![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De effectenbeurzen hebben de laatste weken vleugels gekregen, ondanks de voortdurende kredietcrisis. Daarbij zijn hogere bodems geplaatst. Nu is het zaak om de weerstandslijnen te doorbreken, waardoor hogere toppen worden gevormd. De internationale indices zitten in een consolidatiepatroon, in afwachting van een uitbraak. De voortekenen zijn gunstig en het is nu de vraag hoe lang het herstel zal voortduren.
Miljardenafschrijvingen van de financiële waarden ten spijt, de beurzen reageren amper meer op deze negatieve factoren. Sterker nog, juist de zwaar gehavende financials boekten procenten koerswinst. ING is hiervan een uitstekend voorbeeld. Dit impliceert dat de ellende in de koersen is verdisconteerd. Uiteraard zijn alle problemen nog niet de wereld uit, maar problemen zullen er altijd blijven. Beleggen is immers niet zonder risico’s. Belangrijker is echter om te kijken naar kansen. Daarbij kan worden gesteld dat de indices, althans voor de korte termijn, bezig zijn met een bodemproces: de bodems vanaf januari komen steeds hoger te liggen. Dit geldt voor zowel de Eurostoxx50, CAC40 en de DAX. Zodra de (horizontale) barrières uit februari worden doorbroken, kunnen we een herstel verwachten richting de eerder dit jaar ontstane uitbraakniveaus. Overigens is een dergelijk herstel noodzakelijk om een dreigend vlagpatroon ongedaan te maken. Voor de middellange termijn bevinden de indices zich in dit neutrale patroon. Een voortzetting van het herstel is nodig om uit deze zeer ruime bandbreedte te breken. Zolang de steunlijn vanaf januari dit jaar intact is, mogen we (voorzichtig) naar boven kijken. Een doorbraak van deze steungrens zal het licht weer op oranje zetten. Het blijft dus wel een kwestie van opletten de komende dagen.
Brent-olie weer op weg naar $ 100
Brent-olie bereikte begin januari een recordniveau van bijna $ 100. De olieprijs corrigeerde vervolgens vanaf dit niveau en testte een aantal malen het horizontale steunniveau van $ 88. Rond dit niveau bevinden zich de bodems die in november en januari zijn gevormd. Het is belangrijk dat de top rond $ 98 wordt overschreden, anders is de kans aanwezig dat een lagere top wordt geplaatst. Vervolgens zou de steunlijn op $ 88 weer opgezocht kunnen worden. Mocht deze breken, dan impliceert dit een daling van nog eens $ 10. Voor de lange termijn blijft het beeld echter positief, waarbij er zelfs ruimte ligt tot circa $ 80. Vooralsnog weet Brent-olie zich sterk boven de horizontale steunzone te handhaven. Bovendien zet de olieprijs de aanval weer in op de psychologisch belangrijke grens van $ 100. Wanneer deze grens wordt gepasseerd, is the sky the limit.
Euro opnieuw in de aanval
De Europese munteenheid kent de laatste jaren een ongekende succesreeks. In november werd zelfs nog een recordniveau van bijna $ 1,50 bereikt. Sindsdien doet de euro het wat rustiger aan binnen een brede bandbreedte. Rond $ 1,49 ligt een eerste weerstand, zijnde de bovenkant van een consolidatiedriehoek. Het is belangrijk voor de euro/dollar om nu een hogere top neer te zetten om de stijgende trend te vervolgen. Zodra de euro echter onder het (horizontale) steunniveau van $ 1,43 duikt, is er sprake van een lagere bodem, oftewel een dalende trend. Hier ligt een eerste horizontale steun in de vorm van de bodems uit december en januari. Lange termijn beleggers kunnen desalniettemin comfortabel in hun fauteuil blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,38 het zou begeven. Binnen de consolidatiedriehoek is de euro in afwachting van een uitbraak. De beste kansen voor de euro liggen, gezien het lange termijn beeld, aan de bovenzijde van de driehoek.
S&P500 toont kracht
Zoals we wel vaker hebben kunnen constateren, spreiden de Amerikaanse indices ten opzichte van de Europese tegenhangers meer optimisme ten toon. Terwijl de Dow Jones en de S&P500 dicht bij de all time highs noteren, hebben de Eurostoxx50 en de CAC40 nog een behoorlijk lange weg te gaan. Desalniettemin heeft Wall Street eveneens behoorlijk veel terrein prijsgegeven sinds de top in oktober. De laatste weken zijn ook de Amerikaanse indices een bodem aan het zoeken. De S&P500 bevindt zich momenteel op een beslispunt waarbij deze weinig bewegingsvrijheid heeft. De index bevindt zich in een driehoekspatroon, waarbij verwoede pogingen worden gedaan om aan de bovenzijde uit te breken. Zolang de steunlijn intact blijft, is de kans op een uitbraak naar boven zeer groot. Mocht de geest uit de fles ontsnappen, dan kunnen we een mooie rally verwachten. Daarbij kan gedacht worden aan koersdoelen van 1400 tot 1450 punten. Het antwoord zullen we spoedig krijgen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.