...

Door de bank genomen

7 augustus 2008, 18:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Hoewel de aan­de­len­beurzen in zow­el de VS als Europa de afgelopen dagen opleef­den, staat het licht nog niet op groen. Beleg­gers zijn verdeeld en vooral over de vraag welke banki­er te vertrouwen en wie er de komende tijd zullen gaan heersen: de bulls of de bears. Het her­s­tel biedt kansen, maar de bedreigin­gen zijn verre van verd­we­nen. HSBC noemt het kli­maat high­ly chal­leng­ing with sig­nif­i­cant uncer­tain­ty.”

Hoewel de aan­de­len­beurzen in zow­el de VS als Europa de afgelopen dagen opleef­den, staat het licht nog niet op groen. Beleg­gers zijn verdeeld en vooral over de vraag welke banki­er te vertrouwen en wie er de komende tijd zullen gaan heersen: de bulls of de bears. Het her­s­tel biedt kansen, maar de bedreigin­gen zijn verre van verd­we­nen. HSBC noemt het kli­maat high­ly chal­leng­ing with sig­nif­i­cant uncertainty.”

Aan de ene kant staan beleg­gers te trap­pe­len om hun ®entrée op de beursvlo­er te mak­en. Voor een aan­tal van hen waren de mee­val­lende cijfers die enkele banken deze week pub­liceer­den een reden om daad­w­erke­lijk aan­de­len in te slaan. Aan de andere kant is er ongerus­theid over de sombere toon die door top­man­nen van diezelfde finan­cials (waaron­der For­tis, HSBC en Bar­clays) werd aanges­la­gen ten aanzien van de toekomst van de finan­ciële sec­tor. Dat de tur­bu­len­tie inder­daad nog niet voor­bij is, bleek deze week opnieuw: de Amerikaanse hypotheekver­strekker Fred­die Mac zorgde voor een onaan­ge­name ver­rass­ing door woens­dag cijfers te pub­liceren die aanzien­lijk slechter waren dan de toch al sombere verwachtin­gen van anal­is­ten. Het tech­nis­che plaat­je illus­treert de onzek­er­heid op de Amerikaanse aan­de­len­markt: de Dow Jones is momenteel in een ver­beten gevecht ver­wikkeld met de dal­ende weer­stand­sli­jn en vormt daar­bij hogere bodems. Wordt de weer­stand uitgenomen, dan klaart de lucht weer wat op. Mocht de Dow echter (opnieuw) afket­sen op deze weer­stand, dan is het oppassen geblazen. De S&P500 worstelt eve­neens met een weer­stand en ook hier is de uitkomst nog alti­jd onzek­er. De Nas­daq bli­jft echter in a win­ning mood: sinds maart bevin­dt de index zich in een sti­j­gende trend. De Nas­daq moest onlangs wat gas terug nemen, maar wist de uptrend intact te lat­en. Vanaf het dieptepunt in juli her­stelde de index zich indruk­wekkend, zodat het plaat­je voor de korte ter­mi­jn er wat hoopgeven­der uitziet. 

Nikkei test dal­ende weer­stand­sli­jn

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sti­j­gen tot boven 14.000 pun­ten. De Nikkei door­brak daar­bij de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007. Nadat de poging om naar boven door te breken om zeep werd geholpen, viel de index weer terug op zoek naar een vol­gende bodem. De Nikkei ondervin­dt momenteel weer­stand bij de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top in juni 2008. Indi­en de Nikkei de dal­ende weer­stand­sli­jn weet te door­breken, klaart de lucht weer wat op. Vooral­snog zit de Nikkei in een con­sol­i­datiedriehoek met lagere top­pen en hogere bodems. De grote vraag is aan welke zijde van de driehoek de index weet uit te breken. Posi­tief is wel dat de Japanse graad­me­ter reeds opwaarts uit een dal­end wig­pa­troon wist te breken.

Rente breekt oplopende steunlijn

Van­wege de kredi­et­perike­len vlucht­ten beleg­gers mas­saal uit aan­de­len en in staat­soblig­aties. Daar­door daalde de rente sterk en bereik­te in maart een tussen­ti­jds laagtepunt even onder 4%. De inflatiegeest leek ver­vol­gens echter uit de fles te zijn ontsnapt. De rente kreeg hier­door de sti­j­gende trend weer goed te pakken. Voor­lop­ig weet de nek­li­jn een verdere sti­jging van de rente te ver­hin­deren. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,5% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (4,1%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van opnieuw dal­ende oblig­atieko­ersen. Een oplopende inflatie is funest voor oblig­atieko­ersen. Door koers­dalin­gen verd­wi­jnt het ren­de­ment op oblig­aties als sneeuw voor de zon. Aangezien de rente de bodem van juli heeft door­bro­ken, is de sti­j­gende trend sinds maart ver­lat­en en kan de rente weer op zoek naar een vol­gende, lagere bodem.

CAC40 breekt dubbele top

Vanu­it het For­tis-kamp werd eind juni bij monde van Mau­rice Lip­pens voor­speld dat de Amerikaanse finan­ciële mark­ten bin­nen enkele weken tot maan­den een com­plete melt­down tege­moet kon­den zien. Inmid­dels zijn we bij­na ander­halve maand verder en heeft het Amerikaanse finan­ciële sys­teem het nog niet begeven. Voor de Europese finan­ciële sec­tor geldt het­zelfde. Onder het mot­to so far, so good vra­gen beleg­gers zich af of de paniek, die recent lei­d­de tot een mas­sale verkoop­golf op de beurzen, niet over­dreven was. Of had For­tis gelijk toen men in een eerder sta­di­um zei dat de cri­sis voor­bij was? Beleg­gers bli­jven beducht op tegen­vallers, zodat de huidi­ge her­stel­be­weg­in­gen nog niet echt over­tu­igend zijn. De DAX door­brak onlangs de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf mei. Wil deze index echt over­tu­igen, dan zal het her­s­tel een ver­volg moeten kri­j­gen. Ook voor de CAC40 geldt dat de recente oplev­ing weliswaar een goed teken is, maar wel zal moeten wor­den doorgezet om niet alleen voor de korte ter­mi­jn van een ver­be­ter­ing van het plaat­je te kun­nen spreken.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.