...

EDELMETAAL ONSTUITBAAR

4 december 2009, 10:53 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Meer dan ooit staan alle seinen voor edel­metaal op groen. Toch wordt de sti­jging door ken­ners’ waaron­der pro­fes­sor Roubi­ni aange­duid als een nieuwe bub­ble. Op de keep­er beschouwd beweegt de goud­pri­js zich echter nog maar net op 50% van de top in jan­u­ari 1980. Opval­lend is dat de mind­set bij velen zich nog in de mode van vóór de crash bevin­dt. Dat is niet zo ver­won­der­lijk gezien de huidi­ge economis­che oplev­ing’, met boven­di­en verwachte posi­tieve groe­ici­jfers voor vol­gend jaar.


De bron van zorg bli­jft
Vanu­it het verre verleden weten we al dat geldsmi­j­ter­ij van hoger­hand’ alti­jd aan­lei­d­ing was voor het in gang zetten van sombere tij­den. Wat ook alti­jd weer terug­keerde was de hang naar het edel­metaal als ruilmid­del en lat­er ook als een duidelijk mon­e­tair ref­er­en­tiekad­er (gouden stan­daard!). Dat deze des­ti­jds werd afgeschaft, had te mak­en met over­he­den die het stemvee meer leuke din­gen’ beloof­den met staatss­chuld­vorm­ing tot gevolg die achter­af alti­jd een sigaar uit eigen doos bleken te zijn. In het west­en kun je heden ten dage zelfs spreken van spoor­wag­ons vol met sigaren­dozen! De schulden kun­nen immers mid­dels belast­ingh­eff­ing nooit meer wor­den gesa­neerd en dus bli­jft er op ter­mi­jn maar één resort over en dat is inflatie of belast­ingh­eff­ing via de achterdeur.

Intussen zijn er buiten onze inge­dutte regio wel degelijk diverse jon­gelui’ wakker gewor­den die ook op de trom begin­nen te rof­fe­len, met name in de BRIC-lan­den. Niet ten onrechte. Zij hebben geen trek in deze spoor­lad­ing sigaren. Ze zien dat deze trein recht­streeks op een crash aanstu­urt, waar­van zij gevri­jwaard wensen te bli­jven. Vri­jwaren kun­nen ze zich nog niet daar ze thans nog te afhanke­lijk zijn van de west­erse economie. Wel is er een beweg­ing op gang gekomen om zich meer los te mak­en van de dol­lar en te diver­si­fi­ceren in andere valuta’s en uit­er­aard in goud.

Te weinig besef bij het pub­liek en bij de beleg­ger
Te onzent is er bij velen nog te weinig besef dat edel­metaal ten tijde van een sys­teem­cri­sis ver­reweg de beste over­lev­ingskansen biedt. Dit bleek onder meer bij mijn onder­zoek­je op de Dag des Aan­deels’, formeel nu Dag van de Beleg­ger’ in de RAI vorige week. Op een slordi­ge 50 respon­den­ten kreeg ik niet meer dan 3% bij­val’, turbo’s in goud meegerek­end. De reden hier­van is dat er in de finan­ciële pers en ook van de zijde van anal­is­ten veel te weinig pub­liciteit wordt gewi­jd aan de fun­da­mentele prob­lematiek. De oorza­ak hier­van is dat de belei­ds­mak­ers zow­el nation­aal als inter­na­tion­aal hierover bij voorkeur het zwi­j­gen doen.
Ze hebben er ook geen belang bij want dat zou de meute alleen maar in de gordi­j­nen jagen. Bijgevolg wordt het prob­leem’ vooruit­geschoven en wegge­masseerd met meer toezicht. Maar wat heb je aan meer toezicht als het inzicht’ of de hand­hav­ing van regels ont­breekt.

Uncle’ Ben met de billen bloot?
Wat op dit moment het meest opspeelt, zijn de niet afla­tende stim­u­ler­ings­maa­trege­len — in vak­ter­men heet dat mon­e­taire ver­ruim­ing — zon­der dat hiertegen­over vol­doende dekking staat in de vorm van inkom­sten, en bijgevolg resul­terend in nog grotere schulden. Dat heeft weer het aan­wakkeren van een vertrouwen­scri­sis tot gevolg in de drager van die schuld: de munt.
Aangezien nage­noeg alle west­erse lan­den in het zelfde schuit­je zit­ten, is er sprake van een volledig uit de klauwen gelopen prob­leem. Dat valt niet meer te ver­doeze­len. De vraag is nu in hoev­erre uncle’ Ben als kwade genius van deze ontwik­kel­ing op 3 decem­ber met de billen bloot moet ten over­staan van het Congres.

alt

Als hij wordt ged­won­gen volledig open­ing van zak­en te geven dan tekent hij hier­bij niet alleen voor het fail­li­et van zijn beleid maar tegelijk voor het fail­li­et van de dol­lar en daarmee voor een verdere sti­jging van het edel­metaal. Aangezien er dan een soort kan­tel­ing in het financieel/​economische denken en doen zou kun­nen ontstaan, moet je er van uit­gaan dat het wederom slechts bij masseren’ bli­jft.

