...

Dow Jones is grootste piramidespel ooit

24 augustus 2013, 10:33 | Wim Grommen | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De Dow Jones is het groot­ste piramidespel van alle tij­den, dat stelt Wim Grom­men. Grom­men heeft ver­schil­lende pub­li­caties over de economis­che cri­sis op zijn naam staan, waarin hij onder meer in gaat op de his­torisch terugk­erende patro­nen en trans­for­matieprocessen in de economie. Op zijn LinkedIn pag­i­na staat een lijst van pub­li­caties in Ned­er­land­stal­ige en Engel­stal­ige media. Het vol­gende artikel is een ver­tal­ing van zijn laat­ste pub­li­catie, getiteld The Dow Jones Index is the Great­est of All Ponzi Schemes”.


De Dow Jones Index is het groot­ste piramidespel ooit

Let op: De presta­ties van de 30 aan­de­len van de Dow wor­den gemanipuleerd!

Door: Wim Grom­men (met Lorimer Wil­son) ver­tal­ing door Frank Knop­ers (Mar­ke­tup­date)

De Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) Index – de oud­ste aan­de­lenin­dex van de VS en de meest invloedrijke in de wereld – bestaat uit der­tig bedri­jven en heeft een extreem inter­es­sante en moeil­ijke geschiede­nis ten aanzien van het begin, de trans­for­matie en de struc­turele ontwik­kelin­gen die de index alle attribut­en heeft gegeven van wat men een Ponzi piramidespel noemt.

De Dow jones Index werd in 1896 voor het eerst gepub­liceerd. De index bestond toen uit twaalf bedri­jven en was sim­pel­weg een gemid­delde van de pri­js van deze twaalf aan­de­len. De waarde van deze aan­de­len werd opgeteld en ver­vol­gens gedeeld door twaalf. Als gevolg daar­van had­den de aan­de­len met de hoog­ste pri­js het meeste invloed op de beweg­ing van de hele index. In 1916 werd de Dow 12 de Dow 20, nadat vier bedri­jven uit de index gin­gen en wer­den ver­van­gen met twaalf nieuwe bedri­jven. In okto­ber 1928 werd de Dow 20 de Dow 30, maar de bereken­ing van de index werd op dat moment veran­derd. In plaats van de totale waarde van alle aan­de­len te mid­de­len werd het totaal gedeeld door wat men de Dow Divi­sor’ noemt.

Hoewel de invo­er­ing van de Dow Divi­sor logisch leek, was het dat – en is het dat nog steeds – totaal niet! Waarom? Omdat er bij iedere aan­pass­ing van de bedri­jven in de index en bij splits­ing van aan­de­len er geen vergelijk­ing meer gemaakt kan wor­den tussen de nieuwe en de oude index. Het is alsof je een vergelijk­ing probeert te mak­en van de smaak van een cock­tail, een cock­tail die bestaat uit ver­schil­lende vrucht­en en waar­van het aan­tal ver­schil­lende vrucht­en en hun unieke smaak con­tinu veran­deren. Ik zal uit­leggen hoe het boven­staande zich ver­houdt tot de Dow.

Bedri­jven gaan door vijf fasen van transitie

Aan de ene kant verd­wi­j­nen er bedri­jven uit de index, bedri­jven die zich bevin­den in de sta­bil­isatiefase of neer­gangs­fase. Er zijn vijf fasen te onderscheiden.

  1. De voor-ontwik­kel­ings­fase, waarin de huidi­ge staat niet zicht­baar verandert
  2. De groeifase, waarin het veran­der­ing­spro­ces begint
  3. De ver­snellings­fase, waarin zicht­bare struc­turele veran­derin­gen op soci­aal, cul­tureel, economisch, ecol­o­gisch en insti­tu­tion­eel niveau elka­ar gaan beïnvloeden
  4. De sta­bil­isatiefase, waarin de snel­heid van de soci­ol­o­gis­che veran­der­ing afneemt en ene nieuwe dynamiek ontstaat door een leerproces
  5. De neer­gangs­fase, waarin de kosten van een bedri­jf sti­j­gen door over­ca­paciteit en het bedri­jf zich terugtrekt van de markt

De Dow Index is een piramidespel

Aan de andere kant bevin­den de bedri­jven die aan de Dow Jones index wor­den toegevoegd zich nog in de groeifase of de ver­snellings­fase. Deze dynamiek zorgt ervoor dat een bli­jvende sti­jging van de index veel waarschi­jn­lijk­er is dan een dal­ing van de index. In feite zorgt de manier waarop de Dow Jones index beheerd wordt er zelfs voor dat er een piramidespel ontstaat! Alles gaat goed zo lang er bedri­jven aan de index wor­den toegevoegd die in hun groeifase zit­ten en bedri­jven uit de index bli­jven verd­wi­j­nen die de fase van sta­bil­isatie of neer­gang bereikt hebben.

De valse sti­jging van de Dow verklaard

Op 1 okto­ber 1928, toen de Dow Jones werd uit­ge­breid naar der­tig bedri­jven, werd er in de bereken­ing van de index reken­ing gehouden met de aan­de­len­splitsin­gen die zo nu en dan plaatsvon­den. Toen werd bepaald dat de totale som van alle aan­de­len niet door 30 maar door 16,67 gedeeld moest wor­den, de zoge­naamde Dow Divi­sor. Dat was nodig om de waarde van de index gelijk te houden.

