Vrees voor recessie is hét centrale thema dat de gemoederen van beleggers bezighoudt. Het is een gemakkelijke optelsom die het sentiment drukt: een zwakke (Amerikaanse) arbeidsmarkt, de kredietcrisis, de hoge inflatie en de nog immer onder druk staande huizenmarkt. Deze ingrediënten zijn de ziektekiemen die garant staan voor een dalende aandelenmarkt. Aan het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, ligt het niet. Ben S. Bernanke cum suis zet al maandenlang zwaar geschut in, ondermeer door de rente te verlagen naar 3%. Vooralsnog lijkt dit niet veel zoden aan de dijk te zetten: de aandelenmarkten blijven onder grote verkoopdruk staan.
De kredietcrisis blijft vooral de Europese indices parten spelen. In tegenstelling tot de Fed, handhaaft de ECB halsstarrig de rente op 4%. Overduidelijk is dat de haviken nog altijd de scepter zwaaien in Frankfurt. De vraag is alleen: hoe lang nog? Vroeg of laat zal de ECB ook de rente moeten verlagen, anders krijgt Europa het slechtst denkbare scenario: stagflatie, een stijgende inflatie en een stagnerende economie. In dit perspectief is het niet verwonderlijk dat vooral de Europese indices zo zwak presteren. De Franse CAC40 heeft inmiddels een hoofdschouderpatroon voltooid. De afgelopen weken heeft de index de neklijn niet eens meer kunnen bereiken voor een test van de uitbraak. Dit is een uiterst veeg teken. Het negatieve beeld geldt niet alleen voor Frankrijk. De Duitse DAX laat het eveneens afweten. De bredere Eurostoxx50 ziet er evenmin positief uit. Het meest optimistische scenario zou de vorming van een hogere, danwel gelijke bodem zijn. Dit proces is nog steeds in volle gang, dus het is nog te vroeg om op een positieve uitkomst vooruit te lopen.
Brent ‑olie test steun
Brent-olie bereikte begin januari nog een recordniveau van bijna $ 100. Het momentum begint echter af te brokkelen. Brent-olie test momenteel het horizontale steunniveau van $ 88. Rond dit niveau bevinden zich de bodems die in november en januari zijn gevormd. Het is belangrijk dat de top rond $ 98 wordt overschreden. Anders is de kans aanwezig dat een lagere top wordt geplaatst, hetgeen een daling van nog eens $ 10 impliceert, zodra de steunlijn breekt. Voor de lange termijn blijft het beeld wel positief, waarbij er ruimte ligt tot circa $ 80. De prijs van Brent zou toenemende neerwaartse druk kunnen ervaren zodra een recessie in de Verenigde Staten een feit is, danwel de angst daarvoor groter wordt. Bovendien is door de turbulentie op de aandelenmarkten de kans groot dat er verkoopdruk optreedt zodra er speculatief geld uit de commodities vloeit. De onverwachte stijging van de olievoorraden in de VS duwden de olieprijs deze week tot aan de steun.
Euro consolideert binnen opgaande trend
De Europese munteenheid kende de laatste jaren een ongekende succesreeks. In november werd zelfs nog een recordniveau van bijna $ 1,50 bereikt. Sinds die tijd doet de euro het wat rustiger aan binnen een brede bandbreedte. Rond $ 1,49 ligt een weerstand, zijnde de bovenkant van de stijgende driehoek. Het is belangrijk voor de euro/dollar om nu een hogere top neer te zetten om de stijgende trend te vervolgen. Zodra de euro echter onder het (horizontale) steunniveau van $ 1,43 duikt, is er sprake van een lagere bodem, oftewel een dalende trend. Hier ligt een eerste horizontale steun in de vorm van de bodems uit december en januari. Lange termijn beleggers kunnen desalniettemin comfortabel in hun fauteuil blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,38 het zou begeven. Momenteel zit de euro in een neutrale zone, in afwachting van een uitbraak. Een uitbraak aan de boven- of onderkant zou voor een forse koersbeweging van de euro kunnen zorgen.
Dow Jones stoot hoofd tegen weerstand
Met kunst en vliegwerk proberen de Fed en de Amerikaanse overheid een recessie af te wenden. Wall Street leeft iedere keer op bij een ingreep, maar het herstel is vooralsnog steeds een kort leven beschoren. Sinds de top in oktober weten de indices niet meer te overtuigen. Sterker nog: de dalende trend blijft intact. In januari werd zelfs een dieptepunt bereikt. Sindsdien herstelden de indices, maar reikten niet verder dan belangrijke horizontale weerstandsniveaus. Een test van het dieptepunt in januari ligt in de lijn der verwachting. De S&P500 en de Nasdaq laten een soortgelijk beeld zien. Slechts een hogere of een gelijke bodem zou de indices voor de ondergang kunnen behoeden. Een doorbraak van de bodems van januari zou een acceleratie van de dalende trend kunnen veroorzaken. Voorlopig is cash king en blijft geduld een schone zaak. Lange termijn beleggers hebben nog steeds niets te zoeken op de beurs. Het voordeel van dalende aandelenkoersen: beleggers kunnen nu ‘veel voor weinig’ krijgen. Het is dus wachten op het juiste moment om toe te slaan.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.