...

EDELMETAAL IN DISKREDIET-III

19 april 2013, 10:05 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Naar­mate het edel­metaal vanaf sep­tem­ber 2011 steeds verder naar bene­den werd gejast” sloeg bij velen de twi­jfel toe met de vraag waar­toe dit pri­jsver­val verder zal lei­den. Anal­is­ten” prediken nu het einde van de goud bubbel”, omdat goud alleen zin­vol zou zijn als buffer tegen een onverwachte inflatiegolf, verder niets oplev­ert en als straks bij een aantrekkende economie de rente omhoog gaat zou het met het edel­metaal weer hele­maal gedaan zijn. Alsof de economie op goed moment vanzelf” weer aantrekt.


Sinds de depeg­ging van de dol­lar op 15 augus­tus 1971 liet het edel­metaal al bokken­spron­gen zien maar de trend was onmisken­baar verder omhoog. De hic-ups’ van des­ti­jds wer­den mede ingegeven door wijshe­den als het edel­metaal zou z’n tijd gehad hebben” beves­tigd door het opgeven van de Gouden Stan­daard in de jaren 30. Ook al is de rol van het edel­metaal formeel uit­ge­speeld, bli­jft het de barom­e­ter van de intrin­sieke waarde van het intussen tot in de klucht aange­maak­te fraai bedruk­te” papi­er, ongeacht of dit nu de dol­lar, euro of yen betre­ft. De euro wordt in de V.S. beschouwd als een key cur­ren­cy want als deze onderuit gaat, vreest men ook voor het lot van de dol­lar, van­daar de regel­matige gratis assis­ten­tie”.

Maar als goud er niet toe doet, waarom:

• werd ons goud dan bij de Duitse invasie in 1940 als eerste naar Enge­land ver­scheept?
• waarom was bij de Sov­jet verover­ing van Duit­s­land het Duitse goud hun eerste doel?
• waarom ver­stopten de Japan­ners tij­dens de bezetting een flinke buit op de Fil­ip­i­j­nen?
• waarom moest de dol­lar wor­den los­gekop­peld van het goud?
• waarom heeft een fidu­ci­aire” munt het nooit langer vol­ge­houden dan 100 jaar?
• waarom blijkt goud nog steeds de enige koop­kracht­barom­e­ter te zijn?
• waarom is goud nu goed­kop­er dan ooit te voren (zie ook vorige deel I en II)?
• waarom wor­den goud en zil­ver op de Com­mod­i­ty Exchange (COMEX) in New York in geld geme­ten met steeds meer inzet voort­durend in pri­js omlaag gebracht?
• waarom wordt de waarheid niet verteld?

En waarom staat Wall Street weer op een all time high’ alsof de gebeurtenis­sen in 2008 en de daarop gevol­gde schuld­cre­atie (sinds het aantre­den van Oba­ma ver­dubbeld!) er niet meer toe doen? Als je aan deze vra­gen voor­bij gaat en je gaat ook voor­bij aan de instort­ing van het banken­sys­teem waar­bij de bankschulden voor reken­ing van de belast­ing­be­taler kwa­men, ja dan wekt een gouden tien­t­je als hang­ert­je uit grootmoeder’s tijd miss­chien nog een beet­je nos­tal­gie op.

Enige mid­de­len
Na het hef­fen van belastin­gen en geld lenen via staatspa­pi­er kan de cen­trale over­heid de geld­pers lat­en draaien met lage rentes tot gevolg. Immers, aan papi­er geen gebrek dus kan de pri­js van het geld naar bene­den. De infla­toire gevol­gen hier­van wor­den wegge­po­et­st met het neersabe­len van het edel­metaal zodat ook andere grond­stof­fen als plat­inum, pal­la­di­um, olie en kop­er en zelfs de land­bouw­sec­tor met vele pro­cen­ten mee naar bene­den wor­den getrokken.
Of zoals professor/​econoom Wal­ter Block het uit­druk­te: gov­ern­ments are predators’.

