...

Effectenbeurzen nog steeds op crashkoers

10 juli 2008, 17:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De effecten­beurzen liggen nog steeds op crashko­ers. Diverse ste­un­niveaus wor­den hier­bij aan zware tests onder­wor­pen. Som­mige indices zijn reeds over­tu­igend onder deze ste­un­zones gedo­ken. Ook de afgelopen week zal de geschiede­nis ingaan als uiterst volatiel. Dit impliceert dat er grote belan­gen op het spel staan en dat de markt bodem zoek­ende is. Beleg­gers wor­den heen en weer gewor­pen tussen hoop en vrees. Hoop dat met de huidi­ge lage koersen vol­doende slecht nieuws is verdis­con­teerd en vrees dat het leed nog lang niet is gele­den.

De effecten­beurzen zit­ten nog steeds op crashko­ers. Diverse ste­un­niveaus wor­den hier­bij aan zware tests onder­wor­pen. Som­mige indices zijn reeds over­tu­igend onder deze ste­un­zones gedo­ken. Ook de afgelopen week zal de geschiede­nis ingaan als uiterst volatiel. Dit impliceert dat er grote belan­gen op het spel staan en dat de markt bodem zoek­ende is. Beleg­gers wor­den heen en weer gewor­pen tussen hoop en vrees. Hoop dat met de huidi­ge lage koersen vol­doende slecht nieuws is verdis­con­teerd en vrees dat het leed nog lang niet is geleden.

De inter­na­tionale indices staan momenteel op kri­tis­che niveaus en naderen het Uur U. De voorteke­nen zijn niet bepaald gun­stig. De Dow noteert ruim onder de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­pa­troon. De bredere S&P500 bal­anceert op de rand van de afgrond. Wat dat betre­ft heeft de Nas­daq betere kaarten in han­den, want deze koerst ruim boven het dieptepunt van maart. De beurzen hebben een posi­tieve impuls nodig om weer een fors her­s­tel in te kun­nen zetten. Zal­vende woor­den van Ben S. Bernanke en bank CEO’s bleken daar­voor niet vol­doende. Een struc­tureel her­s­tel zou moeten komen vanu­it een sta­bilis­erende of, beter nog, een her­stel­lende huizen­markt. Met de aan­houdende kredi­et­cri­sis is dat echter een lastig ver­haal. De effecten van de (Amerikaanse) recessie zijn nog maar amper zicht­baar in de kwartaal­ci­jfers. Vooral­snog is het vertrouwen van con­sumenten ver te zoeken. Een posi­tieve draai kan echter uit het niets’ komen. Een paniek­bo­dem, waar­bij alle verkop­ers uitverkocht’ zijn, is al vol­doende. De vraag is: wan­neer wordt deze bodem bereikt?

Rente cor­rigeert bin­nen sti­j­gende trend

Vanaf juli 2007 vlucht­ten beleg­gers mas­saal in staat­soblig­aties. Daar­door daalde de rente sterk en bereik­te in maart een laagtepunt. Veel beleg­gers pref­er­eer­den lange tijd een negatieve reële rente in com­bi­natie met het koer­srisi­co op oblig­aties, boven hoge div­i­den­dren­de­menten teza­men met het risi­co dat gelopen wordt met aan­de­len. Echter, sinds de dubbele bodem rond 3,94% in maart, veerde de rente weer sterk op. Beleg­gers deden oblig­aties ver­vol­gens en masse van de hand. Recent door­brak de rente zelfs de top van juli rond 4,73%. Het is merk­waardig dat beleg­gers zow­el aan­de­len als oblig­aties verkocht­en. Nor­maliter zijn dal­ende oblig­atieko­ersen goed nieuws voor aan­de­len­be­leg­gers. Wellicht liggen hier (ged­won­gen) liq­ui­daties uit hoofde van mar­gin­ver­plichtin­gen en risi­core­duc­tie aan ten grond­slag, ook wel delever­ag­ing genoemd. Voor­lop­ig ver­hin­dert de nek­li­jn (zijnde de weer­stand) een verdere sti­jging van de rente. Indi­en dit alsnog gebeurt, ontsnapt de inflatiegeest uit de fles.

Nikkei ver­vol­gt dal­ende trend

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sterk sti­j­gen. De Nikkei door­brak daar­bij de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007. Echter, de Nikkei onder­vond forse weer­stand bij de hor­i­zon­tale horde rond 14.000 pun­ten. Aangezien de poging om naar boven door te breken voor­lop­ig om zeep werd geholpen, viel de index weer sterk terug. De Nikkei is inmid­dels weer op zoek naar een nieuwe (paniek)bodem. Daar­bij is het eerste richt­punt cir­ca 12.000 pun­ten, zijnde het dieptepunt van maart. Pas als de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top in juni wordt door­bro­ken, klaart de lucht weer wat op. In dat geval zouden we kun­nen spreken van een suc­cesvolle terugtest van de uit­braak uit het wig­pa­troon, waar­na de weg naar boven weer open ligt. Kor­tom, des te sterk­er de Nikkei de komende tijd is, des te krachtiger zal een sti­jging worden.

DAX test weerstanden

Sinds de top in mei zit de DAX in een hard­nekkig dal­ende trend. Daar­bij daalde de DAX zelfs op slot­ba­sis onder de nek­li­jn van een groot hoofd-schoud­er­pa­troon. De sit­u­atie is hier­mee pre­cair gewor­den. De Duitse index zal eerst een bodem moeten vin­den om een her­s­tel in te kun­nen zetten. Het is de grote vraag of deze boven of rond het dieptepunt van maart zal komen te liggen. Als de DAX defin­i­tief onder dit laag­ste punt duikt, gaat het luik wagen­wi­jd open. Vooral­snog schu­urt de DAX gevaar­lijk dicht langs de bodem van maart. Een defin­i­tieve door­braak hier­van laat een koers­doel bereke­nen van min­i­maal cir­ca 5500 pun­ten. Rond dit niveau liggen de dieptepun­ten van het jaar 2006. Daar­ente­gen kan een oplev­ing vanaf deze bodem een nieuwe ral­ly ontkete­nen. Het is niet te hopen dat de DAX zich aansluit bij de CAC40 en de Eurostoxx50. Deze Europese indices hebben het slechte voor­beeld reeds gegeven door­dat zij de nek­li­jn hebben door­bro­ken. De vraag is, of de DAX Europa kan red­den. Het ziet er al met al weinig bemoedi­gend uit, dus het is raadza­am te wacht­en tot een duidelijke (paniek)bodem is ontstaan alvorens de bescher­mingscon­struc­ties op te heffen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.