...

EINDE KAPITALISME IN ZICHT?

19 oktober 2009, 08:07 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Ganse impe­ria zijn in de wereldgeschiede­nis geïm­plodeerd als gevolg van het opblazen van de geldeen­heid, waaraan cor­rup­tie en manip­u­latie uit­er­aard niet vreemd waren! Dat gold het oude Perzis­che Rijk waar kon­ing Dar­ius zijn eigen munt — de dailler — opblies. Dat gold 800 jaar lat­er ook voor het Romeinse Rijk en weer 800 jaar lat­er het Byzan­ti­jnse Rijk. Nog eens 800 jaar lat­er ging het Duitse Rijk met hyper­in­flatie plat als gevolg van de opgelegde her­stel­be­talin­gen aan de over­win­naars uit de Eerste Werel­door­log. Het Britse (ver­loren) Com­mon­wealth ver­ankerd aan het pound ster­ling (let­ter­lijk: een pound zil­ver) en de Amerikaanse dol­lar (tot aug. 1971verankerd aan een ounce goud) doen er door potvert­eren een iet­sje lat­er alles aan ditzelfde pad te bewandelen’.


De vraag ligt dan op je lip of die tijdspanne van ca. 800 jaar wel een coïn­ci­den­tie is?
De inter­val van 800 jaar lijkt niet­temin meer toe­val dan het gevolg van een cyclus. Natu­urlijk voltrok de geschiede­nis zich in het verleden in een veel trager tem­po en kostte het ook veel meer tijd een imperi­um op te bouwen. Miss­chien voer voor historici?

His­to­rie
Het echte kap­i­tal­isme deed z’n intrede met de uit­gifte van het eerste aan­deel ooit door de V.O.C. (Verenigde Oost­indis­che Com­pag­nie) in 1606, waar­van er in mijn werkvertrek een repli­ca aan de muur hangt. Dat even­e­ment ‘ luid­de onze Gouden (niet toe­val­lig) Eeuw in. Het aan­deel, dat in die tijd nog aktie’ heette en heden ten dage nog wordt teruggevon­den in de Duitse Aktienge­sellschaft (AG) en in de Zweedse Aktiebo­laget (AB), kwam niet uit de lucht vallen. Deze aktie’ gold des­ti­jds een aan­deel in een schip.

Daar gemid­deld 20% van alle schep­en om diverse rede­nen nooit meer terug­keerde, liep je met zo’n ding’ een aan­merke­lijk risi­co. Omdat er in die tijd nog nooit een maatschap­pij teloor was gegaan, bleek de vin­d­ing van een aan­deel in een maatschap­pij een regel­recht gat in de markt. De aan­de­len gin­gen des­ti­jds als warme brood­jes over de toon­bank. De aan­vanke­lijk open han­del’ op de Dam (bij droog weer), in de Oude Kerk en in de Olof­skapel noodde tot één cen­trale noter­ing. Die vol­gde met de ves­tig­ing van een cen­trale mark­t­plaats in 1611 aan het Rokin, gebouwd door Amsterdam’s eerste stad­sar­chi­tect Hen­drick de Keyser. Zo kun je zeggen dat onze hoofd­stad het oud­ste beursin­sti­tu­ut ter wereld huist. Vanaf de Dam via het nog bestaande Beur­spoort­je richt­ing Rokin loop je in feite op de gewi­jde bodem’ van het kap­i­tal­isme. Ooit liep ik daar met een paar Amerikaanse beurslieden en vertelde hen hierover. Als antwo­ord kreeg ik: you smart Dutch, you invent­ed cap­i­tal­ism, but we have per­fect­ed it’, het com­men­taar hierop laat ik graag aan u.

Sinds die tijd heeft het kap­i­tal­isme vele ups en downs gek­end, te begin­nen met de tulip mania’ in 1637. Dit was de eerste waarschuwing met een bood­schap die thans nog onver­min­derd van kracht is. De tulp ging ver­vol­gens in de ban en dat betek­ende einde exerci­tie’. Toen zich in de jaren 20 vorige eeuw de finan­ciële implosie van het Derde Rijk voltrok, werd dat met even veel ver­baz­ing aan­schouwd door Stal­in, als zelf geïn­stalleerd tzaar’ van het toen­ma­lige com­mu­nis­tis­che Sov­jetrijk.
Hij liet daarop zijn belan­grijk­ste econoom Kon­drati­eff ont­bieden met de vraag of hier­mee ook het einde van het kap­i­tal­isme werd ingelu­id. Na een jaart­je stud­eren was Kon­drati­eff er wel uit. De door hem ontwikkelde lange golf­be­weg­ing heeft hem in de economis­che geschiedenis­boek­jes grote ver­maard­heid opgeleverd, maar het heeft hem ook zijn lev­en gekost. Stal­in bleek niet echt gecharmeerd van zijn antwo­ord: het gaat op’ en het gaat neer’ en op’ en neer’, etc. en liet hem ver­ban­nen. Het heeft nadi­en ca. 80 jaar — intussen een langer(!) mensen­leven — gedu­urd voor­dat Kondratieff’s the­o­rie pas wezen­lijk beves­tigd zou worden.

