![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Hoewel de aandelenbeurzen in zowel de VS als Europa de afgelopen dagen opleefden, staat het licht nog niet op groen. Beleggers zijn verdeeld en vooral over de vraag welke bankier te vertrouwen en wie er de komende tijd zullen gaan heersen: de bulls of de bears. Het herstel biedt kansen, maar de bedreigingen zijn verre van verdwenen. HSBC noemt het klimaat “highly challenging with significant uncertainty.”
Aan de ene kant staan beleggers te trappelen om hun ®entrée op de beursvloer te maken. Voor een aantal van hen waren de meevallende cijfers die enkele banken deze week publiceerden een reden om daadwerkelijk aandelen in te slaan. Aan de andere kant is er ongerustheid over de sombere toon die door topmannen van diezelfde financials (waaronder Fortis, HSBC en Barclays) werd aangeslagen ten aanzien van de toekomst van de financiële sector. Dat de turbulentie inderdaad nog niet voorbij is, bleek deze week opnieuw: de Amerikaanse hypotheekverstrekker Freddie Mac zorgde voor een onaangename verrassing door woensdag cijfers te publiceren die aanzienlijk slechter waren dan de toch al sombere verwachtingen van analisten. Het technische plaatje illustreert de onzekerheid op de Amerikaanse aandelenmarkt: de Dow Jones is momenteel in een verbeten gevecht verwikkeld met de dalende weerstandslijn en vormt daarbij hogere bodems. Wordt de weerstand uitgenomen, dan klaart de lucht weer wat op. Mocht de Dow echter (opnieuw) afketsen op deze weerstand, dan is het oppassen geblazen. De S&P500 worstelt eveneens met een weerstand en ook hier is de uitkomst nog altijd onzeker. De Nasdaq blijft echter in a winning mood: sinds maart bevindt de index zich in een stijgende trend. De Nasdaq moest onlangs wat gas terug nemen, maar wist de uptrend intact te laten. Vanaf het dieptepunt in juli herstelde de index zich indrukwekkend, zodat het plaatje voor de korte termijn er wat hoopgevender uitziet.
Nikkei test dalende weerstandslijn
De Japanse index kon vanaf maart tot juni stijgen tot boven 14.000 punten. De Nikkei doorbrak daarbij de dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007. Nadat de poging om naar boven door te breken om zeep werd geholpen, viel de index weer terug op zoek naar een volgende bodem. De Nikkei ondervindt momenteel weerstand bij de dalende weerstandslijn vanaf de top in juni 2008. Indien de Nikkei de dalende weerstandslijn weet te doorbreken, klaart de lucht weer wat op. Vooralsnog zit de Nikkei in een consolidatiedriehoek met lagere toppen en hogere bodems. De grote vraag is aan welke zijde van de driehoek de index weet uit te breken. Positief is wel dat de Japanse graadmeter reeds opwaarts uit een dalend wigpatroon wist te breken.
Rente breekt oplopende steunlijn
Vanwege de kredietperikelen vluchtten beleggers massaal uit aandelen en in staatsobligaties. Daardoor daalde de rente sterk en bereikte in maart een tussentijds laagtepunt even onder 4%. De inflatiegeest leek vervolgens echter uit de fles te zijn ontsnapt. De rente kreeg hierdoor de stijgende trend weer goed te pakken. Voorlopig weet de neklijn een verdere stijging van de rente te verhinderen. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4,5% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (4,1%), belasting (1,2%) plus het risico van opnieuw dalende obligatiekoersen. Een oplopende inflatie is funest voor obligatiekoersen. Door koersdalingen verdwijnt het rendement op obligaties als sneeuw voor de zon. Aangezien de rente de bodem van juli heeft doorbroken, is de stijgende trend sinds maart verlaten en kan de rente weer op zoek naar een volgende, lagere bodem.
CAC40 breekt dubbele top
Vanuit het Fortis-kamp werd eind juni bij monde van Maurice Lippens voorspeld dat de Amerikaanse financiële markten binnen enkele weken tot maanden een complete meltdown tegemoet konden zien. Inmiddels zijn we bijna anderhalve maand verder en heeft het Amerikaanse financiële systeem het nog niet begeven. Voor de Europese financiële sector geldt hetzelfde. Onder het motto so far, so good vragen beleggers zich af of de paniek, die recent leidde tot een massale verkoopgolf op de beurzen, niet overdreven was. Of had Fortis gelijk toen men in een eerder stadium zei dat de crisis voorbij was? Beleggers blijven beducht op tegenvallers, zodat de huidige herstelbewegingen nog niet echt overtuigend zijn. De DAX doorbrak onlangs de dalende weerstandslijn vanaf mei. Wil deze index echt overtuigen, dan zal het herstel een vervolg moeten krijgen. Ook voor de CAC40 geldt dat de recente opleving weliswaar een goed teken is, maar wel zal moeten worden doorgezet om niet alleen voor de korte termijn van een verbetering van het plaatje te kunnen spreken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.