...

Een verwittigde m/v ...

10 april 2004, 12:06 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het is niet de eerste keer dat US Mar­kets bij monde van Guy Boscart wijst op de kans voor een terug­val van de beursko­ersen in de VS en als gevolg daar­van in de rest van de wereld. Deze col­umn belicht Richard Rus­sell, een éminence grise’ in de beur­swereld die op zijn beurt zijn stem ver­heft met een krachtige ver­wit­tig­ing.
Een ver­wit­tigde m/​v …
… is er twee waard. Aan deze parafrase van een wijze spreuk dacht­en we toen we in Cash Nr 14 (1 april 2004) een artikel lazen met de nogal dreigende titel Komt het erg­ste nog?’. Deze uit­spraak komt van Richard Rus­sell, de 79-jarige uit­gev­er van Dow The­o­ry Let­ters, zie ook de betaal­site www​.dowthe​o​rylet​ters​.com. Er is een ook reeks indices genoemd naar Richard Rus­sell, zoals de Rus­sell 2000 (^RUT) waar Guy Boscart naar ver­wi­jst in zijn Nieuws­brief van 9 april 2004, zie ook de chart onder­aan deze pagina.
Het artikel in Cash licht toe dat de Dow The­o­ry een 19de-eeuws sys­teem is om grote trend­be­weg­in­gen te ont­dekken. Zich baserend op deze ana­lytis­che meth­ode, die in het verleden haar deugdelijkheid bewezen heeft, stelt de heer Rus­sell dat de koers­bo­dem van de Dow Jones in okto­ber van vorig jaar alles­be­halve een absolu­ut dieptepunt was. Rus­sell ziet de gemid­delde koers/​winst dalen tot 5 Ã 10 en de div­i­den­den nog sti­j­gen tot 5 Ã 10%. Als deze veron­der­stelling juist is, moet de S&P 500 dalen van de huidi­ge ca 1140 pun­ten tot zo’n 750 à800 punten (!).
Rus­sell ziet eve­neens het vertrouwen van de buiten­landse investeerders in de USD sterk afne­men en verwacht dat deze munt uitein­delijk 50% van haar waarde zal ver­liezen. Biedt deze door­win­ter­de beursken­ner alter­natieven? Jazek­er: cash en goud. het edele metaal zou in waarde meer dan kun­nen ver­dubbe­len, tot een slordi­ge 1000 USD/​ounce.
Zijn er rede­nen om aan te nemen dat de heer Rus­sell het bij het rechte eind heeft? Ten eerste is er zijn eigen beursverleden. Immers in 1974 raadde hij iedereen aan te beleggen in aan­de­len. Dit moment stond de Dow Jones amper op 600 pun­ten. Zesen­twintig jaar lat­er, in 2000 vond Rus­sell dat het tijd was om aan­de­len van de hand te doen. Toen stond de Dow Jones ruim boven de 11.000 pun­ten en spat­te de tech­nolo­gie-zeep­bel uit elkaar.
Wat gebeurt er op de beurzen en dan vooral op Wall Street deze dagen? We zien nu en dan posi­tieve beweg­in­gen, die na korte tijd afbreken. Als oorza­ak voor deze onder­brekin­gen geeft men o.a. de aansla­gen in Madrid en de toen­e­mende dreig­ing voor ter­reur. Dat speelt natu­urlijk mee, maar naar onze mening zit het kwaad dieper. De fun­da­mentele zwak­te van de VS-economie is en bli­jft de enorme schuldenlast. 
Het spaarge­drag van het gemid­delde Amerikaanse gezin is bij­na te ver­waar­lozen, want nog geen 2% van het inkomen wordt als spaargeld opz­ij gezet. Het kopen op kredi­et is de regel en som­mige bron­nen melden dat de schulden van een doorsnee gezin in de VS oplopen tot 120% van het inkomen.
