...

EEN JAAR LATER

17 maart 2010, 08:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Vorige week pre­cies een jaar gele­den bereik­ten de beurzen wereld­wi­jd hun laag­ste punt. De AEX zak­te zelfs even onder de 200 pun­ten. Een jaar verder hebben we op de beurs inmid­dels een ral­ly van 70 % achter de rug. Voor veel beleg­gers kwam deze ral­ly als een vol­sla­gen ver­rass­ing. Dat gold in min­dere mate voor beleg­gers in de markt voor hoogren­derende bedri­jf­soblig­aties. Op het dieptepunt van de cri­sis waren deze oblig­aties gepri­jsd alsof de wereld tot stil­stand zou gaan komen. Een spec­tac­u­lair her­s­tel was te verwacht­en zodra de meest zwarte scenario’s geen werke­lijkheid bleken te zijn gewor­den. Ondanks deze enorme koerssti­jging zijn er nog steeds deskundi­gen die deze markt weigeren een bull­mar­ket te noe­men. Natu­urlijk, het ram­p­jaar 2008 heeft enorme won­den ges­la­gen onder beleg­gers maar als dit geen bull­mar­ket is wat is het dan wel?


Ter­wi­jl de S & P 500 in de VS afgelopen vri­jdag een nieuwe high neerzette is ook de mate waarin deze ral­ly gedra­gen wordt ijz­er­sterk. Niet min­der dan 80 % van de aan­de­len noteerde boven zijn 50-daags gemid­delde. De par­tic­i­patiegraad in deze ral­ly is zeer breed en dat tekent de kracht van deze ral­ly. Inmid­dels is dit de op-één-na-sterk­ste ral­ly in de his­to­rie. Slechts in 1935 – her­stel­lende van de Grote Depressie — was de ral­ly in zijn eerste jaar nog spec­tac­u­laird­er en bred­er gedragen.

Dat is alle­maal leuk en aardig, maar wat heeft de toekomst voor de beurzen in pet­to? Daar­voor lijkt de markt voor bedri­jf­soblig­aties nog steeds een goede graad­me­ter. Bedri­jf­soblig­aties gin­gen eind 2008 door een his­torisch diep dal. Om daar het vol­gende jaar zeer sterk weer uit te voorschi­jn te komen. Het her­s­tel wat op de cri­sis vol­gde was ongek­end. Deze markt staat er inmid­dels beter voor dan voor het uit­breken van de cri­sis. Vol­gens de Mer­rill Lynch High Yield Index – een index voor hoogren­derende bedri­jf­soblig­aties — bedraagt de risi­co­premie van bedri­jf­soblig­aties boven staat­soblig­aties onder­tussen nog maar 6 %. Deze pre­mie is de rente-opslag die beleg­gers eisen wan­neer zij in dergelijke oblig­aties beleggen. Dit was tij­dens het hoogtepunt van de kredi­et­cri­sis ruim 20 %. De risi­co­premie is daarmee teruggeza­kt naar het niveau van begin 2008.

De markt voor bedri­jf­soblig­aties staat dus op een hoger niveau dan vlak voor het uit­breken van de cri­sis. Dat geldt echter niet voor de belan­grijk­ste aan­de­len­mark­ten. Zo noteren de Dow Jones-index en de S & P 500 nog steeds zo’n 8 % lager. De AEX staat zelfs 20 % lager. De NAS­DAQ is in deze waarschi­jn­lijk lei­dend want deze index is het niveau van vlak voor het uit­breken van de cri­sis al weer gepasseerd. Dat is gezien de per­for­mance van de tech­nolo­gie-sec­tor niet zo vreemd. In eerdere artike­len schreef ik reeds dat deze sec­tor bezig is een deel van zijn lus­ter uit de jaren 90 te hervin­den. Opval­lend is daar­naast ook het goede presteren van aan­de­len uit de con­sumenten­sec­tor. Bij een hoge werk­loosheid, een zwakke huizen­markt en een niet erg her­stel­lend con­sumenten­vertrouwen zou men verwacht­en dat de inter­esse in con­sumenten­goed­eren zou achterbli­jven. Niets is echter min­der waar. Deze sec­tor neemt na tech­nolo­gie de tweede plaats in.

Een ander opmerke­lijk ver­schi­jnsel is de voort­durende out­per­for­mance van kleinere, risi­co­volle aan­de­len ten opzichte van de zoge­naamde kwaliteit­saan­de­len. Small caps — aan­de­len met een beperk­te kredi­et­waardigheid en geringe omvang — ren­deer­den aanzien­lijk beter dan large caps — aan­de­len van grote bedri­jven met een hoge kredi­et­waardigheid. Na zo’n zware cri­sis geen vreemd ver­schi­jnsel maar het fenomeen duurt inmid­dels nog steeds voort. One man’s trash bleek anoth­er man’s trea­sure. Na een jaren­lange out­per­for­mance bereik­ten large caps eind jaren 90 hun koer­spiek. Toen namen de small caps het stok­je over.

De out­per­for­mance van small caps duurt sinds­di­en al weer tien jaar. Dergelijke cycli kun­nen jaren duren maar op zek­er moment zullen de large caps hun plaats onder de zon weer in gaan nemen. De markt voor bedri­jf­soblig­aties heeft de cri­sis zoals gezegd achter zich gelat­en. Daar­naast bleken zow­el de omzetten als de win­sten van de bedri­jven over het vierde kwartaal mee te vallen. Recente economis­che cijfers duiden ook op een voort­gaand her­s­tel van de Amerikaanse economie. Nu de beurs zijn top van begin jan­u­ari weer heeft bereikt is een peri­ode van con­sol­i­datie niet uit­ges­loten, maar de weg van de min­ste weer­stand is nog steeds naar boven.

Jan-willem Nijkamp
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.