...

Energie, het volgende grote vraagstuk!

12 juni 2014, 04:41 | Robert Broncel | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

In de World Ener­gy Invest­ment Out­look 2014 van 3 juni j.l. kwam het Inter­na­tion­aal Energie Agentschap o.l.v. onze” Maria van der Hoeven met een aan­tal niet mis te ver­stane uit­sprak­en, die politi­ci beslist niet zo maar naast zich neer kun­nen leggen. Eén daar­van is dat er in de komende 20 jaar min­stens voor $48 biljoen (12 nullen!) geïn­vesteerd zal moeten wor­den om de energiepro­duc­tie en lev­er­ing zodanig op peil te houden dat het licht niet uit­valt. Hoofde­conoom Fatih Birol van dit insti­tu­ut houdt zelfs reken­ing met pow­er black­outs in Europa.


Vol­gens Birol zal Europa in de komende 10 jaar een kwart van haar energiepro­duc­tie kwi­jt rak­en als gevolg van obso­letie (ver­oud­er­ing) van bestaande cen­trales. Daar komt bij dat intussen diverse cen­trales in een diepe cri­sis verk­eren als gevolg van de gede­formeerde pri­jsstruc­tu­ur zodat nieuwe pro­jecten niet van de grond komen. Vol­gens dit insti­tu­ut ligt de mark­t­pri­js een slordi­ge 20% onder de ver­vang­ingskosten. Europa zal dus nauwgezet naar dit prob­leem dienen te kijken i.p.v. vuurt­je te sto­ken in Oekraïne (RB), dat ons nog zeer duur kan komen te staan als Poet­in ons met zijn energiewapen een poets bakt..

Het Agentschap ziet als belan­grijk­ste oploss­ing een grootschalige inzet van renew­ables als zonne‑, hydro en andere duurzame energiebron­nen die samen 60% van het gehele pakket aan investerin­gen zal moeten omvat­ten. De andere 40% zal gericht dienen te zijn op een veel effi­ciën­tere benut­ting van energie zoals in nieuwe infra­struc­tu­ur, betere iso­latie, zuiniger ver­bruik en pro­tec­tie tegen cyber­crim­i­naliteit. Dat moet meer oplev­eren dan het aan­boren van schal­ie­gas, olie en gas in de Arc­tis­che delen van de wereld of über­haupt van win­ning op zee, aangezien er ook nog zoi­ets” als een CO2 prob­leem bestaat.

Met fos­siele brand­stof­fen als de groot­ste vervuil­ers zit­ten we op basis van het huidi­ge ver­bruik intussen aan te hikken tegen een tem­per­atu­ursti­jging van bij­na 4 graden C. die regel­recht aanstu­urt op een kli­ma­tol­o­gis­che ket­tin­gre­ac­tie. Het is bijgevolg een must om de huidi­ge pol­lu­tie tegen 2030 min­stens met 30% te hebben terugge­bracht. Daarmee dient de reken­ing te wor­den ver­hoogd met nog eens $5 biljoen, ter­wi­jl er voor het bereiken van een grotere effi­ciën­cy een schat­ting van $6 biljoen is gemaakt. Al met al komt dit neer op een equiv­a­lent van zeg maar het bru­to mon­di­ale prod­uct, uit­ges­meerd over een peri­ode van 20 — 25 jaar.

Dit strookt uit­er­aard geen­szins met de sterk toegenomen activiteit van de schal­ie­gaspro­duc­tie in de V.S. als gevolg waar­van dit land steenkool expor­teert dat door Europese cen­trales wordt omar­md omdat dit nog steeds de goed­koop­ste vorm van energiepro­duc­tie blijkt te zijn. Als men zich in de V.S. zou realis­eren dat een en ander ook gevol­gen zal hebben voor de kli­ma­tol­o­gis­che ontwik­kelin­gen in eigen land, zou men zich wel meer achter het oor krabben!

