Voortgaande op een niet te negeren indicator moeten we vaststellen, dat de eurozone dreigt te belannden in een recessie.
Op geregelde tijdstippen consulteren we het wel en wee van niet te negeren indicatoren. Vandaag 21 juni 2012, nota bene de langste dag van het jaar, werden we onaangenaam verrast door de Purchasing Managers Index (PMI), die in de meeste landen van de eurozone een historisch dieptepunt bereikt.
De PMI is een zg. composiet index, samengesteld uit 5 sub-indicatoren. Deze zijn, met elk een ander gewicht in de PMI:
- productieniveau (25%)
- nieuwe bestellingen van klanten (30%)
- ritme van leveringen (15%)
- niveau van tewerkstelling (20%)
- stocks wegen aankopen (10%)
Hieruit ontstaat een getal tussen 0 en 100 dat de ‘gezondheid’ van de PMI aangeeft. Een PMI lager dan 50 is ongunstig, want deze betekent dat de negatieve informatie primeert.
Hierboven ziet u dat de PMI voor de ganse eurozone duidelijk onder de 50-puntengrens zit en zelfs dalend is, vergeleken met de vorige maand. Over een periode van 36 maanden is het ook de laagste PMI-waarde. Duitsland toont een analoog beeld en ook Frankrijk deelt in de klappen. Maar daar geeft men geen info over een langere periode dan 2 maanden. Wel is het zo, dat Frankrijk het (iets) beter doet dan de hele eurozone en dat daar de PMI een positieve tendens vertoont.
Maar de PMI’s liggen alle beneden de 50 punten, dat mogen we niet uit het oog verliezen. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De monetaire crisis weegt op niet alleen op het consumentenvertrouwen, maar ook op de visie van ondernemingen en markten. De nog altijd onzekere situatie in Griekenland, Italië en Spanje is hier zeker niet vreemd aan.
Economisten voorspellen dat in de meeste (belangrijke) eurolanden het bnp zal dalen in 2012, zeker in de periode april – september. De economische groei in de eurozone zal negatief zijn, wordt beweerd.
Ook Duitsland moet vaststellen, dat na een goed begin in 2012 (+0,5% in het eerste kwartaal) de kaarten minder gunstig liggen. De toch wel fors dalende PMI voorspelt weinig goeds. Als de economische motor in het land van Merkel sputtert, is er minder ruimte voor budgettaire maatregelen en verzwakt de invloed op de economie van euroland.
Ook de ECB zal wel gealarmeerd zijn door de evolutie van de PMI. Waarnemers verwachten dat in het begin van het derde kwartaal 2012 de ECB de rente zal verlagen van 1 naar 0,75%, in de hoop wat leven in de tanende economie te brengen.
Uit bovenstaande grafiek blijkt, dat op langere termijn de PMI van de eurozone gepiekt heeft bij iets meer dan 60 punten en een dieptepunt bij ca 36 punten heeft neergezet.
Maar we mogen ons niet blindstaren op deze grafiek en ons zeker niet troosten met de gedachte dat het nog slechter is geweest. De PMI van de ganse eurozone staat op zwaar weer en zolang daar geen kentering in komt, blijft de recessie dreigen. Dat is de harde les die de harde cijfers ons leren.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets