![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Beleggers putten in de afgelopen dagen moed uit enkele meevallende macrocijfers. Bovendien werd woensdag bekend dat de centrale banken van de VS en Europa kredieten met een langere looptijd zullen gaan verstrekken aan banken. Ook dit bericht werd positief ontvangen. Is het einde van de malaise dan eindelijk in zicht? Of is het middel erger dan de kwaal vanwege het gevaar van monetaire inflatie?
Er zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de recent aangekondigde ‘hulp’ van de centrale banken. Weliswaar krijgt de financiële sector weer wat lucht, maar het is de vraag of dit de kans op moral hazard niet verder vergroot: wat we ook doen, we worden toch wel gered. De geldcreatie door de centrale banken resulteert bovendien in inflatie. Meer inflatie zorgt vervolgens voor een stijgende rente, waardoor de economische groei stagneert en er bovendien nog meer Amerikaanse huizenbezitters in de problemen zullen komen. En het was juist de bubbel in de huizenmarkt in de VS die aan de wieg stond van de kredietcrisis. Terecht of niet, de koersen stegen in de afgelopen dagen, waardoor het technische beeld van veel indices enigszins is verbeterd. De Europese graadmeters bevinden zich op lange termijn weliswaar in een dalende trend, maar voor de korte termijn is er hoop. Zo probeert de CAC40 de neklijn van de hoofdschouderformatie te passeren en doet de DAX hetzelfde. Positief is dat er hogere bodems in de maak lijken te zijn, zodat er ruimte ontstaat voor een verder herstel. Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen.
Brent test juni-bodem
Beleggers reageerden een aantal weken geleden als door een wesp gestoken op de raketlanceringen door Iran. De olieprijs kon ondanks deze acties het recordniveau rond $ 147 echter niet verder aanscherpen. Daardoor is er op korte termijn een lagere top (en lagere bodem) gevormd. Analisten van Goldman Sachs lieten in een vroegtijdig stadium al weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De onverwacht fors gestegen Amerikaanse olievoorraden haalden de prijzen van het zwarte goud echter behoorlijk onderuit. Bovendien hangt een wereldwijde recessie nog altijd als een zwaard van Damocles boven de oliemarkt. Uiteraard speelt de zwakke dollar de hoge olieprijs nog wel in de kaart. De lange termijn trend blijft dan ook onverminderd intact. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn (onder $ 100) wordt doorbroken, kunnen lange termijn beleggers hun winst nemen. Vooralsnog is Brent-olie op zoek naar een volgende bodem, waarbij het de vraag is hoever de olieprijs nog zal dalen. Het stilleggen van de productie door Shell in Nigeria helpt een verdere daling van de olieprijs niet.
Euro consolideert in stijgende trend
Nadat de Europese munteenheid in februari uit een consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Weliswaar leek dit niveau vooralsnog te hoog gegrepen, maar de euro is nog niet helemaal ‘klaar’ met dit weerstandsniveau. De dollar testte in juni succesvol de drievoudige bodem van dit jaar. Een doorbraak van deze steunzone zou tot een daling richting $ 1,50 hebben kunnen leiden. Het belangrijkste valutapaar ter wereld herstelde zich daarentegen vervolgens sterk. Inmiddels is de euro wel uit een oplopende wig gebroken. Hiermee is voor de korte termijn een waarschuwingssignaal afgegeven. Bovendien is de euro door de bodem van begin juli gebroken, waardoor de Europese munt weer richting $ 1,53 kan dalen. Beleggers met een langere horizon kunnen uiteraard nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over.
Nasdaq op zoek naar volgende top
Net als in Europa, zakten de Amerikaanse beurzen deze week niet verder weg. De S&P500 brak deze maand opwaarts uit een dalende wig en sindsdien probeert de index een bodem te vormen die hoger ligt dan de voorgaande. Mocht dit slagen en er vervolgens een hogere top worden gevormd, dan kunnen we weer spreken van een korte termijn uptrend. Voorzichtigheid is echter wel geboden: op lange termijn bevindt de S&P500 zich namelijk nog altijd in een dalende trend. De Dow Jones bevindt zich in een vergelijkbare situatie: de index lijkt een hogere bodem te hebben gevormd, hetgeen een eerste teken van herstel is. Wel dient de Dow de neklijn van een kop-schouderpatroon onschadelijk te maken. De Nasdaq beschikt nog steeds over de beste papieren: in tegenstelling tot de S&P500 en de Dow heeft de Nasdaq in juli een bodem geplaatst die hoger ligt dan de bodem van maart. We waarschuwen echter voor te veel optimisme en adviseren om uw posities te blijven beschermen. De meeste indices worstelen namelijk momenteel met zware weerstanden die nog niet overwonnen zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.