Van verleden naar heden
Vooral na de implosie van het com­mu­nisme is het kap­i­tal­isme zich mid­dels de vri­je mark­twerk­ing volledig te buiten gegaan. Geïn­spireerd door Rea­gan­ism en Thatch­erism in de jaren 80 en 90 was the sky the lim­it’. Ook al is het einde van de hege­monie van het pond en de dol­lar nabij, daarmee is het kap­i­tal­isme nog niet opge­blazen. Wel zullen de lan­den met grote dol­lar­be­lan­gen er flink onder lij­den. Dat geldt ook voor de euro, die even­zeer zwaar is geï­nun­deerd’. Hitler zag des­ti­jds maar één uitweg door er zich proberen uit te knokken. Dat alter­natief is thans niet meer voorhan­den nu de euro de een­heid van Europa heeft bekrachtigd. Voor Ameri­ka is dit even­wel een nieuwe ervar­ing. De huidi­ge geldsmi­j­ter­ij via stim­u­ler­ings- en garantiemaa­trege­len vloeit voort uit de ervarin­gen van het beleid uit de jaren 30. Die tijd werd juist geken­merkt door het terug­draaien van de geld­ho­eveel­heid en gevol­gd door een dodelijk inter­na­tion­aal pro­tec­tion­isme. De Britse econoom John May­nard Keynes meende het antwo­ord te hebben en ver­ket­ter­de het toen­ma­lige beleid. Door nu de geld­pers op max­i­mum capaciteit te lat­en draaien, hoopt men op z’n Key­ne­si­aans de muziek er in te houden.

Vol­gens een recent uit­gevo­erd onder­zoek van de Nation­al Asso­ci­a­tion for Busi­ness Eco­nom­ics (NABE) gelooft frap­pant genoeg 81% uit een pan­el van 43 geïn­ter­viewde economen inder­daad in dit sprook­je. Jam­mer was wel dat dit zelfde pan­el deze recessie’ pas zag aankomen toen deze zich reeds aan het voltrekken was. De Fed voelt zich gerug­s­te­und omdat er ook nu geen enkel ander alter­natief voorhan­den is. Echter, bub­bles dienen niet met of zon­der de geld­pers te wor­den bestre­den maar juist te wor­den voorkomen! Daarin zijn de cen­trale banken hopeloos tekortgeschoten!

Nu de geest uit de fles is, bereik je met het schuld op schuld stape­len slechts uit­s­tel van exe­cutie met nog ram­pza­liger gevol­gen. Schulden dienen hoe dan ook een keer ver­ef­fend te wor­den en niet te wor­den vooruit geschoven in de hoop dat een opnieuw aange­blazen economisch vuurt­je de trek weer in de schoorsteen brengt. Dat zou alleen nog denkbaar zijn bij een inver­di­en­bare ver­ef­fen­ing. Alleen de staatss­chuld ter hoogte van $11,8 biljoen vergt al 20% van alle belastinginkom­sten ad $2 biljoen. En valt dus mid­dels welke hoge groei dan ook nooit meer te saneren. Natu­urlijk mag Lar­ry Sum­mers van Obama’s Nation­al Eco­nom­ic Coun­cil bew­eren dat: the Oba­ma Admin­is­tra­tion had helped pull the U.S. econ­o­my back from the abyss” with aggres­sive efforts to spur growth and sta­bi­lize finan­cial mar­kets!’ of in goed Ned­er­lands: Obama’s regering heeft er toe bijge­dra­gen de Amerikaanse economie mid­dels een agressieve inzet van de afgrond af te hebben gehouden,de groei te bevorderen en de finan­ciële mark­ten te sta­bilis­eren! Maar hij vertelt er wijselijk niet bij op welke wijze dit avon­tu­ur op goed moment ten einde komt.

