...

ECONOMIE OMLAAG, BEURS OMHOOG

7 januari 2009, 13:01 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Ter­wi­jl de economie in de zomer van 2007 nog op volle toeren draaide begonnen de beurzen wereld­wi­jd te krak­en.

ECONOMIE OMLAAG, BEURS OMHOOG

Ter­wi­jl de economie in de zomer van 2007 nog op volle toeren draaide begonnen de beurzen wereld­wi­jd te krak­en. In de loop van 2008 werd het beleg­gers langza­am duidelijk dat de beurs reeds een voorschot genomen had op de recessie die er aan zat te komen. Wederom was de beurs de beste voor­speller van de economis­che toekomst gebleken. Ander­half jaar verder is de AEX – geme­ten op de bodem van novem­ber — ruim 65 % van zijn waarde ver­loren en pri­jst de markt voor bedri­jf­soblig­aties een ongek­ende golf van fail­lisse­menten in. Onder­tussen zijn anal­is­ten en economen het vri­jwel unaniem eens over het feit dat 2009 een ram­pza­lig of op zijn minst een ver­loren jaar gaat wor­den. De beurzen zullen vol­gens hen pas op zijn vroegst eind 2009 gaan her­stellen nadat we ons eerst nog door een diep dal moeten worste­len. Maar zoals zo vaak blijken deskundi­gen niet zozeer te anticiperen op de toekomst maar te rea­geren op feit­en uit het verleden.

Er zullen in het komend jaar ongetwi­jfeld beursgeno­teerde onderne­min­gen fail­li­et gaan. Andere bedri­jven zullen in hun val wor­den meegesleurd. Het zal zek­er gaan lei­den tot finan­ciële schan­dalen zoals die van Enron en World­com gedurende de vorige bais­se­markt. Recessies hebben de neig­ing zak­en aan de opper­vlak­te te bren­gen die accoun­tants en toezichthoud­ers eerder over het hoofd hebben gezien. Maar gezien de enorme dalin­gen op de aan­de­len- en oblig­atiemark­ten in het afgelopen jaar kun­nen dergelijke ontwik­kelin­gen geen verassin­gen meer genoemd wor­den. In de finan­ciële wereld is men het er momenteel alge­meen over eens dat we in zwaar weer terecht gaan komen. Men vergeet echter al te een­voudig dat beurzen gemid­deld zo’n 6 tot 12 maan­den op de reële economis­che ontwik­kelin­gen vooruit­lopen. En miss­chien blijkt dit alge­meen heersend pes­simisme nu eens niet het licht van de koplam­p­en van een tege­moetkomende trein maar inder­daad het zozeer gewen­ste licht aan het einde van de tunnel.

Mark­ten hebben op keer­pun­ten de verve­lende eigen­schap zoveel mogelijk beleg­gers op het ver­keerde been te zetten. Wan­neer vri­jwel iedereen het met elka­ar eens is over een zeer sombere toekomst betekent dat namelijk niets anders dan dat al deze gitzwarte infor­matie reeds in de koersen is ingepri­jsd. Mark­ten kun­nen dan zeer ver­rassend” een heel andere kant opgaan dan de con­sen­sus had verwacht. Zo lijkt het er op dat beleg­gers zich bij de start van 2009 hebben gepo­si­tion­eerd alsof er een Grote Depressie als in de jaren 30 aan zit te komen. Men heeft zijn aan­de­len en grond­stof­fen­be­leg­gin­gen mas­saal van de hand gedaan en is col­lec­tief in de staat­soblig­aties gestapt. Ondanks het feit dat deze oblig­aties een vol­strekt ver­waar­loos­baar ren­de­ment gener­eren. Maar stel nu eens dat het over­weldigende pakket stim­u­ler­ings­maa­trege­len van cen­trale banken en over­he­den over enige tijd wel effect blijkt te sorteren?

De rente is ver­laagd naar een his­torisch dieptepunt, belastin­gen wor­den ver­laagd en er wordt geld in het ban­caire sys­teem gepompt alsof het strooi­goed betre­ft. De effecten van dit beleid zullen waarschi­jn­lijk pas in de loop van 2009 zicht­baar wor­den aangezien dit soort maa­trege­len alti­jd enige tijd ver­gen. De spec­tac­u­laire wereld­wi­jd optre­dende vraa­gui­t­val in het vierde kwartaal van 2008 wordt alom gezien als en teken dat er iets zeer ern­stigs op komst is. Maar zou het niet zo kun­nen zijn dat deze vraa­gui­t­val voor­namelijk het gevolg is van het gea­vanceerde just-in-time voor­raad­be­heer dat bedri­jven er tegen­wo­ordig op na houden? Door de sombere vooruitzicht­en hebben bedri­jven mas­saal hun pro­duc­tie terugge­bracht met als gevolg dat ze met zeer beperk­te voor­raden het nieuwe jaar zijn inge­gaan. Wan­neer de con­sumentenbeste­din­gen straks niet zo angstaan­ja­gend sterk terug­vallen als verwacht – en de beter dan verwachte verkopen tij­dens de feestda­gen wijzen daar wel enigszins op – moeten bedri­jven hun voor­raden weer hals over kop aanvullen. 

Een hernieuwde sti­jging van de grond­stof­fen en pri­jzen in het alge­meen zou het gevolg zijn. De lage rente op staat­slenin­gen behoort dan snel tot het verleden en de aan­de­lenko­ersen zullen weer snel kun­nen gaan oplopen. Een scherpe sti­jging van de aan­de­lenko­ersen is zelfs mogelijk zon­der een economisch her­s­tel. Het verleden heeft dat meer dan eens aange­toond. Zo waren de jaren 1933 en 1935 twee van de beste beurs­jaren van de vorige eeuw. En dat mid­den in de beruchte Grote Depressie van die peri­ode. Zo ver­dubbelde de beurs van Lon­den in waarde tij­dens het recessie­jaar 1975. Een jaar waarin het Verenigd Koninkrijk mid­dels een noodlen­ing door het IMF op de been werd gehouden.

De afgelopen twee jaar vroe­gen veel mensen uit de reële” economie zich af waarom de finan­ciële sec­tor zo in paniek ver­keerde. Pas in het laat­ste kwartaal kon de economie zich niet langer aan de gevol­gen van de kredi­et­cri­sis ont­trekken en vol­gde een scherpe dal­ing van de groei. Het is goed mogelijk dat in 2009 de rollen wor­den omge­draaid. Ter­wi­jl men zich druk maakt om afne­mende con­sumentenbeste­din­gen en dal­ende win­sten zouden de beurzen reeds aan een hausse kun­nen begin­nen anticiperend op een economisch her­s­tel in 2010. Het zou niet de eerste keer zijn dat aan­de­lenko­ersen zich ontkop­pe­len van de reële economie.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.