Het toen­e­mende natu­urgeweld in diverse delen van de wereld als direct gevolg daar­van maakt deze goed­kope” energie even­wel tot een farce. Immers, de kosten van dit geweld wor­den nog steeds niet in het bru­to nationale prod­uct opgenomen, dit in tegen­stelling tot bijvoor­beeld drugs en pros­ti­tu­tie. Voorts blijkt Europa nog te veel te leunen op LNG waar­van de ver­schep­ingskosten vol­gens het IEA tien maal hoger liggen dan die van olie.

In IEA’s Fact­sheet Overview stond verder te lezen dat in 2013 wereld­wi­jd slechts voor het karige” bedrag van $1,6 biljoen werd geïn­vesteerd in de totale energievoorzien­ing, met een bij­drage van ca. $130 mil­jard in energie effi­cien­cy. De renew­ables (zon, wind, hydro) groei­den van $60 mil­jard in 2000 naar bij­na $300 mil­jard in 2011 om ver­vol­gens terug te vallen naar $250 mil­jard (o.m. als gevolg van de import­beperkin­gen op zon­nepan­e­len gericht tegen Chi­na). De vraag is of het gezonde ver­stand het uitein­delijk wint van de gevol­gen van dit soort beperkingen.

Vanaf nu tot 2035 zal er jaar­lijks voor min­sten $2 biljoen geïn­vesteerd moeten wor­den om uit­val en storin­gen te voorkomen. Daar­boven zal jaar­lijks voor een slordi­ge $550 mil­jard in ver­be­ter­ing van de effi­cien­cy en voor een nog onbek­end bedrag in de bescherming tegen cyber­crim­i­naliteit gesto­ken moeten wor­den. Daar­bij dient reken­ing te wor­den met de groeiende energievraag in de opkomende lan­den die straks voor tweed­erde van de werelden­ergiemarkt deel uit­mak­en. De groeiende vraag enerz­i­jds gecom­bi­neerd met de door het kli­maat afged­won­gen groene energieop­schal­ing zal een flinke wis­sel op onze toekomst trekken.

Nieuwe bron­nen van lange ter­mi­jn­fi­nancier­ing zullen snel ontsloten moeten wor­den om aan deze vraag tege­moet te kun­nen komen waar­bij gedacht moet wor­den aan pen­sioen­fond­sen, verzek­er­ings­maatschap­pi­jen en andere grote insti­tu­tionele instellingen.

In deze Out­look werd her­haald dat willen we de 2 graden Cel­cius doel­stelling beogen dat dan een bedrag van $53 biljoen in cumu­la­tive invest­ment’ een hard gegeven is. De vraag is of financier­ing van deze orde über­haupt van de grond zal komen. Gegeven de huidi­ge staat van de inter­na­tionale ver­houdin­gen, de poli­tieke berei­d­heid en de daaraan gepar­enteerde economie lijkt dit een uiterst twi­jfelachtige doel­stelling ten­z­ij voortschri­j­dende tech­nol­o­gis­che ontwik­kelin­gen een nieuwe sup­ply of scale’ kun­nen gener­eren. Niet­temin zullen we dan toch ook nog moeten bli­jven investeren in con­ven­tionele (fos­siele) mid­de­len waar­bij ver­moedelijk schal­ie­gas en zelfs diepte investerin­gen in de oliebron­nen in het Mid­den-Oost­en onver­mi­jdelijk zullen blijken te zijn.

Het zal er vooral op aankomen om met een veel gerichter inter­na­tion­aal poli­tiek beleid deze ambities na te streven om zo deze kri­tis­che uitdagin­gen aan te kun­nen gaan. Per slot beschikken we maar over één pla­neet! Het moet ook nog maar eens gezegd wor­den dat op dit moment nog steeds meer dan één mil­jard mensen ver­sto­ken zijn van energie. Hoe lang zullen ze nog in dit lot willen berusten? Voor de grote spel­ers op dit gebied klinkt dit IEA rap­port natu­urlijk als muziek in de oren. Dit seg­ment vor­mde al sinds 2008 een stan­daard onderdeel in mijn Strate­gis­che ModelPortefeuille.

Het zal mede aan het trom­mel­gerof­fel van het IEA zijn om de geesten te doen ont­wak­en in een tijd dat de economis­che groei al bij­na niet meer vooruit te bran­den.

Robert Bron­cel
voor US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.