![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De forse beweeglijkheid blijft vooralsnog de aandelenbeurzen domineren. Dit zijn ideale omstandigheden voor ultrakorte termijn beleggers, die zich in een walhalla mogen wanen. De hoge volatiliteit wordt ingegeven door angst en hebzucht. Beleggers renden de afgelopen weken naar de nooduitgang vanwege recessieangst. Vervolgens zorgde ‘messias’ Buffett voor een heuse opluchtingsrally. De onverwacht gestegen Amerikaanse detailhandelsverkopen hadden eveneens een positieve uitwerking op het sentiment. De consumentenuitgaven vertegenwoordigen tweederde van de Amerikaanse economie. Gevolg hiervan is dat de indices sterk opveerden.
Buffett’s geste was echter niet ingegeven door een charitatieve gedachte. Dit bleek wel uit het feit dat Buffett slechts de door gemeentes uitgegeven obligaties wil overnemen. Bovendien moeten de herverzekeraars 1,5 maal de premie aan de wonderbelegger betalen. Desalniettemin veerden de indices sterk op, waardoor de kans op de vorming van een hogere bodem groter wordt. Dit is dan ook direct de cruciale vraag: weten de indices deze hogere bodem vast te houden en kunnen de weerstanden worden doorbroken? Zo ja, dan ligt er aanzienlijk stijgingspotentieel. Uiteraard maakt één zwaluw nog geen zomer, maar de voortekenen zijn bemoedigend. Vooral de horizontale weerstandsniveaus zijn cruciaal. De barrières zijn voor de Dow 12.750 punten, voor de Nasdaq 2450 punten en voor de S&P500 rond 1400 punten. Dit zijn de niveaus om scherp in de gaten te houden. Zodra deze worden doorbroken, zouden de Amerikaanse indices wederom op jacht kunnen gaan naar de toppen van vorig jaar. Maar de kou is tot die tijd nog niet uit de lucht.
Rente op zoek naar de bodem
Als er onrust heerst op de aandelenmarkt, dient men ook naar de rentemarkt te kijken. Ten tijde van onzekerheid vluchten beleggers namelijk onder meer in staatsobligaties. Hierdoor daalt het effectieve rendement. De dalende trend sinds de top (4,73%) van juli 2007, bevestigt het negatieve beeld van de aandelenmarkten. De rente heeft zelfs de lange termijn stijgende steunlijn vanaf 2005 doorbroken. Zolang de rente niet boven 4,4% weet uit te breken, blijft de korte termijn dalende trend intact. De rente is vooralsnog opgeveerd net boven de bodem van maart 2007 (3,9%). Door de fors gedaalde rente smelt de vergoeding op obligaties, na aftrek van 3,2% inflatie en 1,2% belasting, als sneeuw voor de zon. Beleggers prefereren blijkbaar nog immer een negatieve vergoeding op vastrentende waarden in combinatie met (toenemend) koersrisico op obligaties, boven de hoge dividenden samen met het risico dat gelopen wordt op de aandelenmarkt.
Nikkei veert licht op
De Japanse index weet zich maar niet uit de hardnekkig dalende trend te bevrijden. De dalende weerstandslijn rond 15.000 punten zal eerst moeten worden doorbroken, wil het beeld weer positief worden. De Nikkei presteert nog steeds dramatisch: kortstondige herstelbewegingen worden prompt gevolgd door (forse) dalingen. De zone rond 15.000 punten wordt gemarkeerd door de stijgende steunlijn sinds 2003 en een cluster van bodems, gevormd in 2006. Vooralsnog valt er weinig eer te behalen in Japan, in vergelijking met de andere beurzen in de wereld. Het stijgingspotentieel blijft beperkt tot circa 15.000 à 16.000 punten, terwijl het dalingspotentieel enorm is. Men weet immers niet waar een volgende bodem wordt gevormd. Het eerstvolgende steunniveau kan worden gevonden rond 12.000 punten, alwaar zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 bevindt. Tot die tijd blijft het zaak om voldoende cash achter de hand te houden om op het juiste moment weer in de markt te kunnen stappen.
DAX vormt hogere bodem
Ondanks dat de Europese beurzen relatief slechter presteren dan de Amerikaanse tegenhangers, proberen ook deze hogere bodems te vormen. De DAX geeft alvast het goede voorbeeld door de weerstand rond 7000 punten te testen. Bij een succesvolle doorbraak, kan de Duitse index de aanval weer inzetten. Minder overtuigend echter, is de CAC40 die nog altijd met het akelige koershiaat rond 5000 punten worstelt. De bredere Eurostoxx50 doet eveneens verwoede pogingen om een hogere bodem te vormen. Kortom, ook voor de Europese indices geldt dat de weerstanden moeten worden doorbroken om het in januari ontstane vlagpatroon niet te completeren. Alles valt of staat met het steunniveau dat in februari is gevormd. Weten de indices zich hierboven te handhaven, dan is de lente in zicht. Worden bovenstaande steungrenzen echter alsnog doorbroken, dan is de kans groot dat de indices halverwege de dalende trend een adempauze hebben ingelast om vervolgens nog veel verder weg te zakken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk