...

Effectenbeurzen nemen adempauze

28 februari 2008, 19:33 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De effecten­beurzen hebben zich de afgelopen weken sterk weten te her­stellen van de gli­jvlucht die begin jan­u­ari werd ingezet. Hoop op betere tij­den en verdere rentev­er­lagin­gen deed de beurzen opleven. Het forse korte ter­mi­jn her­s­tel ten spi­jt, het lange ter­mi­jn beeld is nog steeds niet posi­tief. Zolang de (hor­i­zon­tale) weer­stand­sli­j­nen van januari/​februari niet wor­den door­bro­ken, is de kou niet uit de lucht. Gezien het feit dat (kort­stondi­ge) cor­rec­ties richt­ing de ste­un­li­j­nen mogelijk zijn, waar­bij er behoor­lijk wat dal­ingsruimte bestaat, is voorzichtigheid noodzakelijk. 

De effecten­beurzen hebben zich de afgelopen weken sterk weten te her­stellen van de gli­jvlucht die begin jan­u­ari werd ingezet. Hoop op betere tij­den en verdere rentev­er­lagin­gen deed de beurzen opleven. Het forse korte ter­mi­jn her­s­tel ten spi­jt, het lange ter­mi­jn beeld is nog steeds niet posi­tief. Zolang de (hor­i­zon­tale) weer­stand­sli­j­nen van januari/​februari niet wor­den door­bro­ken, is de kou niet uit de lucht. Gezien het feit dat (kort­stondi­ge) cor­rec­ties richt­ing de ste­un­li­j­nen mogelijk zijn, waar­bij er behoor­lijk wat dal­ingsruimte bestaat, is voorzichtigheid noodzakelijk. 

Deze week gooiden erbarmelijke Amerikaanse macro­ci­jfers roet in het eten maar bell­wether IBM bood tegen­wicht met het bericht voor een slordi­ge $ 15 mil­jard aan eigen aan­de­len te zullen inkopen. Het is duidelijk dat er enerz­i­jds een bodem’ in de markt ligt van­wege goed­koop geld en aantrekke­lijke waarderin­gen van aan­de­len. Anderz­i­jds ligt nog steeds het recessiegevaar op de loer, ter­wi­jl de huizen­markt ook nog op het ziekbed ligt. Uit­er­aard stromen er drama­tis­che macro­ci­jfers bin­nen, maar vee­lal geven die een beeld van het verleden. Zoals u weet, kijkt de beurs echter vooruit. Opmerke­lijk is dat diverse Amerikaanse sec­toren, zoals huizen­bouw­ers en de finan­cials amper meer rea­geren op slecht nieuws. Wellicht dat deze sec­toren aan het uit­bode­men zijn. De Amerikaanse indices zijn in afwacht­ing van een nieuwe richt­ing. De indices zit­ten tot die tijd gevan­gen in con­sol­i­datiepa­tro­nen, in afwacht­ing van nieuwe impulsen.

Rente op weg naar dal­ende weerstandslijn

Ten tijde van onrust op de aan­de­len­markt, dient men eve­neens naar de rentemarkt te kijken. Beleg­gers vlucht­en onder meer in staat­soblig­aties, waar­door het effec­tieve ren­de­ment daalt. De dal­ende trend sinds de top van juli 2007 (4,73%), beves­tigt het negatieve beeld van de aan­de­len­mark­ten in diezelfde peri­ode. De rente heeft zelfs de lange ter­mi­jn sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf 2005 door­bro­ken. Zolang de rente niet boven 4,35% weet uit te breken, bli­jft de korte ter­mi­jn dal­ende trend intact. De rente is vooral­snog opgeveerd net boven de bodem van maart 2007 (3,9%) en is nu met een sterk her­s­tel bezig. Desal­ni­et­temin bli­jft de dal­ende trend intact. Door de fors gedaalde rente smelt de ver­goed­ing op oblig­aties, na aftrek van 3,2% inflatie en 1,2% belast­ing, als sneeuw voor de zon. Beleg­gers pref­er­eren blijk­baar nog immer een negatieve ver­goed­ing op vas­trentende waar­den in com­bi­natie met koer­srisi­co op oblig­aties, boven de hoge div­i­den­den met het risi­co dat gelopen wordt op de aan­de­len­markt. De recente sti­jging van de rente zou even­wel een indi­catie kun­nen zijn voor een verder her­s­tel van de beurzen.

Nikkei leeft op bin­nen dal­ende trend

De Japanse index weet maar niet te over­tu­igen, ondanks het her­s­tel sinds jan­u­ari. De dal­ende weer­stand­sli­jn rond 14.000 pun­ten zal eerst moeten wor­den door­bro­ken, wil het beeld weer posi­tief wor­den. De Japanse index heeft rond 13.000 pun­ten vooral­snog een hogere bodem gevor­md. Zodra echter de bodem van jan­u­ari weer wordt door­bro­ken, dient men op te passen. Het dal­ingspo­ten­tieel kan enorm zijn, want het eerstvol­gende ste­un­niveau daaron­der kan pas wor­den gevon­den rond 12.000 pun­ten. Aldaar bevin­dt zich een voor­ma­lige, hor­i­zon­tale weer­stand uit de jaren 2002, 2004 en 2005. Tot die tijd bli­jft het zaak om de posi­ties klein te houden om de schade te beperken in het geval het mis gaat. Spec­u­latief ingestelde beleg­gers kun­nen zodoende toch posi­ties innemen. Men dient zich wel te besef­fen dat de Nikkei con­solideert bin­nen een hard­nekkig dal­ende trend, tussen­ti­jdse en krachtige her­stel­be­weg­in­gen ten spijt. 

CAC40 con­solideert bin­nen dal­ende trend

De huidi­ge pat­stelling waarin de Europese mark­ten verk­eren, wordt duidelijk door de CAC40 geïl­lus­treerd. De ste­un­li­jn sinds jan­u­ari loopt weliswaar op, maar de hor­i­zon­tale weer­stand rond 5000 pun­ten ligt als een ijz­eren balk boven de markt. Momenteel nemen ook de DAX en de Eurostoxx50 wat gas terug. Zolang de indices niet al te hard wegza­kken en beter nog, boven de ste­un­li­j­nen bli­jven bewe­gen, kan dit wor­den gezien als een nieuwe aan­loop. Een uit­braak boven de weer­stand­szones, kan een opwaarts vlieg­wiel­ef­fect bew­erk­stel­li­gen. Maar pas op als de indices door de ste­un­li­j­nen breken. Dat zou namelijk tot een ver­snelde dal­ing kun­nen lei­den. Bij een neer­waartse door­braak van de bodems van jan­u­ari wor­den er zelfs negatieve vlag­pa­tro­nen voltooid. Drama­tis­che dalin­gen zouden dan het gevolg kun­nen zijn. Vooral­snog is het negatieve sce­nario nog niet in beeld, maar het is wel goed om dat in het achter­hoofd te houden. Een voorzichtige benader­ing van de markt is namelijk gepast. Zolang de ste­un­li­j­nen intact bli­jven, is er weinig aan de hand en kun­nen deze als cor­rec­ties wor­den gezien, maar zelfs dan kun­nen de indices nog vele pro­cen­ten dalen. Houd dus de vinger aan de pols!

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.