Het kopen van huizen wordt enorm ges­tim­uleerd, o.a. door hypotheekver­len­ers zoals Fred­die Mac (www​.fred​diemac​.com, NYSE FRE, 59,50 $) en Fan­nie Mae (www​.fan​niemae​.com, NYSE FNM, 73,71 $). Deze fir­ma’s zijn opgericht door het US Con­gress om het aankopen en/​of bouwen van huizen te bevo­ordeli­gen. Ze ver­schaf­fen hypothe­caire lenin­gen, gefi­nancierd door het uit­geven van oblig­aties. Op die manier heeft Fan­nie Mae een schuld van 900 mil­jard USD en dat is veron­trustend. Want enkel de Amerikaanse regering zelf heeft meer schulden. Nie­mand min­der dan Alan Greenspan zelf, de voorzit­ter van de Fed­er­al Reserve (cen­trale bank van de VS) heeft gewaarschuwd voor de dreig­ing die van Fred­die Mac en Fan­nie Mae uit­gaat voor het financiële sys­teem van de VS. De con­t­role over bei­de bedri­jven zou niet opti­maal zijn en bin Fred­die Mac zijn boekhoud­prob­le­men opge­do­ken. Als nu zou blijken dat de kap­i­tal­en niet vol­doende gedekt zijn, is het niet ondenkbaar dat bei­de fir­ma’s ineen­klap­pen en in de law­ine een groot deel van de Amerikaanse economie zware schade toebrengen. 
Een voor­beeld van buiten de gren­zen van de VS. Het Verre Oost­en baseert zijn economie voor een belan­grijk deel op export naar de VS. Ze wor­den betaald in USD, die via de Azi­atis­che banken geïnvesteerd wor­den in Amerikaans 
waarde­pa­pi­er, zeg maar oblig­aties. Deze banken doen dat omdat ze er nog (!) alti­jd van uit­gaan, dat de VS hun schulden kun­nen terug­be­tal­en. De dag dat dit vertrouwen weg­valt, zakt het oblig­atie-kaarten­huis in elka­ar met niet te overziene gevol­gen voor de VS-economie en natu­urlijk ook voor de wereldeconomie.
Boven­staande feit­en, en we hebben onze opsom­ming beperkt, ste­unen de per­cep­tie van een lang­durige beren­markt, die tevens al geruime tijd aange­haald wordt door US Mar­kets bij monde van Guy Boscart. 
De komende weken en wellicht maan­den kun­nen we ons verwacht­en aan een gelei­delijk dal­ende Dow Jones. 
Nu is de term gelei­delijk dal­end’ niet te beschouwen als een rechte gli­jbaan waar­bij de koersen in de diepte verd­wi­j­nen. Zo een­voudig is het niet, en dat is maar goed ook. Een beren­markt ver­toont een voort­durende reeks ups and downs’, zoals een gol­vende roet­sjbaan. Het is net dat golf­pa­troon waarop Guy Boscart zich baseert om de swings’ te voor­spellen zodat de leden van US Mar­kets winst kun­nen mak­en, zij het via LONG- of SHORT-posities. 
Hoe zit het nu met de tim­ing? Hoe lang hand­haaft zich de top die zich het afgelopen jaar heeft gevor­md? Wan­neer begint de roet­sjbaan? Met het oog op de pres­i­dentsverkiez­ing in de VS moeten we de tim­ing iets nad­er bek­ijken. Want het lijkt wel de regel dat de kwartal­en voor dergelijke verkiez­ing er wat beurseu­forie ontstaat zodat de koersen hoog bli­jven. De reden hier­toe is hier­aan toe te schri­jven, dat de voor­standers van George W. Bush hopen dat hij herverkozen wordt, dat hij zijn poli­tiek zal verder zetten en dat ze daarom niets hoeven te veran­deren aan hun beleg­gingspoli­tiek. Bush’ tegen­standers daar­ente­gen hopen dat hun favori­et, in dit geval sen­a­tor John Ker­ry, het voor het zeggen zal kri­j­gen en de din­gen zal doen waarop ze hopen. Hier­door aange­moedigd kopen ze vrolijk de aan­de­len van hun uitverko­ren bedrijven. 
Daarom is het goed mogelijk dat we tot 2 novem­ber 2004 een op en neer gol­vende rij hoge top­pen zullen zien. Met andere woor­den, de beer wacht rustig af. Maar komen zal-ie.
En voor het Swing­trad­ing-sys­teem van US Mar­kets is het eigen­lijk om het even of mark­ten op ter­mi­jn dalen, sti­j­gen of op een­zelfde niveau bli­jven gol­ven. Zolang de mark­ten zich door de indi­ca­toren lat­en voor­spellen, kan Guy Boscart pre­cieze adviezen geven en kun­nen de leden van US Mar­kets reke­nen op winst. En daar komt het uitein­delijk alle­maal op neer.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.