![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De aandelenbeurzen zijn de laatste handelsmaand van het jaar ingegaan. Het afgelopen jaar stond vrijwel maar één thema centraal: de subprime crisis. Daardoor werd de jacht op hoogterecords in de kiem gesmoord. Sterker nog, diverse stevige correcties vonden plaats. Weliswaar lieten de Amerikaanse indices een positiever beeld zien dan de Europese tegenhangers, maar dat had vooral te maken met de verzwakte dollar. De euro steeg sinds het begin van dit jaar circa 11% versus de dollar.
Ondanks de kredietcrisis, wisten de beurzen zich (vooralsnog) goed staande te houden boven belangrijke steunniveaus. Of dit voldoende is om een eindejaarsrally te doen ontketenen, moet nog blijken. Een neerwaartse doorbraak van steunniveaus zal ook het (middel)lange termijn beeld aanzienlijk doen verslechteren, hetgeen zou kunnen leiden tot een eindejaarsuitverkoop. De Europese beurzen kropen de afgelopen weken door het oog van de naald. Cruciale steunniveaus werden aan een loodzware test onderworpen. Vooralsnog bleef een forse daling uit, want de steunlijnen hielden stand waarna de indices weer sterk opveerden. De DAX en de Eurostoxx50 bevinden zich nog steeds in een neutraal driehoekspatroon. Het beeld van de Franse index ziet er daarentegen wat minder fraai uit. De CAC40 vormt voor de lange termijn een hoofd-en-schouderspatroon. Bij een neerwaartse uitbraak wordt dit omkeerpatroon afgerond en zou dit voor de lange termijn een uiterst negatief signaal afgeven. Zover is het echter nog niet, want voorlopig houdt de CAC40 (ruim) boven deze steungrens stand. Wel plakken de indices weer tegen zware weerstanden aan die een verdere stijging bemoeilijken. Mochten de indices weer terugvallen en de steunniveaus doorbreken, dan vervliegt de hoop op een eindejaarsrally en zouden we zelfs voor een verdere daling moeten vrezen.
Brent-olie test belangrijke bodem
Brent-olie brak het afgelopen jaar het ene na het andere record. Daarbij werd bijna de $ 100-grens bereikt. Aangezien olie in Amerikaanse dollars genoteerd wordt, speelde een steeds verder verzwakkende dollar de olieprijs in de kaart. Bovendien voerden geopolitieke spanningen de druk op de olieprijs verder op. Als de economische groei (in de VS) stagneert waardoor de vraag naar olie afneemt of de dollar weer sterker wordt, dan zou de olieprijs kunnen dalen. Voor het korte termijn beeld is belangrijk dat de olieprijs boven het niveau van $ 88 weet te blijven. Rond dit niveau bevindt zich een bodem die in november is gevormd. Voor de korte termijn is het beeld dan ook neutraal en wordt zelfs negatief bij een doorbraak van deze steun. Echter, voor de lange termijn is er niets aan de hand en blijft de stijgende trend intact tot een niveau net onder $ 80.
Euro zakt door stijgende steunlijn
De Europese munteenheid wist de ene na de andere weerstand te doorbreken en heeft daarbij zelfs bijna een recordniveau van $ 1,50 bereikt. Voor korte termijn beleggers is de stijgende steunlijn vanaf augustus rond circa $ 1,46 van belang. Deze oplopende steunlijn wordt momenteel aan een stevige test onderworpen en lijkt neerwaarts te zijn doorbroken. Mocht vervolgens de oude recordstand op $ 1,45 worden doorbroken, dan zal het licht voor korte termijn beleggers op oranje springen. Lange termijn beleggers kunnen (uiteraard) comfortabel in hun fauteuil blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,36 het zou begeven. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Amerikaanse centrale bank 11 december (wederom) de rente verlagen. Dit zou in principe tot een versterking van de euro moeten leiden. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe de euro/dollar hierop reageert. Vooralsnog verzwakt de euro dankzij meevallende Amerikaanse macrocijfers.
Vooralsnog weten vooral de Amerikaanse indices de voeten droog te houden. Het is interessant om te zien dat de Dow Jones en S&P500 momenteel met belangrijke horizontale weerstandsniveaus worstelen van 13.500 respectievelijk 1490 punten. Bij de Nasdaq ligt het niveau rond 2700 punten evenwel wat hoger. Deze horizontale niveaus kunnen als een rode draad worden gezien. Het afgelopen jaar kwamen deze lijnen namelijk veelvuldig in beeld. Zolang de indices deze weersstanden niet weten te doorbreken, blijft het korte termijn beeld neutraal. Er ligt behoorlijk veel dalingsruimte tot cruciale (horizontale) steunniveaus. Pas als deze steunniveaus worden doorbroken, vervliegt de hoop op een sterk herstel en zouden we voor een verdere daling moeten vrezen. Voor de S&P500 ligt de pijngrens rond 1400 punten. Het is nu van het grootste belang dat de zware weerstanden worden uitgenomen zodat de hoop op een eindejaarsrally niet vervliegt. Het belooft weer spannend te worden op de beurzen!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.