...

Effectenbeurzen op zoek naar de bodem

22 januari 2009, 19:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De effecten­beurzen zijn de afgelopen week verder onder druk komen te staan. Ter­wi­jl de Europese indices reeds rond de dieptepun­ten van novem­ber noteren, beweegt de AEX-index daar nog boven. Het lijkt echter een kwest­ie van tijd dat de AEX eve­neens deze niveaus opzoekt. De dal­ende lange ter­mi­jn trends bli­jven immers onver­min­derd intact.

De effecten­beurzen zijn de afgelopen week verder onder druk komen te staan. Ter­wi­jl de Europese indices reeds rond de dieptepun­ten van novem­ber noteren, beweegt de AEX-index daar nog boven. Het lijkt echter een kwest­ie van tijd dat de AEX eve­neens deze niveaus opzoekt. De dal­ende lange ter­mi­jn trends bli­jven immers onver­min­derd intact.

Deze week stond in het teken van de inau­gu­ratie van Barack H. Oba­ma. Op deze dag liet Wall Street echter een his­torische dal­ing zien. Beleg­gers twi­jfe­len dus aan de woor­den Yes we can’. De Amerikaanse indices bewe­gen sinds eind okto­ber nog steeds in een brede neu­trale zone. Echter, de lange ter­mi­jn dal­ende trend bli­jft domineren. Hoewel het posi­tief is dat de Dow zich sinds eind novem­ber sterk heeft her­steld, is er nog steeds weinig reden om ent­hou­si­ast te wor­den. Vooral­snog bevin­dt de Dow zich aan de onderkant van een trad­ing range, zoek­end naar een bodem. De 8000-pun­ten­grens is op slot­ba­sis van cru­ci­aal belang. Een door­braak van dit dieptepunt van 2008, geeft de dal­ende trend opnieuw een impuls. Voor de S&P500 is het 800-pun­ten­niveau van belang. Het is de vraag of dit niveau de brede Amerikaanse index voor een verdere dal­ing kan behoe­den. Ook de Nas­daq weet zich niet uit de dal­ende trend te worste­len en is op zoek naar de bodem. Vooral­snog houden de bodems van decem­ber stand, het­geen een posi­tief teken is. Zodra dit ste­un­niveau echter alsnog wordt door­bro­ken, zal de dal­ende trend een nieuwe impuls krijgen. 

Rente con­solideert in dal­ende trend

Van­wege de aan­houdende kredi­et­cri­sis mij­den beleg­gers aan­de­len en vlucht­en in staat­soblig­aties, waar­door de rente onder druk staat. Waar beleg­gers eerder bang waren voor inflatie, is de markt inmid­dels ten prooi gevallen aan het gevaar­lijke deflatiemon­ster. Zow­el in Ameri­ka als in Europa dalen de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen in ijl­tem­po. Beleg­gers vrezen een kop­ersstak­ing, waar­bij het Japan-sce­nario opdoemt. Japan wordt al twintig jaar gege­seld door het deflatiespook. In een defla­toire omgev­ing zou de rente, eve­nals in Japan, zelfs kun­nen dalen tot 0. De Europese Cen­trale Bank staat onder een enorme druk om, eve­nals de Fed en de Bank of Eng­land, het rente­tarief verder neer­waarts bij te stellen. Onlangs ver­laagde Trichet cum suis de Europese rente met 50 basis­pun­ten naar 2%. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) is de rente licht in her­s­tel. Een door­braak van de korte ter­mi­jn weer­stand rond 3,9% kan voor een verder her­s­tel zor­gen, maar kan ook duiden op de start van het lee­glopen van de oblig­atielucht­bel. Let wel, dit mogelijke her­s­tel vin­dt nog steeds plaats vin­dt bin­nen de lange ter­mi­jn dal­ende trend. Een door­braak van de bodem van jan­u­ari impliceert een con­tin­uer­ing van de dal­ende trend.

Nikkei opnieuw zwaar onder druk

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. Sinds­di­en kan de Nikkei zich niet aan de decen­ni­alange bear mar­ket ont­worste­len. Beleg­gers die een buy and hold-strate­gie hanteer­den, dan wel passief de index vol­gden, staan inmid­dels op een ver­lies van cir­ca 80%. De door­braak van de hor­i­zon­tale ste­un rond 12.000 pun­ten deed de index vorig jaar in een vri­je val belanden. Eind okto­ber door­brak de Nikkei zelfs de bodem van 2003, zodat de index de laag­ste slot­stand in meer dan een kwart eeuw optek­ende. De Nikkei her­stelde zich vanaf een dieptepunt rond 7000 pun­ten sterk, maar het her­s­tel strandde ver­vol­gens op een niveau rond 9500 pun­ten. In jan­u­ari werd zelfs een lagere top net boven 9000 pun­ten gevor­md. Dit komt het lange ter­mi­jn beeld aller­minst ten goede. Don­derdagocht­end hield de Japanse cen­trale bank de rente ongewi­jzigd op 0,1%. De Japanse zon gaat weer flauwt­jes schi­j­nen, zodra de Nikkei de top van novem­ber vorig jaar zou weten te over­schri­j­den. Op dit moment heeft de index echter de han­den vol aan cri­sis­man­age­ment: de Nikkei is onlangs opnieuw onder 8000 pun­ten gedo­ken en zal moeten voorkomen dat de 7000-pun­ten­grens weer in zicht komt, dan­wel door­bro­ken wordt. 

Eurostoxx50 op weg naar dieptepunt november

De Eurostoxx50 vor­mde eind novem­ber 2008 een lagere bodem ten opzichte van okto­ber 2008, waar­na de index opveerde. Daar­bij werd een poging gedaan om de top van novem­ber te bereiken. Dit niveau bleek echter te hoog gegrepen, zodat een lagere top werd gevor­md. De Eurostoxx50 is nu weer op zoek naar de vol­gende bodem en is inmid­dels aan de onderkant van de band­breedte tussen 2200 pun­ten en 2800 pun­ten beland. Bij een door­braak van de bodem van eind novem­ber, onder 2200 pun­ten, kri­jgt de dal­ende trend wederom een ver­volg. De CAC40 en de DAX lat­en soort­gelijke grafieken zien. De indices zweven ver­vaar­lijk boven cru­ciale ste­un­niveaus. Zodra deze wor­den door­bro­ken, gaat de bel voor de vol­gende verkoopronde. Het is dus erop of eron­der de komende week.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.