
Een iPhone te ver voor Apple?
In het begin van dit jaar stond Steve Jobs, CEO van Apple Computer Inc., voor een stampvolle zaal. Zoals de traditie van zijn bedrijf dat wil, droeg hij een zwarte T‑shirt zonder kraag en een blue jeans. Een tijdje geleden had hij nog een kloeke baard, maar die is nu vervangen door een stoppelveld.
In een triomfantelijke toespraak zong hij de lof van zijn nieuwste product, niet meer of niet minder dan een mobieltje, maar wat voor een. Geen doordeweekse gsm, maar een zg. smart phone, een toestel waarmee je natuurlijk kunt telefoneren, maar nog veel meer: foto’s maken via een 2 megapixel camera, bluetooth aansluiting, radio, e‑mailen, surfen op het internet en dat via touch screen bediening. Het hele gamma van marketingtermen werd op het publiek losgelaten: flexibiliteit, betrouwbaarheid, originele design, inzetbaarheid, revolutionaire techniek, gebruiksvriendelijkheid en ga zo maar verder. De hele zaal ging plat voor zoveel verbale kracht. De nieuweling zou iPhone gaan heten en op de markt komen in twee versies, een van 4GB, die voor 499 USD over de toonbank zou gaan en eentje van 8GB waarvoor je 599 USD moest neertellen.
Oren werden gespitst toen Steve Jobs verkoopsprognoses vermeldde. ‘Nog voor het einde van het derde kwartaal van dit jaar (voor alle duidelijkheid, daarmee bedoelde hij wel degelijk 30 september ek.) zullen we 750.000 iPhones hebben verkocht’. Wat blijkt nu? Op
10 september ll. liet Apple met vreugde weten, dat er sinds de lancering op de VS-markt op 29 juni ll. al 1 miljoen van deze smart phones verkocht waren.
Dat cijfer heeft wellicht veel te maken met een drastische prijsverlaging, die Apple een paar dagen eerder, nl. op 5 september ll., heeft aangekondigd voor iPhone. Steve Jobs liet weten, dat de 4GB versie voortaan 299 USD zou kosten en die met 8GB geheugen 399 USD, dat is 200 dollar ofwel resp. 40 en 33% lager dan de introductieprijs.
Verbazing alom en een storm van protest bij de honderdduizenden onfortuinlijke iPhone-bezitters. Het protest klonk zo luid, dat Apple niets anders kon dan een gebaar doen en daarom liet weten, dat een bedrag van 100 USD werd terugbetaald aan wie een officieel aankoopbewijs kon voorleggen.
Tijdens die meeting van 5 september ll. liet Jobs tevens weten, dat de 4GB-versie van de iPhone uit het assortiment zou verdwijnen wegens het gigantische succes van de 8GB-broer.
Deze twee elementen, de forse prijsdaling en het stoppen van een nieuw product enkele maanden na de lancering heeft vele wenkbrauwen doen fronsen.
De gevolgen voor het aandeel liggen voor de hand. Op enkele dagen tijd tuimelde AAPL 8,6% lager, van 144,16 naar 131,77 USD.
Als we AAPL bekijken over een termijn van 1 jaar, dan merken we bij voorbeeld, dat vandaag (10 september ’07, 18:20) het aandeel met zijn 135,42 USD nog altijd bijna 62% hoger staat dan op 3 januari ll. (83,80 USD). Verder zien we, dat half augustus het aandeel een ferme tik heeft gekregen, die het redelijk vlug te boven is gekomen. Op diverse sites hebben we gelezen, dat het herstel van 117,05 USD op 16 augustus ’07 naar 144,16 USD (+ 23%) op 4 september ’07 toe te schrijven is aan de hooggespannen verwachtingen van de beleggers in verband met de toespraak van Steve Jobs op 5 september.
Veel hangt nu af, van wat Apple gaat doen in verband met zijn productgamma, iPhone op kop.
Natuurlijk hebben velen geprofiteerd van die 200 dollar prijsdaling om zich zo’n hebbeding aan te schaffen. Maar zullen ze er echt tevreden mee zijn? Verbruikersorganisaties in deVS sparen hun kritiek niet, die er samengevat op neerkomt, dat iPhone niet echt zo ideaal is als Apple het wil laten uitschijnen. Op deze plaats willen we geen technische commentaar geven op iPhone en evenmin gaan we ons wagen aan een kwaliteitsanalyse.
Wel stellen we ons vragen bij de timing van een prijsverlaging, zo kort nadat het product op de VS-markt verscheen. Hierdoor wegen bepaalde punten opeens sterk door, zoals het feit dat het gaat om een gesloten systeem, dat alleen werkt met andere Apple-producten of met software van firma’s, waarmeer Apple overeenkomsten heeft. In een wereld waarin de vraag naar de vrijheid van interactiviteit groter en groter wordt, lijkt dit ons een strategische blunder.
De komende maanden zal Apple moeten buigen over deze problematiek, wil de firma het aanvankelijke succes van iPhone verder zetten en de markt uitbreiden van de VS naar de rest van de wereld.
Tussen haakjes, op de Europese markt kunnen we iPhone verwachten tegen het einde van dit jaar, hoewel januari 2008 realistischer lijkt.
We vergeleken Steve Jobs (en automatisch ook zijn firma) al eerder met een fenix, die keer op keer uit zijn as opstijgt. Zal het avontuur op de mobilofoniemarkt tot een blijvend succes leiden en zal daardoor de koers van het aandeel het door sommigen verwachte peil van 175 USD bereiken? Over een half jaar weten we beslist meer.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.