![](/images/legacy-userimages/userimages/Dick_Otto_2003.jpg)
Fun with fundamentals
Einde oefening Nasdaq
Positieve kop boven deze column. Doet ons denken aan een artikel in Active Trader in december 2000 Rick Versteeg, algemeen directeur van Matrix, heeft toen een artikel geschreven over patroonherkenning voor dit toonaangevende blad voor traders in Amerika. Naast een uitgebreide uitleg in de categorie “fun with fundamentals” geeft hij in dat artikel (e‑mail Matrix voor een kopie) een, voor die tijd, schokkende visie op de Nasdaq. Toen nog hoog en droog boven 3.000 punten gaf hij aan dat er een forse daling aanstaande was. Minimaal naar 2.250, maar mogelijk verder. U kunt zich voorstellen dat we ons daarmee niet populair hebben gemaakt. Maar de markt heeft snel duidelijk gemaakt wat er mogelijk was.
Tot zover de geschiedenisles van vandaag. Terug naar de harde realiteit van het heden. Want we staan aan de vooravond van een soortgelijk duidelijk moment. Zagen wij intussen bijna zes jaar geleden de markt beginnen aan de eerste daling, nu na een herstelfase van enkele jaren verwachten wij dat het inzetten van de tweede fase rap nadert.
In het artkel van destijds schrijven wij: “De laatste daling is trendmatig geweest en we bevinden ons nu in een periode met ovberlappende (zijwaartse) golven. Dit geeft aan dat er op zijn minst nog één dalende trend volgt in dezelfde richting als de eerste”.
CHART 1: Nasdaq
De daling die de Nasdaq eind april is ingezet is duidelijk trendmatig. En sindsdien, net als in 2000 zien we een zijwaartse beweging. We weten dus dat de hoofdrichting nog altijd neerwaarts is en dat de volgende trend weer neerwaarts zal zijn. Simple as that. .…
Voeg daarbij dat ook het grote patroon een dergelijk scenario laat zien dan is dat voor ons nog een extra bevestiging:
CHART 2: Nasdaq lange termijn
Ook hier zien we dus een dalende trend (vanaf 1999) en een moeizaam correctief herstel tot april dit jaar.
Genoeg theorie. Terug naar de verwachting, we bevinden ons nu nog in het zijwaartse patroon en een dergelijke zijwaartse beweging kan best nog wat extra tijd in beslag nemen, maar de ondergrens is duidelijk. Zodra de Nasdaq onder 2065 zakt is het duidelijk: het eerste koersdoel ligt dan meer dan 150 punten weg op 1900 en 1750 is het volgende realistische koersdoel. Op lange termijn, meerdere jaren, is zelfs een daling tot onder de bodems van 2002.
Bad news. Is er nog iets positiefs te melden? Als we in de AEX boven 444.50 uitbreken en tot boven 447 komen dan neemt de kans op een nieuwe top flink toe. En dan hebben we het dus over een uitbraak boven 480. Maar ook daarna is het beeld niet veel rooskleuriger met nog altijd een significante top als meest waarschijnlijk scenario.
CHART 3: AEX Index
En onder 425⁄420 is ook dat beetje hoop weg, want dan kunnen we ons direct richten op de daling naar 380.
Olie dan? Wel positief maar dat heeft weer negatieve uitwerkingen bij de pomp. Goud. Daar hebben we er een. Het verband “onzekere tijden op de aandelenbeurs — hogere goudprijs” is eindelijk weer van toepassing. En die Goudprijs, na best een stevige dip, kan nog flink oplopen de komende tijd.
De belangrijkste Fibonacci koersdoelen liggen tussen $800 en $850. En daar ligt ook de top van bijna 20 jaar geleden. Voeg daarbij het patroon dat aangeeft dat er nog enkele bewegingen moeten worden afgerond en we hebben bewijs genoeg dat de stijging zal doorzetten. De stop? Belangrijk, onder $560 hebben we het verkeerd gezien en moeten we ons richten op een grotere tussentijdse daling.
14 juli 2006 :
Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie op de AEX Index voor haar cliënten.
Op het moment van schrijven heeft Matrix geen positie op de AEX Index voor haar cliënten.