...

Einde renteverhogingen VS nu al in zicht?

2 juni 2005, 00:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vol­gens Richard Fish­er, pres­i­dent van de Dal­las Fed­er­al Reserve Bank, zijn de rentev­er­hogin­gen in de 8ste en voor­laat­ste inning gekomen. Tij­dens de meet­ing aan het einde van juni zal Alan Grenspan ver­moedelijk voor de laat­ste keer de rente met een kwart­punt ver­hogen. Afgelopen jaar is de rente geste­gen van 1 naar 3%. Is nu alles koek-en-ei in de VS en hoe zit het met de huizen-bubble? 

Rentev­er­hogin­gen over?
Koek-en-ei is het zek­er niet met de Amerikaanse economie. Het land gaat gebukt onder toren­hoge oplopende schulden en het ziet er niet naar uit dat daar bin­nenko­rt een omwen­tel­ing in gaat komen. De oor­log in Irak ver­slint mil­jar­den dol­lars en drukt legt een zware druk op de economie. 
Aan de sti­jging van de inflatie in de VS zou bin­nenko­rt wel eens een einde kun­nen komen. Kijken we alleen naar de tech­nis­che analyse van de rente over de afgelopen jaren, dan zien we dat de koers van de rente al 3 jaar in een oplopend trend­kanaal zit. De sterke sti­jging die de rente door­maak­te in het 1ste deel van 2004, werd gevol­gd door 2 min­der sterke beweg­in­gen in de rest van 2005 en in 2005. Het patroon lijkt enigszins op een “bearish flag”, waar­bij in de meeste gevallen er een uit­braak naar bene­den vol­gt. Ook zien we dat de koers van de rente in de buurt komt van de bovenkant van het trend­kanaal en op een niveau komt waar eerder ( najaar 1999 tot 1ste deel 2001 ) top­pen gemaakt zijn. Dit niveau kan gaan fun­geren als een sterke weerstand.

Inflatie:
Het is mogelijk dat de FED al anticipeert op een dal­ing van de inflatie, waar­door een verdere sti­jging van de rente achter­wege kan bli­jven. Richard Fish­er liet overi­gens nog weten dat hij zich eerder druk maakt over de inflatie dan over de langzame groei van de Amerikaanse economie. Deze opmerk­ing vind ik vreemd. Was het niet de FED die het rente­beleid van de ECB vaak vero­ordeelde omdat zij ( de ECB ) zich alti­jd inspant om de inflatie bin­nen de afge­spro­ken perken te houden en niet de Europese economieen stim­uleerde ? Bij de FED was het alti­jd de groei van de economie die voor­rang kreeg boven de inflatie. Chang­ing names, chang­ing policy. 

Huizen bubbel.:
Als de FED inder­daad zou besluiten om de rente­s­tand te bevriezen of eventueel te lat­en dalen, dan zijn de Amerika­nen nog niet af van explosieve sti­jging van de huizen­pri­jzen. De afgelopen 10 jaar zijn huizen enorm in waarde geste­gen door de lage rente en de sti­jging van het inkomen. Afgelopen jaar ste­gen de huizen met 12,5% en over de afgelopen 5 jaar is de waarde met 50,5% geste­gen, ter­wi­jl 15,8% van het besteed­bare inkomen wordt gebruik om het huis te financieren. Bij een dal­ende rente en verdere sti­jging van de huizen­pri­jzen, zullen veel Amerika­nen een grot­er deel van hun besteed­bare inkomen gaan gebruiken om een nieuwe won­ing te financieren. Ik vraag me dan nu maar even niet af wat er gebeurt als de huizen­bel uitein­delijk klapt.
Economen van de FED voor­spellen een dal­ing van de huizen­pri­jzen van 6%, als de FED zou besluiten de rente verder te ver­hogen. Zij baseren dit op een mogelijke gemid­delde hypotheekrente van 6,5% aan het begin van 2006. Veel mensen zullen dan niet meer instaat zijn een huis te financieren en ged­won­gen wor­den hun huis te verkopen. 

En dan is er natu­urlijk Alan Greenspan. Deze man was jaren lang het boeg­beeld van de rente ( zie ook eerdere columns over Greenspan ) en hij zal er alles aan doen om in de geschiede­nis boeken te komen als de man die tot op zijn laat­ste dag als voorzit­ter van de FED de rente in toom heeft weten te houden. Oplopende rente en inflatie zijn dan pun­ten die je als voorzit­ter op je laat­ste werkdag niet aan je opvol­ger wil overdragen. 

Dirk Dort­land
© US Mar​kets​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.