De goud­pri­js is intussen hierop vooruit gelopen en heeft het niveau van $1.200 gepasseerd. De bar­rière van $1.000 als pla­fond geldt nu als bodem gezien de stand­vastig opgaande lijn!

Dal­ende koop­kracht
Intussen wor­den er in steeds ruimere kring aller­lei pro­jec­ties gemaakt met betrekking tot de verder opgaande lijn van het goud met zil­ver in de slip­stream. De niveaus rijken intussen tot boven de $6.000 per troy ounce (31,1 gram). Op basis hier­van kun je stellen dat con­form deze verwacht­ing de koop­kracht van de dol­lar met nog eens een slordi­ge 80% zou kun­nen dalen. Een soort­gelijk reken­som­met­je kun je mak­en in vast­goed. Kocht je drie jaar gele­den een huis voor lat­en we zeggen $200.000 toen de goud­pri­js nog op gemid­deld $600 stond, dan kostte dat huis 333 oun­sjes. Bij een goud­pri­js van tweemaal $600 en een won­ing die nu gemid­deld met 30% is afge­waardeerd, kost dat zelfde huis nog maar 116 oun­sjes. Kor­tom, de koop­kracht is in het onder­hav­ige geval in drie jaar tijd al met bij­na tweed­erde afgenomen.

Idem dito geldt dat voor de aan­de­lenin­dex. In 1998 kon je met een kilo goud bij­na 17 maal de AEX op een gemid­delde stand van 1170 kopen. Nu kun je met dat zelfde kilo­ot­je 82 maal de AEX kopen, een koop­krachtver­lies van bij­na 80%. Met de geste­gen koop­kracht van het goud haal je als het ware de wereld naar je toe. Dat is de koop­kracht­sterk­te van het edelmetaal!

Inflatie
Als je de cijfers moet geloven is er van inflatie nage­noeg geen sprake. Kijk je daar­ente­gen naar de gemid­delde sti­jging van de grond­stof­fen tot dusver dit jaar dan is dit cijfer vol­gens Reuters Com­mod­i­ty Research Bureau (CRB) met 21% geste­gen. De CRB (te vol­gen op www​.bar​chart​.com) geldt als de meest betrouw­bare inflatie-indi­ca­tor. Nu kun je op basis van voor­raad­vorm­ing nog wel even vooruit maar op goed moment moet er toch weer wor­den ingekocht. Zolang het door­bereke­nen van hogere inkoop­pri­jzen kan wor­den opgevan­gen met meer koop­kracht dan is er niet zo veel aan de hand. Verve­lend wordt het als die koop­kracht juist dal­ende is. 

De zorg van de Azi­aat
Kijken we met name naar Azië dan valt op dat de groei er onverko­rt door­gaat, de betrouw­baarheid van de cijfers maar even buiten beschouwing latend. Op grond van een sti­j­gende pro­duc­tie en pro­duc­tiviteit wordt er ook meer ver­mo­gen gepro­duceerd. Daar er boven­di­en geen sprake is van staatss­chulden maar juist van grote reserves (behalve Japan), is er geen sprake van koop­krachtver­lies. Dat ontstaat pas op het moment dat de inflatie in de dol­lar merk­baar wordt in lan­den die hun munt aan de dol­lar hebben gekop­peld. Van­daar de intussen opgezette diversificatieprogramma’s om in andere valuta’s (euro) en in goud te gaan.

De Azi­atis­che con­sument geeft pas geld uit nadat z’n fam­i­lie haar sociale zek­er­heid vol­doende heeft veilig gesteld. De Azi­aat heeft bij gebrek aan democ­ra­tie NOOIT de eigen over­heid vertrouwd, dus zoekt hij z’n zek­er­heid bij gebrek aan een gemeen­schap­pelijke sociale zek­er­heid door de eeuwen heen alti­jd in edel­metaal. Nu de verkoop daar­van is vri­jgegeven zie je een ongelooflijk sterke vraag opkomen.

