...

En de bom tikt verder ...

31 maart 2008, 19:36 | Guy Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De onder­schat­ting van het prob­leem werd zo groot dat men nu afschri­jvin­gen in de orde van mil­jar­den reeds accepteert waar er pak­weg 10 jaar gele­den nog een heel finan­cieel stelsel van zou in elka­ar zakken … We weten dat er een team bestaat die ervoor kan zor­gen (tot nog toe) dat de mark­ten indi­en ze in een vri­je val dreigen te komen deze op zijn minst overeind te houden … Het PPT .…

De pop­pen­spel­ers:

Ik denk dat dit woord enkele jaren gele­den door mij werd ingevo­erd, we hebben het in elk geval vele malen gebruikt bij onwerke­lijke gebeurtenis­sen op de finan­ciële mark­ten. Tegen­wo­ordig hoor je meer mensen die deze term al gebruiken, toch mooi om te lezen zoi­ets. Maar wat zijn pop­pen­spel­ers nu en wat doen die in feite? Van­daag is daar een mooie gele­gen­heid toe om het hierover te hebben gezien Paul­son, een van de pop­pen­spel­ers, op 31 maart met een nieuw plan naar buiten kwam waar­door de FED nog meer macht kri­jgt om de markt in zijn greep te houden.

De doel­stelling van dit gehele team is het proberen te behouden van de mark­t­sta­biliteit, ervoor zor­gen dat de mark­ten niet als een pud­ding in elka­ar zakken. Het werd naar ver­lu­id opgericht na de CRASH in 1987. Rea­gan, die toen de Pres­i­dent was, liet dit team onder lei­d­ing van Greenspan samen­stellen. De Amerika­nen willen geen CRASH meer en proberen die met alle mid­de­len te voorkomen. Sinds dit team, ook wel PPT ofwel Plunge Pro­tec­tion Team” genoemd, aan de macht is ofwel zijn werk doet hebben we denk ik niet 1 keer een Melt Down gezien die deze van 1987 eve­naart ofwel overtreft. 

Hoe kwam dit team tot stand en wat is hun taak?:

1. In de VS zou er dus een Plunge Pro­tec­tion Team’ (PPT) actief zijn. Het PPT heeft als doel om desta­bil­isatie van de VS-economie te ver­mi­j­den tengevolge van dal­ende marktprestaties. 
Het begrip PPT ontstond in 1989 nadat in 1988 de pres­i­den­tiële Work­ing Group on Finan­cial Mar­kets’ gecreëerd werd.
2. De ver­ant­wo­ordelijkheid van het PPT beperkt zich niet tot de aan­de­len­markt. Als het erop aankomt, zal het PPT ook zijn invloed lat­en gelden om grote banken en wis­selko­ersen te ondersteunen.
3. Bijvoor­beeld in de nasleep van de ter­ror­is­tis­che aansla­gen van 11 sep­tem­ber 2001 waren de Fed­er­al Reserve (Fed) en grote Wall Street-onderne­min­gen voor­bereid, om aan­de­len te kopen zodra er sprake was van paniekverkopen. Dat hebben we die dag ook kun­nen merken en ook toen Wall Street na 4 dagen ges­loten te bli­jven (nooit eerder was Wall Street zolang na elka­ar dicht) weer open ging kwam dit team weer in actie.
4. Voor de invasie in Irak in 2003 was er een akko­ord tussen de VS en Japan om in te gri­jpen indi­en er op de aan­de­len­mark­ten een cri­sis zou ontstaan tengevolge van de oor­log. Hoewel het door Japan beves­tigd is gedurende per­scon­fer­en­ties, hebben de VS het bestaan van dit akko­ord nooit pub­liek toegegeven. 
5. De VS-regering beschouwt de sta­biliteit van de aan­de­len­mark­ten als een zaak van nationale vei­ligheid. De over­heid van de VS leeft in de over­tuig­ing, dat de finan­ciële gezond­heid van de VS essen­tieel is voor de uit­gelezen posi­tie van de States en voor de wereldstabiliteit. 
6. De krant USA Today bracht al in 1989 aan het licht, dat verte­gen­wo­ordi­gers van de over­heid aan insti­tu­tionele beleg­gers in okto­ber 1989 hebben gevraagd, om aan­de­len te kopen om een crash zoals in okto­ber 1987 te ver­mi­j­den. Omdat op dit voors­tel niet in vol­doende mate werd inge­gaan, zijn grote banken in actie gekomen om via het opkopen van futures de markt te onder­s­te­unen. Iets of iemand heeft had toen druk uit­geoe­fend op deze fir­ma’s, al kwam nooit aan het licht hoe het pre­cies in elka­ar zat.

Tot daar de uit­leg hoe het Plunge Pro­tec­tion Team’ (PPT) te werk gaat, de man die blijk­baar alles achter de scher­men aan het rege­len is zou Bernanke zijn, samen met top­mensen van grote banken die aan­deel­houd­ers zijn van de FED en er alle belang bij hebben dat het sys­teem niet ont­ploft. Daarom zien we in deze tijd niet de echte gevol­gen die men zou moeten zien bij een cri­sis als deze waar we nu in terecht zijn gekomen. De FED en het sys­teem erachter doet er alles aan om een Melt Down te voorkomen, maar de vraag is natu­urlijk hoe lang kan men dit alles nog tegenhouden?

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.