...

Effectenbeurzen op de trampoline

28 augustus 2008, 18:57 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Omhoog. Omlaag. Nog een keer omhoog. En dan? Het huidi­ge sen­ti­ment onder beleg­gers doet denken aan kinderen die zich ver­mak­en op een tram­po­line. De beurzen stu­iteren er lustig op los, maar komen per sal­do weinig vooruit. Voor de korte ter­mi­jn is er hoop, aangezien er zich beschei­den uptrends vanaf de bodem in juli in de grafiek afteke­nen. Maar we willen er liev­er niet aan denken wat ons te wacht­en staat als de lange ter­mi­jn dal­ende trend weer wordt voort­gezet.

Omhoog. Omlaag. Nog een keer omhoog. En dan? Het huidi­ge sen­ti­ment onder beleg­gers doet denken aan kinderen die zich ver­mak­en op een tram­po­line. De beurzen stu­iteren er lustig op los, maar komen per sal­do weinig vooruit. Voor de korte ter­mi­jn is er hoop, aangezien er zich beschei­den uptrends vanaf de bodem in juli in de grafiek afteke­nen. Maar we willen er liev­er niet aan denken wat ons te wacht­en staat als de lange ter­mi­jn dal­ende trend weer wordt voortgezet.

Macro­ci­jfers bepaalden deze week in sterke mate het beeld en veroorza­ak­ten heftige (intra­day) beweg­in­gen. Woens­dag zagen we de Europese indices uit de rode cijfers klim­men nadat bek­end werd dat het aan­tal orders voor duurzame goed­eren in de VS vorige maand onverwacht met 1,3% is geste­gen. Een dag eerder doken de indices juist in de min als gevolg van macronieuws. De Ifo-index, een graad­me­ter voor het sen­ti­ment onder Duitse onderne­mers, bleek te zijn gedaald tot 94,8 pun­ten, waar economen uit­gin­gen van een lichte dal­ing tot 97,1 pun­ten. Nog dezelfde dag wis­ten de beurzen zich te her­stellen. Beleg­gers lieten zich wederom lei­den door cijfers vanu­it de VS, waar het con­sumenten­vertrouwen een ver­rassende sti­jging liet zien. Opnieuw blijkt de Amerikaanse economie flex­i­bel­er dan de Europese economie, die alweer lijkt af te rem­men voor­dat deze goed en wel op gang is. Recent con­sta­teer­den we dat een groot aan­tal Europese indices uit een oplopende wig is gevallen, het­geen een veeg teken is. Toch hebben de CAC40, de DAX en enkele pan-Europese indices tot nu toe het hoofd boven water weten te houden. Er teke­nen zich zelfs sti­j­gende ste­un­li­j­nen af, zodat we voor de korte ter­mi­jn kun­nen spreken van beschei­den uptrends. Zullen deze uptrends voor een aan­ge­name ver­rass­ing zorgen?

Euro op zoek naar de bodem

De Europese munteen­heid is sinds de top rond $ 1,60 ver­sus de Amerikaanse dol­lar behoor­lijk verzwakt. Inmid­dels is de euro zelfs onder $ 1,50 gedaald. Aangezien de euro een maan­den­lang con­sol­i­datiepa­troon aan de onderkant heeft ver­lat­en, is het feest voor korte ter­mi­jn beleg­gers over. Beleg­gers met een zeer lange hori­zon kun­nen even­wel nog in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn neer­waarts wordt door­bro­ken, moeten zij zich zor­gen gaan mak­en. De sti­j­gende ste­un­li­jn vin­den we nu rond een niveau van $ 1,40. Wellicht dat de boven­z­i­jde van de driehoek rond $ 1,47 nog enige ste­un kan bieden. Indi­en dit niet het geval is, dan kun­nen we ons opmak­en voor een verdere dal­ing tot $ 1,40 of zelfs lager. Zelfs al zou de euro her­stellen tot cir­ca $ 1,53 dan nog is de korte ter­mi­jn dal­ende trend intact.

Brent in het oog van de storm

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar zak­te daar­na hard weg. Anal­is­ten van Gold­man Sachs lieten reeds in een vroegti­jdig sta­di­um weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De afgelopen weken werd dit sce­nario echter weer even in de ijskast gezet. De oliepri­js daalde hand in hand met een zwakker wor­dende euro ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar. Daar­door is er voor de korte ter­mi­jn een dal­ende trend ontstaan. Maar pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn (rond $ 100) wordt door­bro­ken, kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun winst nemen. Brent-olie is nog steeds op zoek naar de vol­gende bodem. Vooral­snog weet Brent-olie ste­un te vin­den boven het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el rond $ 109. Of hier­mee het sein weer op groen springt, moet echter wor­den afgewacht. Wellicht dat orkaan Gus­tav, die momenteel onder­weg is naar de Golf van Mex­i­co, de pri­js van Brent zal doen sti­j­gen. In de Golf van Mex­i­co liggen omvan­grijke olievelden, die onder andere door Roy­al Dutch Shell geëx­ploiteerd worden.

Dow test nog steeds oplopende steunlijn

Het vrolijke macronieuws nieuws vanu­it de VS bleef niet beperkt tot het con­sumenten­vertrouwen en het aan­tal orders voor duurzame goed­eren. Don­derdag­mid­dag werd eve­neens bek­end dat het Amerikaanse bru­to bin­nen­lands prod­uct in het tweede kwartaal sterk­er groei­de dan verwacht. De Dow Jones brak recent uit een oplopende wig, maar bevin­dt zich des­on­danks in een korte ter­mi­jn uptrend, die de beleg­ger weer per­spec­tief biedt. Zolang de oplopende ste­un­li­jn intact is, is er hoop. Dit geldt ook voor de S&P500 en de Nas­daq, waar­bij laat­stge­noemde index nog alti­jd de beste kaarten in han­den heeft. De Nas­daq wist in juli namelijk een hogere bodem neer te zetten ten opzichte van maart, een presta­tie waar de Dow en S&P500 jalo­ers op kun­nen zijn. Zouden de indices vaart genoeg kun­nen mak­en om dit­maal de weer­standen uit te kun­nen nemen?

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.