Nog meer seinen op groen voor edel­metaal
Ter­wi­jl ook de (beleggers)vraag toe­neemt, valt tegelijk­er­ti­jd de pro­duc­tie terug. Sinds 2001 neemt de wereld­wi­jde pro­duc­tie gemid­deld met 5% per jaar af. Dat komt vooral door­dat oud­ere mij­nen meer en meer uit­geput rak­en en nieuwe vond­sten voor onvol­doende ver­vang­ing zor­gen. Tegelijk sti­j­gen de kosten omdat meer input moet wor­den geleverd om het steeds moeil­ijk­er win­bare metaal boven de grond te krijgen.

alt

Tenslotte ontstaat er ook steeds stren­gere milieuwet­gev­ing als gevolg waar­van ver­gun­nin­gen niet afkomen dan wel dat aan dus­danig strenge eisen dient te wor­den voldaan dat de pro­duc­tie pas bij een hogere mark­t­pri­js rend­abel wordt. Een tamelijk nieuw fenomeen is het zgn. hulp­bron­na­tion­al­isme waar­bij de staat de zorg’ over de nationale hulp­bron­nen overneemt, vooral­snog vooral zicht­baar in Zuid-Ameri­ka. Maar ook Chi­na neigt hier­toe steeds meer naar­mate het zelf meer en meer van de eigen hulp­bron­nen gebruik maakt.

Voort­gaande koop­kracht­dal­ing
Ondanks de verkopen door de cen­trale banken sinds 1998* waar­door de goud­pri­js al sinds die tijd onder druk staat, is de pri­js ges­taag geste­gen van $250 toen naar $1.200 thans of een sti­jging van 380%. Omgerek­end in euro’s bedroeg de goud­pri­js in 1998 gemid­deld €9.300 per kilo tegen thans €26.300 of een sti­jging van 280%. Dit ver­schil is terug te vin­den in het ver­val van de dol­lar ten opzichte van de euro in deze peri­ode. In goud uitge­drukt blijkt de euro dus een duidelijke meer­waarde boven de dol­lar te hebben gekregen.

Echter, gezien de nog niet zicht­bare schuld­ber­gen in het euro­cir­cuit mag ook in euro’s een verdere sti­jging van het edel­metaal wor­den verwacht. De sit­u­atie in Europa is nogal dif­fu­us, omdat deze per land ver­schilt. Kri­j­gen we ook Dubais’ in Europa dan zal dit zich ongetwi­jfeld direct ver­tal­en in een verder sti­j­gende goudprijs!

Ophoging goudreserves
Gezien de gigan­tis­che reserves in de opkomende lan­den is er volop ruimte meer in edel­metaal te gaan doen. Hier ligt een totale val­utare­serve van ca. $4,1 biljoen of $4.100 mil­jard als het ware weg te kwi­j­nen. Iedere 1% die in goud zou wor­den geïn­vesteerd, verte­gen­wo­ordigt niet meer dan $41 mil­jard. Als de cen­trale banken van deze lan­den hun huidi­ge bez­it van gemid­deld 2,2% in buiten­landse reserves aan goud naar gemid­deld 5% zouden ophogen ver­sus een gemid­delde van bij­na 37% in de west­erse wereld dan zou dat al cor­re­spon­deren met $115 mil­jard. Om dit in een goed per­spec­tief te plaat­sen, spendeerde India een paar weken gele­den slechts’ $7 mil­jard om 200 ton van het IMF over te nemen.

Voort­gaande manip­u­laties en de gevol­gen daar­van
Een ander ver­schi­jnsel waarop in dit kad­er al eerder is gewezen, is de nage­noeg onhoud­bare sit­u­atie op de COMEX in New York en de LME in Lon­den, waar­bij de zgn. bul­lion banks onder lei­d­ing van JPMor­gan bij voort­dur­ing de goud­pri­js tra­cht­en te drukken mid­dels het uit­bren­gen van nog meer shorts’ dan longs’ door de andere mark­t­par­ti­jen. Dit spel der manip­u­latie als gevolg waar­van de spot­pri­js zow­el in zil­ver als goud hoger uitkomt dan de ter­mi­jn­pri­js zal z’n Water­loo moeten vin­den, omdat de onderliggende fysieke waarde met geen mogelijkheid meer valt aan te slepen. Als deze beurzen om deze reden moeten sluiten is het hek van de dam en zal de edel­metaal­pri­js nog eens met tien­tallen pro­cen­ten stijgen.

