Afgelopen woensdag kwam de FED met nieuwe maatregelen. In het communiqué dat werd uitgegeven werd vermeld dat de FED het voorbeeld van Engeland en Zwitserland gaat volgen door langlopende staatsobligaties op te gaan kopen en dat ter waarde van een bedrag van $300mrd. Het gevolg moet zijn dat er een flinke daling ontstaat op de rendementen op 10-jaars staatspapier waardoor consumenten (en andere kredietnemers) goedkoper geld kunnen gaan lenen.
Van deze redenering hoeven wij niets weg te nemen want inderdaad zal de kredietnemer voordeel hebben bij oplopende koersen (en dus lagere rendementen) van staatsobligaties. Die oplopende koersen van staatsobligaties gaan komen want de FED gaat zéér agressief, binnen zes maanden, deze obligaties opkopen. Iedereen blij toch?
Née niet iedereen blij! Wij schreven eerder deze week al een artikel op het GannTrader forum waarin wij al opmerkten dat dit spel van kwantitatief verruimen door de FED een ongeluk in de maak is. Sterker nog door de verruiming van de bedragen die de FED beschikbaar houdt wordt het spel alleen maar gevaarlijker en daardoor misschien zelfs wel verwoestender en dodelijk. Door het inkopen van obligaties (dat ook al eerder werd uitgevoerd vlak na de val van Lehman) verlengd de FED zijn balans van $750mrd naar ruim $4.200mrd in 9 maanden tijd! Deze verruiming van $3.500mrd ontstaat door voor dit bedrag eenvoudig weg nieuw geld te drukken.
Brains & Analysis begint zich zorgen te maken over de omvang van de inkoopprogrammas van deze staatsobligaties. Er zal door deze actie veel geld beschikbaar komen bij de banken die dat geld moeten gaan aanwenden om kredieten te verstrekken. Maar deze honderden miljarden aan inkopen wordt gedaan met geld..dat nog niet bestaat en dus gedrukt moet gaan worden. Nu zijn we bij het probleem, want er werd al veel te veel niet-bestaand geld gebruikt door de VS en dat bedrag groeit dus verder door.
De verontrustheid van China is goed te begrijpen want de VS geeft ook nog massaal nieuwe staatsobligaties uit ter financiering van de plannen van Obama. Obama geeft geen normale bedragen aan staatsobligaties uit, née hij overspoelt de markt met nieuw staatspapier. De omvang van de markt voor Amerikaanse staatsobligaties is in de loop van vele decennia gegroeid tot ongeveer $5.000mrd en in 2009 is Obama voornemens daar ongeveer $1.500 – 2.000mrd aan toe te voegen. In 12 maanden wil de VS dus ongeveer 40% aan nieuwe staatsobligaties uitgeven. Maar wie gaat die obligaties dan kopen?
China heeft zich zeer recent hardop afgevraagd of er wel een zekerheid zit in Amerikaanse staatsobligaties, waarop zelfs Obama reageerde dat er niets zo zeker is als de terugbetaling van Amerikaanse staatsobligaties. Natuurlijk krijgt iedereen dollars terug voor zijn Amerikaanse staatsobligaties die aflopen maar wat is de waarde van die dollars? Dat is de vraag die China zichzelf stelt en B&A is van mening dat het wel eens bijna waardeloze dollars zouden kunnen zijn.
De FED zit opgezadeld met een duivels dilemma. Bij het te snel verhogen van de rente zodra er zich een opleving van de economie aandient, zal de opleving de nek wordt omgedraaid terwijl bij te lang wachten de inflatie direct de pan uit zal rijzen omdat er veel te veel (waardeloos) geld beschikbaar is. Is Ben Bernanke een reddingsengel of een duveltje in een doosje? Een ding is zeker de FED speelt met vuur.
