...

Domme dolfijnen winnen van slimme analisten.

15 december 2007, 10:06 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Domme dolfi­j­nen win­nen van slimme anal­is­ten! Het zal wel een een­ma­lig inci­dent zijn, maar het NOVA-dolfi­j­nen-voor­spel-team heeft een goed jaar achter de rug! Vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus kun­nen we een nieuwe fase verwacht­en. In deze col­umn beschri­jven we de ontwik­kelin­gen van week 50

Inlei­d­ing. Suc­cesvolle beleg­gers wor­den niet geboren! Suc­ces is het resul­taat van uw inspan­ning de juiste ken­nis en vaardighe­den te ontwikke­len. U kunt deze ken­nis toepassen bij het ontwikke­len of uitvo­eren van een beleg­gingsstrate­gie. Zon­der beleg­gingsstrate­gie zult u verd­walen! Daar­naast zult u ken­nis moeten nemen van de beurscy­clus. In deze rubriek staat de beurscy­clus centraal.

De beurs kent een cyclus van opéén­vol­gende fasen, namelijk: een opgaande fase, een top­fase, een dal­ende fase en een bodem­fase. Het is prachtig als uw beleg­gingsstrate­gie tij­dens de bodem­fase een koopsig­naal geeft en tij­dens de top­fase een verkoopsignaal. 

De over­gang van de ene fase naar de andere fase vin­dt niet zomaar plaats. Meestal gaat dit gelei­delijk. De omstandighe­den veran­deren voort­durend. Macro-economisch nieuws, koer­stech­nis­che fac­toren, het bedri­jf­sec­onomisch nieuws, het beleg­gersen­ti­ment en de opkomst of juist het wegebben van een cri­sis kun­nen beursko­ersen sterk beïnvloeden. 

In deze col­umn selecteer ik weke­lijks een aan­tal nieuws­feit­en die de over­gang van de ene fase naar de andere fase bew­erk­stellin­gen. Deze rubriek heeft uit­slui­tend edu­catieve doelstellingen. 

WEEK 50

Koer­stech­nisch. De Advance-decline lijn (A‑D-lijn) geeft het ver­schil aan tussen het aan­tal fond­sen dat sti­jgt en het aan­tal fond­sen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de web­site van www​.tostrams​.nl vol­gen. De A‑D-Lijn daalt ten opzichte van een maand gele­den, maar ook ten opzichte van het hoogtepunt in juni 2007

De gemid­delde beur­somzet voor de aan­de­len uit de AEX is ten opzichte van het begin van de sti­j­gende fase (Mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 3956 miljoen euro per dag. Tij­dens de top­fase of aan het begin van de dal­ende fase zal de beur­somzet een top bereiken. Ten opzichte van vorige week is de beur­somzet gedaald. 

Het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde van de AEX daalt. Vol­gens de method­iek van de tech­nis­che analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslag­punt bereikt. U kunt het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde www​.yahoo​.com vol­gen. Op dit moment zijn er meerdere indices waar­van het lan­glopend voortschri­j­dende gemid­delde daalt. Voor­beelden hier­van zijn: Ameri­ka (Trans­port, mid­cap­per Rus­sell 2000 index), Azië (Japan, Nieuw Zee­land), Europa (Enge­land, Ital­ië, Stock­holm, Bel­gië, Zwit­ser­land, Frankrijk, Oost­en­rijk, Nederland). 

Wereld­wi­jd lat­en veel grafieken van beursindices op z’n minst een pro­ces van topvorm­ing zien. Zelfs Azi­atis­che beurzen ontkomen niet aan dit pro­ces. Het pro­ces van topvorm­ing is voor de AEX heel duidelijk te zien aan de hand van de dieptepun­ten rond de 480 pun­ten. Deze dieptepun­ten zijn gevor­md tij­dens de maan­den: — decem­ber 2006; — maart 2007; — augus­tus 2007;- novem­ber 2007. Als de AEX hier doorheen zakt, zullen de koersen vol­gens de the­o­rie van de tech­nis­che analyse verder dalen. 

