![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De effectenbeurzen hebben zich de afgelopen weken sterk weten te herstellen van de glijvlucht die begin januari werd ingezet. Hoop op betere tijden en verdere renteverlagingen deed de beurzen opleven. Het forse korte termijn herstel ten spijt, het lange termijn beeld is nog steeds niet positief. Zolang de (horizontale) weerstandslijnen van januari/februari niet worden doorbroken, is de kou niet uit de lucht. Gezien het feit dat (kortstondige) correcties richting de steunlijnen mogelijk zijn, waarbij er behoorlijk wat dalingsruimte bestaat, is voorzichtigheid noodzakelijk.
Deze week gooiden erbarmelijke Amerikaanse macrocijfers roet in het eten maar bellwether IBM bood tegenwicht met het bericht voor een slordige $ 15 miljard aan eigen aandelen te zullen inkopen. Het is duidelijk dat er enerzijds een ‘bodem’ in de markt ligt vanwege goedkoop geld en aantrekkelijke waarderingen van aandelen. Anderzijds ligt nog steeds het recessiegevaar op de loer, terwijl de huizenmarkt ook nog op het ziekbed ligt. Uiteraard stromen er dramatische macrocijfers binnen, maar veelal geven die een beeld van het verleden. Zoals u weet, kijkt de beurs echter vooruit. Opmerkelijk is dat diverse Amerikaanse sectoren, zoals huizenbouwers en de financials amper meer reageren op slecht nieuws. Wellicht dat deze sectoren aan het uitbodemen zijn. De Amerikaanse indices zijn in afwachting van een nieuwe richting. De indices zitten tot die tijd gevangen in consolidatiepatronen, in afwachting van nieuwe impulsen.
Rente op weg naar dalende weerstandslijn
Ten tijde van onrust op de aandelenmarkt, dient men eveneens naar de rentemarkt te kijken. Beleggers vluchten onder meer in staatsobligaties, waardoor het effectieve rendement daalt. De dalende trend sinds de top van juli 2007 (4,73%), bevestigt het negatieve beeld van de aandelenmarkten in diezelfde periode. De rente heeft zelfs de lange termijn stijgende steunlijn vanaf 2005 doorbroken. Zolang de rente niet boven 4,35% weet uit te breken, blijft de korte termijn dalende trend intact. De rente is vooralsnog opgeveerd net boven de bodem van maart 2007 (3,9%) en is nu met een sterk herstel bezig. Desalniettemin blijft de dalende trend intact. Door de fors gedaalde rente smelt de vergoeding op obligaties, na aftrek van 3,2% inflatie en 1,2% belasting, als sneeuw voor de zon. Beleggers prefereren blijkbaar nog immer een negatieve vergoeding op vastrentende waarden in combinatie met koersrisico op obligaties, boven de hoge dividenden met het risico dat gelopen wordt op de aandelenmarkt. De recente stijging van de rente zou evenwel een indicatie kunnen zijn voor een verder herstel van de beurzen.
Nikkei leeft op binnen dalende trend
De Japanse index weet maar niet te overtuigen, ondanks het herstel sinds januari. De dalende weerstandslijn rond 14.000 punten zal eerst moeten worden doorbroken, wil het beeld weer positief worden. De Japanse index heeft rond 13.000 punten vooralsnog een hogere bodem gevormd. Zodra echter de bodem van januari weer wordt doorbroken, dient men op te passen. Het dalingspotentieel kan enorm zijn, want het eerstvolgende steunniveau daaronder kan pas worden gevonden rond 12.000 punten. Aldaar bevindt zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005. Tot die tijd blijft het zaak om de posities klein te houden om de schade te beperken in het geval het mis gaat. Speculatief ingestelde beleggers kunnen zodoende toch posities innemen. Men dient zich wel te beseffen dat de Nikkei consolideert binnen een hardnekkig dalende trend, tussentijdse en krachtige herstelbewegingen ten spijt.
CAC40 consolideert binnen dalende trend
De huidige patstelling waarin de Europese markten verkeren, wordt duidelijk door de CAC40 geïllustreerd. De steunlijn sinds januari loopt weliswaar op, maar de horizontale weerstand rond 5000 punten ligt als een ijzeren balk boven de markt. Momenteel nemen ook de DAX en de Eurostoxx50 wat gas terug. Zolang de indices niet al te hard wegzakken en beter nog, boven de steunlijnen blijven bewegen, kan dit worden gezien als een nieuwe aanloop. Een uitbraak boven de weerstandszones, kan een opwaarts vliegwieleffect bewerkstelligen. Maar pas op als de indices door de steunlijnen breken. Dat zou namelijk tot een versnelde daling kunnen leiden. Bij een neerwaartse doorbraak van de bodems van januari worden er zelfs negatieve vlagpatronen voltooid. Dramatische dalingen zouden dan het gevolg kunnen zijn. Vooralsnog is het negatieve scenario nog niet in beeld, maar het is wel goed om dat in het achterhoofd te houden. Een voorzichtige benadering van de markt is namelijk gepast. Zolang de steunlijnen intact blijven, is er weinig aan de hand en kunnen deze als correcties worden gezien, maar zelfs dan kunnen de indices nog vele procenten dalen. Houd dus de vinger aan de pols!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.