De belangrijkste voorspelling in Brains & Analysis van vorig weekend was: Ik verwacht in het begin van deze week een lichte terugval. Kijken we naar de cycli en Gann tijdberekeningen dan verwacht ik daarna weer wat opwaartse krachten zodat we deze week per saldo waarschijnlijk toch weer hoger noteren. Na 20 maart wordt het een beetje meer tricky aan de bovenkant van de markt. Koersdoelen zijn AEX 218⁄225, DAX 4100⁄4200 en SPX 780⁄820.
Het koersdoel van de SPX werd afgelopen woensdag bereikt en van de DAX donderdag. Helaas bleef de AEX steken op een dubbele top rond de 215⁄217 en werd het minimale koersdoel net niet gehaald. Alle longposities zijn afgelopen donderdag gesloten (conform email alert). De gemiddelde winst van alle longposities posities die we geopend hadden op 4⁄6 maart resulteerde in een winst van 22,95%
Begin maart stond in de Telegraaf een artikel van een bekend vermogensbeheerder die versteld stond van de accuraatheid van de voorspellingen van GannTrader. Vele van u hebben via een proefabonnement ook geconstateerd dat onze voorspellingen vaak de spijker op de kop slaan.
Na de mooie winsten die we afgelopen donderdag verzilverd hebben, gaan we uiteraard niet op onze lauweren rusten. Ons actieplan voor de komende weken wordt in de nieuwe editie van Brains & Analysis van dit weekend uit de doeken gedaan.
We willen u graag attenderen op een speciale tijdelijke abonnement aanbieding op ons paradepaardje onder de analyserapporten Brains & Analysis.
Aanbieding tot 23 maart (dus alleen nog dit weekend)
1. 5 maanden Brains & Analysis voor slecht 99 euro (normale prijs 99 euro voor 3 maanden
2. Gratis GannTrader jaarboek 2009 (ebook, prognoses en diepgaande jaaranalyses, ruim 80 paginas)
3. Toegang tot het exclusieve GannTrader forum
Na 22 maart is deze aanbieding niet meer beschikbaar
U kunt deze speciale aanbieding bestellen door in te loggen in ons klantensysteem www.ganntrader.org/cms
Meer info op www.ganntrader.org
Brains & Analysis bestaat uit drie onderdelen:
1. Fundamentele analyse: Vlijmscherpe achtergrondartikelen, fundamentele- en macro economische analyses en een modelportefeuille (beleggingshorizon 3 maanden) door Ype schaap, voormalig directeur institutional sales bij Kempen & Co. Ype neemt geen blad voor de mond en deelt me u zijn onovertroffen inside informatie.
2. Technische analyse: Via geavanceerde technieken van o.a. Elliott en Gann worden nauwkeurig koop- en verkoop niveaus bepaald. Maar analist Jan van Gemeren heeft als specialiteit om ook aan te geven wanneer te kopen of te verkopen door exacte tijddoelen aan te geven. Dus u krijgt inzicht in WAAR en WANNEER te kopen/verkopen. Jan van Gemeren is voormalig vermogensbeheerder en al ruim 20 jaar een bekende en gerespecteerde technisch-analist en columnist. Jan schrijft o.a. regelmatig voor het Financiële Dagblad.
3. Psychologie: Dit aspect van beleggen wordt vaak zwaar onderschat echter is van doorslaggevende betekenis om een succesvol belegger te zijn. Als belegger zijn we onderhevig aan emoties. Ken U zelf en u bent u beter belegger. Analist Jos Magendans zit momenteel in het derde schooljaar van de bachelor opleiding Psychologie aan de Universiteit Twente.
Gemiddeld bestaat het wekelijkse analyserapport Brains & Analysis uit 25 – 30 paginas en het Midweeks tussentijdse rapport uit 10 paginas. Daarnaast krijgt u als abonnee exclusief toegang tot het besloten Brains & Analysis forum. Hier worden tussentijds korte analyses geplaatst en commentaar gegeven op economisch nieuws. U kunt op het forum vragen stellen aan de analisten of aan andere abonnees.
NIEUW: We zijn gestart met een reeks artikelen over de Geheimen van Gann.