Het vertrouwen is ver te zoeken op de effectenbeurzen. Weliswaar veerden de indices vorige week sterk op, maar het herstel werd in de kiem gesmoord. Daardoor bevinden de belangrijkste indices zich nog steeds in een hardnekkig dalende trend, waarbij het nu zaak is om een hogere bodem neer te zetten. Zoniet, dan is de kans op de vorming van een vlagpatroon zeer groot. Mocht dit scenario bewaarheid worden, dan kan de vlag halfstok. Bij een doorbraak van de laagste punten van vorige week, kunnen de indices in een stroomversnelling terechtkomen.
De Amerikaanse indices hielden de schade tot voor kort redelijk beperkt. Vooral dankzij forse rente-ingrepen door Ben S. Bernanke cum suis. Binnen een tijdsbestek van zeven handelsdagen verlaagde de Fed de rente met niet minder dan 125 basispunten naar een stand van 3%. Voor de Fed heiligt het doel alle middelen en zij zal de rente blijven verlagen indien nodig. Het doel is evident: het vermijden van een recessie. Of deze missie gaat slagen, zal de toekomst uitwijzen. Feit is dat de het uur van de waarheid voor Amerikaanse indices is aangebroken. Recent zijn de (horizontale) uitbraakniveaus getest, maar niet overschreden. Dit voorspelt niet veel goeds, temeer omdat de indices zich niet aan het juk van het dalende trend weten te ontworstelen. De hoop is derhalve gevestigd op de laagste niveaus van vorige week. Als deze steungrenzen ook nog worden doorbroken, dan is het einde zoek. Kortom, het is belangrijk dat de Dow Jones boven 11.500 punten weet te blijven, de S&P500 boven 1280 punten en de Nasdaq boven 2200 punten.
Rente vervolgt dalende trend
Als er onrust heerst op de aandelenmarkt, dient men eveneens naar de rentemarkt te kijken. Bij onzekerheid vluchten beleggers in staatsobligaties waardoor het effectieve rendement (de rente) daalt. De dalende trend van de rente sinds de top (4,73%) van juli 2007, bevestigt het negatieve beeld van de aandelenmarkten. De rente heeft zelfs de lange termijn stijgende steunlijn vanaf 2005 doorbroken. De vraag is nu waar de volgende bodem wordt gevonden binnen de huidige dalende trend. Zolang de rente niet boven 4,40% weet uit te breken, blijft de korte termijn dalende trend intact. De rente kan nu dalen tot in eerste instantie 3,9% (bodem van maart 2007), zodat de vergoeding, na aftrek van 3% inflatie en 1,2% belasting, als sneeuw voor de zon verdwijnt. De dalende rente bevestigt het beeld dat de aandelenmarkt een zware tijd doormaakt. Beleggers prefereren immers een lage vergoeding op vastrentende waarden in combinatie met koersrisico op obligaties, boven de hoge dividenden samen met het risico dat gelopen wordt op de aandelenmarkt.
Nikkei presteert dramatisch
De Japanse index zit sinds de top in juli vorig jaar in een hardnekkig dalende trend. De dalende weerstandslijn rond 16.000 punten zal eerst moeten worden doorbroken, wil het beeld weer positief worden. De Nikkei presteert dramatisch. Zelfs de belangrijke steunzone tussen 14.000 en 15.000 punten is inmiddels neerwaarts doorbroken. Deze zone wordt gemarkeerd door de stijgende steunlijn sinds 2003 en het cluster van bodems rond 14.000 punten, gevormd in 2006. Vooralsnog valt er weinig eer te behalen in Japan en heeft een belegger hier bitter weinig te zoeken. Het stijgingspotentieel blijft beperkt tot circa 15.000 à 16.000 punten, terwijl het dalingspotentieel enorm is. Men weet immers niet waar een volgende bodem wordt gevormd. Het eerstvolgende steunniveau kan worden gevonden rond 12.000 punten, alwaar zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 bevindt.
Eurostoxx50 op zoek naar de bodem
Een bekende beurswijsheid luidt: ‘als het regent op Wall Street, druppelt het in Europa’. Als we echter de huidige ontwikkelingen beschouwen, dan zien we dat de klappen van de kredietcrisis in Europa zelfs veel harder aan komen dan bij de bron (Amerika). Sinds de Eurostoxx50 in januari het driehoekspatroon neerwaarts heeft doorbroken, heeft de index een vrije val gemaakt. Uiteraard drukten vooral de zwaar gehavende financiële waarden een negatieve stempel op het sentiment. Onlangs wist de brede Europese index weliswaar een herstel in te zetten, maar de stijging bereikte niet eens het uitbraakniveau. Dit voorspelt niet veel goeds. De enige hoop is nu de vorming van een hogere bodem. Aangezien de indices een vallend mes zijn, is het een hachelijke zaak om dit op te vangen. De Franse CAC40 laat een gevaarlijk hoofd-schouderpatroon zien. De Duitse DAX weet ook niet te overtuigen. De grote vraag die zich nu aandient is: waar komt de volgende bodem? Een gelijke, of beter hogere bodem, zou de signalen voorzichtig op groen zetten. Bij een doorbraak van de bodems gaat de bel voor een volgende verkoopronde.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.