...

Eindejaarsrally of eindejaarsuitverkoop?

7 december 2007, 10:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De aan­de­len­beurzen zijn de laat­ste han­dels­maand van het jaar inge­gaan. Het afgelopen jaar stond vri­jwel maar één the­ma cen­traal: de sub­prime cri­sis. Daar­door werd de jacht op hoogtere­cords in de kiem ges­mo­ord. Sterk­er nog, diverse ste­vige cor­rec­ties von­den plaats. Weliswaar lieten de Amerikaanse indices een posi­tiev­er beeld zien dan de Europese tegen­hang­ers, maar dat had vooral te mak­en met de verzwak­te dol­lar. De euro steeg sinds het begin van dit jaar cir­ca 11% ver­sus de dollar. 


Ondanks de kredi­et­cri­sis, wis­ten de beurzen zich (vooral­snog) goed staande te houden boven belan­grijke ste­un­niveaus. Of dit vol­doende is om een ein­de­jaarsral­ly te doen ontkete­nen, moet nog blijken. Een neer­waartse door­braak van ste­un­niveaus zal ook het (middel)lange ter­mi­jn beeld aanzien­lijk doen ver­slechteren, het­geen zou kun­nen lei­den tot een ein­de­jaar­suit­verkoop. De Europese beurzen kropen de afgelopen weken door het oog van de naald. Cru­ciale ste­un­niveaus wer­den aan een lood­zware test onder­wor­pen. Vooral­snog bleef een forse dal­ing uit, want de ste­un­li­j­nen hield­en stand waar­na de indices weer sterk opveer­den. De DAX en de Eurostoxx50 bevin­den zich nog steeds in een neu­traal driehoekspa­troon. Het beeld van de Franse index ziet er daar­ente­gen wat min­der fraai uit. De CAC40 vormt voor de lange ter­mi­jn een hoofd-en-schoud­er­spa­troon. Bij een neer­waartse uit­braak wordt dit omkeer­pa­troon afgerond en zou dit voor de lange ter­mi­jn een uiterst negatief sig­naal afgeven. Zover is het echter nog niet, want voor­lop­ig houdt de CAC40 (ruim) boven deze ste­un­grens stand. Wel plakken de indices weer tegen zware weer­standen aan die een verdere sti­jging bemoeil­ijken. Mocht­en de indices weer terug­vallen en de ste­un­niveaus door­breken, dan vervliegt de hoop op een ein­de­jaarsral­ly en zouden we zelfs voor een verdere dal­ing moeten vrezen. 

Brent-olie test belan­grijke bodem

Brent-olie brak het afgelopen jaar het ene na het andere record. Daar­bij werd bij­na de $ 100-grens bereikt. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars geno­teerd wordt, speelde een steeds verder verzwakkende dol­lar de oliepri­js in de kaart. Boven­di­en voer­den geopoli­tieke span­nin­gen de druk op de oliepri­js verder op. Als de economis­che groei (in de VS) stag­neert waar­door de vraag naar olie afneemt of de dol­lar weer sterk­er wordt, dan zou de oliepri­js kun­nen dalen. Voor het korte ter­mi­jn beeld is belan­grijk dat de oliepri­js boven het niveau van $ 88 weet te bli­jven. Rond dit niveau bevin­dt zich een bodem die in novem­ber is gevor­md. Voor de korte ter­mi­jn is het beeld dan ook neu­traal en wordt zelfs negatief bij een door­braak van deze ste­un. Echter, voor de lange ter­mi­jn is er niets aan de hand en bli­jft de sti­j­gende trend intact tot een niveau net onder $ 80.

Euro zakt door sti­j­gende steunlijn

De Europese munteen­heid wist de ene na de andere weer­stand te door­breken en heeft daar­bij zelfs bij­na een record­niveau van $ 1,50 bereikt. Voor korte ter­mi­jn beleg­gers is de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf augus­tus rond cir­ca $ 1,46 van belang. Deze oplopende ste­un­li­jn wordt momenteel aan een ste­vige test onder­wor­pen en lijkt neer­waarts te zijn door­bro­ken. Mocht ver­vol­gens de oude record­stand op $ 1,45 wor­den door­bro­ken, dan zal het licht voor korte ter­mi­jn beleg­gers op oran­je sprin­gen. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen (uit­er­aard) com­fort­a­bel in hun fau­teuil bli­jven zit­ten. Zij hoeven zich pas zor­gen te mak­en zodra de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,36 het zou begeven. Naar alle waarschi­jn­lijkheid zal de Amerikaanse cen­trale bank 11 decem­ber (wederom) de rente ver­la­gen. Dit zou in principe tot een ver­sterk­ing van de euro moeten lei­den. Daarom is het belan­grijk om te kijken hoe de euro/​dollar hierop reageert. Vooral­snog verzwakt de euro dankz­ij mee­val­lende Amerikaanse macrocijfers.

S&P500 test weerstand

Vooral­snog weten vooral de Amerikaanse indices de voeten droog te houden. Het is inter­es­sant om te zien dat de Dow Jones en S&P500 momenteel met belan­grijke hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus worste­len van 13.500 respec­tievelijk 1490 pun­ten. Bij de Nas­daq ligt het niveau rond 2700 pun­ten even­wel wat hoger. Deze hor­i­zon­tale niveaus kun­nen als een rode draad wor­den gezien. Het afgelopen jaar kwa­men deze lij­nen namelijk veelvuldig in beeld. Zolang de indices deze weers­standen niet weten te door­breken, bli­jft het korte ter­mi­jn beeld neu­traal. Er ligt behoor­lijk veel dal­ingsruimte tot cru­ciale (hor­i­zon­tale) ste­un­niveaus. Pas als deze ste­un­niveaus wor­den door­bro­ken, vervliegt de hoop op een sterk her­s­tel en zouden we voor een verdere dal­ing moeten vrezen. Voor de S&P500 ligt de pijn­grens rond 1400 pun­ten. Het is nu van het groot­ste belang dat de zware weer­standen wor­den uitgenomen zodat de hoop op een ein­de­jaarsral­ly niet vervliegt. Het belooft weer span­nend te wor­den op de beurzen!

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.