![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De afgelopen weken werden de mondiale effectenbeurzen geteisterd door de problemen op de kredietmarkt, voortvloeiende uit de verzwakkende Amerikaanse huizenmarkt. De geldmarkt kwam in een vacuüm terecht, ook wel credit crunch genoemd. Banken hadden de grootste moeite om geld te lenen, hetgeen de paniek verder deed toenemen. De effectenbeurzen daalden fors, waarbij op vrijdag een (tijdelijke) bodem werd bereikt. Dankzij een ingreep door de Fed, die de discount rate verlaagde, kregen de markten weer lucht en zetten vervolgens een zeer sterk herstel in.
De Amerikaanse indices leidden het herstel in, maar de vraag is tot hoever dit zal reiken. De rally is namelijk ingegeven door de hoop op een verlaging van de federal funds rate en door de hoop dat de kredietmarkt nu is gekalmeerd. Als we naar het technische beeld kijken, dan valt op dat de Amerikaanse indices de korte termijn dalende weerstandslijnen vanaf de juli-top aan het testen zijn. Het gevaar is zeker nog niet geweken, want het herstel is broos. De paniek kan zomaar weer uitbreken, waardoor deze stijging als een dead cat bounce kan worden gezien. Pas als de weerstanden definitief worden doorbroken en het herstel kan worden bestendigd, klaart de lucht weer op. In dat geval zijn er op lange termijn hogere bodems gevormd, waardoor de kans op een verdere stijging groter wordt.
Brent-olie op hete kolen
Brent-olie heeft de vorige top, zijnde de all time high op $ 78, op een haar na gehaald. De sterk stijgende trend, die in het begin van dit jaar werd ingezet, is echter neerwaarts doorbroken. Daarmee is het beeld voor de korte termijn neutraal geworden tot een niveau van $ 65. Daarboven ligt er op $ 68 een Fibonacci-steunniveau. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond de all time high weer verder hebben opengedraaid, waardoor de olieprijs daalde. Een te hoge olieprijs speelt de alternatieve energieproducenten namelijk te veel in de kaart. Daarnaast vormen kolen eveneens een opkomende concurrent, aangezien er schonere technieken zijn ontwikkeld om hiermee energie op te wekken. In Wales is een in 1974 gesloten kolenmijn opnieuw geopend. Onderzoek loopt of andere locaties in Wales ook weer kunnen worden geëxploiteerd. Desalniettemin blijft de opwaartse druk op de olieprijs groot vanwege de fundamentele factoren, zoals de vakantieperiode, politieke spanningen en het orkaanseizoen. Pas als deze factoren (deels) wegvallen, zal dat de opwaartse prijsdruk verminderen. De vraag is waar Brent-olie een hogere bodem weet te vormen. De huidige correctie is vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de wereldeconomie zal worden geremd door de problemen op de kredietmarkt en de dalende effectenbeurzen. Mocht deze vrees ongegrond blijken te zijn, dan kan de olieprijs weer stijgen.
Euro hervat stijgende trend
De euro stootte in juli het hoofd tegen de bovenkant van het trendkanaal rond $ 1,38 en daalde vervolgens gestaag. Daarbij viel de euro sterk terug en vond pas steun rond het niveau van $1,34. Ondanks dat het een forse korte termijn correctie betreft, blijft de lange termijn trend onverminderd positief zolang de euro boven $ 1,34 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met een meerjarige stijgende steunlijn. Mocht de euro vanaf dit niveau zich sterk weten te herstellen en zelfs de barrière rond $ 1,38 weten te doorbreken, dan zou de euro verder kunnen doorstijgen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoogste koers in 1992 van de ecu, de voorloper van de euro. Eerder hadden we wel een waarschuwing afgegeven. Hoewel de stijgende trend intact was, werd er een negatieve divergentie ten opzichte van de koopkrachtindicator RSI geconstateerd. Deze negatieve divergentie is door de correctie inmiddels geneutraliseerd. De euro is hierdoor aan de onderkant van het trendkanaal beland, hetgeen weer ruimte biedt voor een hervatting van de stijgende trend. Lange termijn beleggers kunnen blijven zitten, waarbij de steunlijn in de gaten moet worden gehouden. Een doorbraak hiervan zal het licht op oranje doen springen.
CAC40 leeft op
In navolging van de Amerikaanse indices, konden de Europese indices zich sterk herstellen vanaf een dieptepunt van vorige week vrijdag. Ondanks dat de indices de korte termijn dalende weerstandslijnen vanaf juli trachten te doorbreken, is het gevaar nog niet geweken. De toppen liggen ver uit zicht, waarbij er ook nog zware horizontale weerstandsniveaus dienen te worden overwonnen. De CAC40 is voorlopig keurig opgeveerd vanaf de steunlijn rond 5.250 punten. Als deze het zou begeven, dan kan de index richting het laagste punt van juni vorig jaar zakken. Zelfs een opleving tot 5.762 punten zal niet voldoende zijn om het sein op veilig te zetten, want dan is er namelijk nog altijd kans op een vorming van een rechterschouder. Mocht het hoofd-en-schouderspatroon worden voltooid, dan liggen grote koersdalingen in het verschiet. Belangrijk is dus dat de Europese indices het herstel weten te bestendigen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.