Op gele­galiseerde dief­stal van onze bankiers(centraal of niet) zouden sanc­ties dienen te wor­den ingesteld. Nu komen de heren straf­feloos weg en als het éffe kan nog met een vette bonus ook. Col­lec­tief gezien mogen we ons even­min vrij pleit­en, want we hebben dit ook toegelaten!

alt

Je mag er van uit­gaan dat dit soort bor­den het straat­beeld steeds meer zullen gaan ontsieren’.

Voor beleg­gers is het zaak zich niet door de waan van de dag, de week of zelfs de maand op sleep­touw te lat­en nemen maar vooral door de opgetrokken façades proberen heen te kijken. Op deze wijze kun­nen niet alleen teleurstellin­gen wor­den voorkomen maar is men juist in staat om ade­quaat op de toekomst te kun­nen anticiperen. Waar enerz­i­jds grote ver­liezen wor­den gere­aliseerd, zijn er tegelijk­er­ti­jd ook kansen om juist van te prof­iteren. Men denke hier­bij nog­maals aan hard assets (delf­stof­fen, commodities).

Als we het oog op de V.S. richt­en dan kun­nen we drie majeure ontwik­kelin­gen onderscheiden:

* als gevolg van de open­staande geld­pers wordt de waarde van de dol­lar met het bij­drukken
van elke dol­lar steeds een beet­je min­der waard; vol­gens een bezeten math­e­mati­cus in de
V.S. is er thans al zoveel bijge­drukt dat je hier­mee de oost/​west afs­tand dus coast-to-coast
heen en terug kunt afleggen met dol­lar­bil­jet­ten die over de gehele afs­tand staande tegen
elka­ar zijn gezet!
* daarmee wordt bew­erk­stel­ligd dat de koop­kracht evenredig afneemt en tegelijk de schuld
implodeert – dit is een bewuste keuze!
* om de schi­jn van een legi­t­iem beleid te voeren, wordt er door de cri­sis clowns’ al het
mogelijke uit de kast getrokken om enerz­i­jds een dif­fu­us beeld te creëren en anderz­i­jds
om de mark­ten door manip­u­latie zodanig te verkracht­en’ dat er geen sprake meer kan zijn
van een vri­je mark­tvorm­ing*); om die reden wordt het buitenge­woon lastig (wat toch al
lastig is) om een ook maar een enigszins betrouw­bare lan­gere ter­mi­jn voor­spelling te doen.

*) pro­fes­sor Alan Krueger als onder­min­is­ter van Economis­che Zak­en wijst hierop fijn­t­jes in een bericht afkom­stig van Reuters. Hij stelt hierin o.a. dat veel cijfer­ma­te­ri­aal ondoorzichtig is, dik­wi­jls te laat ver­schi­jnt en toe is aan harde en snelle ver­be­ter­ing, eerder ziet hij zelfs een ver­slech­ter­ing optre­den; dit bericht zal hem niet in dank zijn afgenomen

*) dr. Doom, pro­fes­sor Roubi­ni is eve­neens nog steeds zeer kri­tisch en ziet met het huidi­ge expan­sieve beleid de kans van een suc­cesvolle exit strate­gie snel klein­er wor­den.
Als groot­ste uitdag­ing ziet hij het her­stellen van de finan­ciële sta­biliteit zon­der dat zulks weer tot nieuwe bub­bles mag leiden!

Val­u­ta­perike­len
De sterk aan de dol­lar gekop­pelde economieën (w.o. de Azi­atis­che) hebben er belang bij om hun eigen munt niet te veel te lat­en appre­ciëren (in waarde lat­en sti­j­gen) ten opzichte van de dol­lar of zelfs de euro. Het vol­gende hoofd­stuk van de recessie’ zou even­wel opnieuw han­del­soor­logen kun­nen uit­lokken, nu niet zo zeer van­wege pro­tec­tion­isme (hoewel niet uit te sluiten) maar veeleer door con­cur­rente deval­u­atie. Immers, als de dol­lar in waarde bli­jft dalen, zouden andere han­delsstromen daar­door in de knoop komen. Dus men zal zich bij voorkeur aan een dal­ende dol­lar wensen te conformeren.

alt

Zolang alle impor­tante val­u­ta in con­cert’ met elka­ar in een neer­waartse spi­raal bewe­gen (zicht­baar aan de tegen­waarde in goud), hoeven de dol­lar­reserve houdende lan­den de dol­lar ook niet te dumpen. Intussen wijz­er gewor­den zullen deze lan­den wel dol­lars in veel grotere mate tegen hard assets willen wis­se­len doch zon­der deze munt overi­gens volledig te lat­en vallen. De kans is groot dat de korte ter­mi­jn’ belei­ds­mak­ers (i.v.m. de eerstvol­gende verkiez­ingsronde) dan ook doo­dleuk bli­jven door­gaan! Maar belan­grijk­er is de vraag waar Jan met de Pet straks na alle van over­hei­dswege ingezette stim­u­lerin­gen en garanties de eind­fac­tu­ur kan indienen.

