...

Een poppenspeler aan het werk

28 juni 2004, 21:36 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Met poppenspelers bedoelen we personen of instanties die zich bezighouden met het manipuleren van de markten. Ze vervalsen het beeld, storen de tradingtactiviteiten, wat vroeg of laat catastrofale gevolgen heeft. US Markets kon hier en daar enkele aanwijzingen vinden die zo'n poppenspeler ontmaskert.


Een poppenspeler aan het werk
In onze column 'Poppenspelers' van november vorig jaar hadden we het over manipulatie op het vlak van economische indicatoren, de goudprijs, de EUR/USD-koers en van een goednieuwsrage om paniekgevoelens te onderdrukken. Later kwamen we nog eens terug op het thema manipulatie toen we het hadden over massale aankopen van 'big caps' om de markt op gang te trekken. Dit zou gebeuren op initiatief van en gesponsord door de overheid in de VS.
Dat iemand het in zijn hoofd zou halen om kunstjes uit te halen met een leidende index, dat konden of durfden we niet bedenken, stel je voor. Dat is nochtans wat er blijkt te gebeuren rond de gerenommeerde S&P-index.
"The entire S&P price action in the futures is being controlled by one counter party. All the guys hate them: their CME clearing number is 990N and they clear through Gelber trading.
That one account is solely responsible for the current level of the S&P. They are the ones that are throwing the S&P up overnight. Then they are the ones that are sitting on the bid all day long, supporting the market action.
Time after time after time 990 just sits there on the bid. Don't they ever go away. They just absorb the entire market and then push the price wherever they want it to go.’ Gee, I wonder who that counter party is?
Intervention at it’s finest, your tax dollars at work, providing the ultimate tax to us all."
Zowel Guy Boscart als ikzelf waren ondersteboven van dit bericht en we gingen op zoek naar bevestiging of ontkenning ervan. En zo kon Guy de hand leggen op een e-mail van iemand uit het tradersvak. Deze persoon claimt een van 's werelds grootste S&P 500 mini-traders te zijn met gemiddeld 40.000 bewegingen per dag. Hetgeen hij ervaren heeft bevestigt bovenstaand berichtje en hij voegt er de volgende punten aan toe:
- het gaat vooral om manipulatie van S&P 500 mini, die al 7 maanden bezig is;
- de gebruikte techniek berust op het regelen van de bied- en laat-volumes door eenzelfde trader. Op deze wijze wordt de markt in een bepaalde richting gemanoeuvreerd, meestal long. Zo ontstaat een prijsniveau dat comfortabel is voor de trader in kwestie;
- meer in details gaat onze poppenspeler als volgt te werk. Hij wacht tot het officiële openen van de markten in VS te 9:30 EST (15.30 onze tijd). Tussen 9:30 en 10:00 EST komt hij op gang en begint meestal LONG te gaan. Hij volgt aandachtig hoe de markt reageert.
Zodra het kopen van de index S&P 500 vertraagt, plaatst hij een aanbod van 300 Ã 700 contracten. Als ze worden gekocht, des te beter voor hem. Is het kopen onvoldoende, dan koopt hij zelf de contracten. Dat herhaalt hij enige keren totdat in de markt koopneiging ontstaat. Dan plaatst hij een nieuw aanbod van contracten, die nu vlot aan een hogere prijs de deur uitgaan. Manipulatie geslaagd!
- zoals eerder gezegd, startte de poppenspeler in november 2003. Toen was zijn kapitaal nog bescheiden en hij beperkte zich tot pakketten van 300 contracten. Nu kan hij gemakkelijk gaan tot pakketten van 2000, een bewijs dat zijn activiteiten hem geen windeieren hebben opgebracht. Integendeel en hij heeft nu zelfs de complete controle van de markt verworven!
- de trader die het hele geval aan het licht bracht, beweert contact te hebben genomen met de Chicago Mercantile Exchange (MERC), de internationale coördinator van de markt voor o.a. handel in indices. Waarom de MERC? Omdat de firma die hij denkt betrokken te zijn in deze zaak (Gelber Group, Inc. #990) te Chicago is gevestigd. Er kwam geen reactie, ook niet wanneer de MERC videobeelden werden toegezonden waarop te zien is hoe de man in kwestie duizenden eigen bied- en laat-aanbiedingen per dag uitvoert.
- na veel aandringen gaf de MERC eindelijk toe dat er inderdaad een bepaald vermoeden voor illegale activiteiten is. Maar het onderzoek vordert traag en gaat de S&P-carrousel rustig verder.
Intussen is een malaise in de brokerswereld in de VS. Het aantal brokers dat zich met de S&P bezighoudt neemt sterk af en de 'pits', de zg. chatrooms handelend over deze index zijn zo goed als 'leeg'.
Tot zover hetgeen we noteerden als reactie van een trader. We vinden het verhaal de moeite waard, maar toch wilden we weten of zich een en ander uit in het verloop van de chart van S&P 500 in vergelijking met de andere indices, die US Markets opvolgt.
Laat ons eerst kijken naar de chart van S&P 500 (^SPQ) sinds het ontstaan ervan.
Wat ons hierbij opvalt, is de klim sinds eind 2003 en de zeer regelmatige op-en-neergaande beweging dit jaar.
Hieronder ziet u de chart van de afgelopen 2 jaar, in vergelijking met deze van de Nasdaq 100 (^NDX).
Hier ziet u dat de Nasdaq 100 grotendeels de S&P 500 volgt, maar dat de swings heviger zijn. Het lijkt erop, dat deze index moeite heeft om de S&P 500 te volgen en hierbij soms overcorrigeert. Een analoog beeld geeft de Eurostoxx 50.
Anders is het met de AEX en de Xetra DAX. Ziehier een vergelijking van S&P 500 en AEX:
De AEX (en ook de DAX, niet op de chart) gedraagt zich eigenzinniger dan de ander indices.
Wat leren we uit dit alles? Wel, waar rook is is er ook vuur. Met andere woorden, het is niet uitgesloten dat er manipulatie is van de Standard & Poor's index. Dat de MERC het al toegaf, dat zijn de vlammen die we door de rook al kunnen zien. Zal het spelletje van de poppenspeler nog lang duren? Het kan zijn dat de beursinstanties gediend zijn van de formidabele volumes die onze poppenspeler genereert. In dit geval kan hij nog een tijdje doorgaan. Tot de dag komt, dat de markt zich afkeert van alle handel in de S&P. Wat dan?
Dan zal het spreekwoordelijke kalf verdronken zijn. Dan moet de spreekwoordelijke put gedempt worden. Voor mijn part mag men, vooraleer de put wordt dichtgesmeten, er die poppenspeler ingooien. Spreekwoordelijk, natuurlijk.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.