...

Door het dak of benen op de grond?

16 februari 2007, 08:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De inter­na­tionale indices veer­den deze week krachtig op bin­nen hun sti­j­gende trend. Dit was vooral te danken aan posi­tieve bericht­en van Fed-voorzit­ter Bernanke. De indices con­tin­ueer­den hier­door hun sti­j­gende trend. Wel hikken de beurzen tegen zware weer­standen aan. Enkele indices hebben hier­bij een oplopend wig­pa­troon gevor­md. Dit patroon duidt op twi­jfel in de markt, waar­door voorzichtigheid nog steeds gebo­den is.

De DAX sloot woens­dag op het hoog­ste niveau in de afgelopen zes jaar met een stand van 6.961 pun­ten. De Duitse index test deze week wederom de bovenkant van het trend­kanaal dat stamt uit de zomer­maan­den. Deze zware weer­stand vormt tevens de bovenkant van een gevaar­lijk wig­pa­troon dat vanaf decem­ber 2006 is gevor­md. De onderkant van dit patroon bevin­dt zich op 6.854 pun­ten. Mocht de index hier uit­breken, dan kan ste­un wor­den verwacht op 6.795 pun­ten waar in decem­ber 2000 en jan­u­ari 2001 een dubbele top werd gevormd. 

Ook de CAC40 laat een oplopend wig­pa­troon zien bin­nen de sti­j­gende trend. De index leek deze week neer­waarts uit te breken, maar her­stelde zich krachtig. De CAC wist echter niet door te stoten om de boven­z­i­jde van dit zeer smalle patroon uit te nemen. Op korte ter­mi­jn wacht echter een opwaartse dan wel neer­waartse uit­braak uit dit patroon. De ste­un en weer­stand van het oplopende trend­kanaal, op respec­tievelijk 5.520 en 5.856 pun­ten, kun­nen ver­vol­gens wor­den opgezocht. 

De Stoxx50 sloot woens­dag met de hoog­ste slot­stand van de afgelopen vijf jaar op 4.267 pun­ten. Ook de Europese index is aan­be­land bij de weer­stand van een wig­pa­troon bin­nen de sti­j­gende trend. Er bevin­den zich vol­doende ste­un­niveaus vlak onder het huidi­ge niveau. We gaan daarom vooral­snog uit van een voortzetting van de sti­j­gende trend, zij het dat, gezien de zware weer­stand, het nog steeds heel erg oppassen geblazen is.

Nikkei rijst verder


De Nikkei-index sloot vri­jdagocht­end op 17.876 pun­ten, ruim boven de top van april 2006. Dit hoog­ste punt van 2006 werd geplaatst op 17.563 pun­ten en bood de afgelopen weken zeer veel weer­stand. Een eventuele terugtest van dit uit­braakniveau is niet uit te sluiten. De Japanse index lijkt de sti­j­gende trend te her­vat­ten. De Nikkei con­tin­ueert de eind novem­ber ingezette inhaal­race en beweegt richt­ing de oplopende weer­stand­sli­jn. De index nam reeds diverse malen weer wat gas terug, na afgeketst te zijn op de oplopende weer­stand­sli­jn. De Nikkei beweegt wel in een steeds small­ere band­breedte waar­door een gevaar­lijk wig­pa­troon ontstaat. Reden voor paniek is er echter aller­minst. De sti­j­gende trend, die in de zomer­maan­den werd ingezet, is namelijk nog steeds intact. Boven­di­en vin­den we diverse ste­un­niveaus waar de Japanse index op terug kan vallen.

Rente kan naar 4,23%


De 10-jaarsrente zet de sti­jging die sinds decem­ber 2006 werd ingezet, na een korte pauze, weer voort. Het koers­doel van de dubbele bodem, die in het najaar is gevor­md, werd vorige week behaald. Het koers­doel wordt berek­end door het ver­schil tussen de bodems en de tussen­liggende top op te tellen bij de tussen­liggende top. Na de forse sti­jging van de afgelopen maan­den was een con­sol­i­datie niet uit te sluiten. Door deze pauze is opnieuw een dubbele bodem gevor­md op 4,05% met een tussen­liggende top op 4,14%. Hier­door is een eerste koers­doel te bereke­nen van 4,23%. De aan­val richt­ing de dubbele top­pen van 2003 en 2004 op 4,49% kan dan ook weer wor­den ver­vol­gd. De sti­j­gende rente wordt veroorza­akt door dal­ende oblig­atieko­ersen. In com­bi­natie met de forse koers­dal­ing, vor­men oblig­aties door de lage rentev­er­goed­ing een weinig inter­es­sante belegging. 

Nas­daq test ste­un met succes
De Nas­daq heeft met de sti­j­gende ste­un­li­jn uit novem­ber de dal­ing van vorige week vri­jdag goed opgevan­gen, waarmee het sti­j­gende trend­kanaal volledig intact is. Bin­nen dit kanaal is een con­sol­i­datiedriehoek gevor­md, die nu aan de bovenkant getest wordt. Bij een over­tu­igende uit­braak ontstaat ruimte tot 2.528 pun­ten, waar de oplopende weer­stand van het trend­kanaal wacht. Aan de onderkant wacht de oplopende ste­un op 2.455 punten.



De S&P500 heeft deze week opnieuw een hogere bodem neergezet en con­tin­ueert met een nieuwe high op 1.457 pun­ten de sti­j­gende trend. Met vol­doende ste­un in de rug lijkt het neer­waartse risi­co beperkt. De Dow Jones voert deze week de druk op de oplopende weer­stand­sli­jn flink op. Zou de index in staat zijn hier over­tu­igend boven te sluiten, dan wordt de aan­val weer geopend op de steil­er sti­j­gende trend vanaf juli 2006. De terug­val aan het begin van de week kon ste­un vin­den bij de oplopende ste­un­li­jn, die nu op 12.575 pun­ten te vin­den is. Aangezien ook de Dow zich in de buurt van de weer­stand bevin­dt, is een terug­val niet uit te sluiten. Voorzichtigheid bli­jft daarom nog steeds geboden.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.