![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De paniek op de effectenbeurzen hield sinds mei al aan. Deze week stortten de indices in diepe afgronden en sommige bereikten zelfs dieptepunten die we sinds jaren niet hebben gezien. In Pakistan ‘stenigden’ beleggers nota bene de Karachi Stock Exchange. We hebben vorige week al aangegeven dat een positieve draai ‘uit het niets’ kan komen. Een paniekbodem, waarbij alle verkopers ‘uitverkocht’ zijn, is al voldoende, waarna er een herstel optreedt. Het zou kunnen dat deze paniekbodems inmiddels zijn bereikt. Voorwaarde is wel dat het prille herstel een sterk vervolg krijgt. Anders kan dit slechts als een dead cat bounce worden afgedaan.
De Europese indices kregen deze week harde klappen te verwerken waarbij vooral de financials de boosdoeners waren. Voortdurende angst dat bijvoorbeeld Fortis binnenkort weer met de pet rond moet gaan om de solvabiliteit te verbeteren, hield beleggers in de greep. Het aandeel noteerde zelfs nipt boven het dieptepunt van het jaar 2003. Zonder uitzondering gleden de Europese effectenbeurzen onderuit. Nadat de Fed bekendmaakte dat zij short selling van aandelen van Amerikaanse financiële concerns aan banden wil leggen, veerden de indices weer op. Het liberale kapitalistische systeem wordt hiermee steeds meer verlaten, maar ach, wie maalt daarom? Daarnaast zorgde Wells Fargo voor opluchting. De vierde grootste Amerikaanse bank rapporteerde een hogere winst dan verwacht. Plannen om het dividend met 10% te verhogen zorgden voor applaus. Beleggers kochten vervolgens massaal financiële waarden.
Brent neemt gas terug
De prijs van Brent-olie schoot vorige week hard omhoog vanwege het wapengekletter in het Midden-Oosten. Beleggers reageerden als door een wesp gestoken op de raketlanceringen door Iran. De olieprijs scherpte door de acties van Iran het recordniveau onlangs verder aan. Analisten van Goldman Sachs lieten in een vroegtijdig stadium al weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Deze week nam Brent-olie echter gas terug vanaf het hoogterecord rond $ 147. De onverwacht fors gestegen Amerikaanse olievoorraden haalden de prijzen van het zwarte goud behoorlijk onderuit. Uiteraard speelt de zwakke dollar de stijgende olieprijs nog wel in de kaart. De lange termijn trend is dan ook onverminderd intact. Hoewel een wereldwijde recessie nog altijd als een zwaard van Damocles boven de oliemarkt hangt, blijven de seinen op groen staan. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn (onder $ 100) wordt doorbroken, kunnen lange termijn beleggers hun winst nemen.
Euro in oplopende wig
Nadat de Europese munteenheid in februari uit een consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Weliswaar is dit niveau vooralsnog te hoog gegrepen, maar de euro is nog niet ‘klaar’ met dit weerstandsniveau. De dollar testte in juni succesvol de drievoudige bodem van dit jaar. Een doorbraak van deze steunzone zou een vervolgdaling richting $ 1,50 hebben kunnen inluiden. Het belangrijkste valutapaar ter wereld herstelde zich daarentegen vervolgens sterk. Inmiddels vormt de euro een oplopende wig, waarbij vooral de stijgende steunlijn belangrijk is. Doorbreekt de euro deze steunlijn rond $ 1,58 dan kan de Europese munt weer dalen richting $ 1,53. Beleggers met een langere horizon kunnen uiteraard nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Bij een succesvolle aanval op de grens rond $ 1,60 kan de euro daarentegen weer op jacht naar nieuwe records.
Dow veert op van 11.000-puntengrens
De Amerikaanse beurzen daalden deze week fors, nadat beleggers vreesden dat hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac zouden omvallen. De Dow Jones stond de laatste weken aan de rand van de afgrond en wankelde met de dag steeds meer. De index heeft inmiddels de 11.000-puntengrens bereikt en is vanaf dit niveau sterk opgeveerd. Dit sterke herstel zal in ieder geval moeten aanhouden om de trend weer te doen keren. Wellicht dat de huidige short squeeze en koopjesjagers een blijvend herstel kunnen initiëren. Zodra het herstel hoger reikt dan de neklijn rond 11.500 punten, is de kans groot dat de Dow weer fors gaat stijgen. In dat geval hebben we te maken met een klassieke bear trap, oftewel een failure. De laatste tijd hebben we echter meer bull traps gezien: kleine oplevingen en vervolgens harde dalingen. Wellicht dat aan deze trend nu een einde komt. De Nasdaq heeft reeds het goede voorbeeld gegeven door boven de bodem van maart te blijven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.