Een kijkje in de Turbokeuken
Als u uit eten gaat zijn er verschillende manieren om uit te vinden welk restaurant een goede keuze is. U kunt bijvoorbeeld recensies lezen, of afgaan op adviezen van goedgeïnformeerde buren en vrienden, en erop vertrouwen dat deze kenners weten waar ze het over hebben.
Een andere manier is om te kijken wat de trend is, door bijvoorbeeld in de stad rond te lopen en te kijken welke restaurants vol zitten.
Met beleggen is de situatie enigszins vergelijkbaar; u kunt afgaan op adviezen van kenners (over het algemeen fundamentele analyse) of kijken naar wat de trend is (vooral technische analyse).
Maar in beide gevallen is het ook altijd de moeite waard om te kijken wat andere gasten bestellen, of in het geval van beleggen; welke keuzes maken andere beleggers?
En in dat licht moet u deze nieuwe column van ABN AMRO Markets op de US Markets website zien; als uitgever van de Turbo hebben wij een goed zicht op Turbo’s die beleggers kopen en verkopen en dat willen we graag met u delen. Laten we om te beginnen kijken naar wat er gebeurd is in de maand maart.
What’s hot?
Om te bepalen welke onderliggende waarden populair zijn, en natuurlijk ook of de ingenomen posities inspelen op stijgingen (met Turbo’s Long) of dalingen (met een Turbo’s Short), kan gekeken worden naar de uitstaande posities en naar de handelsvolumes. Op basis van de uitstaande posities gaf dit het volgende beeld. De gemiddelde Turbobelegger was eind maart positief over: Goud, Olie, de Euro STOXX 50 en China. Bij deze onderliggende waarden was de positie in Turbo’s Long groter dan in Turbo’s Short (de Long/Short ratio). Bij de Euro STOXX 50 was deze verhouding eind februari nog negatief, misschien een teken dat het sentiment ten aanzien van Europese aandelen aan het keren is. De hoogste, en dus meest positieve Long/Short ratio’s zien we op dit moment bij de aandelen ING, Aegon en SNS. Wat de toekomst ook gaat brengen voor financials, in maart was dat gezien het herstel van deze aandelen geen slechte keuze. Voor de dagelijkse verhoudingen in handelsvolumes kunt u terecht op onze Turbopagina.
And what’s not?
Het merendeel van de Turbobeleggers blijft negatief over de AEX, maar de verhouding was eind maart wel bijna in evenwicht. Ook over de Amerikaanse Dow Jones is men grotendeels negatief. (Veel van de posities zijn overigens ingenomen ter afdekking van aandelen portefeuilles).
Verder zijn Turbobeleggers negatief over de Euro/Dollarkoers, met andere woorden, men verwacht een verdere verzwakking van de Euro. Negatieve uitschieters zien we in de IBEX (de Spaanse AEX) en de European Automobiles Index.
Tot zover het eerste kijkje in de Turbokeuken, ik hoor graag van u over welke Turbo onderwerpen u in de toekomst meer wilt weten. Mijn collega Rogier San Giorgi en ik zien u ook graag tegemoet bij de door ABN AMRO Markets gesponsorde seminars van US Markets, waar wij een korte uitleg geven over Turbo’s en eventuele vragen beantwoorden. Als u wekelijks op de hoogte wilt blijven van het Turbonieuws kunt u zich ook abonneren op onze gratis nieuwsbrief.
Erik Mauritz
Erik Mauritz werkt bij het door The Royal Bank of Scotland plc overgenomen gedeelte van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) en is verantwoordelijk voor Turbo’s en Certificaten. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van ABN AMRO en is niet gekopppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van ABN AMRO. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een invididuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. ABN AMRO staat onder toezicht van de AFM. Turbo’s en Certificaten maken onderdeel uit van de bedrijfsactiviteiten die door The Royal Bank of Scotland Plc zijn overgenomen en zullen na de definitieve opsplitsing van de ABN AMRO groep, in de RBS groep worden voortgezet. Klik hier voor een beschrijving van de samenwerking tussen ABN AMRO Bank N.V. en US Markets.