Op 1 okto­ber 1928 was de som van alle der­tig aan­de­len van de Dow Jones $3.984, een getal dat gedeeld werd door 16,67 en daarmee een indexs­core opleverde van 239. Dat was een plot­selinge sti­jging van 80% van de index ten opzichte van de oude indexbereken­ing van 132,8 (3.984÷30)!! Deze actie zorgde ervoor dat er veel meer weg­ing werd toegek­end aan absolute veran­derin­gen in dol­lars van aan­de­len met de groot­ste pri­jss­chom­melin­gen. Maar daar bleef het niet bij!

In sep­tem­ber 1929 werd de Dow Divi­sor opnieuw aangepast. Deze keer werd de del­er nog verder ver­laagd tot 10,47, om te cor­rigeren voor de aan­de­len die in 1928 uit de index verd­we­nen en eraan toegevoegd wer­den. Dat zorgde ervoor dat de index van 1 okto­ber 1928 werd opgekrikt naar 380,5. Een sti­jging van 186,5 ten opzichte van de oude berekening!!

Vanaf 1929 (ten­min­ste voor een bepaalde peri­ode) had deze aan­pass­ing van de Dow Divi­sor het effect – en ik her­haal mijzelf – dat er nog meer belang werd toegek­end aan de absolute dol­larveran­derin­gen van de aan­de­len die het meest in waarde veranderden.

Hoe de Dow Divi­sor bij­droeg aan de crash van 1929

Uit boven­staande analyse/​uitleg wordt duidelijk dat de drama­tis­che aan­passin­gen” van de Dow Divi­sor (samen met het toevoe­gen van bedri­jven in de groeifase en het ver­wi­jderen van bedri­jven in de sta­bil­isatie- of neer­gangs­fase) voor een groot deel hebben bijge­dra­gen aan de extreme sti­jging van de Dow Jones index tussen 1920 en 1929 en de daarop vol­gende drama­tis­che dal­ing tot en met 1932.

De expo­nen­tiële sti­j­gen van de Dow Jones onthuld

In de jaren 80 en 90 werd de onder­mi­jn­ing van de werke­lijke waarde van de Dow 30 voort­gezet. Je raad het al, de aan­passin­gen’ van de Dow Divi­sor bleven komen door veran­derin­gen in de samen­stelling van de index en door de vele aan­de­len­splitsin­gen die hebben plaats­gevon­den. In 1985 was de del­er nog maar 1,116 en op het moment van schri­jven staat de Dow Divi­sor op 0,132129493.

Inder­daad, een sti­jging van $1 in de totale waarde van alle der­tig aan­de­len uit de index zorgde voor 8.446 meer ind­ex­pun­ten dan in 1985 (1,116 / 0,132129493). Was de Dow Divi­sor niet zo drama­tisch ver­laagd, dan zou de indexs­core van 12.215 pun­ten in novem­ber 2010 veel lager zijn. De totale waarde van alle aan­de­len uit de index was op dat moment $1.481,85, wat met de Dow Divi­sor van 1985 een Dow Jones index zou oplev­eren van 1327,82 pun­ten (1.481,85 / 1,116). Zouden we de orig­inele bereken­ing in ere her­stellen, dan zou de Dow Jones index nog maar 49,395 pun­ten zijn (1.481,8530)!!

De cru­ciale vra­gen die we van­daag de dag moeten stellen zijn:

  1. Is de huidi­ge stand van de economie goed genoeg om de Dow 30 op haar huidi­ge niveau te houden?
  2. Bli­jven de der­tig aan­de­len die nu in de index zit­ten robu­ust of zullen ze evolueren naar een fase van sta­bil­isatie of neergang?
  3. Zullen er genoeg bedri­jven zijn die de taak op zich kun­nen nemen om de Dow Jones index verder op te pompen?
  4. Zal de Dow Divi­sor opnieuw veranderen?

De Dow 30 is de groot­ste ponzi van allemaal

Ik doe een beroep op de finan­ciële wereld om een kri­tis­che blik te wer­pen op de Dow Divi­sor. Als deze bli­jft zoals die nu is, dan bli­jft de mis­lei­d­ing van investeerders bestaan bij iedere tran­si­tiefase van de Dow Jones. Dit grootse Ponzi schema zal enorme con­se­quen­ties hebben voor alle investeerders.

DOWDIVISOR30

Wim Grom­men heeft onlangs een inter­na­tionale cam­pagne gelanceerd, genaamd DOWDIVISOR30. Deze cam­pagne is bedoeld om dege­nen die ver­ant­wo­ordelijk zijn voor de samen­stelling van de Dow Jones te over­tu­igen dat de Dow Divi­sor in de for­mule waarmee Dow Jones wordt berek­end, op korte ter­mi­jn weer zijn oor­spronke­lijke waarde moet kri­j­gen, namelijk 30. Dege­nen die ver­ant­wo­ordelijk zijn, zijn een aan­tal jour­nal­is­ten van de Wall Street Jour­nal en de eige­naar van de Dow Jones Index, het bedri­jf S & P Dow Jones Indices LLC, een dochteron­derne­m­ing van The McGraw-Hill Com­pa­nies. Burg­ers kun­nen wereld­wi­jd een peti­tie teke­nen die de regering van de pres­i­dent Oba­ma vraagt om druk uit te oefe­nen op de betr­e­f­fende jour­nal­is­ten en het bedri­jf S & P Dow Jones Indices LLC om deze wijzig­ing in de for­mule van de Dow Jones door te voeren.

— Voor meer infor­matie over deze cam­pagne, klik hier

Wim Grom­men
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.