...

Duikvlucht voorlopig ten einde

9 maart 2007, 09:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Aan de scherpe koers­dalin­gen van vorige week lijkt vooral­snog een einde te zijn gekomen. Waar de Amerikaanse indices con­solid­eren, lat­en de Europese beurzen inmid­dels een aardig her­s­tel zien. Don­derdag werd het her­s­tel verder voort­gezet. Beleg­gers reageer­den posi­tief op het rentebesluit en de toelicht­ing daarop van de Europese Cen­trale Bank. De weg naar boven ligt echter beza­aid met weer­standen, waar­door een zijwaarts ver­loop voor de hand ligt.

Duikvlucht voor­lop­ig ten einde
Aan de scherpe koers­dalin­gen van vorige week lijkt vooral­snog een einde te zijn gekomen. Waar de Amerikaanse indices con­solid­eren, lat­en de Europese beurzen inmid­dels een aardig her­s­tel zien. Don­derdag werd het her­s­tel verder voort­gezet. Beleg­gers reageer­den posi­tief op het rentebesluit en de toelicht­ing daarop van de Europese Cen­trale Bank. De weg naar boven ligt echter beza­aid met weer­standen, waar­door een zijwaarts ver­loop voor de hand ligt.
De Dow Jones Index heeft na de vri­je val uit het sti­j­gende trend­kanaal voor­lop­ig ste­un gevon­den rond 12.000 pun­ten. Hier bevin­den zich de bodems uit novem­ber vorig jaar. Bij een door­braak hier­van kan de index verder dalen richt­ing 11.723 pun­ten, het­geen cor­re­spon­deert met de top van jan­u­ari 2000. Op de weg naar boven wacht­en meerdere obstakels. De eerste weer­stand is al te vin­den op 12.340 pun­ten, zijnde de voor­ma­lige bodem van begin dit jaar. Daar­boven ligt de weer­stand op 12.660 pun­ten, gevor­md door de voor­ma­lige, sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf decem­ber vorig jaar. We verwacht­en dat de Dow Jones Index zich voor­lop­ig zal bewe­gen tussen 12.000 en 12.340 punten. 
De dal­ing van de Nas­daq kwam net boven het ste­un­niveau van 2.330 pun­ten ten einde. Hier bevin­dt zich de bodem van novem­ber 2006. De weg omhoog is inmid­dels moeil­ijk­er gewor­den. Op 2.400 respec­tievelijk 2.430 pun­ten liggen voor­ma­lige ste­un­li­j­nen, die nu weer­standen zijn geworden. 
De S&P500 heeft ste­un gevon­den op 1.380 pun­ten, waar de bodem van novem­ber 2006 zich bevin­dt. Ook hier zijn inmid­dels diverse weer­standen gevor­md, die een eventuele sti­jging bemoeil­ijken. De eerste weer­stand wacht op 1.410 pun­ten. Daar­boven wacht­en nieuwe weer­standen op 1.420 en 1.430 pun­ten. Voor­lop­ig houden we reken­ing met een volatiele markt waar­bij boven­staande onder- en boven­gren­zen, 1.380 respec­tievelijk 1.410 pun­ten, zullen wor­den opge­zocht en getest.
Brent lijkt sti­j­gende lijn te hervatten
De sti­j­gende trend van de Brent-olie is nog steeds intact. De trend bli­jft posi­tief zolang de koers boven de solide bodem rond $ 57 (cor­re­spon­derend met het 61,8%-Fibonacci-correctieniveau van de sti­jging in 2002 tot augus­tus 2006) bli­jft. Boven­di­en ligt er inmid­dels een korte ter­mi­jn oplopende ste­un op $ 60, dit is een psy­chol­o­gisch belan­grijk getal, maar deze is min­der van belang. Het lange ter­mi­jn koers­doel bli­jft $ 78, het hoog­ste punt aller tij­den. Wel kun­nen we nog weer­stand verwacht­en op $ 64, zijnde de top van eind novem­ber 2006. Zolang de ste­un­zones $ 57 en $ 60 intact bli­jven, bli­jft de stem­ming op de oliemarkt posi­tief en kan Brent in eerste instantie naar $ 64 sti­j­gen. Hier­bij kun­nen we nog wel cor­rec­ties richt­ing de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf de bodem in jan­u­ari verwachten.
Euro komt op adem
De euro kan vooral­snog niet door de weer­stand op $ 1,3250 breken, waar­door de koers iets is teruggeza­kt. De trend bli­jft desal­ni­et­temin posi­tief, want het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen is nog steeds in volle gang. Een eerste ste­un kun­nen we verwacht­en op $1,3050, alwaar zich de ste­un­li­jn vanaf jan­u­ari bevin­dt. Zolang de ste­un­zone rond $ 1,29 het houdt, bli­jft de lange ter­mi­jn trend intact. Boven­di­en bevin­dt zich rond dit niveau de ste­un­li­jn die getrokken kan wor­den onder de bodems van feb­ru­ari en okto­ber 2006. Hoewel we nog alti­jd een terugtest kun­nen verwacht­en richt­ing de genoemde ste­un­niveaus, bli­jft het totaal­beeld posi­tief voor de euro. Een sterke sti­jging van de euro is echter nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door er verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan.
DAX her­stelt na vri­je val
De DAX lijkt na de forse koers­dal­ing van vorige week op 6.500 pun­ten ste­un te vin­den. Op dit niveau ligt de lokale top van novem­ber en de bodem van decem­ber vorig jaar. De weg naar boven is bij­zon­der moeil­ijk gewor­den. De eerstvol­gende weer­stand kan verwacht wor­den tussen 6.775 en 6.800 pun­ten, waar de index een koer­shi­aat heeft gevor­md. Het opwaarts poten­tieel is der­halve ger­ing. Mocht de ste­vige ste­un van 6.500 pun­ten het begeven, dan kan de index pas op ste­un reke­nen op 6.200 pun­ten, de laag­ste koers op 1 decem­ber 2006.
De CAC40 her­stelde zich na een vri­je val pas vanaf een niveau van 5.320 pun­ten. De eerstvol­gende ste­un ligt op 5.200 pun­ten. De oplopende, voor­ma­lige ste­un­li­jn vormt nu samen met het koer­shi­aat rond 5.580 pun­ten een zware bar­rière. De Stoxx50 heeft ste­un gevon­den bij 3.974 pun­ten op slot­ba­sis. Zware weer­stand kan verwacht wor­den rond 4.090 en 4.200 pun­ten. Vooral­snog verwacht­en we dat de indices na het ver­lat­en van de sti­j­gende trend, zich voor­lop­ig zijwaarts zullen bewegen.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.