De Engelse overheid loopt het risico dat zij het geleende geld niet meer kan terug betalen. Dat meldt David Cameron, de leider van de Conservatieve partij. Het plan om een extra £ 700 miljard te lenen waardoor de nationale schuld oploopt tot £1,4 biljoen (duizend miljard) is een “schande” die het VK aan ernstige economische risico’s blootstelt, zo is te lezen in de Telegraph.
‘Her Majesty’s Treasury’ verwacht dat de rentelast van de nationale schuld de belastingbetaler £ 42,9 miljard kost in 2010, meer dan het jaarlijkse defensie budget. Het accountantskantoor Grant Thornton schat dat in 2013 de rentelasten zijn opgelopen tot £ 58 miljard. Standard and Poor’s waarschuwde dat het de Britse AAA status moet verlagen. “…you run the risk of not being able to meet your obligations” aldus Cameron. Voor het VK zou dit een uitzonderlijke situatie zijn. Binnen de EU is dit echter minder uitzonderlijk. Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje bijvoorbeeld hebben hier in de jaren ‘30 en of de jaren ‘80 ervaring mee opgedaan. EU-kandidaat Turkije is er overigens al 4 keer in geslaagd failliet te gaan in de afgelopen 150 jaar (1876, 1915, 1940 en 1978). De staatsschuld van de VS is overigens opgelopen tot een astronomische $ 11,7 biljoen. De nationale schuld loopt sinds september 2007 met gemiddeld $ 4 miljard per dag op. Op Wall Street bleef desondanks het sentiment positief. De Nasdaq consolideerde, na het record van 2009 te hebben aangescherpt tot boven de 2000-puntengrens. De S&P500 blijft in gevecht met de 1000-puntengrens. De Dow Jones staat er eveneens goed voor vanwege de afronding van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat duidt op bodemvorming.
Nikkei test juni-top
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De dramatische koersdaling die daarop volgde, resulteerde in een verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een duidelijk meer winstgevende strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voorbij gegaan. De Japanse index worstelde geruime tijd met de psychologisch belangrijke 10.000-puntengrens, alsmede de juni-top. De Nikkei houdt de opwaartse lijn vast en is op zoek naar de volgende top. De Japanse hoofdgraadmeter scherpte zelfs het record voor dit jaar verder aan. De donkere wolken die decennialang boven Japan hingen, beginnen zowaar weg te drijven. Het zou een teken van kracht zijn indien de Nikkei boven de top van juni zou weten te blijven.
Rente richting vriespunt
In 2008 zette de rente de dalende trend opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), vormde een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente oogt echter nog steeds niet sterk: de lange dalende trend is nog steeds intact, hetgeen duidt op deflatie. De rente is op weg naar het vriespunt van de Kondratieff winter. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. De exploderende geldhoeveelheid zou vroeg of laat tot forse geldontwaarding (hyperinflatie) kunnen leiden. Het geld zal echter wel in de reële economie dienen te belanden, in plaats te verdwijnen in een zwart gat. In eigen land zouden de ongebreidelde uitgaven van onze minister van Financiën ‘W‑Alt‑A’ Bos rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler: de rentelasten van BV Nederland zullen hierdoor dramatisch toenemen. Ook de zwaar in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt onder de acties van Bos. Beide scenario’s, zowel deflatoir als hyperinflatoir, zijn funest voor de vastgoedsector.
DAX veert op van juni-top
De DAX zette vanaf het dieptepunt van maart een ijzersterk herstel in. De kracht waarmee de recente opleving gepaard ging, is opmerkelijk. De index steeg tot voorbij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar aan. Door de opwaartse uitbraak werd tevens voor de lange termijn een positief signaal afgegeven. De Coppock-indicator genereerde een aantal maanden geleden reeds een koopsignaal, hetgeen impliceert dat de markt de rouwperiode heeft afgesloten. Veel Europese indices voltooiden recent omgekeerde hoofd-schouderpatronen en sloegen de weg naar boven in. De EuroStoxx50 scherpte het record voor 2009 verder aan en consolideerde vervolgens. De EuroNext150, de brede Europese Smallcaps index, was donderdag al weer hard op weg naar nieuwe highs voor 2009. Ook de CAC40 wist boven het uitbraakniveau te blijven, zodat ‘omhoog’ de weg van de minste weerstand blijft.