De effectenbeurzen zijn het nieuwe jaar vol goede moed begonnen. Daarbij werden belangrijke weerstandsniveaus doorbroken. Desalniettemin doen de markten inmiddels weer een behoorlijke stap terug. Winstwaarschuwingen en slechte macrocijfers drukken het sentiment. De nervositeit blijft groot, gezien de forse koersuitslagen.
De Amerikaanse beurzen worstelen zonder uitzondering met belangrijke weerstandsniveaus. Weliswaar vormen de Dow Jones Index, de Nasdaq en de S&P500 vanaf de bodem in november 2008 een korte termijn uptrend, maar het enthousiasme lijkt weer weg te ebben. Om de stijgende trend te continueren, is het van groot belang dat de Amerikaanse indices niet te ver meer terugzakken. De S&P500 mag niet onder de 850-puntengrens duiken, want dan vervalt het positieve plaatje. Voor de Dow Jones geldt het zelfde verhaal en deze mag niet onder de 8000-puntengrens zakken. Voor de technologiezware Nasdaq is het van belang dat deze boven het 1400-puntenniveau weet te blijven. In dat geval is het intraday omgekeerd hoofdschouderpatroon intact. Het is dus wel zaak voor de indices om de stijgende lijn spoedig voort te zetten, anders vervliegt de hoop. Bewandelen de Amerikaanse beurzen de slope of hope of beklimmen deze juist de wall of worries? Het is ons inziens nog te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Vooralsnog zijn de markten, en wij dus ook, in afwachting van een nieuwe impuls.
Rente weer op zoek naar de bodem
Vanwege de aanhoudende kredietcrisis blijven beleggers aandelen mijden en vluchten daarbij in staatsobligaties. Hierdoor blijft de rente onder druk staan. Het is opmerkelijk dat beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 3,7% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (1,6% in december), belasting (1,2%) plus het risico van dalende obligatiekoersen. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,85% in 2008 en weet zich maar niet uit deze sterk dalende trend te bevrijden. De rente is weer op zoek naar de bodem. Waar beleggers eerder bang waren voor inflatie, is de markt nu ten prooi gevallen aan het gevaarlijke deflatiemonster. Zowel in Amerika als in Europa dalen de consumenten- en producentenprijzen in een ijl tempo. Beleggers vrezen dat kopers gaan staken, waarbij het Japan-scenario opdoemt. Japan wordt al twintig jaar gegeseld door het deflatiespook. In een deflatoire omgeving zou de rente, evenals in Japan, zelfs kunnen dalen tot 0. Inmiddels is de rente weer hard op weg naar het eerste richtpunt van 3%, zijnde het dieptepunt van 2005. De Europese Centrale Bank staat onder een enorme druk om, evenals de Fed en de Bank of England, de rente opnieuw fors te verlagen.
Nikkei consolideert in dalende trend
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. Sindsdien kan de Nikkei zich niet aan de decennialange bear market ontworstelen. Beleggers die een buy and hold-strategie hanteerden, dan wel passief de index volgden, staan inmiddels op een verlies van circa 80%. Daarbij zijn inflatie en belasting nog buiten beschouwing gelaten, zodat het reële verlies dus nog groter is. De doorbraak van de horizontale steun rond 12.000 punten deed de index vorig jaar in een vrije val belanden. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laagste slotstand in meer dan een kwart eeuw optekende. Hoewel de Nikkei vanaf een dieptepunt rond 7000 punten bezig is met een sterk herstel, is het beeld op lange termijn allerminst fraai. Positief is, dat de Nikkei hogere bodems vormt sinds november en de index recent de toppen van december overschreed. Desalniettemin consolideert de index sinds oktober binnen de lange termijn dalende trend. Er gloort pas weer wat hoop zodra de Nikkei de top van november vorig jaar weet te overschrijden.
Eurostoxx50 op zoek naar volgende bodem
De Eurostoxx50 zette in het handelsjaar 2008 de dalende trend onverdroten voort. Vorig jaar werden diverse steunzones, waaronder de belangrijke neklijn (rond 3500 punten), als luciferhoutjes doorbroken. Het afronden van de grote hoofdschouderformatie signaleerde een minimaal koersdoel van 2500 punten, dat inmiddels ruimschoots is behaald. In de afgelopen maanden zijn echter hogere bodems gevormd sinds het dieptepunt in november. Dit zelfde beeld kan eveneens worden geschetst voor de CAC40, de DAX en de AEX. Weliswaar wisten de indices de toppen van december opwaarts te doorbreken, echter de twijfel is weer toegeslagen. De uitbraakniveaus worden inmiddels aan een zware test onderworpen. Bij een succesvolle test zijn rallies richting de top van november mogelijk, maar dan nog blijft het beeld neutraal. Het lange termijn beeld blijft evenwel duidelijk neerwaarts, hetgeen nog geruime tijd zou kunnen duren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.