...

een Duivels Dilemma

21 maart 2009, 04:05 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De FED zit opgezadeld met een duiv­els dilem­ma. Is Ben Bernanke een red­dingsen­gel of een duvelt­je in een doos­je? Een ding is zek­er de FED speelt met vuur.

Afgelopen woens­dag kwam de FED met nieuwe maa­trege­len. In het com­mu­niqué dat werd uit­gegeven werd ver­meld dat de FED het voor­beeld van Enge­land en Zwit­ser­land gaat vol­gen door lan­glopende staat­soblig­aties op te gaan kopen en dat ter waarde van een bedrag van $300mrd. Het gevolg moet zijn dat er een flinke dal­ing ontstaat op de ren­de­menten op 10-jaars staatspa­pi­er waar­door con­sumenten (en andere krediet­ne­mers) goed­kop­er geld kun­nen gaan lenen. 

Van deze redener­ing hoeven wij niets weg te nemen want inder­daad zal de krediet­ne­mer voordeel hebben bij oplopende koersen (en dus lagere ren­de­menten) van staat­soblig­aties. Die oplopende koersen van staat­soblig­aties gaan komen want de FED gaat zéér agressief, bin­nen zes maan­den, deze oblig­aties opkopen. Iedereen blij toch? 

Née niet iedereen blij! Wij schreven eerder deze week al een artikel op het Gan­nTrad­er forum waarin wij al opmerk­ten dat dit spel van kwan­ti­tatief ver­ruimen door de FED een ongeluk in de maak is. Sterk­er nog door de ver­ruim­ing van de bedra­gen die de FED beschik­baar houdt wordt het spel alleen maar gevaar­lijk­er en daar­door miss­chien zelfs wel ver­woes­ten­der en dodelijk. Door het inkopen van oblig­aties (dat ook al eerder werd uit­gevo­erd vlak na de val van Lehman) ver­lengd de FED zijn bal­ans van $750mrd naar ruim $4.200mrd in 9 maan­den tijd! Deze ver­ruim­ing van $3.500mrd ontstaat door voor dit bedrag een­voudig weg nieuw geld te drukken. 

Brains & Analy­sis begint zich zor­gen te mak­en over de omvang van de inkoop­pro­gram­mas van deze staat­soblig­aties. Er zal door deze actie veel geld beschik­baar komen bij de banken die dat geld moeten gaan aan­wen­den om kredi­eten te ver­strekken. Maar deze hon­der­den mil­jar­den aan inkopen wordt gedaan met geld..dat nog niet bestaat en dus gedrukt moet gaan wor­den. Nu zijn we bij het prob­leem, want er werd al veel te veel niet-bestaand geld gebruikt door de VS en dat bedrag groeit dus verder door. 

De veron­trustheid van Chi­na is goed te begri­jpen want de VS geeft ook nog mas­saal nieuwe staat­soblig­aties uit ter financier­ing van de plan­nen van Oba­ma. Oba­ma geeft geen nor­male bedra­gen aan staat­soblig­aties uit, née hij over­spoelt de markt met nieuw staatspa­pi­er. De omvang van de markt voor Amerikaanse staat­soblig­aties is in de loop van vele decen­nia gegroeid tot ongeveer $5.000mrd en in 2009 is Oba­ma voorne­mens daar ongeveer $1.500 – 2.000mrd aan toe te voe­gen. In 12 maan­den wil de VS dus ongeveer 40% aan nieuwe staat­soblig­aties uit­geven. Maar wie gaat die oblig­aties dan kopen? 

Chi­na heeft zich zeer recent hardop afgevraagd of er wel een zek­er­heid zit in Amerikaanse staat­soblig­aties, waarop zelfs Oba­ma reageerde dat er niets zo zek­er is als de terug­be­tal­ing van Amerikaanse staat­soblig­aties. Natu­urlijk kri­jgt iedereen dol­lars terug voor zijn Amerikaanse staat­soblig­aties die aflopen maar wat is de waarde van die dol­lars? Dat is de vraag die Chi­na zichzelf stelt en B&A is van mening dat het wel eens bij­na waarde­loze dol­lars zouden kun­nen zijn. 

De FED zit opgezadeld met een duiv­els dilem­ma. Bij het te snel ver­hogen van de rente zodra er zich een oplev­ing van de economie aan­di­ent, zal de oplev­ing de nek wordt omge­draaid ter­wi­jl bij te lang wacht­en de inflatie direct de pan uit zal rijzen omdat er veel te veel (waarde­loos) geld beschik­baar is. Is Ben Bernanke een red­dingsen­gel of een duvelt­je in een doos­je? Een ding is zek­er de FED speelt met vuur.

