...

DO NOT FIGHT THE FED

26 maart 2009, 00:42 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige week maak­te de cen­trale bank van de VS bek­end de komende zes maan­den staat­soblig­aties te gaan opkopen. Feit­elijk heeft de Fed­er­al Reserve Board daarmee besloten de geld­persen op volle toeren te lat­en draaien.

DO NOT FIGHT THE FED

Vorige week maak­te de cen­trale bank van de VS bek­end de komende zes maan­den staat­soblig­aties te gaan opkopen. Feit­elijk heeft de Fed­er­al Reserve Board daarmee besloten de geld­persen op volle toeren te lat­en draaien. Afgelopen week kwam daar nog het nieuwe plan van de Min­is­ter van Finan­ciën over­heen om slecht ver­han­del­bare lenin­gen in samen­werk­ing met ver­schil­lende pri­vate par­ti­jen te gaan opkopen om op deze wijze het bankwezen te ver­lossen van deze molen­steen om de nek. In de vele com­mentaren in de finan­ciële pers wer­den deze maa­trege­len aangekondigd als zijnde nooit eerder ver­toond. De cen­trale bank zou een niet eerder begaan pad zijn inges­la­gen waar­van nie­mand de eindbestem­ming weet. Een weg die dus vele gevaren voor de toekomst met zich mee kan gaan bren­gen. Hier ont­breekt het echter aan his­torisch besef. Van de gou­verneur van de cen­trale bank is bek­end dat hij een diep­gaande studie heeft ver­richt naar het mon­e­taire beleid van de VS in de jaren 30 – ten tijde van de Grote Depressie – en dat van Japan sinds de crash op de aan­de­len- en vast­goed­markt van 1989. De gou­verneur weet dus dat het zojuist ingezette beleid van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing hele­maal niet nieuw is en in de geschiede­nis reeds twee keer eerder is toegepast op grote schaal. 

Om te begin­nen in Japan. Daar past de cen­trale bank al sinds 2001 het beleid van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing toe. En wel op zeer grote schaal om de daar ontstane banken­cri­sis als gevolg van de crash van eind jaren 80 het hoofd te kun­nen bieden. Daar kan het vol­gende over opge­merkt wor­den. In de eerste plaats kwam de cen­trale bank in tegen­stelling tot die van de VS nu veel te laat in actie. Mede daar­door heeft het beleid niet het gewen­ste effect gehad op de Japanse economie. Hoewel we nooit zullen weten wat de gevol­gen waren geweest als de cen­trale bank niets had gedaan. In de tweede plaats rel­a­tiveert deze blik in het nabi­je Japanse verleden de huidi­ge angst voor een toren­hoge inflatie in toekom­stige jaren. Want ondanks al deze mas­sale inter­ven­ties van de Japanse autoriteit­en is inflatie wel het laat­ste waar ze zich in Japan zor­gen over mak­en. En dat ter­wi­jl het beleid van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing daar toch al weer zo’n 8 jaar gaande is. Het plaatst de vrees van veel economen dat een gierende inflatie in de toekomst wel­haast onver­mi­jdelijk is na al deze ste­un­maa­trege­len van de over­heid toch in een ander daglicht.

Dan de beruchte jaren 30, de jaren van de Grote Depressie. Vaak wor­den er tegen­wo­ordig vergelijkin­gen gemaakt tussen de huidi­ge cri­sis en die van de jaren 30. Wat men daar­bij over het hoofd ziet is het feit dat de jaren 30 niet geken­merkt wer­den door een rechtli­jnige val in de afgrond. Na de crash op Wall Street in 1929 bleven de beurzen drie jaar lang dalen om pas in 1932 een bodem te zetten. Zo’n 90 % lager dan de top van 1929. Genegeerd wordt echter het feit dat in 1932 een her­s­tel inzette dat tot 1937 zou duren. Een economisch her­s­tel waarin de economie van de VS jaren­lang met gemid­deld 9,5 % per jaar groei­de! En de Dow Jones-index steeg met 400 %! Houdt dit her­s­tel even in het achter­hoofd wan­neer men zich bezighoudt met enorm sombere bespiegelin­gen over de komende jaren. 

De sleu­tel van dit fenom­e­nale her­s­tel kan gevon­den wor­den in het mon­e­taire beleid van de toen­ma­lige cen­trale bank van de VS. In eerste instantie faalde de Fed­er­al Reserve Board door de rente in reac­tie op de vri­je val op de beurzen juist te ver­hogen om de dol­lar te onder­s­te­unen. De cen­trale bank voerde dus een vol­strekt tegen­stri­jdig beleid met wat heden ten dage gang­baar is. De hoeveel­heid geld in omloop werd door deze maa­tregel nog verder afgeknepen met als gevolg een ern­stige ver­slech­ter­ing van de economis­che malaise. Ver­vol­gens ging de cen­trale bank 180 graden om en ver­laagde zij de rente tot bij­na 0 % om deze economis­che terug­val weer te bestri­j­den. Maar dit kon de vele bank­fail­lisse­menten niet meer tegen­houden. Toen – bij een rente van bij­na 0 % — restte de Fed niets anders dan een beleid van kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing (jawel). In 1932 – drie jaar na het uit­breken van de cri­sis – startte de Fed met het mas­saal opkopen van staat­slenin­gen. Dat lei­d­de tot een economisch her­s­tel in maart 1933. Dat was niet toe­val­lig ook de maand van de inau­gu­ratie van de nieuwe pres­i­dent Franklin D. Roo­sevelt. Het her­s­tel zette dus in vanaf het moment dat FDR het Witte Huis betrad. Zo mooi is de tim­ing voor Oba­ma niet, maar wellicht zal het niet zo veel gaan schelen. 

Feit is dat het lat­en draaien van de geld­persen niet nieuw is en in het verleden zelfs uit­zon­der­lijk goede resul­tat­en heeft bew­erk­stel­ligd. Zoals gezegd, tussen 1932 en 1937 steeg de Dow Jones-index van 40 pun­ten naar 200 pun­ten. De voor­spelling van de nieuwe regering van de VS dat de economie van de VS in 2010 al weer met 4 % kan gaan groeien dient ook in dit licht te wor­den bezien. Een ste­vige ral­ly op de beurzen dient niet te wor­den uit­ges­loten de komende jaren. Noem het een bear­mar­ket ral­ly of niet. Veel economen en com­men­ta­toren lat­en zich dez­er dagen negatief uit over het beleid van de Amerikaanse finan­ciële autoriteit­en. Maar wan­neer we weten dat Bernanke juist van deze twee bovenge­noemde his­torische feit­en veel ken­nis heeft lijkt dat er op te wijzen dat hij wel enigszins weet waar men mee bezig is. 

Vaak wordt er ook gezegd dat de Fed geen exit strate­gie heeft wan­neer de economie weer her­stel­lende is. Deze exit strate­gie zou er met name op gericht moeten zijn de inflatie te beteuge­len. Wel, ook hier­aan is wel degelijk gedacht. In een persverk­lar­ing waar weinig aan­dacht is besteed deed de Fed het voors­tel in de toekomst als instelling ook zelf oblig­aties te mogen emit­teren. Dit is niet alleen een vol­sla­gen nieuw idee en nooit eerder ver­toond. Maar is er tevens op gericht om te zijn­er tijd op deze wijze weer geld aan de markt te willen ont­trekken om daarmee de hoeveel­heid geld in omloop weer re reduc­eren. En de inflatiedreig­ing het hoofd te bieden. Het adag­ium luidt nog steeds: Don’t fight the Fed. 

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.