![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Vorige week schrokken beleggers zich een hoedje vanwege dramatische Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. In augustus daalde het aantal banen voor het eerst sinds 2003, terwijl er juist op een stijging werd gerekend. Hoewel de Fed ons anders wil doen geloven, begint de Amerikaanse economie toch de negatieve invloed van de kredietcrisis te voelen. Japan en zelfs China zagen hun economische activiteit dalen. Toch wisten de beurzen zich uiteindelijk goed te herstellen.
Hoe negatief bovenstaande ook moge klinken, een blik op de grafieken leert dat het niet zo dramatisch is. De Europese beurzen herstelden zich (enigszins) van de klappen die vrijdag en maandag werden geïncasseerd. Een eerste positief signaal lijkt te zijn afgegeven: vooralsnog is er een hogere bodem dan die in augustus gevormd. Daarbij ligt de Duitse DAX er relatief het sterkste bij. De Franse CAC40 en de Eurostoxx50 laten weliswaar een iets minder rooskleurig beeld zien, maar weten zich ook goed te handhaven. Nu is het belangrijk dat de niveaus waaronder de indices in juli zijn gedoken, worden doorbroken. Er is echter nog een lange weg te gaan, voordat het sein ‘veilig’ kan worden gegeven. De Europese beurzen doen in ieder geval wel een poging daartoe.
Rente op zoek naar bodem
De rentemarkt blijft profiteren van de aanhoudende onrust op de aandelenbeurzen. Enerzijds hangt nog steeds het ‘kredietvirus’ in de lucht en anderzijds gooiden tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers extra olie op het vuur. Afgelopen vrijdag bleek het aantal banen in de VS licht te zijn afgenomen, terwijl een forse toename werd verwacht. Obligaties worden gezien als vluchthaven waardoor de obligatiekoersen stijgen en dus de rente daalt. De rente zakte zelfs onder het niveau van 4,3%, zijnde de bodem van augustus, alwaar eerder wel steun werd gevonden. In juli heeft de rente nog een nieuwe top gevormd rond 4,73%. De rente mag zelfs tot 4,09% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De rente brak heel even aan de bovenkant uit het dalende wigpatroon. Door de terugval is het een valse uitbraak en is de kracht vooralsnog neerwaarts gericht. Pas als de rente boven 4,09% een bodem weet te vormen en de dalende trend weet te verlaten, ligt de weg weer vrij voor een stijging richting het koersdoel 4,73%, zijnde de top van juli. Pas bij een uitname van deze top, zou het volgende koersdoel 5,36% in beeld komen. Zover is het echter nog lang niet. De rente dient nu eerst een bodem te vinden. Zolang de onrust op de aandelenmarkten aanhoudt, blijft de neerwaartse druk op de rente aanwezig.
Nikkei test de steun
De Nikkei raakte vanaf het topniveau rond 18.215 punten, zijnde een zevenjarig hoogtepunt, in een vrije val. De index wist pas vanaf een niveau rond 15.500 punten weer wat op te krabbelen. De stijging van de yen zorgde opnieuw voor een sneeuwbaleffect bij het terugdraaien van de yen-carry trades. Een duurdere yen maakt bovendien de Japanse exporterende bedrijven minder interessant. Mocht de yen verder versterken, dan zal dat opnieuw tot een verkoopgolf van (Japanse) aandelen kunnen leiden. Als het sentiment slecht blijft, dan moet worden gevreesd voor niveaus laag in de 14.000-puntenzone. Het beeld van de Japanse aandelenmarkt is voor de korte en middellange termijn aanzienlijk verslechterd. Zelfs al zou de index weer boven het weerstandsniveau van 16.640 punten uitbreken, dan ligt er rond 17.500 punten een fors koershiaat dat voor zware weerstand kan gaan zorgen. Het beeld voor de korte en middellange termijn blijft negatief, al probeert de Nikkei wel te herstellen. Pas als de weerstand van 16.640 punten wordt doorbroken, klaart de lucht enigszins op. Tot die tijd is het oppassen geblazen, want mocht rond 16.500 punten een lagere top worden gevormd, dan ligt er nog een aanzienlijk neerwaarts potentieel. Dat de kou nog lang niet uit de lucht is, blijkt uit het feit dat de Nikkei inmiddels weer gevaarlijk dicht bij de recent gevormde steun in de buurt komt.
Dow Jones op beslispunt
De Amerikaanse indices laten al geruime tijd een veel sterker beeld zien dan de Europese beurzen. De Dow Jones bevindt zich op een beslispunt en probeert aan de bovenkant uit een consolidatiedriehoek te breken. Zodra de Dow de weerstandslijn vanaf juli weet te doorbreken, kan de weg omhoog weer worden vervolgd. De Nasdaq en de S&P500 doen eveneens pogingen de stijgende lijn op te pakken, maar komen ook diverse weerstanden tegen. Positief is dat de bodems steeds hoger komen te liggen. Nu is het zaak om hogere toppen te plaatsen. Wellicht dat de Fed op 18 september de markt een duw in de goede richting kan geven door het rentebesluit.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.