![](/images/legacy-userimages/userimages/frans_rente.jpg)
In onderstaande grafiek, het onderste deel is te zien dat de koers van ASML de laatste drie maanden slechter heeft gepresteerd dan de AEX-index. Daar lijkt nu verandering in te komen.
Onderstaande grafiek geeft het koersverloop over een periode van twee jaar weer. Van mei 2005 tot feb. 2006 vond een sterke koersstijging plaats. In het onderste deel van de grafiek is te zien dat ASML daardoor veel sterker presteerde dan de AEX-index. Nadien heeft het bedrijf wat van haar opgebouwde voorsprong verloren.
Door de goede ontvangst van de cijfers en de goed vooruitzichten van het bedrijf is de kans groot dat er een nieuwe periode is aangebroken waarin het bedrijf het weer beter gaat doen dan de index.
In het eerste kwartaal van 2007 verkocht ASML 77 machines en behaalde inclusief de serviceafdeling een omzet van 960 miljoen euro. Een stijging van 52,6% ten opzichte van 2006. Na de record van het vierde kwartaal 2006, de beste omzet ooit. Het aantal machines in het orderboek nam af met 15 stuks. De vraag naar gebruikte machines is terug gevallen naar 2 stuks. Ondanks de terugval in het aantal machines nam de waarde van het orderboek toe naar 2.157 miljoen euro.
ASML heeft een technologische voorsprong opgebouwd ten opzichte van haar concurrenten, wint steeds meer marktaandeel en is daardoor in staat om de prijs van haar machines regelmatig te verhogen. Daardoor blijft de bruto-marge keurig op een niveau tussen 40% en 41% liggen bij een stijgende omzet per machine.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de omzetontwikkeling over de afgelopen jaren. Daarbij valt op dat de scherpe terugval in het orderboek tijdens het jaar 2005 niet heeft geleid tot een omzetverlies voor dat jaar ten opzichte van het jaar 2004. Het cyclische verloop van het orderboek heeft kennelijk minder invloed op de gang van zaken dan wordt verondersteld. Het behoud van de technologische voorsprong, de noodzaak tot vernieuwing van de halfgeleider industrie met behulp van lythography machines en de uitbreiding van haar marktaandeel behoed het bedrijf tegen een volledige uitdroging van het orderboek.
ASML is een groeiende onderneming en is voorlopig niet van plan om dividend uit te keren. Door de goede winstgevendheid tijdens de afgelopen jaren is de balans sterker geworden en bedraagt het eigen vermogen 53,5 % van het balans totaal. (zie onderstaande tabel) Het bedrijf beschikt over een ruime hoeveelheid contanten en wil daarvan een bedrag tussen de 1 en 1 1⁄2 miljard euro ter beschikking houden. Het overschot wordt aangewend om eigen aandelen in te kopen. Tijdens het eerste kwartaal 2007 werden 8 miljoen aandelen ingekocht en in de loop van het jaar zullen meer aandelen worden gekocht.
Het management verwacht voor 2007 opnieuw een sterk jaar. Het goed gevulde orderboek en de introductie van een nieuwe machine in de tweede helft van 2007, de XT: 19001- 5e generatie, die in staat is om 40 nm resolutie en lager te realiseren zal daartoe zeker bijdragen.
Conclusie
Met het Amerikaanse Brion, dat door ASML tijdens het laatste kwartaal van 2006 werd overgenomen voor een bedrag van omgerekend 203 miljoen euro, verbreed het bedrijf haar producten gamma. Een goed initiatief om in de toekomst niet geheel van haar lytho machines afhankelijk te zijn. Momenteel scoort het bedrijf prima en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen.
In 2006 werd 1,32 euro per aandeel nettowinst gemaakt. Vanmorgen werd bekend gemaakt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 0,32 euro winst per aandeel werd gerealiseerd. De cijfers werden goed ontvangen en de koers schoot met meer dan 5% omhoog naar 20,12 euro per aandeel. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd tegen 15,25 x de winst van 2006, 2,65 keer de omzet en 4,45 x de boekwaarde. Het bedrijf moet in staat zijn om in 2007 meer winst te maken. De waardering is interessant genoeg om lange termijn posities in te nemen. Koerscorrecties bieden een goed instap moment.
Frans Belt voor US Markets
Lees meer artikelen van de schrijver op www.fransbelt.com