Vroeger of lat­er, bli­jft er maar één betaalmid­del­cat­e­gorie over, in casu de door alle eeuwen heen geëi­gende hard assets met goud promi­nent in het voorste gelid. Door dit per­spec­tief te schilderen, voe­len de finan­ciële belei­ds­mak­ers zich in de wie­len gere­den. Ze willen je doen geloven dat een uit­ge­woonde’ papieren val­u­ta (die ad libi­tum kan wor­den bijge­drukt) juist meer koop­kracht biedt dan een mon­e­taire val­u­ta die niet is bij te drukken, niet met schuld beladen is, onbeperkt houd­baar en maar beperkt voorhan­den is. Zie het verleden!

Vat der toekomst
Met de groeiende ongedek­te teko­rten is de dol­lar en de daarmee samen­hangende koop­kracht gedoemd verder in waarde te dalen. Dat heeft gevol­gen voor het kwan­tum dol­lars dat thans nog bij buiten­landse banken als reserve te boek staat, alsook voor de dollar’s rol als alge­meen aan­vaard betaalmid­del op de inter­na­tionale finan­ciële mark­ten. Deze rol is reeds afgenomen van 81% in 1980 naar 62,8% medio van dit jaar. Tenslotte heeft dit ook gevol­gen voor de kwaliteit van lev­en, waar­bij de V.S. zijn geduikeld van plaats vijf in 2000 naar plaats der­tien in 2009, weer­spiegeld in de afname van de net­to ver­mo­genswaarde per hoofd van de bevolk­ing. Gelet op alle op deze hoof­den rus­tende schulden zullen er maar weini­gen zijn die straks het hoofd nog boven water zullen weten te houden.

Van Europa zijn er op dit ter­rein min­der offi­ciële cijfers bek­end dan dat het aan­deel van de euro in de wereld in de eerste zes man­den van dit jaar is geste­gen van 25,9% naar 27.5%. Ondanks alle dol­larmisère is er nog geen ade­quaat alter­natief voor deze munt en dat houdt ons allen vooral­snog in het zelfde schuit­je. Als gevolg van de Amerikaanse schuld­ex­port gaan we hierin alle­maal ons steen­t­je bij­dra­gen. Van­daar mijn oproep dat bij de eerstvol­gende pres­i­dentsverkiezin­gen in de V.S. de hele wereld moet kun­nen meestem­men, sterk­er nog: een inter­na­tion­aal gere­specteerd pres­i­dentskan­di­daat moet kun­nen voor­dra­gen! Wie betaalt, regeert!

In een gloed­vol betoog met als titel Gold, Peace and Prop­er­ty’ hield voor­ma­lig pres­i­dentskan­di­daat en huidig sen­a­tor Ron Paul z’n gehoor tij­dens de New Orleans Invest­ment Con­fer­ence voor dat hij intussen meer dan 300 con­gresle­den achter zich heeft om open­heid van zak­en door de fed-up Fed te eisen. Let­ter­lijk zei hij: The Fed is ruin­ing our econ­o­my’, while the U.S. government’s cred­i­bil­i­ty is crash­ing’. Moeil­ijk om mis te verstaan!

Samen­vat­tend ver­di­ent het kap­i­tal­isme geves­tigd te zijn op een ste­vig inter­na­tion­aal finan­cieel fun­da­ment, vergelijk­baar met dat van Bret­ton Woods uit 1944. Wie daar­toe het ini­ti­atief neemt en hoe die invulling straks gaat luiden, ligt nog in de neve­len der toekomst ver­huld. Als we de lijn van Jim Rogers vol­gen dan was de 17e eeuw van de Hol­lan­ders, the 18e en 19e van de Brit­ten, de 20e eeuw van de Amerika­nen en wordt de 21e eeuw van de Chinezen. Voor hun scher­pzin­nigheid, inven­tiviteit en niet afla­tende dynamiek kan men grote bewon­der­ing hebben, voor hun cor­rup­tie en kuiper­i­jen veel min­der’! Een per­fecte wereld zal het wel nooit wor­den. Met een vari­atie op Churchill’s the­ma zouden we kun­nen zeggen: cap­i­tal­ism is the worst of all sys­tems, except for all oth­ers that have been tried’. 

Robert Bron­cel
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.