![](/images/legacy-images/images/guy/guy52.gif)
De onderschatting van het probleem werd zo groot dat men nu afschrijvingen in de orde van miljarden reeds accepteert waar er pakweg
10 jaar geleden nog een heel financieel stelsel van zou in elkaar zakken … We weten dat er een team bestaat die ervoor kan zorgen (tot nog toe) dat de markten indien ze in een vrije val dreigen te komen deze op zijn minst overeind te houden … Het
PPT .…
De poppenspelers:
Ik denk dat dit woord enkele jaren geleden door mij werd ingevoerd, we hebben het in elk geval vele malen gebruikt bij onwerkelijke gebeurtenissen op de financiële markten. Tegenwoordig hoor je meer mensen die deze term al gebruiken, toch mooi om te lezen zoiets. Maar wat zijn poppenspelers nu en wat doen die in feite? Vandaag is daar een mooie gelegenheid toe om het hierover te hebben gezien Paulson, een van de poppenspelers, op 31 maart met een nieuw plan naar buiten kwam waardoor de FED nog meer macht krijgt om de markt in zijn greep te houden.
De doelstelling van dit gehele team is het proberen te behouden van de marktstabiliteit, ervoor zorgen dat de markten niet als een pudding in elkaar zakken. Het werd naar verluid opgericht na de CRASH in 1987. Reagan, die toen de President was, liet dit team onder leiding van Greenspan samenstellen. De Amerikanen willen geen CRASH meer en proberen die met alle middelen te voorkomen. Sinds dit team, ook wel PPT ofwel “Plunge Protection Team” genoemd, aan de macht is ofwel zijn werk doet hebben we denk ik niet 1 keer een Melt Down gezien die deze van 1987 evenaart ofwel overtreft.
Hoe kwam dit team tot stand en wat is hun taak?:
1. In de VS zou er dus een ‘Plunge Protection Team’ (PPT) actief zijn. Het PPT heeft als doel om destabilisatie van de VS-economie te vermijden tengevolge van dalende marktprestaties.
Het begrip PPT ontstond in 1989 nadat in 1988 de presidentiële ‘Working Group on Financial Markets’ gecreëerd werd.
2. De verantwoordelijkheid van het PPT beperkt zich niet tot de aandelenmarkt. Als het erop aankomt, zal het PPT ook zijn invloed laten gelden om grote banken en wisselkoersen te ondersteunen.
3. Bijvoorbeeld in de nasleep van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 waren de Federal Reserve (Fed) en grote Wall Street-ondernemingen voorbereid, om aandelen te kopen zodra er sprake was van paniekverkopen. Dat hebben we die dag ook kunnen merken en ook toen Wall Street na 4 dagen gesloten te blijven (nooit eerder was Wall Street zolang na elkaar dicht) weer open ging kwam dit team weer in actie.
4. Voor de invasie in Irak in 2003 was er een akkoord tussen de VS en Japan om in te grijpen indien er op de aandelenmarkten een crisis zou ontstaan tengevolge van de oorlog. Hoewel het door Japan bevestigd is gedurende persconferenties, hebben de VS het bestaan van dit akkoord nooit publiek toegegeven.
5. De VS-regering beschouwt de stabiliteit van de aandelenmarkten als een zaak van nationale veiligheid. De overheid van de VS leeft in de overtuiging, dat de financiële gezondheid van de VS essentieel is voor de uitgelezen positie van de States en voor de wereldstabiliteit.
6. De krant USA Today bracht al in 1989 aan het licht, dat vertegenwoordigers van de overheid aan institutionele beleggers in oktober 1989 hebben gevraagd, om aandelen te kopen om een crash zoals in oktober 1987 te vermijden. Omdat op dit voorstel niet in voldoende mate werd ingegaan, zijn grote banken in actie gekomen om via het opkopen van futures de markt te ondersteunen. Iets of iemand heeft had toen druk uitgeoefend op deze firma’s, al kwam nooit aan het licht hoe het precies in elkaar zat.
![](/images/legacy-images/images/author-images/19/Bernanke_Fed.jpg)
Tot daar de uitleg hoe het
‘Plunge Protection Team’ (
PPT) te werk gaat, de man die blijkbaar alles achter de schermen aan het regelen is zou Bernanke zijn, samen met topmensen van grote banken die aandeelhouders zijn van de
FED en er alle belang bij hebben dat het systeem niet ontploft. Daarom zien we in deze tijd niet de echte gevolgen die men zou moeten zien bij een crisis als deze waar we nu in terecht zijn gekomen. De
FED en het systeem erachter doet er alles aan om een Melt Down te voorkomen, maar de vraag is natuurlijk hoe lang kan men dit alles nog tegenhouden?
Guy Boscart
US Markets