...

Dow Theory: Heel oud maar nog steeds goed te gebruiken

20 november 2016, 10:51 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De Dow Jones The­o­rie ofwel afgeko­rt de Dow The­o­rie wat een van de oud­ste en meest bek­ende beleg­gings analy­ses is die er zijn, Charles Dow was de grond­leg­ger van deze the­o­rie. Hij vol­gde daar­bij het gedrag van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age en het ver­loop van de Dow Jones Trans­port Aver­age daartegen­over. Heden ten dage wordt er nog steeds gekeken naar deze ver­houd­ing tussen bei­de indices, wie als een tijd meeloopt op de beurs weet dan ook dat wan­neer de Dow Jones Trans­port een bepaalde richt­ing kiest nor­maal gezien de rest van de indices deze richt­ing na een tijd zal vol­gen juist omdat je bij de Dow Trans­port snel ziet hoe de economis­che ontwik­kelin­gen zich uiten via de weg, rails en in de lucht.

Dow The­o­ry als (trend) sen­ti­ment indi­ca­tor:
Op zich kun­nen we de Dow The­o­rie goed gebruiken om snel het sen­ti­ment van de mark­ten te begri­jpen en dan in het bij­zon­der op Wall Street waar we meer indices hebben lopen waarop we deze the­o­rie op toe kun­nen passen. Of we dat meteen kun­nen overzetten op onze eigen markt, ofwel Europa hangt van wat meer fac­toren af zoals de val­u­ta­markt en de grote van de markt als vol­gen we hier in Europa ook snel het ver­loop op Wall Street waar dat kan. Als de stem­ming op Wall Street opperbest is dan vol­gen we hier wel mee, komt Wall Street in een bear mar­ket” terecht dan zullen we hier in Europa logis­ch­er wijze ook omlaag duiken.

Uit­er­aard moet een beleg­ger, of een anal­ist niet blind varen op bijvoor­beeld de Dow The­o­ry maar kan men het best meerdere analyse tech­nieken tot zich nemen om een trend te ont­dekken of te bepalen. Wel is het zo dat in grote lij­nen veel tech­nieken bij elka­ar zullen aansluiten ofwel naar elka­ar toe zullen groeien. De Dow The­o­ry gebruik ik zelf het lief­st om via de Dow Jones Trans­port index vooraf bepaalde indi­caties te ont­dekken. Let wel, dat is zek­er niet iets wat op dag­ba­sis toepas­baar is, som­mige beleg­gers denken dat als de Dow Jones Trans­port op een bepaalde sessie omhoog of omlaag gaat ter­wi­jl de rest juist omhoog gaat dat de Dow The­o­ry meteen aan de orde komt. Het gaat hier wel over beweg­in­gen die langer aan­houden en vooral ook dat de Dow Jones Trans­port de rest plots gaat out- of under-per­for­men (sneller sti­jgt of sneller zakt). Men neemt nu dan ook die Dow Jones Trans­port als lei­draad bin­nen de Dow The­o­ry omdat bij het begin van de samengestelde index (de Dow Jones Indus­tri­al) deze vooral uit trans­portbedri­jven (rail) bestond. Nu zit er in de Dow Jones Indus­tri­al bestaand uit 30 aan­de­len zelfs geen ENKEL trans­port aan­deel meer. Hier moeten we dus terug van de Dow Indus­tri­al naar de Dow Trans­port en daarom zegt men momenteel alti­jd kijk eerst naar de Dow Trans­port om de komende richt­ing van de rest aan te zien komen. Enfin, het wel wat schake­len maar zek­er geen onn­odi­ge inspan­ning, het brengt meer bij tot het geheel dan velen erover denken weet ik uit ervaring.

Eerst even voorstellen, wie was Charles Dow nu eigenlijk?

Charles Hen­ry Dow (6 novem­ber 1851 — 4 decem­ber 1902) was een Amerikaanse jour­nal­ist en de vooral de mede oprichter (samen met Edward Jones en Charles Bergstress­er) van Dow Jones & com­pa­ny. Charles Dow was ook de oprichter van de meest bek­ende en gere­specteerde finan­ciële krant ter wereld The Wall Street Jour­nal “. Hij was het ook die de index tot lev­en riep samen met Charles Dow, daarom noe­men we deze index nog steeds de Dow Jones. Dat deed hij als onderdeel van zijn onder­zoek naar mark­t­be­weg­in­gen, hij ontwikkelde een aan­tal principes om begrip te kri­j­gen bij het ver­loop van de mark­ten en hun gedrag wat men lat­er een naam gaf, de Dow The­o­ry. Velen zien dat ook als de basis voor Tech­nis­che Analyse.