Optisch gezien lijkt daarmee de inflatie verder weg dan ooit. Sterk­er, edel­metaal en grond­stof­fen lijken daarmee in geld uitge­drukt slechts een relatieve intrin­sieke waarde te bezit­ten. Immers, mid­dels het manip­uleren van de mark­ten bereik je pre­cies het­zelfde als met economis­che groei. Why wor­ry, be happy!

Mal
Als gevolg van de groot­ste sell­off in 33 jaar heeft de twi­jfel intussen zodanig toeges­la­gen dat bij menig geleerde” de mening heeft post­gevat dat het goud op ter­mi­jn verder terugkan naar $1.200 (Gold­man Sachs dat er van uit gaat dat de drukpers zon­der verdere reper­cussies nog jaren dienst bli­jft doen) of naar $900, omdat soort­gelijke beweg­in­gen zich ook voord­e­den in de hec­tis­che 70-er jaren. Econoom Boot meent zelfs dat goud wel terug kan naar $500 en een enkel­ing gaat nog verder door te bew­eren dat de sti­jging van goud en zil­ver sinds begin deze eeuw niet meer was dan een bubbel. Dat is het voordeel als je niet door enige ken­nis wordt geremd. De suc­cessievelijke dalin­gen van 28% in 2008, 22% in 2006 en de drama­tis­che val van 47% in 1976 toon­den aan hoe fout ook toen de per­cep­tie was. De fun­da­men­tals win­nen het uitein­delijk alti­jd van de per­cep­tie of van een desta­bilis­erend Wash­ing­ton. Tegelijk­er­ti­jd blijkt een sil­ver eagle (één ounce) op een pri­js van $30,36 maar lief­st $8 duur­der te zijn dan een papieren ounce of de pre­mie op het goud die maar lief­st $71 hoger noteert dan een papieren ounce. Hoe mal wil je het hebben?

Waar moet je heen met je geld als het op de bank (met het default risi­co) niets oplev­ert even­min als staatspa­pi­er gezien de negatieve reële rente of naar de beurs die louter wordt ges­tim­uleerd door de banken met geleend geld van de Fed of in vast­goed dat met de laag­ste rente aller tij­den in stand moet wor­den gehouden? 

Richt­ing
Evi­dent is dat onze” belei­ds­mak­ers een­voudig voor het blok staan en er alles aan zullen bli­jven doen om aan het edel­metaal te bli­jven trekken. Alle uit­sprak­en ten spi­jt weet nie­mand waar de bodem komt te liggen noch hoe lang het pro­ces van bodemvorm­ing aan­houdt. Intussen mag je aan­nemen dat de meeste mar­gin par­ti­jen uit de markt zullen zijn gedrukt. Ook luidt een felle op- of neer­waartse beweg­ing door­gaans het einde van een trend in. Dat zou ook een zegen zijn voor de pro­du­cen­ten die intussen op het hak­blok liggen want deze sec­tor kan op het huidi­ge niveau al nage­noeg geen winst meer mak­en, ter­wi­jl hier het echte geld wordt gedolven.

Naast de uiteen­lopende bodemverwachtin­gen zijn er ook diverse bewee­gre­de­nen aangevo­erd die aan deze val ten grond­slag zouden liggen. Geen belei­ds­man hoor je deze tegen­spreken noch wat de ware onderliggende reden van de sterke val is, want daarmee zou het metaal juist diame­traal de andere kant uitschieten.

Manip­u­laties zullen nooit de reken­ing” kun­nen ver­ef­fe­nen, ook al wordt getra­cht de indruk te wekken dat uitein­delijk alles wel weer op z’n poot­jes zal terecht komen. Ner­gens lees je dat wij de gen­er­atie zijn die z’n eigen kinderen opeet”.

