...

Dreigt recessie voor eurozone?

21 juni 2012, 19:43 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Voort­gaande op een niet te negeren indi­ca­tor moeten we vast­stellen, dat de euro­zone dreigt te belan­nden in een recessie.


Op geregelde tijd­stip­pen con­sul­teren we het wel en wee van niet te negeren indi­ca­toren. Van­daag 21 juni 2012, nota bene de lang­ste dag van het jaar, wer­den we onaan­ge­naam ver­rast door de Pur­chas­ing Man­agers Index (PMI), die in de meeste lan­den van de euro­zone een his­torisch dieptepunt bereikt.

De PMI is een zg. com­posiet index, samengesteld uit 5 sub-indi­ca­toren. Deze zijn, met elk een ander gewicht in de PMI:

- pro­duc­tieniveau (25%)
- nieuwe bestellin­gen van klanten (30%)
- ritme van lev­erin­gen (15%)
- niveau van tew­erk­stelling (20%)
- stocks wegen aankopen (10%)

Hieruit ontstaat een getal tussen 0 en 100 dat de gezond­heid’ van de PMI aangeeft. Een PMI lager dan 50 is ongun­stig, want deze betekent dat de negatieve infor­matie primeert.

alt

Hier­boven ziet u dat de PMI voor de ganse euro­zone duidelijk onder de 50-pun­ten­grens zit en zelfs dal­end is, vergeleken met de vorige maand. Over een peri­ode van 36 maan­den is het ook de laag­ste PMI-waarde. Duit­s­land toont een analoog beeld en ook Frankrijk deelt in de klap­pen. Maar daar geeft men geen info over een lan­gere peri­ode dan 2 maan­den. Wel is het zo, dat Frankrijk het (iets) beter doet dan de hele euro­zone en dat daar de PMI een posi­tieve ten­dens vertoont.

Maar de PMI’s liggen alle bene­den de 50 pun­ten, dat mogen we niet uit het oog ver­liezen. De reden hier­voor is niet ver te zoeken. De mon­e­taire cri­sis weegt op niet alleen op het con­sumenten­vertrouwen, maar ook op de visie van onderne­min­gen en mark­ten. De nog alti­jd onzekere sit­u­atie in Grieken­land, Ital­ië en Span­je is hier zek­er niet vreemd aan.

Econ­o­mis­ten voor­spellen dat in de meeste (belan­grijke) eurolan­den het bnp zal dalen in 2012, zek­er in de peri­ode april – sep­tem­ber. De economis­che groei in de euro­zone zal negatief zijn, wordt beweerd.

Ook Duit­s­land moet vast­stellen, dat na een goed begin in 2012 (+0,5% in het eerste kwartaal) de kaarten min­der gun­stig liggen. De toch wel fors dal­ende PMI voor­spelt weinig goeds. Als de economis­che motor in het land van Merkel sput­tert, is er min­der ruimte voor bud­get­taire maa­trege­len en verzwakt de invloed op de economie van euroland.

Ook de ECB zal wel gealarmeerd zijn door de evo­lu­tie van de PMI. Waarne­mers verwacht­en dat in het begin van het derde kwartaal 2012 de ECB de rente zal ver­la­gen van 1 naar 0,75%, in de hoop wat lev­en in de tanende economie te brengen. 

alt

Uit boven­staande grafiek blijkt, dat op lan­gere ter­mi­jn de PMI van de euro­zone gepiekt heeft bij iets meer dan 60 pun­ten en een dieptepunt bij ca 36 pun­ten heeft neergezet.

Maar we mogen ons niet blind­staren op deze grafiek en ons zek­er niet troost­en met de gedachte dat het nog slechter is geweest. De PMI van de ganse euro­zone staat op zwaar weer en zolang daar geen ken­ter­ing in komt, bli­jft de recessie dreigen. Dat is de harde les die de harde cijfers ons leren.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.