Vooral het wild speculeren in aan­de­len bracht hem op de gedachte om een aan­de­len index (de eerste ooit) op te richt­en in 1896, die noemde hij de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age. Door het strikt vol­gen van de koersen van 12 bedri­jven en de waar­den daar­van dagelijks op te schri­jven (slotko­ersen) wat hij alle­maal hand­matig deed toen in die tijd kwam hij tot een bepaalde index­s­tand. Toen deelde hij nog de pri­js van alle 12 de aan­de­len door 12 en zo kwam hij tot zijn gemid­delde. Dat eerste gemid­delde ver­scheen op 26 mei 1896 in zijn krant The Wall Street Jour­nal en de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age was geboren. Tot op heden toe is de Dow Jones Indus­tri­al nog steeds de belan­grijk­ste index ter wereld. Toen aan het begin waren het vooral Trans­port bedri­jven (spoor) die de dienst uit­maak­ten, zo kreeg men zicht op de gemid­delde voor­raden die over het spoor wer­den vervoerd.

De Dow The­o­rie:
Als basis gaat de Dow Jones The­o­rie er van uit dat in de beurs­gemid­delden alle gegevens en omstandighe­den zijn verdis­con­teerd welke van invloed zijn op de koersvorm­ing van de onderliggende waar­den ofwel aan­de­len. Zij vor­men in feite een weer­spiegeling van het han­de­len en vooral het gedrag van vele duizen­den beleg­gers. Zoals ik al aan­gaf hier­boven begon de heer Charles Dow met het dagelijks vast­leggen van gemid­delden van 12 aan­de­lenko­ersen. Het waren alle­maal indus­triële aan­de­len en dan vooral spoor­we­gaan­de­len (rail). Hij ging er van uit dat de fac­toren die vraag en aan­bod op de aan­de­len­beurs beïn­vloe­den terug te vin­den zijn in het mark­t­gemid­delde (index) van aan­de­len. Na zorgvuldige bestud­er­ing van de koerspa­tro­nen die hij publiceer­de, kwam hij tot de vast­stelling dat er 3 trend­be­weg­in­gen zijn. Eerst de pri­maire trend, daar­na de sec­ondaire trend en als laat­ste de ter­taire trend.

PRI­MAIRE TREND:
Deze trend geeft de hoof­dricht­ing aan die vanaf 1 tot meerdere jaren kan duren, deze trend kan zow­el oplopend als aflopend zijn, ofwel Bull­ish ofwel Bear­ish. Charles Dow gaf alti­jd aan dat de meeste beleg­gers in deze pri­maire trend actief zijn, zow­el long (kopen) als short (het kaal verkopen) van aan­de­len. In de pri­maire trend is dan ook het meest te ver­di­enen omdat deze het langst duurt, voor een goeie beleg­ger-han­de­laar is dat het geval in bei­de richtin­gen dus. Hieron­der ziet u een afbeeld­ing van de genoemde fases.

SECUNDAIRE TREND:
Deze trend geeft vooral de pauzes aan bin­nen de hoofdtrend, ofwel het zijn win­st­ne­min­gen het­geen men ook vaak con­sol­i­datie noemt. Of koop­mo­menten in de bull fase, of verkoop­mo­menten in de bear fase. Deze beweg­in­gen duren meestal enkele dagen tot enkele weken, in een uit­zon­der­lijk geval kan het soms tot enkele maan­den duren. Con­sol­i­datie ofwel cor­rec­tiefas­es zijn voor de korte ter­mi­jn­han­de­laar moeil­ijke fas­es waar men weinig kan verdienen.

De bodem van de secundaire trend ligt meestal tussen 13 en 23 boven of onder die van de hoofdtrend naar­mate de richt­ing van de hoofdtrend uit­er­aard. Na een vaak voorkomende zijwaartse beweg­ing die er op zo’n cor­retie vol­gt her­pakt de koers zich daar­na meestal weer de richt­ing van de hoofdtrend. De secundaire trend noemt men vaak ook een tech­nis­che reac­tie op een felle beweg­ing. Dit soort reac­ties maakt som­mige beleg­gers (ama­teurs) behoor­lijk zenuwachtig waar­door ze dan te snel over­gaan tot het verkopen van hun posities.