De belan­grijk­ste voor­spelling in Brains & Analy­sis van vorig week­end was: Ik verwacht in het begin van deze week een lichte terug­val. Kijken we naar de cycli en Gann tijd­berekenin­gen dan verwacht ik daar­na weer wat opwaartse kracht­en zodat we deze week per sal­do waarschi­jn­lijk toch weer hoger noteren. Na 20 maart wordt het een beet­je meer tricky aan de bovenkant van de markt. Koers­doe­len zijn AEX 218225, DAX 41004200 en SPX 780820.

Het koers­doel van de SPX werd afgelopen woens­dag bereikt en van de DAX don­derdag. Helaas bleef de AEX steken op een dubbele top rond de 215217 en werd het min­i­male koers­doel net niet gehaald. Alle long­posi­ties zijn afgelopen don­derdag ges­loten (con­form email alert). De gemid­delde winst van alle long­posi­ties posi­ties die we geopend had­den op 46 maart resul­teerde in een winst van 22,95%

Begin maart stond in de Telegraaf een artikel van een bek­end ver­mo­gens­be­heerder die ver­steld stond van de accu­raatheid van de voor­spellin­gen van Gan­nTrad­er. Vele van u hebben via een proe­fabon­nement ook gecon­sta­teerd dat onze voor­spellin­gen vaak de spijk­er op de kop slaan. 

Na de mooie win­sten die we afgelopen don­derdag verzil­verd hebben, gaan we uit­er­aard niet op onze lauw­eren rusten. Ons actieplan voor de komende weken wordt in de nieuwe edi­tie van Brains & Analy­sis van dit week­end uit de doeken gedaan.

We willen u graag atten­deren op een spe­ciale tijdelijke abon­nement aan­bied­ing op ons parade­paard­je onder de analy­ser­ap­porten Brains & Analysis.

Aan­bied­ing tot 23 maart (dus alleen nog dit weekend)

1. 5 maan­den Brains & Analy­sis voor slecht 99 euro (nor­male pri­js 99 euro voor 3 maanden

2. Gratis Gan­nTrad­er jaar­boek 2009 (ebook, prog­noses en diep­gaande jaar­analy­ses, ruim 80 paginas)

3. Toe­gang tot het exclusieve Gan­nTrad­er forum

Na 22 maart is deze aan­bied­ing niet meer beschikbaar

U kunt deze spe­ciale aan­bied­ing bestellen door in te loggen in ons klanten­sys­teem www​.gan​ntrad​er​.org/cms

Meer info op www​.gan​ntrad​er​.org

Brains & Analy­sis bestaat uit drie onderde­len:

1. Fun­da­mentele analyse: Vli­jm­scherpe achter­gron­dar­tike­len, fun­da­mentele- en macro economis­che analy­ses en een mod­el­porte­feuille (beleg­ging­shori­zon 3 maan­den) door Ype schaap, voor­ma­lig directeur insti­tu­tion­al sales bij Kem­pen & Co. Ype neemt geen blad voor de mond en deelt me u zijn onovertrof­fen inside informatie. 

2. Tech­nis­che analyse: Via gea­vanceerde tech­nieken van o.a. Elliott en Gann wor­den nauwkeurig koop- en verkoop niveaus bepaald. Maar anal­ist Jan van Gemeren heeft als spe­cialiteit om ook aan te geven wan­neer te kopen of te verkopen door exacte tijd­doe­len aan te geven. Dus u kri­jgt inzicht in WAAR en WAN­NEER te kopen/​verkopen. Jan van Gemeren is voor­ma­lig ver­mo­gens­be­heerder en al ruim 20 jaar een bek­ende en gere­specteerde tech­nisch-anal­ist en colum­nist. Jan schri­jft o.a. regel­matig voor het Finan­ciële Dagblad.

3. Psy­cholo­gie: Dit aspect van beleggen wordt vaak zwaar onder­schat echter is van doorslaggevende beteke­nis om een suc­cesvol beleg­ger te zijn. Als beleg­ger zijn we onder­he­vig aan emoties. Ken U zelf en u bent u beter beleg­ger. Anal­ist Jos Magen­dans zit momenteel in het derde school­jaar van de bach­e­lor oplei­d­ing Psy­cholo­gie aan de Uni­ver­siteit Twente.

Gemid­deld bestaat het weke­lijkse analy­ser­ap­port Brains & Analy­sis uit 25 – 30 pag­i­nas en het Mid­weeks tussen­ti­jdse rap­port uit 10 pag­i­nas. Daar­naast kri­jgt u als abon­nee exclusief toe­gang tot het besloten Brains & Analy­sis forum. Hier wor­den tussen­ti­jds korte analy­ses geplaatst en com­men­taar gegeven op economisch nieuws. U kunt op het forum vra­gen stellen aan de anal­is­ten of aan andere abonnees.

NIEUW: We zijn ges­tart met een reeks artike­len over de Geheimen van Gann.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.