Naar­mate Chi­na in haar bilat­erale han­delsver­keer met steeds meer lan­den zoals nu o.a. met Rus­land, Brazil­ië, Aus­tral­ië, Zuid-Afri­ka, VK, Korea en Frankrijk tot ren­min­bi swaps weet te komen, wordt daarmee automa­tisch de reserverol van de dol­lar steeds verder terugge­draaid.
Kor­tom, de wal keert vanzelf het schip.

Directe aan­lei­d­ing
Al eerder had ik aangegeven dat er steeds meer edel­metaal uit de onder­daardse” gewel­ven in New York en Lon­den als dekking voor de COMEX wordt ont­trokken, zelfs door lan­den als Duit­s­land en Zwit­ser­land die bij voorkeur zon­der hier­aan rucht­baarheid te geven hun bez­it terug willen halen. Dat betekent steeds min­der ruimte voor de luchthandel in futures die bij het opeisen van de lev­er­ing ogen­blikke­lijk een sterke fysieke vraag tot gevolg zou hebben. Zo ging er op 13 april j.l. voor ruim 500 ton aan futures over de toon­bank en nog angst­wekkender was dat er voor 155 ton of ruim 6% van de jaarpro­duc­tie aan fysiek goud aan de reserves werd ont­trokken. De teko­rten zijn nu al zo groot dat de pre­mies op het fysieke edel­metaal steeds verder oplopen. Vol­gens Andrew McGuire, één der best ingewi­jde han­de­laren, veroorza­ak­te dit zodanig grote onrust bij de Fed en de bul­lion banks dat er onver­wi­jld moest wor­den overge­gaan tot deze zeer forse ingreep op de COMEX.

Slotakko­ord
Vooral­snog blijken de cen­trale bankiers met hun bul­lion banks aan de win­nende hand te zijn.
Indi­en de edel­metaal­pri­js rond het huidi­ge niveau bli­jft hangen dan wel naar lagere regio­nen afdaalt zullen steeds meer goud- en zil­ver­pro­jecten stil komen te liggen. Dat zou de pre­mie op het fysieke metaal nog verder kun­nen doen oplopen. De dis­crepantie tussen Dis­ney World” en de reële wereld zou daarmee nog scher­p­er tot uit­drukking wor­den gebracht.

De al sinds 2008 geop­perde enige opties zijn nog onverko­rt van kracht:
a) terug­draaien van de ver­ruim­ing van de geld­ho­eveel­heid en de her­struc­turering van schulden, het­geen tot een sterke deflatie of ver­grot­ing van de koop­kracht maar tegelijk tot verzwar­ing van de schulden­last zal lei­den; dat wil geen politi­cus op z’n geweten hebben
b) er wordt voor het Weimar sce­nario geopteerd dat tot schuld­ver­damp­ing of hyper­in­flatie c.q. tot opdroging van de koop­kracht lei­dt. Dat laat­ste sce­nario biedt de huidi­ge gen­er­atie belei­ds­mak­ers nog een escape’ mogelijkheid; de vol­gende moet dan puin ruimen.

Omdat het ver­loop van bei­de opties bek­end is, wordt het een en ander maar zo lang mogelijk naar de toekomst ver­schoven ofwel‘kicking the can down the road’. Om het vertrouwen in een nieuw mon­e­tair sys­teem te kun­nen win­nen, zal er een nieuwe ver­anker­ing moeten plaats vin­den. Goud zal daar­toe als onder­pand dienen in de weten­schap dat Chi­na deze lop­er al heeft uitliggen.

Advies: hoewel onduidelijk is of goud en zil­ver verder zullen duike­len, ver­di­ent het aan­bevel­ing op deze niveaus bij te kopen om je gemid­delde aankoop te mid­de­len en opnieuw te kopen mocht goud met zil­ver in het kiel­zog nog eens met $100 zakken en zo telkens bij een verdere dal­ing van $100. Edel­metaal en de mijn­bouw­ers zijn nog nooit zo goed­koop geweest!

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.