De gelou­ter­de beleg­gers ofwel de profs die weten wat er speelt door hun ervar­ing en hun lef (durf) mak­en daar dan opti­maal gebruik van door op een lager niveau alles op te kopen waar­door de koersen weer fors sti­j­gen. Wie te snel gaat han­de­len of wie er te weinig geduld heeft zal dan ook vaak in deze val trap­pen. Men zal toch moeten werken aan de dis­ci­pline in dit soort fas­es want wie erbij wil horen zal voor zichzelf hard moeten zijn. Oplet­ten dus in de sec­ondaire trend. En let daar­bij ook vooral op het volume …

Vol­ume:
Het ver­loop van het vol­ume in aan­de­len moet in ieder geval een duidelijke beves­tig­ing geven om een trend­be­weg­ing te beves­ti­gen. Charles Dow ging er van uit dat als het vol­ume toe­neemt samen met oplopende koersen en afneemt als de koersen dalen je een betrouw­bare beweg­ing in de gekozen richt­ing te pakken hebt. Als echter het vol­ume afneemt ter­wi­jl de koersen nog sti­j­gen kan het een aan­wi­jz­ing zijn dat er aan de sti­jging een einde op komst is. Vanzelf­sprek­end kri­j­gen we het­zelfde als er een koers­dal­ing bezig is, als de verkoop­druk weg­valt gedurende een dal­ing dan is de kans groot dat het einde van de dal­ing in zicht komt.

TER­TI­AIRE TREND:
Deze trend betre­ft de dagelijkse koers­fluc­tu­aties, het lijkt meer op ruis op de pri­maire en secundaire trends. Deze korte beweg­in­gen hebben vaak kort­lopende oorza­k­en zoals gerucht­en, economis­che data, nieuws­bericht­en en wat manip­u­latie. De Dow Jones The­o­rie hecht daar weinig waarde aan door dat ze ondergeschikt zijn.

Wan­neer ont­dekken we een tren­dom­keer?
De Dow Jones The­o­rie gaat er van uit dat als er een einde komt aan een opgaande pri­maire trend als na een secundaire reac­tie op een vol­gende top in de pri­maire trend geen nieuwe top komt, ofwel de top bli­jft onder de voor­gaande top. Daar­naast daalt de index via de eerstvol­gende secundaire trend tot onder het niveau van de voor­gaande secundaire trend. Pre­cies het­zelfde kun­nen we zien in een dal­ende pri­maire trend, er komt aan een neer­gaande pri­maire trend een einde als na een secundaire reac­tie de vol­gende bodem van de pri­maire trend hoger ligt dan de voor­gaande bodem en indi­en tevens de dan ingezette secundaire trend tot boven de top van de voor­gaande secundaire reac­tie uitkomt.

NADE­LEN VAN DE DOW JONES THE­O­RIE:
Een nadeel van deze the­o­rie is dat men vaak te laat gaat han­de­len omdat men moet wacht­en op een beves­tig­ing. Dan komt ook hier ervar­ing kijken door als han­de­laar de sig­nalen de sig­nalen eerder te ont­dekken dan de gemid­delde han­de­laar of beleg­ger. Men kan deze the­o­rie dus ook gemakke­lijk com­bineren met andere sys­te­men, vooral in ons tijd­perkt waar men volop met com­put­ers werkt bestaan er daar­voor veel hulp­mid­de­len. Maar toch zal je enig mark­t­gevoel moeten hebben om het opti­maal te doen.

Een ander nadeel is dat de the­o­rie alleen opgaat voor index­en, niet op indu­vidu­ele aan­de­len maar uit­er­aard zal ook hier een goeie han­de­laar snel ont­dekken welke aan­de­len er per­fect met de index meelopen en die kun­nen dan wor­den opgenomen uit­er­aard. Ook is het zo dat omdat de sig­nalen vaak wat te laat komen we niet exact op de top kun­nen verkopen en niet op de diep­ste bodem kun­nen instappen.

Des­on­danks alle voor en nade­len, en de beperkin­gen door oud­er­dom van de the­o­rie heeft het zijn waarde wel duidelijk bewezen de afgelopen 120 jaar want zolang bestaat de the­o­rie nu al.

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.