...

Effectenbeurzen in herstel?

24 augustus 2007, 08:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De afgelopen weken wer­den de mon­di­ale effecten­beurzen geteis­terd door de prob­le­men op de kredi­et­markt, voortvloeiende uit de verzwakkende Amerikaanse huizen­markt. De geld­markt kwam in een vac­uüm terecht, ook wel cred­it crunch genoemd. Banken had­den de groot­ste moeite om geld te lenen, het­geen de paniek verder deed toen­e­men. De effecten­beurzen daalden fors, waar­bij op vri­jdag een (tijdelijke) bodem werd bereikt. Dankz­ij een ingreep door de Fed, die de dis­count rate ver­laagde, kre­gen de mark­ten weer lucht en zetten ver­vol­gens een zeer sterk her­s­tel in.



De Amerikaanse indices lei­d­den het her­s­tel in, maar de vraag is tot hoev­er dit zal reiken. De ral­ly is namelijk ingegeven door de hoop op een ver­lag­ing van de fed­er­al funds rate en door de hoop dat de kredi­et­markt nu is gekalmeerd. Als we naar het tech­nis­che beeld kijken, dan valt op dat de Amerikaanse indices de korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf de juli-top aan het testen zijn. Het gevaar is zek­er nog niet geweken, want het her­s­tel is broos. De paniek kan zomaar weer uit­breken, waar­door deze sti­jging als een dead cat bounce kan wor­den gezien. Pas als de weer­standen defin­i­tief wor­den door­bro­ken en het her­s­tel kan wor­den bestendigd, klaart de lucht weer op. In dat geval zijn er op lange ter­mi­jn hogere bodems gevor­md, waar­door de kans op een verdere sti­jging grot­er wordt.

Brent-olie op hete kolen 

Brent-olie heeft de vorige top, zijnde de all time high op $ 78, op een haar na gehaald. De sterk sti­j­gende trend, die in het begin van dit jaar werd ingezet, is echter neer­waarts door­bro­ken. Daarmee is het beeld voor de korte ter­mi­jn neu­traal gewor­den tot een niveau van $ 65. Daar­boven ligt er op $ 68 een Fibonac­ci-ste­un­niveau. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond de all time high weer verder hebben openge­draaid, waar­door de oliepri­js daalde. Een te hoge oliepri­js speelt de alter­natieve energiepro­du­cen­ten namelijk te veel in de kaart. Daar­naast vor­men kolen eve­neens een opkomende con­cur­rent, aangezien er schonere tech­nieken zijn ontwikkeld om hier­mee energie op te wekken. In Wales is een in 1974 ges­loten kolen­mi­jn opnieuw geopend. Onder­zoek loopt of andere locaties in Wales ook weer kun­nen wor­den geëx­ploiteerd. Desal­ni­et­temin bli­jft de opwaartse druk op de oliepri­js groot van­wege de fun­da­mentele fac­toren, zoals de vakantiepe­ri­ode, poli­tieke span­nin­gen en het orkaan­seizoen. Pas als deze fac­toren (deels) weg­vallen, zal dat de opwaartse pri­js­druk ver­min­deren. De vraag is waar Brent-olie een hogere bodem weet te vor­men. De huidi­ge cor­rec­tie is vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de werelde­conomie zal wor­den geremd door de prob­le­men op de kredi­et­markt en de dal­ende effecten­beurzen. Mocht deze vrees onge­grond blijken te zijn, dan kan de oliepri­js weer stijgen.

Euro her­vat sti­j­gende trend 

De euro stootte in juli het hoofd tegen de bovenkant van het trend­kanaal rond $ 1,38 en daalde ver­vol­gens ges­taag. Daar­bij viel de euro sterk terug en vond pas ste­un rond het niveau van $1,34. Ondanks dat het een forse korte ter­mi­jn cor­rec­tie betre­ft, bli­jft de lange ter­mi­jn trend onver­min­derd posi­tief zolang de euro boven $ 1,34 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met een meer­jarige sti­j­gende ste­un­li­jn. Mocht de euro vanaf dit niveau zich sterk weten te her­stellen en zelfs de bar­rière rond $ 1,38 weten te door­breken, dan zou de euro verder kun­nen doorsti­j­gen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoog­ste koers in 1992 van de ecu, de voor­lop­er van de euro. Eerder had­den we wel een waarschuwing afgegeven. Hoewel de sti­j­gende trend intact was, werd er een negatieve diver­gen­tie ten opzichte van de koop­krachtindi­ca­tor RSI gecon­sta­teerd. Deze negatieve diver­gen­tie is door de cor­rec­tie inmid­dels geneu­traliseerd. De euro is hier­door aan de onderkant van het trend­kanaal beland, het­geen weer ruimte biedt voor een her­vat­ting van de sti­j­gende trend. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen bli­jven zit­ten, waar­bij de ste­un­li­jn in de gat­en moet wor­den gehouden. Een door­braak hier­van zal het licht op oran­je doen springen.

CAC40 leeft op

In navol­ging van de Amerikaanse indices, kon­den de Europese indices zich sterk her­stellen vanaf een dieptepunt van vorige week vri­jdag. Ondanks dat de indices de korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf juli tra­cht­en te door­breken, is het gevaar nog niet geweken. De top­pen liggen ver uit zicht, waar­bij er ook nog zware hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus dienen te wor­den over­won­nen. De CAC40 is voor­lop­ig keurig opgeveerd vanaf de ste­un­li­jn rond 5.250 pun­ten. Als deze het zou begeven, dan kan de index richt­ing het laag­ste punt van juni vorig jaar zakken. Zelfs een oplev­ing tot 5.762 pun­ten zal niet vol­doende zijn om het sein op veilig te zetten, want dan is er namelijk nog alti­jd kans op een vorm­ing van een rechter­schoud­er. Mocht het hoofd-en-schoud­er­spa­troon wor­den voltooid, dan liggen grote koers­dalin­gen in het ver­schi­et. Belan­grijk is dus dat de Europese indices het her­s­tel weten te bestendigen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.