Dat Prinsjesdag geen vrolijk festijn zou worden, daar was Wouter Bos op voorbereid. De dag werd echter nog een tikje vervelender voor hem dankzij Eurocommissaris Kroes. Kroes plaatst nog altijd vraagtekens bij de wijze waarop Bos cum suis de toxic assets van ING heeft gewaardeerd. De belastingbetaler staat garant en betaalt ING zelfs voor het beheer.
Hoewel de reddingsactie voorlopig groen licht kreeg, startte de Europese Commissie een onderzoek naar de waardering van illiquid assets in de portefeuille van ING. ING kreeg vrijwel om niet een garantie van € 22 miljard op haar ‘Alt ‑A’-hypothekenportefeuille. Bos speelde opnieuw voor Sinterklaas op kosten van de belastingbetaler: de staatsschuld loopt in 2010 op tot circa € 380 miljard. De vele miljarden aan garantstellingen door de overheid (onder meer voor banken, de uitgebreide NHG en het depositogarantiestelsel) zijn daarin nog niet eens meegerekend. Bos vreest nu dat een verslechtering van de werkgelegenheid of oplopende afschrijvingen op kredietportefeuilles van banken voor ‘een nieuwe dip’ kunnen zorgen. Hopelijk ziet Bos het nu weer verkeerd. De grafieken van de Europese en de Amerikaanse indices wijzen op een positieve trend. De S&P500 worstelde geruime tijd met de 1000-puntengrens, maar slaagde er wel in om deze te doorbreken. Deze week scherpte de index opnieuw het record van 2009 aan. Ook de Dow Jones en de Nasdaq wisten in de afgelopen dagen nieuwe jaarrecords op de borden te zetten. Beide indices zijn nu op zoek naar de volgende top. Schuldenlast of niet: het feest van de bulls is nog in volle gang.
Rente op zoek naar de bodem
In 2008 zette de rente de dalende trend opnieuw in vanaf een hoogtepunt rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), was een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente blijft onder druk staan: de lange termijn dalende trend is nog steeds intact, wat op deflatie duidt. De rente is hard op weg naar het vriespunt van de Kondratieff-winter. De ongebreidelde uitgaven van minister ‘W‑Alt‑A’ Bos cum suis, de garanties aan ING en de verhoging van de NHG en het depositogarantiestelsel zouden dan rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler: de rentelasten en aflossingsbedragen van de BV Nederland hangen als een molensteen om de nek van de belastingbetaler. Dit zal vroeg of laat eveneens een negatieve impact hebben op de economie. De zwaar in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt kraakt ook onder de acties van Bos. Zowel deflatie als hyperinflatie zijn funest voor de vastgoedsector. Dat de rente het dieptepunt van 2008 test, is een veeg teken en duidt op risico-aversie.
Nikkei test bodem van augustus
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende een tweetal decennia een koersdaling van niet minder dan circa 80% voor de kiezen. Hiermee wordt goed geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een duidelijk meer winstgevende strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is niet aan de Japanse index voorbij gegaan. De Nikkei houdt de opwaartse lijn goed vast, al begint het momentum er nu wel uit te lopen. De Japanse hoofdgraadmeter scherpte vorige maand het record voor dit jaar verder aan. De donkere wolken, die decennialang boven Japan hingen, lijken zowaar weg te drijven. Voor het positieve korte termijn beeld dient de bodem van augustus wel stand te houden.
Eurostoxx50 scherpt record 2009 aan
Ook in Europa hebben de bulls het nog altijd voor het zeggen. De CAC40 voltooide in juli een omgekeerd hoofd-schouderpatroon, hetgeen de index een positieve impuls gaf. Nog steeds vormt de index hogere bodems én dito toppen, zodat de blik opwaarts gericht mag blijven. De DAX staat er eveneens goed voor: het record voor 2009 werd recent verder aangescherpt, met als nieuwe mijlpaal het recordniveau dat in de afgelopen week op het koersenscherm verscheen. Tevens heeft de DAX een hogere bodem ten opzichte van augustus gevormd. De Eurostoxx50 zette vanaf de bodem in maart een forse rally in. De index heeft begin september opnieuw een hogere bodem gevormd ten opzichte van de bodem in augustus. Bovendien heeft de Europese index een hogere top gevormd en werd het record van 2009 wederom aangescherpt. De index vindt nu wel het 50% Fibonacci niveau op zijn pad, hetgeen voor weerstand zou kunnen zorgen. Maar of de bulls zich daardoor laten tegenhouden, is de vraag. Stijgende trends bepalen namelijk vooralsnog het plaatje in Europa.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.