De koers/​dividendverhouding bedraagt deze week 38. De geschiede­nis leert ons dat aan­de­len bij zo’n hoog ver­houd­ings­ge­tal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/​dividendverhouding bij­na even hoog. Een hoge koers/​dividendverhouding zegt iets over het sen­ti­ment. Beleg­gers zijn, ondanks alle prob­le­men van de laat­ste tijd, zeer optimistisch. 

Sen­ti­ment. Beleg­gers zijn somber gestemd. Op de web­site van www​.tostrams​.nl kunt u zien dat de call-putra­tio iets is her­steld van het lage niveau. De grafiek toont aan dat beleg­gers steeds somberder wor­den. Ned­er­landse beleg­gers zijn terughoudend gewor­den, zo blijkt uit cijfers van de Ned­er­landse Bank. Ned­er­landse huishoudens beleggen min­der in Ned­er­landse fond­sen. Dat meldt de Ned­er­land­sche Bank (DNB) van­daag op haar web­site. (www​.fd​.nl , 12/12/2006)’

Macro-economisch. De hypotheekcri­sis dreigt over te slaan naar de markt voor autolenin­gen en naar grote oblig­atiebe­leg­gers die met hef­boom­con­struc­ties werken. Ein­delelijk wor­den er maa­trege­len genomen om het con­sump­tieve kredi­et aan ban­den te leggen. 

Thi­js Peters (www​.z24​.nl 07÷12÷2007) schri­jft dat de hypotheekcri­sis dreigt over te slaan naar lenin­gen voor auto’s. Deze lenin­gen zijn, eve­nals de lenin­gen voor hypotheken, doorverkocht aan investeerders. In 2006 kocht­en investeerders voor 89 mil­jard aan gebun­delde autolenin­gen. Steeds meer Amerika­nen kun­nen de maan­delijkse afloss­ing van hun autolen­ing niet meer betal­en. Eind sep­tem­ber liep 2,77 pro­cent van de schulde­naars der­tig of meer dagen achter met het aflossen van de autolen­ing. Dit is het hoog­ste per­cent­age sinds 1991

Ben­dert Zeven­ber­gen (Het Finan­cieele Dag­blad, 08/12/2007) waarschuwt ons voor het naderende gevaar van hef­boomoblig­atiebe­leg­gers. Zij werken, om toch wat te kun­nen ver­di­enen op de markt van oblig­aties, met heel veel vreemd ver­mo­gen. Ben­dert schri­jft dat op elke euro eigen ver­mo­gen gemid­deld tien euro wordt geleend. Zodra het eigen ver­mo­gen in gevaar komt en weer aange­vuld moet wor­den, wor­den deze beleg­gers ver­plicht om hun waarde­pa­pieren of bezit­tin­gen te verkopen zodat hun eigen kap­i­taal­ra­tio weer op orde komt. De sit­u­atie die Ben­dert beschri­jft lijkt op de sit­u­atie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Toen waren het de aan­de­len­be­leg­gers en beursspec­u­lanten die hun teko­rten moesten aanzuiv­eren door de verkoop van aan­de­len. Dit verk­laart miss­chien ook waarom de beurs nog zo goed bli­jft liggen. Gelukkig wor­den er maa­trege­len genomen om de overvloedi­ge kredi­etver­len­ing tegen te gaan. 

De Verenig­ing van Financier­ing­son­derne­min­gen scherpt de krediet­nor­men voor con­sumenten aan. De Verenig­ing van Financier­ing­son­derne­min­gen in Ned­er­land scherpt de nor­men voor con­sump­tief kredi­et aan om finan­ciële prob­le­men bij con­sumenten tegen te gaan (www​.vnf​.nl 12÷12÷2007).’ Deze maa­tregel kun­nen de con­sumentenbeste­din­gen in eerste instantie onder druk zetten. De con­sumentenbeste­din­gen zullen weer een groei kun­nen lat­en zien, zodra er weer een solide even­wicht is gevor­md tussen het eigen- en vreemd vermogen. 

