...

East heading north and west heading south

3 augustus 2005, 13:55 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Dick Otto van Matrix Asset Man­age­ment kijkt van­daag naar het oost­en waar de Nikkei een belan­grijk punt ont­moet, hij vergelijkt de sit­u­atie van de Nikkei ook met het ver­loop van de AEX index en komt tot de con­clusie dat de AEX nog lang niet klaar lijkt te zijn met zijn dal­ing ofwel cor­rec­tie vanaf de top rond de 700 pnt .. Een analyse met diverse charts ..
East head­ing north and west head­ing south
East meets west

De Nikkei.
In de tijd dat de gemid­delde west­er­ling een beleg­ger nog serieus nam als hij het had over “buy and hold” daalde de Japanse markt bin­nen één jaar met 50%. Een klein her­s­tel direct gevol­gd door de vol­gende afs­traf­fing. Bin­nen 2.5 jaar ston­den de beurzen daar zo’n 63% lager. En alsof dat alle­maal al niet genoeg is vol­gt er ook nog is een con­sol­i­datiefase van bij­na acht jaar. Your worst night­mare. De laat­ste dal­ing die de stand doet uitkomen op minus 80% dateert van begin 2003. We prat­en over de peri­ode vanaf begin jaren 90 tot 2003. Het einde van een tijdperk?
Voor­lop­ig even genoeg in de geschiedenis­boeken gedo­ken. Nu eerst naar het heden. Kun­nen we een vergelijk­ing mak­en tussen de AEX nu en de Nikkei toen? En zo ja in welke fase bevin­den wij ons dan nu?
Ja, we kun­nen een vergelijk­ing mak­en. De patroon­herken­ning­stech­niek die wij toepassen brengt trends en cor­rec­ties helder en objec­tief in kaart. Door tijdig te sig­naleren in welke fase van de trend of cor­rec­tie wij ons bevin­den kun­nen we zo een uit­spraak doen over het te verwacht­en koersver­loop. En dus ook een vergelijk­ing mak­en tussen de patronen.
Lat­en we begin­nen met het grote beeld. Hieron­der een sim­pele grafiek van de Nikkei. Als we ruis weg­fil­teren dan zien we dat de dal­ing bestaat uit drie beweg­in­gen (blauwe lij­nen). Een scherpe dal­ing, een zijwaartse con­sol­i­datie en opnieuw een scherpe dal­ing.
Chart Nikkei lange termijn:
Kijken we naar de AEX Index dan zien we een duidelijk verschil:
Chart AEX lange termijn :
We zien wel de eerste krachtige dal­ing en een (iets meer opwaartse) con­sol­i­datie. Maar het derde been dat de cor­rec­tie com­pleet zou moeten mak­en is nog niet gevormd. 
Kijken we dieper in de her­stelfase van de AEX Index vanaf 220 naar 400 dan zien we een soort­gelijk, maar omge­keerd patroon. Een krachtige sti­jging, een zijwaartse con­sol­i­datie en een laat­ste krachtige stijging:
Chart AEX vanaf bodem maart 2003 :
Kijken we dan nog een niveau dieper dan zien we ook daar het bewi­js van een naderend com­pleet patroon. OK, genoeg the­o­rie, over naar de verwachtingen.
De AEX Index zou qua patroon inder­daad jaren achter kun­nen liggen op de Nikkei waar­bij wij nu het punt naderen waar de Nikkei zich begin 2000 bevond. Aan de vooravond van een laat­ste dal­ing dus. Waar moeten we op let­ten en wat is belangrijk?
Het belan­grijk­ste is om niet op de zak­en vooruit te lopen. Net als dat het bij een naderende bodem niet slim is om “alvast” in te slaan is het bij een naderende top niet ver­standig om maar vast in te zetten op een dal­ing. Een open mind houden en wacht­en op hard bewi­js. Er zal waarschi­jn­lijk nog wel een aan­val wor­den gedaan op de 400 grens. En gaat dit snel en krachtig dan staan we in no time op 425 anders bli­jven we hangen tussen 405 en 410. Maar dan is t op en is het wacht­en op een eerste dal­ing. Een dal­ing van bijvoor­beeld 410 naar 400 kan vol­doende zijn om het bewi­js van DE top te hebben. En dan liggen de kansen voor het oprapen. Tar­gets? Min­i­maal 300 maar niet uit te sluiten tot ruim daaron­der. Kansen te over voor index­be­leg­gers, maar ook tra­di­tionel­er ingestelde beleg­gers kun­nen een slag slaan. Win­sten veilig­stellen als we bewi­js hebben van de top en op sig­nif­i­cant lager niveau de markt weer betre­den? Het is een real­is­tis­che mogelijkheid in de komende paar beursjaren.
Chart AEX lange termijn :
Tot slot een vooruit­b­lik op de Nikkei.
Staat de bodem en zijn we klaar voor een lange uptrend? Het zag er lange tijd naar uit. Het her­s­tel vanaf de bodem in 2003 was krachtig en trend­matig tot­dat er eind 2003 een haper­ing te zien was en de mooie trend veran­derde in een cor­rec­tie. Gerede kans dus dat de hoof­dricht­ing nog alti­jd neer­waarts is en dat op lan­gere ter­mi­jn de Nikkei nog een keer een nieuwe bodem moet vor­men. Op korte ter­mi­jn niet getreurd. De uit­braak tot boven 12.000 pun­ten is zo goed als een feit en ondanks dat in deze zone er wat win­st­ne­min­gen kun­nen vol­gen lijkt 12.000 pun­ten een een­voudig te nemen hin­der­nis. Poten­tie? 14.000 pun­ten is haalbaar.
Dick Otto van 
Matrix Asset Management

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.