![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Omhoog. Omlaag. Nog een keer omhoog. En dan? Het huidige sentiment onder beleggers doet denken aan kinderen die zich vermaken op een trampoline. De beurzen stuiteren er lustig op los, maar komen per saldo weinig vooruit. Voor de korte termijn is er hoop, aangezien er zich bescheiden uptrends vanaf de bodem in juli in de grafiek aftekenen. Maar we willen er liever niet aan denken wat ons te wachten staat als de lange termijn dalende trend weer wordt voortgezet.
Macrocijfers bepaalden deze week in sterke mate het beeld en veroorzaakten heftige (intraday) bewegingen. Woensdag zagen we de Europese indices uit de rode cijfers klimmen nadat bekend werd dat het aantal orders voor duurzame goederen in de VS vorige maand onverwacht met 1,3% is gestegen. Een dag eerder doken de indices juist in de min als gevolg van macronieuws. De Ifo-index, een graadmeter voor het sentiment onder Duitse ondernemers, bleek te zijn gedaald tot 94,8 punten, waar economen uitgingen van een lichte daling tot 97,1 punten. Nog dezelfde dag wisten de beurzen zich te herstellen. Beleggers lieten zich wederom leiden door cijfers vanuit de VS, waar het consumentenvertrouwen een verrassende stijging liet zien. Opnieuw blijkt de Amerikaanse economie flexibeler dan de Europese economie, die alweer lijkt af te remmen voordat deze goed en wel op gang is. Recent constateerden we dat een groot aantal Europese indices uit een oplopende wig is gevallen, hetgeen een veeg teken is. Toch hebben de CAC40, de DAX en enkele pan-Europese indices tot nu toe het hoofd boven water weten te houden. Er tekenen zich zelfs stijgende steunlijnen af, zodat we voor de korte termijn kunnen spreken van bescheiden uptrends. Zullen deze uptrends voor een aangename verrassing zorgen?
Euro op zoek naar de bodem
De Europese munteenheid is sinds de top rond $ 1,60 versus de Amerikaanse dollar behoorlijk verzwakt. Inmiddels is de euro zelfs onder $ 1,50 gedaald. Aangezien de euro een maandenlang consolidatiepatroon aan de onderkant heeft verlaten, is het feest voor korte termijn beleggers over. Beleggers met een zeer lange horizon kunnen evenwel nog in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, moeten zij zich zorgen gaan maken. De stijgende steunlijn vinden we nu rond een niveau van $ 1,40. Wellicht dat de bovenzijde van de driehoek rond $ 1,47 nog enige steun kan bieden. Indien dit niet het geval is, dan kunnen we ons opmaken voor een verdere daling tot $ 1,40 of zelfs lager. Zelfs al zou de euro herstellen tot circa $ 1,53 dan nog is de korte termijn dalende trend intact.
Brent in het oog van de storm
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar zakte daarna hard weg. Analisten van Goldman Sachs lieten reeds in een vroegtijdig stadium weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De afgelopen weken werd dit scenario echter weer even in de ijskast gezet. De olieprijs daalde hand in hand met een zwakker wordende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daardoor is er voor de korte termijn een dalende trend ontstaan. Maar pas als de jarenlange, stijgende steunlijn (rond $ 100) wordt doorbroken, kunnen lange termijn beleggers hun winst nemen. Brent-olie is nog steeds op zoek naar de volgende bodem. Vooralsnog weet Brent-olie steun te vinden boven het eerste Fibonacci retracement level rond $ 109. Of hiermee het sein weer op groen springt, moet echter worden afgewacht. Wellicht dat orkaan Gustav, die momenteel onderweg is naar de Golf van Mexico, de prijs van Brent zal doen stijgen. In de Golf van Mexico liggen omvangrijke olievelden, die onder andere door Royal Dutch Shell geëxploiteerd worden.
Dow test nog steeds oplopende steunlijn
Het vrolijke macronieuws nieuws vanuit de VS bleef niet beperkt tot het consumentenvertrouwen en het aantal orders voor duurzame goederen. Donderdagmiddag werd eveneens bekend dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal sterker groeide dan verwacht. De Dow Jones brak recent uit een oplopende wig, maar bevindt zich desondanks in een korte termijn uptrend, die de belegger weer perspectief biedt. Zolang de oplopende steunlijn intact is, is er hoop. Dit geldt ook voor de S&P500 en de Nasdaq, waarbij laatstgenoemde index nog altijd de beste kaarten in handen heeft. De Nasdaq wist in juli namelijk een hogere bodem neer te zetten ten opzichte van maart, een prestatie waar de Dow en S&P500 jaloers op kunnen zijn. Zouden de indices vaart genoeg kunnen maken om ditmaal de weerstanden uit te kunnen nemen?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.