Bedri­jf­sec­onomisch. Beleg­gers, zo ver­wend als zij zijn, zijn tij­dens de top­fase vaak teleurgesteld als de winst per aan­deel niet meer hard genoeg groeit. Bedri­jven, gewend aan het suc­ces, zijn bereid zijn om hon­gerige beleg­gers tege­moet te komen, bijvoor­beeld door het opzetten van een aan­de­leninkoop­pro­gram­ma. De koersen sti­j­gen soms hard. Maar voor hoelang? 

De recent aangekondigde aandelenprogramma’s kun­nen wel eens op een dra­ma uit­lopen, als blijkt dat de economie in een serieuze recessie terecht komt. Het bedri­jf­sleven heeft meer ver­ant­wo­ordelijkhe­den dan het creëren van aan­deel­houd­er­swaarde. Het geld kan ook gebruikt kun­nen wor­den voor: — een soci­aal plan; — het aflossen van schulden; — het overne­men van een goed­koop gewor­den con­cur­rent ; — pro­duc­ton­twik­kel­ing of om een eventuele recessie uit te zingen.

Opmerke­lijk. Het voor­spel­cir­cus’ is weer begonnen. Zijn de beursko­ersen te voor­spellen? Née, het is onmo­gelijk om nu al te weten wat ons in 2008 staat te wacht­en. Eind vorig jaar organ­iseerde NOVA een wed­stri­jd­je wie selecteert de beste aan­de­len’. Een team goed­be­taalde anal­is­ten moest het opne­men tegen een team domme dolfi­j­nen. De dolfi­j­nen hebben de anal­is­ten ruim­schoots ver­sla­gen, ten­min­ste als we uit­gaan van een tussen­stand op 9 decem­ber 2007. Meer lezen of zelf het ver­schil bereke­nen? Zie www​.novatv​.nl (Zoeken op de tre­f­wo­or­den: nova en anal­is­ten) of www​.blikopde​beurs​.com (Rubriek: Beurs­go­eroe van 2007’). 

Top­fase. De AEX zit sinds het voor­jaar in de top­fase. Deze fase wordt geken­merkt door hoge omzetten en sterk schom­me­lende koersen. De beurs lijkt op een acht­baan. Goed nieuws maakt langza­am maar zek­er plaats voor slecht nieuws. Over het alge­meen duurt deze fase zo’n drie tot twaalf maanden. 

Tij­dens de top­fase kri­j­gen gevoe­lens van ver­war­ring de kans om in het hart’ van de beleg­ger te worte­len. Beleg­gers wor­den onzek­erder. Han de Jong, chief econ­o­mist van ABN-Amrobank heeft dit pro­ces prachtig ver­wo­ord in zijn col­umn Een­za­amheid in het kamp van de recessie (Het Finan­cieele Dag­blad, 12/12/2008)’.

In het tijdspad van de beurscy­clus wordt nor­maal gespro­ken om de drie à vijf jaar een belan­grijke bodem neergezet. Uit­zon­derin­gen beves­ti­gen de regel, bijvoor­beeld de peri­ode: 1929 t/​m 1933 en 2000 t/​m 2003 De laat­ste belan­grijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden. 

Beleggen vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus. Vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun aan­de­len tij­dens de top­fase verkopen! Spec­u­lanten, mits zij geloven in de the­o­rie van de beurscy­clus, kun­nen tij­dens de top­fase lange ter­mi­jn putop­ties kopen. 

Als uw beleg­gingsstrate­gie een verkoopsig­naal geeft, raad ik u aan om deskundig advies in te win­nen bij de beleg­gingsad­viseur van uw bank. Het­zelfde geldt natu­urlijk van uw eventuele voorne­men om lange ter­mi­jn putop­ties te kopen. Vraag uw bankad­viseur (m/​v) om deskundig advies!


Dis­claimer. Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de disclaimer! 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.