...

DOET GROND...STOF OPWAAIEN?

8 februari 2011, 08:06 | poets | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 2 / 12 | (0)

Wat een prachtige cijfers weer de afgelopen week. De werk­loosheid in de VS is wederom met 0,4% gedaald naar 13,8 miljoen werk­lozen. Oftewel 700.000 min­der gereg­istreerde werk­lozen vergeleken met decem­ber 2010. Strookt niet met het aan­tal banen wat erbij is gekomen dus wederom zijn er meer mensen gestopt met het zoeken naar een baan. Vanaf novem­ber 2010 tot nu is het offi­ciële werk­looshei­d­sci­jfer in de VS met 0,8% gedaald. In feite een drama­tis­che ontwik­kel­ing want steeds meer mensen vallen buiten het arbei­d­spro­ces. Genoeg over geschreven op diverse sites maar beleg­gers kijken er niet naar en steken de kop wederom wat dieper in het zand. Dat kan ook best nu de vorst verd­we­nen is. Op deze manier zet de over­heid in de VS alles en iedereen weer op het ver­keerde been. Een wal­gelijke manier van het ver­strekken van macro­da­ta dus. En natu­urlijk is het zo dat wan­neer je jaar in jaar uit gebruik maakt van dezelfde tools om macro­da­ta te meten, het wel eerlijk lijkt. Alleen zien we nu ver­schuivin­gen die de over­heid wel erg goed uitkomen. Vol trots kun­nen ze straks melden dat de werk­loosheid gedaald is tot 8%. De 9 of 10% die ook geen baan hebben… ach jam­mer dan. Met het bek­end­mak­en van de inflatieci­jfers is het van het­zelfde lak­en een pak. De relatief lage” inflatie die nu naar buiten wordt gebracht is exclusief voed­sel- en energiepri­jzen en juist die rijzen de pan uit.

Unilever voelt zich al genoodza­akt de pri­jzen te ver­hogen en dat zullen we gaan merken in de super­mark­ten. In de maand jan­u­ari leek alles bij­na gratis in de super­markt, want er waren bij­na over­al 50% kortin­gac­ties of je kon twee halen en één betal­en. De con­sument lijkt maar niet los te willen komen en weigert echt flink te con­sumeren. Steeds meer winkel­pan­den komen leeg te staan las ik in de krant en dat is logisch gezien de terughoudend­heid van de con­sumenten. De voed­sel- en energiepri­jzen lopen op van­wege de groei van de wereld­bevolk­ing en een groeiende vraag naar grond­stof­fen. Is dat de enige reden? 

Jaar

Wereld­pop­u­latie

1950

2.5 mil­jard

1975

4.1 mil­jard

2000

6.1 mil­jard

2009

6.8 mil­jard

2025

8.0 mil­jard

Europa en de VS leg­den in het verleden buffer­voor­raden graan aan. Deze voor­raden wer­den gebruikt om de boeren een afzet te garan­deren. Het af en toe dumpen van deze voor­raden lei­d­de tot een ver­stor­ing van de wereld­markt. Wel betek­ende het dat de pri­jzen hier­door veel sta­biel­er bleven. Met de lib­er­alis­er­ing in de land­bouw zijn ze afgeschaft. Lang leve de vri­je mark­twerk­ing dus……… niet. De piek in de grond­stof­pri­jzen is nu funest voor de armere lan­den. Een ste­vige pri­js­dal­ing is funest voor de boeren. Dus toch maar weer buffer­voor­raden dan? Ja, maar dan wel anders. Wan­neer je wereld­wi­jd voor­raden aan­legt en deze ook inter­na­tion­aal gaat beheren om zodoende de pri­js te kun­nen dem­pen als dat nodig is, dan zijn we al een stuk verder. Deze voor­raden mogen dus niet meer gebruikt wor­den om de west­erse over­schot­ten te lat­en oplopen om ze daar­na te dumpen ten koste van de boeren in de arme lan­den. Op dit moment lijkt het alsof er een gehele vri­je mark­twerk­ing bestaat maar nog steeds onder­s­te­unen wij onze boeren waar­door de wereld­markt wordt ver­sto­ord. Alleen de pri­jsvorm­ing op de wereld­markt voor voed­sel lat­en we vrij en daar zit hem de kneep. Spec­u­lanten voeren de pri­jzen op om er zelf beter van te wor­den. Dat de prob­le­men in de arme lan­den hier­door enorm wor­den lijkt nie­mand te deren.
Stelt u zich eens voor dat u zo’n 70% van uw inkomen kwi­jt zou zijn aan voed­sel en die pri­jzen ver­dubbe­len. Dat lijkt me een protest waard. Tune­sië en Egypte zijn hier al voor­beelden van en dit kan een sneeuw­bal­ef­fect veroorza­k­en. Ook Azië begint al te mor­ren want de inflatie door deze pri­jssti­jgin­gen begint gierend uit de hand te lopen. Of de beschuldigende vinger richt­ing de VS terecht is zal moeten blijken. Het QE beleid van de FED zorgt vol­gens velen voor een enorme toe­name in vrij besteed­baar beleg­gings­geld dat de hoog­ste ren­de­menten opzoekt. Grond­stof­fen, energie en voed­sel­pri­jzen dus. Met de diverse derivat­en op deze sec­toren loopt de boel uit de hand en nie­mand gri­jpt in want deze han­del is te ingewikkeld en ondoorzichtig gewor­den. De VS zegt dat het niet hun schuld is dat de boel uit de hand loopt en andere lan­den moeten ook maar aan mon­e­taire poli­tiek doen en hun val­utawaar­den aan te passen. Kor­tom wij doen niks ver­keerd in de Unit­ed States.

