
De effectenbeurzen leefden vorige week kortstondig op nadat diverse centrale banken gecoördineerde ‘hulp-acties’ initieerden. De Fed verlaagde de rente sinds augustus een aantal keer. Daarnaast werden door de ECB en de Fed miljarden euro’s en dollars in de geldmarkt geïnjecteerd om de onrust te bezweren. Dinsdag pompte de ECB circa € 380 miljard extra in de geldmarkt. Deze extra liquiditeiten fungeren als smeerolie, daar de geldmarkt dreigde vast te lopen. Commerciële banken zijn door de subprime crisis huiverig geworden om elkaar geld uit te lenen, met hogere rentes tot gevolg.
De miljardenafschrijvingen van zowel Amerikaanse als Europese banken kwamen het sentiment op de beurzen niet ten goede. Aangezien de Amerikaanse en Europese beurzen op of rond dalende weerstandslijnen vanaf november stuitten, was het niet verwonderlijk dat indices weer behoorlijk daalden. Beleggers kozen het zekere voor het onzekere en namen winst na het herstel vanaf de bodem in november. In Europa lag de DAX er het sterkst bij, hetgeen resulteerde in een (bijna) even hoge top als in juli. De Duitse index kon zich nog enigszins overeind houden door energiebedrijven zoals E.ON en RWE. De CAC40 en de Eurostoxx50 kenden daarentegen een minder sterk koersverloop. Dit valt grotendeels te verklaren doordat de financiële waarden sterk vertegenwoordigd zijn in de Franse en de brede Europese index. Daardoor blijven beide indices gevangen in een neutrale zone. Aan de bovenkant liggen de dalende weerstandslijnen vanaf de zomermaanden. Pas als deze weerstanden worden uitgenomen kunnen de indices weer naar hogere sferen. Of we dit nog voor het einde van het jaar meemaken, moet nog blijken. In ieder geval mogen de indices niet onder de belangrijke steungrenzen zakken, want anders verzwakt het beeld aanzienlijk.
Brent-olie handhaaft zich boven steunniveau
Met een stijging van circa 50% kan het jaar voor Brent-olie in feite niet meer stuk. Aangezien olie in Amerikaanse dollars wordt genoteerd, speelde de verzwakte dollar de olieprijs in de kaart. Voor het korte termijn beeld is belangrijk dat de olieprijs boven het horizontale steunniveau van $ 88 weet te blijven. Rond dit niveau bevindt zich een bodem die in november is gevormd. Voor de korte termijn is het beeld dan ook neutraal. Voor de lange termijn blijft de stijgende trend intact tot een niveau net onder $ 80. Bij een verdere stijging is het belangrijk dat de top rond $ 96 wordt overschreden. Indien er een lagere top wordt geplaatst, zou er zelfs een hoofd-en-schouderspatroon kunnen ontstaan. Dit impliceert een trendomkeer. Voorlopig is dit niet het geval, want Brent-olie is inmiddels vanaf het horizontale steunniveau opgeveerd in afwachting van een nieuwe impuls.
Euro doet stap terug
De Europese munteenheid wist de afgelopen maanden de ene na de andere weerstand te doorbreken en heeft daarbij in november zelfs een recordniveau van bijna $ 1,50 bereikt. Vervolgens deed de euro echter een behoorlijke stap terug. Inmiddels is de stijgende steunlijn vanaf augustus doorbroken. Daarbij werd de horizontale steunlijn op $ 1,45 neerwaarts doorbroken en is het licht voor korte termijn beleggers op rood gesprongen. Lange termijn beleggers kunnen evenwel comfortabel blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,36 het zou begeven. De renteverlaging in december door de Fed heeft geen grote invloed gehad op de euro/dollar. Dit is een veeg teken, want in principe zou een lagere dollarrente voor een stijgende euro moeten zorgen. Daarom is het wenselijk om een vinger aan de pols te houden om eventueel vroegtijdig voor een deel winst te nemen. Pas bij een doorbraak van de weerstandslijn vanaf november kan de weg omhoog weer worden vervolgd. Deze weerstand ligt net boven $ 1,46.
S&P500 neutraal
De Dow Jones en de S&P500 stootten hun hoofd tegen dalende weerstandslijnen vanaf oktober/november. De technologiezware Nasdaq ondervond forse weerstand bij het horizontale niveau rond 2700 punten. Zolang de indices deze weerstandsniveaus niet weten te doorbreken, zal een eindejaarsrally een schier onmogelijke exercitie zijn. Een test van de steunlijnen vanaf augustus en november ligt in de lijn der verwachting. Als dit scenario wordt bewaarheid, dan ligt er nog een aanzienlijk dalingspotentieel voor de Dow Jones en de brede S&P500. Voor de Dow Jones is het niveau van 12.800 punten van belang. Het corresponderende niveau voor de S&P500 ligt op 1406 punten. Bij een doorbraak van deze steunzones zal het sein op rood springen. De Nasdaq test momenteel de stijgende steunlijn vanaf maart. Zolang deze steunlijnen intact blijven, kunnen we een herstel verwachten. De vraag is echter, of dit zal resulteren in een einde- of een nieuwjaarsrally.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.