...

Effectenbeurzen op zoek naar richting

8 januari 2009, 18:50 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De effecten­beurzen zijn het nieuwe jaar vol goede moed begonnen. Daar­bij wer­den belan­grijke weer­stand­sniveaus door­bro­ken. Desal­ni­et­temin doen de mark­ten inmid­dels weer een behoor­lijke stap terug. Winst­waarschuwin­gen en slechte macro­ci­jfers drukken het sen­ti­ment. De ner­vositeit bli­jft groot, gezien de forse koer­suit­sla­gen.

De effecten­beurzen zijn het nieuwe jaar vol goede moed begonnen. Daar­bij wer­den belan­grijke weer­stand­sniveaus door­bro­ken. Desal­ni­et­temin doen de mark­ten inmid­dels weer een behoor­lijke stap terug. Winst­waarschuwin­gen en slechte macro­ci­jfers drukken het sen­ti­ment. De ner­vositeit bli­jft groot, gezien de forse koersuitslagen. 

De Amerikaanse beurzen worste­len zon­der uit­zon­der­ing met belan­grijke weer­stand­sniveaus. Weliswaar vor­men de Dow Jones Index, de Nas­daq en de S&P500 vanaf de bodem in novem­ber 2008 een korte ter­mi­jn uptrend, maar het ent­hou­si­asme lijkt weer weg te ebben. Om de sti­j­gende trend te con­tin­ueren, is het van groot belang dat de Amerikaanse indices niet te ver meer terugza­kken. De S&P500 mag niet onder de 850-pun­ten­grens duiken, want dan ver­valt het posi­tieve plaat­je. Voor de Dow Jones geldt het zelfde ver­haal en deze mag niet onder de 8000-pun­ten­grens zakken. Voor de tech­nolo­giezware Nas­daq is het van belang dat deze boven het 1400-pun­ten­niveau weet te bli­jven. In dat geval is het intra­day omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon intact. Het is dus wel zaak voor de indices om de sti­j­gende lijn spoedig voort te zetten, anders vervliegt de hoop. Bewan­de­len de Amerikaanse beurzen de slope of hope of bek­lim­men deze juist de wall of wor­ries? Het is ons inziens nog te vroeg om hier een uit­spraak over te doen. Vooral­snog zijn de mark­ten, en wij dus ook, in afwacht­ing van een nieuwe impuls.

Rente weer op zoek naar de bodem

Van­wege de aan­houdende kredi­et­cri­sis bli­jven beleg­gers aan­de­len mij­den en vlucht­en daar­bij in staat­soblig­aties. Hier­door bli­jft de rente onder druk staan. Het is opmerke­lijk dat beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 3,7% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (1,6% in decem­ber), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van dal­ende oblig­atieko­ersen. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,85% in 2008 en weet zich maar niet uit deze sterk dal­ende trend te bevri­j­den. De rente is weer op zoek naar de bodem. Waar beleg­gers eerder bang waren voor inflatie, is de markt nu ten prooi gevallen aan het gevaar­lijke deflatiemon­ster. Zow­el in Ameri­ka als in Europa dalen de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen in een ijl tem­po. Beleg­gers vrezen dat kop­ers gaan stak­en, waar­bij het Japan-sce­nario opdoemt. Japan wordt al twintig jaar gege­seld door het deflatiespook. In een defla­toire omgev­ing zou de rente, eve­nals in Japan, zelfs kun­nen dalen tot 0. Inmid­dels is de rente weer hard op weg naar het eerste richt­punt van 3%, zijnde het dieptepunt van 2005. De Europese Cen­trale Bank staat onder een enorme druk om, eve­nals de Fed en de Bank of Eng­land, de rente opnieuw fors te verlagen.

Nikkei con­solideert in dal­ende trend

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. Sinds­di­en kan de Nikkei zich niet aan de decen­ni­alange bear mar­ket ont­worste­len. Beleg­gers die een buy and hold-strate­gie hanteer­den, dan wel passief de index vol­gden, staan inmid­dels op een ver­lies van cir­ca 80%. Daar­bij zijn inflatie en belast­ing nog buiten beschouwing gelat­en, zodat het reële ver­lies dus nog grot­er is. De door­braak van de hor­i­zon­tale ste­un rond 12.000 pun­ten deed de index vorig jaar in een vri­je val belanden. Eind okto­ber door­brak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laag­ste slot­stand in meer dan een kwart eeuw optek­ende. Hoewel de Nikkei vanaf een dieptepunt rond 7000 pun­ten bezig is met een sterk her­s­tel, is het beeld op lange ter­mi­jn aller­minst fraai. Posi­tief is, dat de Nikkei hogere bodems vormt sinds novem­ber en de index recent de top­pen van decem­ber over­schreed. Desal­ni­et­temin con­solideert de index sinds okto­ber bin­nen de lange ter­mi­jn dal­ende trend. Er gloort pas weer wat hoop zodra de Nikkei de top van novem­ber vorig jaar weet te overschrijden. 

Eurostoxx50 op zoek naar vol­gende bodem

De Eurostoxx50 zette in het han­del­s­jaar 2008 de dal­ende trend onver­droten voort. Vorig jaar wer­den diverse ste­un­zones, waaron­der de belan­grijke nek­li­jn (rond 3500 pun­ten), als lucifer­hout­jes door­bro­ken. Het afron­den van de grote hoofd­schoud­er­for­matie sig­naleerde een min­i­maal koers­doel van 2500 pun­ten, dat inmid­dels ruim­schoots is behaald. In de afgelopen maan­den zijn echter hogere bodems gevor­md sinds het dieptepunt in novem­ber. Dit zelfde beeld kan eve­neens wor­den geschetst voor de CAC40, de DAX en de AEX. Weliswaar wis­ten de indices de top­pen van decem­ber opwaarts te door­breken, echter de twi­jfel is weer toeges­la­gen. De uit­braakniveaus wor­den inmid­dels aan een zware test onder­wor­pen. Bij een suc­cesvolle test zijn ral­lies richt­ing de top van novem­ber mogelijk, maar dan nog bli­jft het beeld neu­traal. Het lange ter­mi­jn beeld bli­jft even­wel duidelijk neer­waarts, het­geen nog geruime tijd zou kun­nen duren.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.