Volgens Richard Fisher, president van de Dallas Federal Reserve Bank, zijn de renteverhogingen in de 8ste en voorlaatste inning gekomen. Tijdens de meeting aan het einde van juni zal Alan Grenspan vermoedelijk voor de laatste keer de rente met een kwartpunt verhogen. Afgelopen jaar is de rente gestegen van 1 naar 3%. Is nu alles koek-en-ei in de VS en hoe zit het met de huizen-bubble?
Renteverhogingen over?
Koek-en-ei is het zeker niet met de Amerikaanse economie. Het land gaat gebukt onder torenhoge oplopende schulden en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort een omwenteling in gaat komen. De oorlog in Irak verslint miljarden dollars en drukt legt een zware druk op de economie.
Aan de stijging van de inflatie in de VS zou binnenkort wel eens een einde kunnen komen. Kijken we alleen naar de technische analyse van de rente over de afgelopen jaren, dan zien we dat de koers van de rente al 3 jaar in een oplopend trendkanaal zit. De sterke stijging die de rente doormaakte in het 1ste deel van 2004, werd gevolgd door 2 minder sterke bewegingen in de rest van 2005 en in 2005. Het patroon lijkt enigszins op een “bearish flagâ€, waarbij in de meeste gevallen er een uitbraak naar beneden volgt. Ook zien we dat de koers van de rente in de buurt komt van de bovenkant van het trendkanaal en op een niveau komt waar eerder ( najaar 1999 tot 1ste deel 2001 ) toppen gemaakt zijn. Dit niveau kan gaan fungeren als een sterke weerstand.
Inflatie:
Het is mogelijk dat de FED al anticipeert op een daling van de inflatie, waardoor een verdere stijging van de rente achterwege kan blijven. Richard Fisher liet overigens nog weten dat hij zich eerder druk maakt over de inflatie dan over de langzame groei van de Amerikaanse economie. Deze opmerking vind ik vreemd. Was het niet de FED die het rentebeleid van de ECB vaak veroordeelde omdat zij ( de ECB ) zich altijd inspant om de inflatie binnen de afgesproken perken te houden en niet de Europese economieen stimuleerde ? Bij de FED was het altijd de groei van de economie die voorrang kreeg boven de inflatie. Changing names, changing policy.
Huizen bubbel.:
Als de FED inderdaad zou besluiten om de rentestand te bevriezen of eventueel te laten dalen, dan zijn de Amerikanen nog niet af van explosieve stijging van de huizenprijzen. De afgelopen 10 jaar zijn huizen enorm in waarde gestegen door de lage rente en de stijging van het inkomen. Afgelopen jaar stegen de huizen met 12,5% en over de afgelopen 5 jaar is de waarde met 50,5% gestegen, terwijl 15,8% van het besteedbare inkomen wordt gebruik om het huis te financieren. Bij een dalende rente en verdere stijging van de huizenprijzen, zullen veel Amerikanen een groter deel van hun besteedbare inkomen gaan gebruiken om een nieuwe woning te financieren. Ik vraag me dan nu maar even niet af wat er gebeurt als de huizenbel uiteindelijk klapt.
Economen van de FED voorspellen een daling van de huizenprijzen van 6%, als de FED zou besluiten de rente verder te verhogen. Zij baseren dit op een mogelijke gemiddelde hypotheekrente van 6,5% aan het begin van 2006. Veel mensen zullen dan niet meer instaat zijn een huis te financieren en gedwongen worden hun huis te verkopen.
En dan is er natuurlijk Alan Greenspan. Deze man was jaren lang het boegbeeld van de rente ( zie ook eerdere columns over Greenspan ) en hij zal er alles aan doen om in de geschiedenis boeken te komen als de man die tot op zijn laatste dag als voorzitter van de FED de rente in toom heeft weten te houden. Oplopende rente en inflatie zijn dan punten die je als voorzitter op je laatste werkdag niet aan je opvolger wil overdragen.
Dirk Dortland
© US Markets.nl