Betrouw­baarheid Fort Knox
Voorts is er sprake van een veel gerin­gere goud­voor­raad in Fort Knox dan de opgegeven 8.133 ton als gevolg van de vele gold leas­es als eerder in deze col­umn bespro­ken. Als dan ook nog mocht blijken dat er voor een slordi­ge 16.000 ton aan tung­sten is ver­w­erkt in de gold bars dan zijn alle hekken van de dam. Dat is twee maal de aan­wezige hoeveel­heid in Fort Knox! Als die 8.133 ton niet­temin juist en puur mocht zijn dan dekt die hoeveel­heid op basis van de huidi­ge goud­pri­js slechts 13% van de totale geld­ho­eveel­heid. Om deze slechts voor de helft te dekken, zou de goud­pri­js met een fac­tor drie moeten sti­j­gen. En met zoveel meer naar­mate er zich min­der van het gele goed­je’ in de onder­aardse gewel­ven van Fort Knox mocht bevin­dt.
Alle boven­staande ontwik­kelin­gen duiden in wezen maar in één richt­ing, n.l. her­s­tel van de gouden stan­daard met haar eigen clear­ing sys­teem, waarbin­nen bindende afsprak­en wor­den gemaakt voor al dan niet vaste (bin­nen een vast­gestelde boven- en onder­grens) wisselkoersen.

Kruit­vat Iran
Iran weet zich voort­durend op de kaart te houden en ook hier is de vraag tot hoe lang?
Afgezien van het voorgenomen kern­pro­gram­ma was het ver­haal in De Telegraaf van zater­dag j.l. bepaaldelijk angstaan­ja­gend om vanaf een nor­maal trans­ports­chip raket­ten te kun­nen lanceren om daarmee de elek­tro­n­is­che infra­struc­tu­ur in een land als bijvoor­beeld de V.S. te ontrege­len. Je moet hopen dat dit ver­haal op onjuis­theid berust. Anders zou het duiden op een casus bel­li met alle gevol­gen voor verdere pri­jssti­jgin­gen in de grondstoffensector.

Aan­teken­ing
Niet­temin mag niet wor­den verwacht dat de goud­pri­js nu als een streep naar boven trekt. Dat is zek­er niet in het belang van de have nots’. Een nieuwe test­ing van het niveau van $1.000 zou zon­der meer gezond zijn. Miss­chien dat de afrond­ing van het dehedg­ing’ pro­gram­ma van Bar­rick Gold, de groot­ste pro­du­cent ter wereld, daar­toe een bij­drage zou kun­nen lev­eren. Of dit ook gebeurt, valt niet te zeggen daar er al zoveel ongelei­de pro­jec­tie­len’ rondzw­even. Een lagere pri­js vormt alti­jd een betere instap.

In ieder geval genoeg rede­nen waarom edel­metaal voor de lan­gere ter­mi­jn ver­reweg de beste kansen tot over­lev­ing biedt! Maar hoe hierin te beleggen? Zie hier­voor het overzicht op www​.edel​metaal​-info​.nl. Thans geni­eten aan­de­len in mijn­bouw­ers de voorkeur daar deze sinds 2003 nog steeds niet hoger gewaardeerd staan, ter­wi­jl het edel­metaal zo fors is geste­gen.

* Al sinds die tijd werd de hand gelicht met de belan­grijk­ste voor­waar­den weshalve een cen­trale bank goud zou moeten aan­houden, zoals op grond van:

  • economis­che zek­er­heid, bed­erft niet en zon­der tegen­par­ti­jrisi­co, zie onder­staand voorbeeld:
  • als reserve tegen extra uit­gaven (ram­p­en, oorlog)
  • onder­pand van de geld­cir­cu­latie dus vertrouwen in de munt
  • risi­co­di­ver­si­fi­catie, wat je nu ziet in de opkomende landen
  • de schaarshei­ds­fac­tor; tot dusver is er slechts 165.000 ton goud gedol­ven met een waarde van ca. $6 biljoen of €4 biljoen op basis van de huidi­ge goud­pri­js; dat lijkt miss­chien veel maar is niet meer dan 10% van de uit­staande mon­di­ale geldhoeveelheid.

alt

Robert Bron­cel
voor US Mar­kets
copy­right, 3 decem­ber 2009

PS. mijn vorige col­umn met als titel Viva la Restau­ra­tion’ heb ik ook ver­stu­urd aan Nout Wellink, onze’ bankpres­i­dent, overi­gens zon­der respons tot nog toe.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.