De vraag is of deze miljardeninjectie geen druppel op de gloeiende plaat is. Vooralsnog heeft de ‘help de banken de zomer door’-actie op de effectenbeurzen nog weinig effect gesorteerd. Niemand wilde zijn vingers branden en er werden dan ook op grote schaal aandelen verkocht. Vermeende steunniveaus werden als luciferhoutjes doorbroken. Daarbij heeft de financial-gevoelige CAC40 de niveaus van december 2006 en maart 2007 inmiddels getest. Hoewel de Eurostoxx50 en de Duitse DAX deze niveaus nog (lang) niet hebben bereikt, is het beeld allerminst positief. Angstaanjagend is dat de Europese beurzen zich amper kunnen herstellen en dat de dalingen zich des te harder voltrekken. De grote vraag is waar de bodem wordt gevormd. Hoewel men zich lelijk kan snijden aan een ‘vallend mes’, ontstaan de koopkansen juist ten tijde dat er ‘bloed door de straten’ vloeit. Het is wachten op het juiste moment om toe te slaan.
Rente profiteert van onrust op effectenbeurzen
De rente kon de afgelopen weken enigszins stoom afblazen doordat beleggers uit aandelen vluchtten vanwege de onrust op de aandelenbeurzen die werd veroorzaakt door het ‘kredietvirus’. Obligaties werden gezien als vluchthaven waardoor de obligatiekoersen stegen. De rente daalde hierdoor richting een niveau van 4,4% alwaar aanvankelijk steun werd gevonden. In principe is deze daling niet vreemd, want de stijging kende sinds maart nauwelijks een correctie. Wel heeft de rente in juli nog een nieuwe top gevormd rond 4,73%. De rente mag zelfs tot 4,05% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De vraag is nu waar deze (hogere) bodem zal worden geplaatst. Wel is het van belang om de renteontwikkeling te blijven volgen en te kijken naar de reactie hierop van de aandelenmarkten. Mocht de rente de stijgende trend weer hervatten richting het volgende koersdoel op 5,36%, dan zal de pijngrens echter op een gegeven moment worden bereikt. Voorlopig profiteert de rentemarkt van de onrust. Mocht de onzekerheid op de aandelenmarkten voortduren, dan zou dat voor een verdere daling van de rente kunnen zorgen.
Nikkei pleegt harakiri
Nadat de Nikkei een zevenjarig hoogtepunt bereikte, raakte de index in een vrije val. Op slotbasis werd weliswaar de top van februari op 18.215 punten overwonnen, maar de Nikkei slaagde er niet in om deze weerstand definitief te slechten. Sterker nog, de Japanse index pleegde harakiri en daalde vervolgens in rap tempo onder de stijgende steunlijn vanaf juli 2006 rond 17.900 punten. Inmiddels is de Nikkei door de vermeende steunzone rond 16.640 punten gebroken. Het beeld van de Japanse aandelenmarkt is voor de korte en middellange termijn aanzienlijk verslechterd. Er ligt rond 17.500 punten een fors koershiaat dat voor zware weerstand kan gaan zorgen. Het beeld voor de middellange termijn is negatief. Aangezien de steun rond 16.640 punten eveneens is doorbroken, ging het luik opnieuw wagenwijd open. Het eerste richtpunt was 15.500 punten maar ook hier werd geen steun gevonden. De Aziatische beurzen sloten de week met forse koersverliezen af. De Japanse graadmeter sloot 5,4% lager en bereikt daarmee de grootste daling van de afgelopen zeven jaar. De spectaculaire stijging van de yen zorgt opnieuw voor een sneeuwbaleffect bij het terugdraaien van de yen-carry trade en maakt tevens de Japanse exporterende bedrijven minder interessant.
Dow delft het onderspit
De moeder aller indices, de Dow Jones, hield geruime tijd goed stand, maar moest in de marktturbulentie uiteindelijk het onderspit delven. Aangezien de horizontale steunzone uit mei neerwaarts is doorbroken, is het beeld aanzienlijk verslechterd. Bovendien is de steunlijn vanaf de zomermaanden vorig jaar rond de psychologisch belangrijke 13.000-puntengrens doorbroken. Een geoefend oog ziet dat er een gevaarlijk hoofd-en-schouderspatroon is ontstaan, waardoor er vanaf het huidige niveau nog minimaal 450 punten dalingsruimte is. Dit zal wellicht niet in één dag gebeuren, maar het kan, zo zagen we ook donderdagavond met een intraday duik van 340 punten, wel snel gaan. Het technisch beeld van de Nasdaq en de bredere S&P500 is ook niet rooskleurig. We hebben de vorige keren veelvuldig gewaarschuwd voor een opkomende zware storm. Aangezien de beurzen dermate hard zijn gedaald, is alertheid wel op zijn plaats. Of de bodem (vrijwel) in zicht is, valt nog moeilijk te zeggen, want de onzekerheid blijft aanwezig. Dat valt goed af te leiden uit de hoge volatiliteit. De belangrijkste drie indices stonden donderdag vlak voor sluiting op verliezen van 2% of meer waarbij de brede S&P500 toch nog 0,3% hoger wist te sluiten. Pas als de beurzen zich weten te stabiliseren of beter nog, sterk weten te herstellen, is het raadzaam om op koopjesjacht te gaan.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.