...

EEN BULLMARKET IN PESSIMISME

1 oktober 2010, 07:17 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Tien jaar gele­den kwam de meest spec­tac­u­laire hausse uit de beur­shis­to­rie tot een hard­handig eind. De inter­net­gek­te bereik­te in 2000 zijn hoogtepunt om ver­vol­gens veel beleg­gers zwaar ont­goocheld tussen de brokstukken achter te lat­en. Pop­u­laire inter­net- en tech­nolo­gie-aan­de­len wer­den ver­han­deld voor meer dan 100 keer de winst. En soms was er niet eens winst. Het vertrouwen in de win­st­ca­paciteit van deze bedri­jven leek geen gren­zen te ken­nen. De meeste van deze hoogvliegers zouden uitein­delijk 80 % of meer van hun waarde ver­liezen. De NAS­DAQ – de beurs waar veel van deze fond­sen wor­den ver­han­deld – staat heden ten dage nog steeds op min­der dan de helft van toen.


Tien jaar lat­er verk­eren de beurzen in een spiegel­beeldige sit­u­atie. Had­den beleg­gers toen een gren­zeloos vertrouwen in de economie, nu lijken ze ver­zonken in een enorm pes­simisme. Als gevolg van hier­van lijkt de afkeer van aan­de­len ongek­end groot en vlucht­en beleg­gers mas­saal in wat geldt als de meest veilige haven van de finan­ciële wereld, de staat­soblig­aties. Na tien weinig lucratieve jaren op de beurs lijkt men zich volledig van dezelfde aan­de­len­markt te hebben afge­keerd die des­ti­jds nog werd omar­md. Sinds begin 2008 vind er een onwaarschi­jn­lijke geld­stroom plaats uit de aan­de­len richt­ing veilig gewaande staatsobligaties.

De vraag naar staat­soblig­aties is zo sterk dat de reële – voor inflatie gecor­rigeerde – rente in de VS op 10-jaars staat­slenin­gen is gedaald naar rond de 1 %. Een staat­soblig­atie wordt geno­teerd tegen een nom­i­nale waarde van 100 % en dat betekent dat een men bereid is 100 keer het verwachte jaar­lijkse inkomen te betal­en. Return of cap­i­tal lijkt momenteel belan­grijk­er dan return on cap­i­tal. Het is echter de vraag of staat­soblig­aties nog langer de bescherming bieden waar beleg­gers naar op zoek zijn. De huidi­ge ral­ly in oblig­aties – die overi­gens al 30 jaar duurt – is een reflec­tie van de zeer lage inflatiev­erwacht­ing en het feit dat de cen­trale banken de rente nog lange tijd zo laag zullen houden. Met de huidi­ge lage rente tra­cht­en de mon­e­taire autoriteit­en de economie weer op de rails te kri­j­gen. Boven­di­en stelt de lage rente de over­he­den in staat hun enorme schulden­last goed­koop te financieren. De min­is­ters van Finan­ciën vol­doen iedere keer weer breed lachend aan hun financier­ings­be­hoefte. Maar wordt er met deze lage rente­per­cent­ages door beleg­gers niet een veel te zwart sce­nario ingeprijsd?

Wan­neer een beleg­ger een 10-jaars staat­slen­ing koopt stelt hij zich tevre­den met tien jaar lang een jaar­lijkse rente van rond de 2,5 %. Trek daar de inflatie en de ver­mo­gens­be­last­ing van af en tel uit je winst. Alleen wan­neer het door doem­denkers voor­spelde deflati­esce­nario uitkomt en een nieuwe recessie ontstaat kun­nen oblig­aties nog verder in waarde sti­j­gen. Maar staan beleg­gers er wel bij stil dat ze al bij een geringe rentesti­jging tegen enorme ver­liezen aalopen? In 2003 steeg de rente op Japanse staat­soblig­aties in drie maan­den tijd van 0,5 % naar 1,5 % omdat de deflatievrees even wat wegebde. Het mon­e­taire beleid veran­derde niet eens. Toen de verkoop­golf op gang kwam vol­gde een bloed­bad. Oblig­atiebe­leg­gers zijn gewaarschuwd.

In feite gaan de oblig­atiebe­leg­gers van nu er van uit dat het beleid van de cen­trale banken om de economie te stim­uleren gaat mis­lukken. Want als zelfs QE2 – het code­wo­ord voor een nieuwe golf van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing c.q. het aanzetten van de geld­persen – niet werkt zullen een nare peri­ode van deflatie en een nieuwe economis­che cri­sis vol­gen. Met nog lagere rentes tot gevolg. Wan­neer het de mon­e­taire autoriteit­en uitein­delijk toch zal lukken weer enige inflatie te creëren zodat de economie weer naar behoren gaat func­tioneren zit­ten oblig­atiebe­leg­gers als rat­ten in de val. Wan­neer alle beleg­gers weer gelijk­ti­jdig door de zelfde deur naar buiten willen ligt een her­hal­ing van de inter­net­crash van tien jaar gele­den in het ver­schi­et. Beleg­gers op zoek naar zek­er­heid kun­nen hun heil beter ergens anders gaan zoeken dan in veilige” staatsobligaties.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.