![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De Fed kwam deze week opnieuw in actie. Ditmaal niet middels een forse renteverlaging, maar wel door het ter beschikking stellen van een faciliteit: Term Securities Lending Facility (TSLF). Met dit plan is een bedrag van circa $ 200 miljard gemoeid om de credit crunch te verlichten. Het is een veeg teken dat de effectenbeurzen slechts kortstondig opleefden, hetgeen aangeeft dat beleggers het nog lang niet vertrouwen. De kredietcrisis blijft maar voortduren, de (Amerikaanse) economie koerst af op een recessie waarbij de inflatie ook nog eens oploopt. Het tanende vertrouwen in Ben Shalom Bernanke cum suis blijkt uit een sterk depreciërende dollar. De dollar zakte zelfs naar een 12-jarig dieptepunt versus de Japanse yen. De euro bereikte eveneens een nieuw record rond $ 1,56.
Zal de Amerikaanse dollar hetzelfde lot beschoren zijn als de Mexicaanse peso ten tijde van de Tequila-crisis (1994) en de Argentijnse peso in 2002? De toekomst zal uitwijzen of het beleid van de Fed effect sorteert. De nervositeit blijft op de aandelenmarkten aanhouden, waarbij de internationale indices langs de rand van de afgrond scheren. De Amerikaanse indices veerden deze week op van de dieptepunten van januari. De vraag rijst of deze steunzones intact blijven. Zo ja, dan kunnen beleggers nog een sprankje hoop houden. De toppen (vanaf oktober) liggen echter steeds lager. Een waarschuwing die eveneens niet in de wind mag worden geslagen, is het bereiken van een nieuw laagste slotstand sinds eind 2006 van zowel de Dow, als de S&P500 als de Nasdaq. Het kan weken, zoniet maanden duren voordat de trend weer positief wordt, zelfs al veren de indices vanaf het huidige niveau sterk op. Als we de Amerikaanse indices uitdrukken in euro’s, dan komen we tot de schrikbarende conclusie dat de toonaangevende indices al de dieptepunten van 2004 hebben bereikt.
Rente bevestigt onrust aandelenmarkt
Het is de afgelopen weken weer onrustig op de aandelenmarkt. Ten tijde van onrust dient men eveneens naar de rentemarkt te kijken, want in tijden van onzekerheid vluchten beleggers in staatsobligaties. Daardoor daalt de rente. De dalende trend sinds de top van juli 2007 (4,73%), bevestigt dat de rust nog lang niet is teruggekeerd. De lange termijn stijgende steunlijn vanaf 2005 is allang doorbroken. Zolang de rente niet boven 4,33% weet uit te breken, blijft de dalende trend van kracht. Na aftrek van 3,2% inflatie en 1,2% belasting, is schraalhans keukenmeester. Beleggers verkiezen blijkbaar toch een negatieve vergoeding op vastrentende waarden in combinatie met koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen met het risico dat gelopen wordt op de aandelenmarkt.
Nikkei op weg naar toppen van 2002, 2004 en 2005
De Japanse index weet maar niet te overtuigen. Ergo, het vertrouwen ebt steeds verder weg. De dalende weerstandslijn rond 14.000 punten zal eerst moeten worden doorbroken, wil het beeld weer positief worden. Zodra de bodem van januari weer wordt doorbroken, dient men op te passen. De index is hard op weg richting het volgende steunniveau rond 12.000 punten. Aldaar bevindt zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005. De Nikkei is afgeketst op de dalende weerstand, waarmee de krachtige herstelbewegingen sinds het begin van het jaar weer helemaal te niet zijn gedaan. De vraag is waar de volgende bodem komt te liggen. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 punten dienen te blijven. Vooralsnog heeft een belegger in Japan weinig te zoeken. Gezien de sterk dalende trend kan het nog wel een tijdje duren voordat Japanse aandelen weer interessant worden.
Eurostoxx50 balanceert op rand van de afgrond
De Europese effectenbeurzen staan al maanden onder zware druk. De kredietcrisis krijgt steeds meer karaktertrekken van een uitslaande brand. Daardoor is onzekerheid troef en houden beleggers zich afzijdig. Dit resulteert in amper herstellende en zelfs fors dalende aandelenkoersen. Het is kantje boord, want veel speelruimte is er niet meer. Zodra de Eurostoxx50 het dieptepunt van januari doorbreekt, gaat het luik opnieuw wagenwijd open. Er wordt dan een vlagpatroon (in een vallende beweging) afgerond. Waar het volgende station ligt, laat zich raden. Pas rond 3400 punten kunnen we de dieptepunten van de zomermaanden in 2006 ontdekken. Het is de vraag of dit niveau vervolgens stand houdt. Zelfs al herstelt de brede Europese graadmeter tot 3900 punten, dan blijft de index in een neutrale range. De Duitse en de Franse indices laten een soortgelijk beeld zien. Eens te meer blijkt onze brandverzekering, zijnde short-posities met Turbo’s, geen overbodige luxe. Zolang de rust niet is teruggekeerd op de effectenbeurzen, houden we deze dekking zeker in portefeuille. Kunnen we een herhaling van 1987 verwachten of loopt het ditmaal met een sisser af?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.