Dow Theory als (trend) sentiment indicator:
Op zich kunnen we de Dow Theorie goed gebruiken om snel het sentiment van de markten te begrijpen en dan in het bijzonder op Wall Street waar we meer indices hebben lopen waarop we deze theorie op toe kunnen passen. Of we dat meteen kunnen overzetten op onze eigen markt, ofwel Europa hangt van wat meer factoren af zoals de valutamarkt en de grote van de markt als volgen we hier in Europa ook snel het verloop op Wall Street waar dat kan. Als de stemming op Wall Street opperbest is dan volgen we hier wel mee, komt Wall Street in een “bear market” terecht dan zullen we hier in Europa logischer wijze ook omlaag duiken.
Uiteraard moet een belegger, of een analist niet blind varen op bijvoorbeeld de Dow Theory maar kan men het best meerdere analyse technieken tot zich nemen om een trend te ontdekken of te bepalen. Wel is het zo dat in grote lijnen veel technieken bij elkaar zullen aansluiten ofwel naar elkaar toe zullen groeien. De Dow Theory gebruik ik zelf het liefst om via de Dow Jones Transport index vooraf bepaalde indicaties te ontdekken. Let wel, dat is zeker niet iets wat op dagbasis toepasbaar is, sommige beleggers denken dat als de Dow Jones Transport op een bepaalde sessie omhoog of omlaag gaat terwijl de rest juist omhoog gaat dat de Dow Theory meteen aan de orde komt. Het gaat hier wel over bewegingen die langer aanhouden en vooral ook dat de Dow Jones Transport de rest plots gaat out- of under-performen (sneller stijgt of sneller zakt). Men neemt nu dan ook die Dow Jones Transport als leidraad binnen de Dow Theory omdat bij het begin van de samengestelde index (de Dow Jones Industrial) deze vooral uit transportbedrijven (rail) bestond. Nu zit er in de Dow Jones Industrial bestaand uit 30 aandelen zelfs geen ENKEL transport aandeel meer. Hier moeten we dus terug van de Dow Industrial naar de Dow Transport en daarom zegt men momenteel altijd kijk eerst naar de Dow Transport om de komende richting van de rest aan te zien komen. Enfin, het wel wat schakelen maar zeker geen onnodige inspanning, het brengt meer bij tot het geheel dan velen erover denken weet ik uit ervaring.
Eerst even voorstellen, wie was Charles Dow nu eigenlijk?
Charles Henry Dow (6 november 1851 — 4 december 1902) was een Amerikaanse journalist en de vooral de mede oprichter (samen met Edward Jones en Charles Bergstresser) van Dow Jones & company. Charles Dow was ook de oprichter van de meest bekende en gerespecteerde financiële krant ter wereld “The Wall Street Journal “. Hij was het ook die de index tot leven riep samen met Charles Dow, daarom noemen we deze index nog steeds de Dow Jones. Dat deed hij als onderdeel van zijn onderzoek naar marktbewegingen, hij ontwikkelde een aantal principes om begrip te krijgen bij het verloop van de markten en hun gedrag wat men later een naam gaf, de Dow Theory. Velen zien dat ook als de basis voor Technische Analyse.
Vooral het wild speculeren in aandelen bracht hem op de gedachte om een aandelen index (de eerste ooit) op te richten in 1896, die noemde hij de Dow Jones Industrial Average. Door het strikt volgen van de koersen van 12 bedrijven en de waarden daarvan dagelijks op te schrijven (slotkoersen) wat hij allemaal handmatig deed toen in die tijd kwam hij tot een bepaalde indexstand. Toen deelde hij nog de prijs van alle 12 de aandelen door 12 en zo kwam hij tot zijn gemiddelde. Dat eerste gemiddelde verscheen op 26 mei 1896 in zijn krant The Wall Street Journal en de Dow Jones Industrial Average was geboren. Tot op heden toe is de Dow Jones Industrial nog steeds de belangrijkste index ter wereld. Toen aan het begin waren het vooral Transport bedrijven (spoor) die de dienst uitmaakten, zo kreeg men zicht op de gemiddelde voorraden die over het spoor werden vervoerd.
De Dow Theorie:
Als basis gaat de Dow Jones Theorie er van uit dat in de beursgemiddelden alle gegevens en omstandigheden zijn verdisconteerd welke van invloed zijn op de koersvorming van de onderliggende waarden ofwel aandelen. Zij vormen in feite een weerspiegeling van het handelen en vooral het gedrag van vele duizenden beleggers. Zoals ik al aangaf hierboven begon de heer Charles Dow met het dagelijks vastleggen van gemiddelden van 12 aandelenkoersen. Het waren allemaal industriële aandelen en dan vooral spoorwegaandelen (rail). Hij ging er van uit dat de factoren die vraag en aanbod op de aandelenbeurs beïnvloeden terug te vinden zijn in het marktgemiddelde (index) van aandelen. Na zorgvuldige bestudering van de koerspatronen die hij publiceerde, kwam hij tot de vaststelling dat er 3 trendbewegingen zijn. Eerst de primaire trend, daarna de secondaire trend en als laatste de tertaire trend.
