![](/images/legacy-images/images/barry_07.gif)
De aandelenhandel op Wall Street kwam vrijdag de dip van donderdag te boven en sloot de handelsweek op de derde vrijdag van de maand goedgeluimd af. Het was dus voor velen een fijne expiratie. De NASDAQ, de technologie index van de Verenigde Staten , sloot mooi positief en dat was voor een belangrijk deel te danken aan de beter dan verwachte kwartaalresultaten van de softwaremaker Oracle.
Ik schreef het vorige week al, lang leve het internet. Toch zijn de meningen verdeeld. Een interessante discussie ontstond afgelopen vrijdag op een seminar van E*TRADE. Tijdens het seminar werd de NASDAQ technisch bestudeerd. Technisch Analyse is en blijft interessant, maar de meningen zijn niet altijd onverdeeld. voor de kenners; gaan we in de NASDAQ een dubbel top neerzetten, of moeten we ervan uitgaan dat de mooie opgaande trend gewoon in tact blijft ? Vaak betrekken beleggers hun emotie erbij, en gaan ze nadenken over een aandeel of een index terwijl je dat als je grafiek bestudeert juist niet moet doen. In ieder geval …niemand wist het zeker. Een ding is wel zeker; de politieke druk op Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank (Fed) was blijkbaar erg hoog want hij schroefde de rente maarliefst 2 kwartjes omlaag in een poging de kredietcrisis te bezweren. Ook in Engeland keerde de rust terug. Lange rijen voor de filialen van de Britse bank Northern Rock losten op nadat minister van Financiën Alistair Darling beloofde garant te staan voor de spaartegoeden. Door de kredietcrisis moest Northern Rock uit de brand worden geholpen door een noodkrediet van de centrale bank, waarop verontruste klanten massaal hun spaargeld wilden opnemen.
Kregen de financiële markten deze week hun zin? Kunnen we weer ongestoord instappen? In Amerika veerden de koersen in ieder geval direct op, de Dow Jones Index maakte een sprong van ruim 2,5 procent.
Het is echter een illusie dat een dergelijk rentebesluit direct positieve consequenties heeft. De consensus was een renteverlaging met een kwartje, en dat tweede kwartje heeft Bernanke tegen beter weten in en waarschijnlijk onder hoge politieke druk erbij gedaan. Verstandig? Op de korte termijn wel, de beurzen slot de week mooi af, en u weet, de markt heeft altijd gelijk.
Toch vraag ik me af of het voor de lange termijn wel zo verstandig is. Bernanke gedraagt zich bijna als een kat in het nauw en het leek meer op een noodgreep dan op een aanpassing van het rentetarief. Vorige week schreef ik al dat de Amerikanen het rentewapen graag gebruiken als gashendel voor de economie, maar nu lijkt Bernanke op iemand die tijdens zijn eerste rijles hortend en stotend, te hard remmend en te hard gasgevend over de openbare weg slingert. Greenspan benadrukte dat ook nog even, zijn geest blijft rondwaren….
Met een olieprijs boven de 80 $ en een al zwakke dollar neemt Bernanke natuurlijk het risico dat de inflatie in de VS binnen de kortste keren de pan uit giert. Dat zal op langere termijn helemaal niet zo goed zijn voor de beurzen, maar onder het motto:”wie dan leeft, wie dan zorgt” neemt Bernanke dat voor lief.
Technologie beleggers maken zich daar blijkbaar niet zo druk om. Google was weer in trek. De internetzoekmachine diende bij de Europese mededingingsautoriteiten vrijdag een verzoek in voor de overname van DoubleClick, een bureau dat zich bezighoudt met advertenties op het internet. Google sloot weer hoger de week af. Die geplande overname vindt rivaal Yahoo trouwens weer niet leuk en onder het motto “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” komen ze samen met Microsoft en telecomconcern AT&T in verzet. Het wordt interessant om de koersen van die aandelen de komende weken scherp in het oog te houden. Verder dient u natuurlijk de energiesector op de voet te volgen. Vrijdag sloten Conoco Phillips, Exxon, Valero en TransOcean (symbool RIG) alle positief de week af. Vooral TransOcean heeft een mooie positieve rit achter de rug dit jaar, die waarschijnlijk nog wel even aan zal houden…