![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De effectenbeurzen zitten nog steeds op crashkoers. Diverse steunniveaus worden hierbij aan zware tests onderworpen. Sommige indices zijn reeds overtuigend onder deze steunzones gedoken. Ook de afgelopen week zal de geschiedenis ingaan als uiterst volatiel. Dit impliceert dat er grote belangen op het spel staan en dat de markt bodem zoekende is. Beleggers worden heen en weer geworpen tussen hoop en vrees. Hoop dat met de huidige lage koersen voldoende slecht nieuws is verdisconteerd en vrees dat het leed nog lang niet is geleden.
De internationale indices staan momenteel op kritische niveaus en naderen het Uur U. De voortekenen zijn niet bepaald gunstig. De Dow noteert ruim onder de neklijn van een hoofd-schouderpatroon. De bredere S&P500 balanceert op de rand van de afgrond. Wat dat betreft heeft de Nasdaq betere kaarten in handen, want deze koerst ruim boven het dieptepunt van maart. De beurzen hebben een positieve impuls nodig om weer een fors herstel in te kunnen zetten. Zalvende woorden van Ben S. Bernanke en bank CEO’s bleken daarvoor niet voldoende. Een structureel herstel zou moeten komen vanuit een stabiliserende of, beter nog, een herstellende huizenmarkt. Met de aanhoudende kredietcrisis is dat echter een lastig verhaal. De effecten van de (Amerikaanse) recessie zijn nog maar amper zichtbaar in de kwartaalcijfers. Vooralsnog is het vertrouwen van consumenten ver te zoeken. Een positieve draai kan echter ‘uit het niets’ komen. Een paniekbodem, waarbij alle verkopers ‘uitverkocht’ zijn, is al voldoende. De vraag is: wanneer wordt deze bodem bereikt?
Rente corrigeert binnen stijgende trend
Vanaf juli 2007 vluchtten beleggers massaal in staatsobligaties. Daardoor daalde de rente sterk en bereikte in maart een laagtepunt. Veel beleggers prefereerden lange tijd een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen. Echter, sinds de dubbele bodem rond 3,94% in maart, veerde de rente weer sterk op. Beleggers deden obligaties vervolgens en masse van de hand. Recent doorbrak de rente zelfs de top van juli rond 4,73%. Het is merkwaardig dat beleggers zowel aandelen als obligaties verkochten. Normaliter zijn dalende obligatiekoersen goed nieuws voor aandelenbeleggers. Wellicht liggen hier (gedwongen) liquidaties uit hoofde van marginverplichtingen en risicoreductie aan ten grondslag, ook wel deleveraging genoemd. Voorlopig verhindert de neklijn (zijnde de weerstand) een verdere stijging van de rente. Indien dit alsnog gebeurt, ontsnapt de inflatiegeest uit de fles.
Nikkei vervolgt dalende trend
De Japanse index kon vanaf maart tot juni sterk stijgen. De Nikkei doorbrak daarbij de dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007. Echter, de Nikkei ondervond forse weerstand bij de horizontale horde rond 14.000 punten. Aangezien de poging om naar boven door te breken voorlopig om zeep werd geholpen, viel de index weer sterk terug. De Nikkei is inmiddels weer op zoek naar een nieuwe (paniek)bodem. Daarbij is het eerste richtpunt circa 12.000 punten, zijnde het dieptepunt van maart. Pas als de dalende weerstandslijn vanaf de top in juni wordt doorbroken, klaart de lucht weer wat op. In dat geval zouden we kunnen spreken van een succesvolle terugtest van de uitbraak uit het wigpatroon, waarna de weg naar boven weer open ligt. Kortom, des te sterker de Nikkei de komende tijd is, des te krachtiger zal een stijging worden.
DAX test weerstanden
Sinds de top in mei zit de DAX in een hardnekkig dalende trend. Daarbij daalde de DAX zelfs op slotbasis onder de neklijn van een groot hoofd-schouderpatroon. De situatie is hiermee precair geworden. De Duitse index zal eerst een bodem moeten vinden om een herstel in te kunnen zetten. Het is de grote vraag of deze boven of rond het dieptepunt van maart zal komen te liggen. Als de DAX definitief onder dit laagste punt duikt, gaat het luik wagenwijd open. Vooralsnog schuurt de DAX gevaarlijk dicht langs de bodem van maart. Een definitieve doorbraak hiervan laat een koersdoel berekenen van minimaal circa 5500 punten. Rond dit niveau liggen de dieptepunten van het jaar 2006. Daarentegen kan een opleving vanaf deze bodem een nieuwe rally ontketenen. Het is niet te hopen dat de DAX zich aansluit bij de CAC40 en de Eurostoxx50. Deze Europese indices hebben het slechte voorbeeld reeds gegeven doordat zij de neklijn hebben doorbroken. De vraag is, of de DAX Europa kan redden. Het ziet er al met al weinig bemoedigend uit, dus het is raadzaam te wachten tot een duidelijke (paniek)bodem is ontstaan alvorens de beschermingsconstructies op te heffen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit commentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.