De effectenbeurzen zijn de afgelopen week verder onder druk komen te staan. Terwijl de Europese indices reeds rond de dieptepunten van november noteren, beweegt de AEX-index daar nog boven. Het lijkt echter een kwestie van tijd dat de AEX eveneens deze niveaus opzoekt. De dalende lange termijn trends blijven immers onverminderd intact.
Deze week stond in het teken van de inauguratie van Barack H. Obama. Op deze dag liet Wall Street echter een historische daling zien. Beleggers twijfelen dus aan de woorden ‘Yes we can’. De Amerikaanse indices bewegen sinds eind oktober nog steeds in een brede neutrale zone. Echter, de lange termijn dalende trend blijft domineren. Hoewel het positief is dat de Dow zich sinds eind november sterk heeft hersteld, is er nog steeds weinig reden om enthousiast te worden. Vooralsnog bevindt de Dow zich aan de onderkant van een trading range, zoekend naar een bodem. De 8000-puntengrens is op slotbasis van cruciaal belang. Een doorbraak van dit dieptepunt van 2008, geeft de dalende trend opnieuw een impuls. Voor de S&P500 is het 800-puntenniveau van belang. Het is de vraag of dit niveau de brede Amerikaanse index voor een verdere daling kan behoeden. Ook de Nasdaq weet zich niet uit de dalende trend te worstelen en is op zoek naar de bodem. Vooralsnog houden de bodems van december stand, hetgeen een positief teken is. Zodra dit steunniveau echter alsnog wordt doorbroken, zal de dalende trend een nieuwe impuls krijgen.
Rente consolideert in dalende trend
Vanwege de aanhoudende kredietcrisis mijden beleggers aandelen en vluchten in staatsobligaties, waardoor de rente onder druk staat. Waar beleggers eerder bang waren voor inflatie, is de markt inmiddels ten prooi gevallen aan het gevaarlijke deflatiemonster. Zowel in Amerika als in Europa dalen de consumenten- en producentenprijzen in ijltempo. Beleggers vrezen een kopersstaking, waarbij het Japan-scenario opdoemt. Japan wordt al twintig jaar gegeseld door het deflatiespook. In een deflatoire omgeving zou de rente, evenals in Japan, zelfs kunnen dalen tot 0. De Europese Centrale Bank staat onder een enorme druk om, evenals de Fed en de Bank of England, het rentetarief verder neerwaarts bij te stellen. Onlangs verlaagde Trichet cum suis de Europese rente met 50 basispunten naar 2%. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) is de rente licht in herstel. Een doorbraak van de korte termijn weerstand rond 3,9% kan voor een verder herstel zorgen, maar kan ook duiden op de start van het leeglopen van de obligatieluchtbel. Let wel, dit mogelijke herstel vindt nog steeds plaats vindt binnen de lange termijn dalende trend. Een doorbraak van de bodem van januari impliceert een continuering van de dalende trend.
Nikkei opnieuw zwaar onder druk
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. Sindsdien kan de Nikkei zich niet aan de decennialange bear market ontworstelen. Beleggers die een buy and hold-strategie hanteerden, dan wel passief de index volgden, staan inmiddels op een verlies van circa 80%. De doorbraak van de horizontale steun rond 12.000 punten deed de index vorig jaar in een vrije val belanden. Eind oktober doorbrak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laagste slotstand in meer dan een kwart eeuw optekende. De Nikkei herstelde zich vanaf een dieptepunt rond 7000 punten sterk, maar het herstel strandde vervolgens op een niveau rond 9500 punten. In januari werd zelfs een lagere top net boven 9000 punten gevormd. Dit komt het lange termijn beeld allerminst ten goede. Donderdagochtend hield de Japanse centrale bank de rente ongewijzigd op 0,1%. De Japanse zon gaat weer flauwtjes schijnen, zodra de Nikkei de top van november vorig jaar zou weten te overschrijden. Op dit moment heeft de index echter de handen vol aan crisismanagement: de Nikkei is onlangs opnieuw onder 8000 punten gedoken en zal moeten voorkomen dat de 7000-puntengrens weer in zicht komt, danwel doorbroken wordt.
Eurostoxx50 op weg naar dieptepunt november
De Eurostoxx50 vormde eind november 2008 een lagere bodem ten opzichte van oktober 2008, waarna de index opveerde. Daarbij werd een poging gedaan om de top van november te bereiken. Dit niveau bleek echter te hoog gegrepen, zodat een lagere top werd gevormd. De Eurostoxx50 is nu weer op zoek naar de volgende bodem en is inmiddels aan de onderkant van de bandbreedte tussen 2200 punten en 2800 punten beland. Bij een doorbraak van de bodem van eind november, onder 2200 punten, krijgt de dalende trend wederom een vervolg. De CAC40 en de DAX laten soortgelijke grafieken zien. De indices zweven vervaarlijk boven cruciale steunniveaus. Zodra deze worden doorbroken, gaat de bel voor de volgende verkoopronde. Het is dus erop of eronder de komende week.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.