...

Engeland failliet?

20 augustus 2009, 17:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De Engelse over­heid loopt het risi­co dat zij het geleende geld niet meer kan terug betal­en. Dat meldt David Cameron, de lei­der van de Con­ser­vatieve par­tij. Het plan om een extra £ 700 mil­jard te lenen waar­door de nationale schuld oploopt tot £1,4 biljoen (duizend mil­jard) is een schande” die het VK aan ern­stige economis­che risico’s bloot­stelt, zo is te lezen in de Telegraph.

De Engelse over­heid loopt het risi­co dat zij het geleende geld niet meer kan terug betal­en. Dat meldt David Cameron, de lei­der van de Con­ser­vatieve par­tij. Het plan om een extra £ 700 mil­jard te lenen waar­door de nationale schuld oploopt tot £1,4 biljoen (duizend mil­jard) is een schande” die het VK aan ern­stige economis­che risico’s bloot­stelt, zo is te lezen in de Telegraph.

Her Majesty’s Trea­sury’ verwacht dat de rente­last van de nationale schuld de belast­ing­be­taler £ 42,9 mil­jard kost in 2010, meer dan het jaar­lijkse defen­sie bud­get. Het accoun­tantskan­toor Grant Thorn­ton schat dat in 2013 de rente­las­ten zijn opgelopen tot £ 58 mil­jard. Stan­dard and Poor’s waarschuwde dat het de Britse AAA sta­tus moet ver­la­gen. “…you run the risk of not being able to meet your oblig­a­tions” aldus Cameron. Voor het VK zou dit een uit­zon­der­lijke sit­u­atie zijn. Bin­nen de EU is dit echter min­der uit­zon­der­lijk. Oost­en­rijk, Bul­gar­i­je, Grieken­land, Duit­s­land, Hon­gar­i­je, Ital­ië, Por­tu­gal en Span­je bijvoor­beeld hebben hier in de jaren 30 en of de jaren 80 ervar­ing mee opgedaan. EU-kan­di­daat Turk­i­je is er overi­gens al 4 keer in ges­laagd fail­li­et te gaan in de afgelopen 150 jaar (1876, 1915, 1940 en 1978). De staatss­chuld van de VS is overi­gens opgelopen tot een astronomis­che $ 11,7 biljoen. De nationale schuld loopt sinds sep­tem­ber 2007 met gemid­deld $ 4 mil­jard per dag op. Op Wall Street bleef des­on­danks het sen­ti­ment posi­tief. De Nas­daq con­solideerde, na het record van 2009 te hebben aangescherpt tot boven de 2000-pun­ten­grens. De S&P500 bli­jft in gevecht met de 1000-pun­ten­grens. De Dow Jones staat er eve­neens goed voor van­wege de afrond­ing van een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon dat duidt op bodemvorming.

Nikkei test juni-top

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koers­dal­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt een duidelijk meer win­st­gevende strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voor­bij gegaan. De Japanse index worstelde geruime tijd met de psy­chol­o­gisch belan­grijke 10.000-puntengrens, alsmede de juni-top. De Nikkei houdt de opwaartse lijn vast en is op zoek naar de vol­gende top. De Japanse hoofd­graad­me­ter scherpte zelfs het record voor dit jaar verder aan. De donkere wolken die decen­ni­alang boven Japan hin­gen, begin­nen zowaar weg te dri­jven. Het zou een teken van kracht zijn indi­en de Nikkei boven de top van juni zou weten te blijven.

Rente richt­ing vriespunt

In 2008 zette de rente de dal­ende trend opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), vor­mde een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente oogt echter nog steeds niet sterk: de lange dal­ende trend is nog steeds intact, het­geen duidt op deflatie. De rente is op weg naar het vriespunt van de Kon­drati­eff win­ter. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. De exploderende geld­ho­eveel­heid zou vroeg of laat tot forse gel­dont­waard­ing (hyper­in­flatie) kun­nen lei­den. Het geld zal echter wel in de reële economie dienen te belanden, in plaats te verd­wi­j­nen in een zwart gat. In eigen land zouden de onge­brei­delde uit­gaven van onze min­is­ter van Finan­ciën W‑Alt‑A’ Bos ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de belast­ing­be­taler: de rente­las­ten van BV Ned­er­land zullen hier­door drama­tisch toen­e­men. Ook de zwaar in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vast­goed­markt kraakt onder de acties van Bos. Bei­de scenario’s, zow­el defla­toir als hyper­in­fla­toir, zijn funest voor de vastgoedsector.

DAX veert op van juni-top

De DAX zette vanaf het dieptepunt van maart een ijz­er­sterk her­s­tel in. De kracht waarmee de recente oplev­ing gepaard ging, is opmerke­lijk. De index steeg tot voor­bij de juni-top en scherpte het record voor dit jaar aan. Door de opwaartse uit­braak werd tevens voor de lange ter­mi­jn een posi­tief sig­naal afgegeven. De Cop­pock-indi­ca­tor genereerde een aan­tal maan­den gele­den reeds een koopsig­naal, het­geen impliceert dat de markt de rouw­pe­ri­ode heeft afges­loten. Veel Europese indices voltooiden recent omge­keerde hoofd-schoud­er­pa­tro­nen en sloe­gen de weg naar boven in. De EuroStoxx50 scherpte het record voor 2009 verder aan en con­solideerde ver­vol­gens. De EuroNext150, de brede Europese Small­caps index, was don­derdag al weer hard op weg naar nieuwe highs voor 2009. Ook de CAC40 wist boven het uit­braakniveau te bli­jven, zodat omhoog’ de weg van de min­ste weer­stand blijft.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.