...

Effectenbeurzen zoeken richting

14 september 2007, 08:27 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vorige week schrokken beleg­gers zich een hoed­je van­wege drama­tis­che Amerikaanse werkgele­gen­hei­d­sci­jfers. In augus­tus daalde het aan­tal banen voor het eerst sinds 2003, ter­wi­jl er juist op een sti­jging werd gerek­end. Hoewel de Fed ons anders wil doen geloven, begint de Amerikaanse economie toch de negatieve invloed van de kredi­et­cri­sis te voe­len. Japan en zelfs Chi­na zagen hun economis­che activiteit dalen. Toch wis­ten de beurzen zich uitein­delijk goed te herstellen.



Hoe negatief boven­staande ook moge klinken, een blik op de grafieken leert dat het niet zo drama­tisch is. De Europese beurzen her­stelden zich (enigszins) van de klap­pen die vri­jdag en maandag wer­den geïn­casseerd. Een eerste posi­tief sig­naal lijkt te zijn afgegeven: vooral­snog is er een hogere bodem dan die in augus­tus gevor­md. Daar­bij ligt de Duitse DAX er relatief het sterk­ste bij. De Franse CAC40 en de Eurostoxx50 lat­en weliswaar een iets min­der rooskleurig beeld zien, maar weten zich ook goed te hand­haven. Nu is het belan­grijk dat de niveaus waaron­der de indices in juli zijn gedo­ken, wor­den door­bro­ken. Er is echter nog een lange weg te gaan, voor­dat het sein veilig’ kan wor­den gegeven. De Europese beurzen doen in ieder geval wel een poging daartoe. 


Rente op zoek naar bodem

De rentemarkt bli­jft prof­iteren van de aan­houdende onrust op de aan­de­len­beurzen. Enerz­i­jds hangt nog steeds het kredi­etvirus’ in de lucht en anderz­i­jds gooiden tegen­val­lende Amerikaanse werkgele­gen­hei­d­sci­jfers extra olie op het vuur. Afgelopen vri­jdag bleek het aan­tal banen in de VS licht te zijn afgenomen, ter­wi­jl een forse toe­name werd verwacht. Oblig­aties wor­den gezien als vluchthaven waar­door de oblig­atieko­ersen sti­j­gen en dus de rente daalt. De rente zak­te zelfs onder het niveau van 4,3%, zijnde de bodem van augus­tus, alwaar eerder wel ste­un werd gevon­den. In juli heeft de rente nog een nieuwe top gevor­md rond 4,73%. De rente mag zelfs tot 4,09% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De rente brak heel even aan de bovenkant uit het dal­ende wig­pa­troon. Door de terug­val is het een valse uit­braak en is de kracht vooral­snog neer­waarts gericht. Pas als de rente boven 4,09% een bodem weet te vor­men en de dal­ende trend weet te ver­lat­en, ligt de weg weer vrij voor een sti­jging richt­ing het koers­doel 4,73%, zijnde de top van juli. Pas bij een uit­name van deze top, zou het vol­gende koers­doel 5,36% in beeld komen. Zover is het echter nog lang niet. De rente dient nu eerst een bodem te vin­den. Zolang de onrust op de aan­de­len­mark­ten aan­houdt, bli­jft de neer­waartse druk op de rente aanwezig.

Nikkei test de steun

De Nikkei raak­te vanaf het top­niveau rond 18.215 pun­ten, zijnde een zeven­jarig hoogtepunt, in een vri­je val. De index wist pas vanaf een niveau rond 15.500 pun­ten weer wat op te krabbe­len. De sti­jging van de yen zorgde opnieuw voor een sneeuw­bal­ef­fect bij het terug­draaien van de yen-car­ry trades. Een duur­dere yen maakt boven­di­en de Japanse exporterende bedri­jven min­der inter­es­sant. Mocht de yen verder ver­sterken, dan zal dat opnieuw tot een verkoop­golf van (Japanse) aan­de­len kun­nen lei­den. Als het sen­ti­ment slecht bli­jft, dan moet wor­den gevreesd voor niveaus laag in de 14.000-puntenzone. Het beeld van de Japanse aan­de­len­markt is voor de korte en mid­del­lange ter­mi­jn aanzien­lijk ver­slech­terd. Zelfs al zou de index weer boven het weer­stand­sniveau van 16.640 pun­ten uit­breken, dan ligt er rond 17.500 pun­ten een fors koer­shi­aat dat voor zware weer­stand kan gaan zor­gen. Het beeld voor de korte en mid­del­lange ter­mi­jn bli­jft negatief, al probeert de Nikkei wel te her­stellen. Pas als de weer­stand van 16.640 pun­ten wordt door­bro­ken, klaart de lucht enigszins op. Tot die tijd is het oppassen geblazen, want mocht rond 16.500 pun­ten een lagere top wor­den gevor­md, dan ligt er nog een aanzien­lijk neer­waarts poten­tieel. Dat de kou nog lang niet uit de lucht is, blijkt uit het feit dat de Nikkei inmid­dels weer gevaar­lijk dicht bij de recent gevor­mde ste­un in de buurt komt.

Dow Jones op beslispunt

De Amerikaanse indices lat­en al geruime tijd een veel sterk­er beeld zien dan de Europese beurzen. De Dow Jones bevin­dt zich op een beslispunt en probeert aan de bovenkant uit een con­sol­i­datiedriehoek te breken. Zodra de Dow de weer­stand­sli­jn vanaf juli weet te door­breken, kan de weg omhoog weer wor­den ver­vol­gd. De Nas­daq en de S&P500 doen eve­neens pogin­gen de sti­j­gende lijn op te pakken, maar komen ook diverse weer­standen tegen. Posi­tief is dat de bodems steeds hoger komen te liggen. Nu is het zaak om hogere top­pen te plaat­sen. Wellicht dat de Fed op 18 sep­tem­ber de markt een duw in de goede richt­ing kan geven door het rentebesluit. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.