...

Effectenbeurzen in herstel

21 februari 2008, 19:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De effecten­beurzen hebben de laat­ste weken vleugels gekre­gen, ondanks de voort­durende kredi­et­cri­sis. Daar­bij zijn hogere bodems geplaatst. Nu is het zaak om de weer­stand­sli­j­nen te door­breken, waar­door hogere top­pen wor­den gevor­md. De inter­na­tionale indices zit­ten in een con­sol­i­datiepa­troon, in afwacht­ing van een uit­braak. De voorteke­nen zijn gun­stig en het is nu de vraag hoe lang het her­s­tel zal voortduren.

De effecten­beurzen hebben de laat­ste weken vleugels gekre­gen, ondanks de voort­durende kredi­et­cri­sis. Daar­bij zijn hogere bodems geplaatst. Nu is het zaak om de weer­stand­sli­j­nen te door­breken, waar­door hogere top­pen wor­den gevor­md. De inter­na­tionale indices zit­ten in een con­sol­i­datiepa­troon, in afwacht­ing van een uit­braak. De voorteke­nen zijn gun­stig en het is nu de vraag hoe lang het her­s­tel zal voortduren.

Mil­jar­de­naf­schri­jvin­gen van de finan­ciële waar­den ten spi­jt, de beurzen rea­geren amper meer op deze negatieve fac­toren. Sterk­er nog, juist de zwaar gehavende finan­cials boek­ten pro­cen­ten koer­swinst. ING is hier­van een uit­stek­end voor­beeld. Dit impliceert dat de ellende in de koersen is verdis­con­teerd. Uit­er­aard zijn alle prob­le­men nog niet de wereld uit, maar prob­le­men zullen er alti­jd bli­jven. Beleggen is immers niet zon­der risico’s. Belan­grijk­er is echter om te kijken naar kansen. Daar­bij kan wor­den gesteld dat de indices, althans voor de korte ter­mi­jn, bezig zijn met een bodem­pro­ces: de bodems vanaf jan­u­ari komen steeds hoger te liggen. Dit geldt voor zow­el de Eurostoxx50, CAC40 en de DAX. Zodra de (hor­i­zon­tale) bar­rières uit feb­ru­ari wor­den door­bro­ken, kun­nen we een her­s­tel verwacht­en richt­ing de eerder dit jaar ontstane uit­braakniveaus. Overi­gens is een dergelijk her­s­tel noodza­ke­lijk om een dreigend vlag­pa­troon ongedaan te mak­en. Voor de mid­del­lange ter­mi­jn bevin­den de indices zich in dit neu­trale patroon. Een voortzetting van het her­s­tel is nodig om uit deze zeer ruime band­breedte te breken. Zolang de ste­un­li­jn vanaf jan­u­ari dit jaar intact is, mogen we (voorzichtig) naar boven kijken. Een door­braak van deze ste­un­grens zal het licht weer op oran­je zetten. Het bli­jft dus wel een kwest­ie van oplet­ten de komende dagen. 

Brent-olie weer op weg naar $ 100

Brent-olie bereik­te begin jan­u­ari een record­niveau van bij­na $ 100. De oliepri­js cor­rigeerde ver­vol­gens vanaf dit niveau en testte een aan­tal malen het hor­i­zon­tale ste­un­niveau van $ 88. Rond dit niveau bevin­den zich de bodems die in novem­ber en jan­u­ari zijn gevor­md. Het is belan­grijk dat de top rond $ 98 wordt over­schre­den, anders is de kans aan­wezig dat een lagere top wordt geplaatst. Ver­vol­gens zou de ste­un­li­jn op $ 88 weer opge­zocht kun­nen wor­den. Mocht deze breken, dan impliceert dit een dal­ing van nog eens $ 10. Voor de lange ter­mi­jn bli­jft het beeld echter posi­tief, waar­bij er zelfs ruimte ligt tot cir­ca $ 80. Vooral­snog weet Brent-olie zich sterk boven de hor­i­zon­tale ste­un­zone te hand­haven. Boven­di­en zet de oliepri­js de aan­val weer in op de psy­chol­o­gisch belan­grijke grens van $ 100. Wan­neer deze grens wordt gepasseerd, is the sky the limit.

Euro opnieuw in de aanval 

De Europese munteen­heid kent de laat­ste jaren een ongek­ende suc­ces­reeks. In novem­ber werd zelfs nog een record­niveau van bij­na $ 1,50 bereikt. Sinds­di­en doet de euro het wat rustiger aan bin­nen een brede band­breedte. Rond $ 1,49 ligt een eerste weer­stand, zijnde de bovenkant van een con­sol­i­datiedriehoek. Het is belan­grijk voor de euro/​dollar om nu een hogere top neer te zetten om de sti­j­gende trend te ver­vol­gen. Zodra de euro echter onder het (hor­i­zon­tale) ste­un­niveau van $ 1,43 duikt, is er sprake van een lagere bodem, oftewel een dal­ende trend. Hier ligt een eerste hor­i­zon­tale ste­un in de vorm van de bodems uit decem­ber en jan­u­ari. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen desal­ni­et­temin com­fort­a­bel in hun fau­teuil bli­jven zit­ten. Zij hoeven zich pas zor­gen te mak­en zodra de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,38 het zou begeven. Bin­nen de con­sol­i­datiedriehoek is de euro in afwacht­ing van een uit­braak. De beste kansen voor de euro liggen, gezien het lange ter­mi­jn beeld, aan de boven­z­i­jde van de driehoek. 

S&P500 toont kracht

Zoals we wel vak­er hebben kun­nen con­stateren, sprei­den de Amerikaanse indices ten opzichte van de Europese tegen­hang­ers meer opti­misme ten toon. Ter­wi­jl de Dow Jones en de S&P500 dicht bij de all time highs noteren, hebben de Eurostoxx50 en de CAC40 nog een behoor­lijk lange weg te gaan. Desal­ni­et­temin heeft Wall Street eve­neens behoor­lijk veel ter­rein pri­js­gegeven sinds de top in okto­ber. De laat­ste weken zijn ook de Amerikaanse indices een bodem aan het zoeken. De S&P500 bevin­dt zich momenteel op een beslispunt waar­bij deze weinig beweg­ingsvri­jheid heeft. De index bevin­dt zich in een driehoekspa­troon, waar­bij ver­woede pogin­gen wor­den gedaan om aan de boven­z­i­jde uit te breken. Zolang de ste­un­li­jn intact bli­jft, is de kans op een uit­braak naar boven zeer groot. Mocht de geest uit de fles ontsnap­pen, dan kun­nen we een mooie ral­ly verwacht­en. Daar­bij kan gedacht wor­den aan koers­doe­len van 1400 tot 1450 pun­ten. Het antwo­ord zullen we spoedig krijgen. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.