DOLLAR SLACHTOFFER VAN HET HERSTEL
Ooit riep een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering dat “de dollar weliswaar onze munt is, maar jullie probleem”. De tijden zijn echter veranderd en de Amerikanen lijken niet meer de onbeperkte ruimte te hebben hun munt naar believen te laten zakken om van hun schulden af te geraken. De daling van de dollar van de afgelopen maanden zette de minister van Financiën Geithner aan tot de uitspraak dat een sterke dollar van groot belang is voor de VS. Het begrotingstekort van de VS is inmiddels opgelopen naar 13 % terwijl de staatsschuld naar een ongekende hoogte is gestegen. En deze schuld wordt grotendeels door de rest van de wereld gefinancierd. Een daling van het vertrouwen in de kracht van de dollar en de kredietwaardigheid van de VS zou dan ook rampzalige gevolgen hebben. ’s Werelds grootste obligatiebelegger Bill Gross van PIMCO zou het niet verbazen wanneer de VS zijn triple‑A status zou verliezen.
Het toegenomen vertrouwen van beleggers dat het dieptepunt van de crisis gepasseerd is heeft de afgelopen maanden een ongekende rally tot gevolg gehad in nagenoeg alle beleggingscategorieën. Met uitzondering van de Amerikaanse dollar. De dollar daalde sinds begin maart van 0,80 tegen de euro naar 0,72 nu en bereikte zijn laagste punt sinds december. Waar de dollar sinds het faillissement van Lehman Brothers afgelopen herfst nog als een veilige vluchthaven gold voor angstige beleggers geldt nu het omgekeerde. De explosieve vraag naar beleggingen in vooral grondstoffen en emerging markets heeft nu juist een daling van de dollar tot gevolg. Zo stegen de Braziliaanse Real en de Zuidafrikaanse Rand met respectievelijk 15 en 16 %.
Nu het sentiment een draai lijkt te hebben gemaakt is de dollar daarvan het voornaamste slachtoffer. Gezien de enorme hoeveelheid vluchtkapitaal dat ligt opgeslagen in “veilige” dollars als gevolg van de crisis kan deze trend zich nog wel even voortzetten. Zelfs al zou het economisch herstel slechts traag verlopen. En een verdere daling van de dollar gaat vroeg of laat leiden tot protesterende financiers van de Amerikaanse schuld. Want het enorme tekort op zowel de begroting als de handelsbalans van de VS wordt in steeds grotere mate gefinancierd door opkomende economieën en olielanden. Vooral ’s werelds grootste crediteur China speelt daarin een voorname rol. Waar de Amerikaanse autoriteiten de rekening van hun ambitieuze uitgavenpatroon vroeger middels een stijgende geldontwaarding eenvoudig door de rest van de wereld konden laten betalen zijn hun mogelijkheden in een sterk veranderde wereld nu veel beperkter. Een uitspraak waar dit artikel mee begon zullen we niet snel meer optekenen uit de mond van een Amerikaanse autoriteit.
Een verlies van de hoogste kredietwaardigheid zou rampzalig zijn voor de VS. Hoewel rating agencies als Moody’s en Standard & Poor zich wel twee keer zullen bedenken voordat zij tot een dergelijke verlaging van hun kredietoordeel overgaan. Het zijn immers zelf ook Amerikaanse instellingen die er alle belang bij hebben dat de VS het centrum van de wereldeconomie en het internationale financiële systeem blijven. En deze centrale positie zal de komende jaren steeds meer onder vuur komen te liggen. Het zijn tenslotte de crediteurenlanden die de regels van het spel steeds meer zullen gaan bepalen waarnaar de schuldenlanden zich zullen moeten schikken.
Steeds wordt er verondersteld dat China zich geleidelijk aan meer naar een westers politiek en economisch model zal gaan ontwikkelen. Maar het omgekeerde ligt meer voor de hand. De VS en ook Europa kunnen zich beter in gaan stellen op een wereld waarin China de regels van het spel steeds meer gaat bepalen en wij ons maar hebben te schikken. We betaalt bepaalt is tenslotte het adagium. Nu nog jonge beurshandelaren zullen het nog gaan meemaken dat men niet meer ’s middags om 14.30 met de neus tegen het beeldscherm gedrukt zit om de laatste economische cijfers uit de VS te aanschouwen. De kans is groot dat dit zwaartepunt van de beurshandel verschuift naar de nachtelijke uren wanneer de meest recente Chinese groeicijfers gepubliceerd worden. Het financiële zwaartepunt zal ooit niet meer in New York of Londen liggen maar in Shanghai.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
DOLLAR SLACHTOFFER HERSTEL
28 mei 2009, 08:38
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
Ooit riep een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering dat de dollar weliswaar onze munt is, maar jullie probleem.….