...

Effectenbeurzen in de tang

31 juli 2008, 18:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Beleg­gers put­ten in de afgelopen dagen moed uit enkele mee­val­lende macro­ci­jfers. Boven­di­en werd woens­dag bek­end dat de cen­trale banken van de VS en Europa kredi­eten met een lan­gere loop­ti­jd zullen gaan ver­strekken aan banken. Ook dit bericht werd posi­tief ont­van­gen. Is het einde van de malaise dan ein­delijk in zicht? Of is het mid­del erg­er dan de kwaal van­wege het gevaar van mon­e­taire inflatie?


Beleg­gers put­ten in de afgelopen dagen moed uit enkele mee­val­lende macro­ci­jfers. Boven­di­en werd woens­dag bek­end dat de cen­trale banken van de VS en Europa kredi­eten met een lan­gere loop­ti­jd zullen gaan ver­strekken aan banken. Ook dit bericht werd posi­tief ont­van­gen. Is het einde van de malaise dan ein­delijk in zicht? Of is het mid­del erg­er dan de kwaal van­wege het gevaar van mon­e­taire inflatie?

Er zijn de nodi­ge kant­tekenin­gen te plaat­sen bij de recent aangekondigde hulp’ van de cen­trale banken. Weliswaar kri­jgt de finan­ciële sec­tor weer wat lucht, maar het is de vraag of dit de kans op moral haz­ard niet verder ver­g­root: wat we ook doen, we wor­den toch wel gered. De geld­cre­atie door de cen­trale banken resul­teert boven­di­en in inflatie. Meer inflatie zorgt ver­vol­gens voor een sti­j­gende rente, waar­door de economis­che groei stag­neert en er boven­di­en nog meer Amerikaanse huizen­bezit­ters in de prob­le­men zullen komen. En het was juist de bubbel in de huizen­markt in de VS die aan de wieg stond van de kredi­et­cri­sis. Terecht of niet, de koersen ste­gen in de afgelopen dagen, waar­door het tech­nis­che beeld van veel indices enigszins is ver­be­terd. De Europese graad­me­ters bevin­den zich op lange ter­mi­jn weliswaar in een dal­ende trend, maar voor de korte ter­mi­jn is er hoop. Zo probeert de CAC40 de nek­li­jn van de hoofd­schoud­er­for­matie te passeren en doet de DAX het­zelfde. Posi­tief is dat er hogere bodems in de maak lijken te zijn, zodat er ruimte ontstaat voor een verder her­s­tel. Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen.

Brent test juni-bodem

Beleg­gers reageer­den een aan­tal weken gele­den als door een wesp gesto­ken op de raket­lancerin­gen door Iran. De oliepri­js kon ondanks deze acties het record­niveau rond $ 147 echter niet verder aan­scher­pen. Daar­door is er op korte ter­mi­jn een lagere top (en lagere bodem) gevor­md. Anal­is­ten van Gold­man Sachs lieten in een vroegti­jdig sta­di­um al weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De onverwacht fors geste­gen Amerikaanse olievoor­raden haalden de pri­jzen van het zwarte goud echter behoor­lijk onderuit. Boven­di­en hangt een wereld­wi­jde recessie nog alti­jd als een zwaard van Damo­cles boven de oliemarkt. Uit­er­aard speelt de zwakke dol­lar de hoge oliepri­js nog wel in de kaart. De lange ter­mi­jn trend bli­jft dan ook onver­min­derd intact. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn (onder $ 100) wordt door­bro­ken, kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun winst nemen. Vooral­snog is Brent-olie op zoek naar een vol­gende bodem, waar­bij het de vraag is hoev­er de oliepri­js nog zal dalen. Het stil­leggen van de pro­duc­tie door Shell in Nige­ria helpt een verdere dal­ing van de oliepri­js niet.

Euro con­solideert in sti­j­gende trend

Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit een con­sol­i­datiedriehoek brak, schoot deze direct door richt­ing $ 1,60. Weliswaar leek dit niveau vooral­snog te hoog gegrepen, maar de euro is nog niet hele­maal klaar’ met dit weer­stand­sniveau. De dol­lar testte in juni suc­cesvol de drievoudi­ge bodem van dit jaar. Een door­braak van deze ste­un­zone zou tot een dal­ing richt­ing $ 1,50 hebben kun­nen lei­den. Het belan­grijk­ste val­u­ta­paar ter wereld her­stelde zich daar­ente­gen ver­vol­gens sterk. Inmid­dels is de euro wel uit een oplopende wig gebro­ken. Hier­mee is voor de korte ter­mi­jn een waarschuwingssig­naal afgegeven. Boven­di­en is de euro door de bodem van begin juli gebro­ken, waar­door de Europese munt weer richt­ing $ 1,53 kan dalen. Beleg­gers met een lan­gere hori­zon kun­nen uit­er­aard nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over.

Nas­daq op zoek naar vol­gende top

Net als in Europa, zak­ten de Amerikaanse beurzen deze week niet verder weg. De S&P500 brak deze maand opwaarts uit een dal­ende wig en sinds­di­en probeert de index een bodem te vor­men die hoger ligt dan de voor­gaande. Mocht dit sla­gen en er ver­vol­gens een hogere top wor­den gevor­md, dan kun­nen we weer spreken van een korte ter­mi­jn uptrend. Voorzichtigheid is echter wel gebo­den: op lange ter­mi­jn bevin­dt de S&P500 zich namelijk nog alti­jd in een dal­ende trend. De Dow Jones bevin­dt zich in een vergelijk­bare sit­u­atie: de index lijkt een hogere bodem te hebben gevor­md, het­geen een eerste teken van her­s­tel is. Wel dient de Dow de nek­li­jn van een kop-schoud­er­pa­troon onschadelijk te mak­en. De Nas­daq beschikt nog steeds over de beste papieren: in tegen­stelling tot de S&P500 en de Dow heeft de Nas­daq in juli een bodem geplaatst die hoger ligt dan de bodem van maart. We waarschuwen echter voor te veel opti­misme en advis­eren om uw posi­ties te bli­jven bescher­men. De meeste indices worste­len namelijk momenteel met zware weer­standen die nog niet over­won­nen zijn.

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.