PRIMAIRE TREND:
Deze trend geeft de hoofdrichting aan die vanaf 1 tot meerdere jaren kan duren, deze trend kan zowel oplopend als aflopend zijn, ofwel Bullish ofwel Bearish. Charles Dow gaf altijd aan dat de meeste beleggers in deze primaire trend actief zijn, zowel long (kopen) als short (het kaal verkopen) van aandelen. In de primaire trend is dan ook het meest te verdienen omdat deze het langst duurt, voor een goeie belegger-handelaar is dat het geval in beide richtingen dus. Hieronder ziet u een afbeelding van de genoemde fases.
SECUNDAIRE TREND:
Deze trend geeft vooral de pauzes aan binnen de hoofdtrend, ofwel het zijn winstnemingen hetgeen men ook vaak consolidatie noemt. Of koopmomenten in de bull fase, of verkoopmomenten in de bear fase. Deze bewegingen duren meestal enkele dagen tot enkele weken, in een uitzonderlijk geval kan het soms tot enkele maanden duren. Consolidatie ofwel correctiefases zijn voor de korte termijnhandelaar moeilijke fases waar men weinig kan verdienen.
De bodem van de secundaire trend ligt meestal tussen 1⁄3 en 2⁄3 boven of onder die van de hoofdtrend naarmate de richting van de hoofdtrend uiteraard. Na een vaak voorkomende zijwaartse beweging die er op zo’n corretie volgt herpakt de koers zich daarna meestal weer de richting van de hoofdtrend. De secundaire trend noemt men vaak ook een technische reactie op een felle beweging. Dit soort reacties maakt sommige beleggers (amateurs) behoorlijk zenuwachtig waardoor ze dan te snel overgaan tot het verkopen van hun posities.
De gelouterde beleggers ofwel de profs die weten wat er speelt door hun ervaring en hun lef (durf) maken daar dan optimaal gebruik van door op een lager niveau alles op te kopen waardoor de koersen weer fors stijgen. Wie te snel gaat handelen of wie er te weinig geduld heeft zal dan ook vaak in deze val trappen. Men zal toch moeten werken aan de discipline in dit soort fases want wie erbij wil horen zal voor zichzelf hard moeten zijn. Opletten dus in de secondaire trend. En let daarbij ook vooral op het volume …
Volume:
Het verloop van het volume in aandelen moet in ieder geval een duidelijke bevestiging geven om een trendbeweging te bevestigen. Charles Dow ging er van uit dat als het volume toeneemt samen met oplopende koersen en afneemt als de koersen dalen je een betrouwbare beweging in de gekozen richting te pakken hebt. Als echter het volume afneemt terwijl de koersen nog stijgen kan het een aanwijzing zijn dat er aan de stijging een einde op komst is. Vanzelfsprekend krijgen we hetzelfde als er een koersdaling bezig is, als de verkoopdruk wegvalt gedurende een daling dan is de kans groot dat het einde van de daling in zicht komt.
TERTIAIRE TREND:
Deze trend betreft de dagelijkse koersfluctuaties, het lijkt meer op ruis op de primaire en secundaire trends. Deze korte bewegingen hebben vaak kortlopende oorzaken zoals geruchten, economische data, nieuwsberichten en wat manipulatie. De Dow Jones Theorie hecht daar weinig waarde aan door dat ze ondergeschikt zijn.
Wanneer ontdekken we een trendomkeer?
De Dow Jones Theorie gaat er van uit dat als er een einde komt aan een opgaande primaire trend als na een secundaire reactie op een volgende top in de primaire trend geen nieuwe top komt, ofwel de top blijft onder de voorgaande top. Daarnaast daalt de index via de eerstvolgende secundaire trend tot onder het niveau van de voorgaande secundaire trend. Precies hetzelfde kunnen we zien in een dalende primaire trend, er komt aan een neergaande primaire trend een einde als na een secundaire reactie de volgende bodem van de primaire trend hoger ligt dan de voorgaande bodem en indien tevens de dan ingezette secundaire trend tot boven de top van de voorgaande secundaire reactie uitkomt.
NADELEN VAN DE DOW JONES THEORIE:
Een nadeel van deze theorie is dat men vaak te laat gaat handelen omdat men moet wachten op een bevestiging. Dan komt ook hier ervaring kijken door als handelaar de signalen de signalen eerder te ontdekken dan de gemiddelde handelaar of belegger. Men kan deze theorie dus ook gemakkelijk combineren met andere systemen, vooral in ons tijdperkt waar men volop met computers werkt bestaan er daarvoor veel hulpmiddelen. Maar toch zal je enig marktgevoel moeten hebben om het optimaal te doen.
Een ander nadeel is dat de theorie alleen opgaat voor indexen, niet op induviduele aandelen maar uiteraard zal ook hier een goeie handelaar snel ontdekken welke aandelen er perfect met de index meelopen en die kunnen dan worden opgenomen uiteraard. Ook is het zo dat omdat de signalen vaak wat te laat komen we niet exact op de top kunnen verkopen en niet op de diepste bodem kunnen instappen.
Desondanks alle voor en nadelen, en de beperkingen door ouderdom van de theorie heeft het zijn waarde wel duidelijk bewezen de afgelopen 120 jaar want zolang bestaat de theorie nu al.
Guy Boscart
US Markets