Nou, eens zien hoe de sit­u­atie bij jul­lie in de V.S. is dan:

Staatss­chuld, Bevolk­ings­groei, Bru­to Bin­nen­lands Prod­uct, Totale schuld en Foodstamps 

Ik heb de ontwik­kel­ing van boven­staande feit­en uit won­der­land VS eens op een rijt­je gezet sinds 2000 t/​m nu en een verwacht­ing voor 2015 wan­neer je de lijn doortrekt. Alle bedra­gen zijn in mil­jar­den $. Bevolk­ing en Food­stamps in miljoe­nen mensen. 

Jaar

Staatss­chuld

Bevolk­ing

BBP

%Schuld van het BBP

Totale Schuld VS

Food­stamps

% van de Bevolking

2000

5.760

281

9.186

62.7

25.500

18

6.4

2004

7.057

291

11.050

63.9

34.960

21

7.2

2008

9.375

303

13.700

68.4

49.960

28

9.2

2011

14.114

312

14.565

96.9

55.600

44

14.1

2015

22.209

323

16.700

133

63.200

62

19.2

Option­eel bijbe­horende muziek­je: zeg maar niets meer” (André Hazes).

Er zullen nu velen denken: Ja Poets, dat weten we toch allang en waar maak je je druk om?” Ik zou zeggen bek­ijk de cijfers nog maar eens goed dan en schuif alle emoties, posi­tief of negatief even aan de kant. De bevolk­ings­groei per jaar is ongeveer 2.8 miljoen oftewel ruim 230.000 per maand. Leuk om te weten vooral wan­neer je naar maan­delijkse banen­ci­jfers kijkt. Ik wil niks sug­ger­eren hoor, gewoon een feit­je. Met de staatss­chuld gaat het erg goed wan­neer je van groei houdt. Vanaf 2008 t/​m nu is deze met ruim 50% geste­gen en iedereen bli­jft rustig op z’n stoel zit­ten. Trek ik de lijn door naar 2015 dan begint het al aardig Japanse vor­men aan te nemen. Lul­lig hoor wan­neer je geboren wordt in 2011 want dan wordt je met een schuld van ruim $ 45.000 op deze aard­kloot gezet. Naast de gewone banken doen de voed­sel­banken het ook erg goed. Een tri­este ontwik­kel­ing die ook onder het tapi­jt wordt geschoven. In een vorige col­umn schreef ik dat ik de beurzen wel met een 30% zag cor­rigeren in 2011. Sinds het dieptepunt in maart 2009 is de Dow Jones met 83% geste­gen. De staatss­chuld is sinds­di­en met 50% toegenomen en bij­na al het geld is recht­streeks naar de beurs gegaan lees ik over­al. Dan is de reken­som een­voudig want dan staat de Dow Jones 8350 = 33% te hoog nu. Als de over­heid in de VS mooie reken­som­men kan lat­en zien dan kan ik dat ook.

Nog even een paar wijshe­den tot slot:
1. Ik verdeel graag geld onder de armen…….. mijn link­er­arm en rechter­arm.
2. Geld maakt niet gelukkig maar gelukkig mak­en zij geld.
3. Het was mijn bedoel­ing op slapend rijk te wor­den maar ik kon de slaap niet vat­ten.
4. Gij zult niet ste­len, de over­heid duldt geen con­cur­ren­tie.
5. Geef min­der uit dan je verdient.

Bron­nen: Niek Kon­ing, agrarisch econoom, BLS Bureau of Labor Statistics

Poets
Pub­li­cist US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.