...

Effectenbeurzen geveld door kredietvirus

17 augustus 2007, 09:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De span­ning op de aan­de­len­markt is om te sni­j­den. De sluip-krach op de effecten­beurzen, voortkomend uit de prob­le­men op de Amerikaanse huizen- en hypotheek­markt, neemt steeds gevaar­lijkere vor­men aan. Het is momenteel nog niet duidelijk of de huidi­ge cri­sis op de beurzen zijn apoth­e­ose nadert of dat er nog een paniek­golf vol­gt. De prob­le­men door de Amerikaanse sub­prime-hypotheekcri­sis brei­den zich als een olievlek over de hele wereld uit. De mon­di­ale cen­trale banken hebben hon­der­den mil­jar­den dol­lars, euro’s en yens in de markt gepompt om een cred­it crunch, het opdro­gen van liq­uiditeit, te voorkomen en op deze manier de rust op de (geld)markt te herstellen.


De vraag is of deze mil­jar­den­in­jec­tie geen drup­pel op de gloeiende plaat is. Vooral­snog heeft de help de banken de zomer door’-actie op de effecten­beurzen nog weinig effect gesor­teerd. Nie­mand wilde zijn vingers bran­den en er wer­den dan ook op grote schaal aan­de­len verkocht. Ver­meende ste­un­niveaus wer­den als lucifer­hout­jes door­bro­ken. Daar­bij heeft de finan­cial-gevoelige CAC40 de niveaus van decem­ber 2006 en maart 2007 inmid­dels getest. Hoewel de Eurostoxx50 en de Duitse DAX deze niveaus nog (lang) niet hebben bereikt, is het beeld aller­minst posi­tief. Angstaan­ja­gend is dat de Europese beurzen zich amper kun­nen her­stellen en dat de dalin­gen zich des te hard­er voltrekken. De grote vraag is waar de bodem wordt gevor­md. Hoewel men zich lelijk kan sni­j­den aan een val­lend mes’, ontstaan de koop­kansen juist ten tijde dat er bloed door de strat­en’ vloeit. Het is wacht­en op het juiste moment om toe te slaan.

Rente prof­i­teert van onrust op effectenbeurzen

De rente kon de afgelopen weken enigszins stoom afblazen door­dat beleg­gers uit aan­de­len vlucht­ten van­wege de onrust op de aan­de­len­beurzen die werd veroorza­akt door het kredi­etvirus’. Oblig­aties wer­den gezien als vluchthaven waar­door de oblig­atieko­ersen ste­gen. De rente daalde hier­door richt­ing een niveau van 4,4% alwaar aan­vanke­lijk ste­un werd gevon­den. In principe is deze dal­ing niet vreemd, want de sti­jging kende sinds maart nauwelijks een cor­rec­tie. Wel heeft de rente in juli nog een nieuwe top gevor­md rond 4,73%. De rente mag zelfs tot 4,05% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De vraag is nu waar deze (hogere) bodem zal wor­den geplaatst. Wel is het van belang om de renteon­twik­kel­ing te bli­jven vol­gen en te kijken naar de reac­tie hierop van de aan­de­len­mark­ten. Mocht de rente de sti­j­gende trend weer her­vat­ten richt­ing het vol­gende koers­doel op 5,36%, dan zal de pijn­grens echter op een gegeven moment wor­den bereikt. Voor­lop­ig prof­i­teert de rentemarkt van de onrust. Mocht de onzek­er­heid op de aan­de­len­mark­ten voort­duren, dan zou dat voor een verdere dal­ing van de rente kun­nen zorgen.

Nikkei pleegt harakiri

Nadat de Nikkei een zeven­jarig hoogtepunt bereik­te, raak­te de index in een vri­je val. Op slot­ba­sis werd weliswaar de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten over­won­nen, maar de Nikkei slaagde er niet in om deze weer­stand defin­i­tief te slecht­en. Sterk­er nog, de Japanse index pleegde harakiri en daalde ver­vol­gens in rap tem­po onder de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf juli 2006 rond 17.900 pun­ten. Inmid­dels is de Nikkei door de ver­meende ste­un­zone rond 16.640 pun­ten gebro­ken. Het beeld van de Japanse aan­de­len­markt is voor de korte en mid­del­lange ter­mi­jn aanzien­lijk ver­slech­terd. Er ligt rond 17.500 pun­ten een fors koer­shi­aat dat voor zware weer­stand kan gaan zor­gen. Het beeld voor de mid­del­lange ter­mi­jn is negatief. Aangezien de ste­un rond 16.640 pun­ten eve­neens is door­bro­ken, ging het luik opnieuw wagen­wi­jd open. Het eerste richt­punt was 15.500 pun­ten maar ook hier werd geen ste­un gevon­den. De Azi­atis­che beurzen sloten de week met forse koersver­liezen af. De Japanse graad­me­ter sloot 5,4% lager en bereikt daarmee de groot­ste dal­ing van de afgelopen zeven jaar. De spec­tac­u­laire sti­jging van de yen zorgt opnieuw voor een sneeuw­bal­ef­fect bij het terug­draaien van de yen-car­ry trade en maakt tevens de Japanse exporterende bedri­jven min­der interessant.

Dow delft het onderspit

De moed­er aller indices, de Dow Jones, hield geruime tijd goed stand, maar moest in de mark­t­tur­bu­len­tie uitein­delijk het onder­spit del­ven. Aangezien de hor­i­zon­tale ste­un­zone uit mei neer­waarts is door­bro­ken, is het beeld aanzien­lijk ver­slech­terd. Boven­di­en is de ste­un­li­jn vanaf de zomer­maan­den vorig jaar rond de psy­chol­o­gisch belan­grijke 13.000-puntengrens door­bro­ken. Een geoe­fend oog ziet dat er een gevaar­lijk hoofd-en-schoud­er­spa­troon is ontstaan, waar­door er vanaf het huidi­ge niveau nog min­i­maal 450 pun­ten dal­ingsruimte is. Dit zal wellicht niet in één dag gebeuren, maar het kan, zo zagen we ook don­derda­gavond met een intra­day duik van 340 pun­ten, wel snel gaan. Het tech­nisch beeld van de Nas­daq en de bredere S&P500 is ook niet rooskleurig. We hebben de vorige keren veelvuldig gewaarschuwd voor een opkomende zware storm. Aangezien de beurzen der­mate hard zijn gedaald, is alertheid wel op zijn plaats. Of de bodem (vri­jwel) in zicht is, valt nog moeil­ijk te zeggen, want de onzek­er­heid bli­jft aan­wezig. Dat valt goed af te lei­den uit de hoge volatiliteit. De belan­grijk­ste drie indices ston­den don­derdag vlak voor sluit­ing op ver­liezen van 2% of meer waar­bij de brede S&P500 toch nog 0,3% hoger wist te sluiten. Pas als de beurzen zich weten te sta­bilis­eren of beter nog, sterk weten te her­stellen, is het raadza­am om op koop­jes­jacht te gaan.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.