen met een beschuldigende vinger naar de politiek van Iran. Is dit de enige reden of zitten er nog andere en misschien meer adders onder het zand?
Laten we eerst even de stand van twee belangrijke olie-indices bekijken.
Brent overtrof op 16 maart 2012 met 125,81 USD de vorige topscore rond 125 UD in april 2011. WTIC doet het wat bescheidener en eindigde op 16 maart 2012 op 107,05 USD, toch nog een eindje onder de top van bijna 115 USD in april 2011. Deze cijfers zijn niet om vrolijk van te worden en we kunnen o.i. nog ergere scores tegemoet zien.
Als voornaamste reden van de stijgende prijs van het vat ruwe olie wordt heel dikwijls de politieke spanning rond Iran aangehaald. Het Westen is niet gerust in de nucleaire ambities van het land van president Ahmadinejad, vooral Israël is zenuwachtig en heeft al enkele keren gedreigd met militaire interventies.
Omdat er vanuit Westerse hoek hardop gedacht wordt aan internationale sancties tegen Iran, reageert dit land met een zwaar dreigement, namelijk het afsluiten van de 50 à 60 km brede Straat van Hormuz, langs waar ongeveer 20% van al de wereldwijd geproduceerde ruwe olie vervoerd wordt. Wie deze zee-engte afsluit, draait de oliekraan voor een belangrijk deel dicht en wurgt de globale economie. Moest Iran dergelijke maatregel doorvoeren dan zal diplomatie niet volstaan om de situatie te ontmijnen, er zal dan meer dan waarschijnlijk militair opgetreden worden met alle gevolgen van dien, ook en zeker op de olieprijs.
En als we het in deze situatie hebben over militair optreden, dan betekent dit vooral een gecombineerde Amerikaans-Israëlische actie. De vrees hiervoor is zeker een factor die de olieleveranciers ertoe aanzet om de prijs van hun product te verhogen.
Maar er zijn nog andere factoren die meespelen:
- de globale klimaatopwarming, die de vraag naar olie(producten) kan doen dalen,
- onregelmatige leveringen van het politiek onstabiele olieland Nigeria,
- de Europese schuldencrisis die nog altijd niet bedwongen is,
- speculatie.
De prijs van het vat ruwe olie ontstaat uit het samenspel van al deze elementen.
Het resultaat van dit samenspel is dat volgens US Energy Information Administration (US EIA) in 2012 de vraag zal stijgen met 1,5% tot 89,25 miljoen vaten per dag. Wij denken dat dit cijfer met grote behoedzaamheid te hanteren is en dat sterke op-en-neerbewegingen te verwachten zijn.
En vermoedelijk meer op dan neer, als u het ons vraagt. Zeker als er een gewapend conflict met Iran zou uitbreken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.