...

EDELMETAAL IN DISCREDIET – II

14 april 2013, 10:01 | Robert Broncel | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Onder­staande charts beho­even geen uit­leg om te lat­en zien dat de één­daagse val van goud met $84 of 5,38% en zil­ver met $1,81 of 6,54% volledig in tan­dem met voorbe­dachte rade door de Fed georkestreerd bleek te zijn.


Zoals in mijn laat­ste col­umn [ Edel­metaal in dis­credi­et? ] stond te lezen, was niet uit te sluiten dat goud en zil­ver nog verder zouden kun­nen dalen. Gold­man Sachs liep hierin voorop, zoals dat ook gebeurde met de beurs in 2009. Deze bank zag recent al niveaus in het ver­schi­et richt­ing $1.300 en heeft naar alle waarschi­jn­lijkheid hierop zelfs de marsroutes uit­gezet door mas­saal short te gaan zoals dat ook gebeurde in 2007 met de sub­prime hypotheken.


Hoewel de edel­metaal­markt al vanaf sep­tem­ber 2011 in afbrokkel­ing ver­keert, is de vraag wat nu de directe aan­lei­din­gen c.q. voor­wend­sels waren voor deze georkestreerde val.

1. de dreig­ing tot verkoop van Cyprus’ goud­voor­raad (zou doo­d­klap voor Cyprus beteke­nen!)
2. Mer­rill Lynch door olie op het vuur te gooien mid­dels een aangekondigde verkoop van 4 miljoen ounces (erg onwaarschi­jn­lijk, ten­z­ij op papi­er)
3. het valse gerucht dat de Fed de opgekochte hypotheekschuld zou gaan spuien (ondenkbaar want dat zou direct de rente omhoog stuwen en de oblig­atie- en hypotheek­markt opblazen)
4. de angst van de Fed dat de dol­lar* te veel ter­rein zou ver­liezen (reëel)
5. de dreigende lee­gloop van buiten­landse opslag uit de kluizen van de Fed­er­al Bank of New York, waarmee het spel­let­je” op de COMEX in de ver­drukking komt (reëel).

Met de val van de dol­lar zou de Fed de con­t­role over de rente ver­liezen en dat zou de directe aan­lei­d­ing zijn voor een forse terug­val van de oblig­atie- en de aan­de­len­markt. De dol­lar dient de safe haven te bli­jven en niet het edel­metaal dat als barom­e­ter van de kap­i­taal­markt dient.



Om dezelfde reden blijkt er vol­gens dr. Paul Roberts, voor­ma­lig staatssec­re­taris van het Amerikaanse min­is­terie van Finan­ciën, druk op de nieuwe Japanse pre­mier Abe te zijn uit­geoe­fend om de yen naar bene­den te drukken en dat zou ook gelden voor Draghi om de euro omlaag te halen. Als dat juist is zou er pri­or­iteit wor­den gegeven aan een sterkere dol­lar om te voorkomen dat de import de pri­jzen te veel opstuwt. Anderz­i­jds is een sterkere dol­lar juist weer niet aantrekke­lijk voor de export. Kor­tom, het wordt steeds meer wrikken en trekken aan een dood paard.

Intussen zit de angst er bij beleg­gers goed in en dat was ook één der Fed doel­stellin­gen. Daarmee poets je natu­urlijk de fun­da­men­tals niet weg even­min als de fun­da­mentele rede­nen om edel­metaal te bezit­ten. Sterk­er, de kracht­en waaron­der het depre­ciëren van de munt, de con­tin­ue negatieve rente, de afne­mende economis­che groei alsmede de vrees voor (hyper)inflatie wor­den alleen maar sterker.

Samengevat, de pri­js van het edel­metaal kan alleen omlaag via de inter­ven­ties op de COMEX in New York maar zou uit vri­je mark­tover­weg­in­gen alleen maar moeten sti­j­gen. Zon­der deze voort­durende inter­ven­ties zouden goud en zil­ver respec­tievelijk al boven $2.500 en $50 hebben ges­taan. Voor zil­ver zou dan de ver­houd­ings­gewi­jze achter­stand nog niet eens zijn weggew­erkt. Als advies geldt gebruik te mak­en van de lagere niveaus, zoals de Azi­at­en dat als lachende derde ook grootschalig doen. Voor nu en voor de lan­gere ter­mi­jn geldt dat alleen goud het echte geld zal blijken te zien. We bevin­den ons in de nada­gen met de laat­ste hic-ups van het dollar‑, euro- en yen­regime. Alleen weten we niet wan­neer dit papieren sprook­je” zal eindi­gen. Dus hou je vast aan JP Morgan’s (ja, van dié bank) uit­spraak uit de jaren 30:

Gold is mon­ey and paper is a delusion.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.